Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

СПИ превенција

Сексуално преносливите инфекции се голема група на болести. Затоа, важно е да се спречат сексуално преносливи инфекции, што овозможува намалување на стапката на инциденца кај лица од различна возраст. Постои примарна превенција на СПИ, која се спроведува веднаш по незаштитен сексуален однос со новиот партнер и секундарна.

Превенција на итни случаи на сексуално преносливи инфекции, или примарни, се состои во давање или лекување на надворешните генитални органи кај мажи и жени со раствори на антисептици. Особено може да се користи хлорхексидин или мирамистин. Таквиот третман се изведува не подоцна од неколку часа по сексуалниот однос.

Секундарната превенција на СПИ вклучува земање на одредени лекови. Ова е еден вид профилактички третман за да се избегне развој на симптоми на инфекција. Овој метод на превенција се препорачува да започне не подоцна од два дена по незаштитен однос и се состои во земање широк спектар на антибиотици.

Се разбира, не сите сексуално преносливи инфекции се спречени од одбраната. Херпес вирусите, ХИВ , хуманите папиломи не можат да бидат разоружани преку вакви активности, па најсигурни начини да не се инфицираат се:

  • пол со редовен сексуален партнер;
  • употреба на кондом.

Сподели материјал:

ХПВ вакцинација
клиники не се пронајдени
Превенција на итни случаи
клиники не се пронајдени
Клиниките со активна услуга "Превенција на сексуално преносливи инфекции" не беа пронајдени. Веќе работиме за да го надминеме ова.
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.