Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трихологија

Трихологијата е тесна специјализација во областа на дерматологијата, која се занимава со анализа на структурата, растот на косата и скалпот, како и третманот на нејзините болести. Севкупно, човечкото тело е покриено со неколку видови на коса:

  • слични на слама - овие вклучуваат веѓи и трепките, како и влакната лоцирани во носот и ушите;
  • долго - тие се локализирани на лицето, но само кај машкиот, главата, во пазувите и во пубичните области;
  • пиштол - покривајќи го остатокот од телото, освен дланките, нозете и просторот над усните на жените.

Главните функции на косата се сметаат за заштита од навлегување на туѓи тела, дејството на прекумерно високи или ниски температури.

Бидејќи косата има способност точно да одреди дали некое лице е здраво или не. На многу начини, нивниот здрав изглед зависи од состојбата на кожата. Главните проблеми, чија елиминација ги насочила активностите на експертите од областа на трихологијата, се - ќелавост, прекумерна кршливост и разредување. Во дијагнозата се зема предвид генетската предиспозиција, бидејќи токму овој фактор најмногу влијае врз состојбата на косата. Дијагностичките мерки вклучуваат - биохемиски истражувања и микро-видео дијагностика. Третманот се состои од употреба на лекови и физиотерапија.

Сподели материјал:

Консултации
клиники не се пронајдени
Клиниките со активната услуга "Трихологија" не се најдени. Веќе работиме за да го надминеме ова.
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.