Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ревматологија

Ревматологијата е посебна област на медицината која испитува разни внатрешни нарушувања кои придонесуваат за оштетување на зглобовите, мускулите и сврзното ткиво. Покрај тоа, можат да бидат засегнати и болестите на кардиоваскуларните и нервните системи, како и бубрезите и другите внатрешни органи.

Имињата на болести се огромни, но најчести се ревматизмот , васкулитисот и воспалителните процеси во зглобовите - артритис , остеопороза и остеоартроза , гихт . И покрај широк спектар на болести, сите тие имаат неколку заеднички карактеристики - воспаление и намален имунитет. Причините за нивното појавување остануваат необјаснети, но нездравиот начин на живот или спроведувањето на интензивна вежба може да послужат како предиспонирачки фактори. Симптоми на нарушувања се - значително зголемување на телесната температура, појава на едем и болка, мускулна слабост.

Сподели материјал:

Консултации
клиники не се пронајдени
Клиниките со активна услуга "Ревматологија" не беа пронајдени. Веќе работиме за да го надминеме ова.
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.