Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Говорна терапија

Говорната терапија е посебен дел од педагогијата и медицината кој се занимава со превенција, откривање и елиминација на разни нарушувања на говорните функции, вклучувајќи го и бавниот или забрзаниот говор, пелтечење , брус и лишање, нарушувања на слухот кои предизвикуваат проблеми со говорот. Погрешно е мислењето дека проблемите со говорот може да се појават само кај децата. Ова нарушување е често изложено на постари лица (како резултат на одредени болести или повреди). Основните принципи на терапија се специјализирани занимања, обука и едукација. Структурата на модерната говорна терапија вклучува неколку делови и може да биде:

  • предучилишна установа;
  • училиште;
  • говорна терапија за адолесценти и возрасни.

За спроведување на ефективен третман, секој кој има различни говорни дефекти мора да поднесе целосен говор. По добивањето на сите резултати, лекарот пропишува индивидуални тактики за третман, вклучувајќи различни методи за корекција на функциите на говор, изведување на специјални вежби за дишење, кои ќе ви помогнат подобро да го почувствувате и контролирате говорот, а во некои случаи можеби ќе треба да се консултирате со доктори од тесни специјализации.

Сподели материјал:

Консултации
клиники не се пронајдени
Клиниките со активна услуга "Говорна терапија" не беа пронајдени. Веќе работиме за да го надминеме ова.
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.