Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дијагностика во гинекологија

Дијагностиката во гинекологијата ни овозможува да ја одредиме моменталната здравствена состојба на една жена и укажуваат на тоа дека таа има одредени патолошки процеси. Со помош на точна и навремена дијагноза, лекарот може да ги идентификува заразни болести кај пациентот, патологиите на женскиот репродуктивен систем и општите системски нарушувања. Дијагностичките методи во гинекологијата се поделени во општа и инструментална. Заеднички вклучуваат:

 • интервју и испитување на пациентот;
 • земајќи различни тестови;
 • хормонален скрининг;
 • земајќи размаски на микрофлората;
 • ЕЛИСА и ПЦР анализи, доколку е потребно.

Дијагностичките методи опишани погоре му овозможуваат на пациентот да направи прелиминарна дијагноза, додека инструменталните методи, кои гинеколозите исто така ги користат во нејзината практика, дозволуваат да ја потврди или побие.

Инструменталните методи за дијагностичко испитување во гинекологија вклучуваат:

 • ултразвучен преглед на карличните органи и млечни жлезди;
 • проценка на состојбата на утерусната шуплина (хистероскопија), неопходна за определување на полипи, тумори и други патолошки процеси во телото
 • цртање базална температура;
 • зрачење на матката;
 • биопсија;
 • проучување на проодност на фалопиевите туби под контрола на ултразвук или х-зраци;
 • дијагностичка киретажа на грлото на матката и матката.

Сподели материјал:

Клиниките со активна услуга "Дијагностика во гинекологија" не беа пронајдени. Веќе работиме за да го надминеме ова.
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.