Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стоматолошки депозити

Забен депозит - ова е видот на депозити кои се формираат директно на површината на забите на позадината на влијанието на одредени фактори. Депониите можат да бидат минерализирани или не-минерализирани. Неминенемизираните депозити се појавуваат како плочи, забни плочи или остатоци од храна на забите. Минерализираните депозити, пак, се појавуваат како супрагингвален или субгигивален калкулус.

Денталните депозити во било која форма се сметаат за една од главните локални причини кои предизвикуваат појава на такви пародонтолошки заболувања како гингивитис и периодонтитис, што истовремено води до нивно понатамошно развивање. Што се однесува до причините за појава на забен депозит, тие главно се намалуваат во слаба орална хигиена. Плакета има бела, жолтеникава, кафеава или зелена боја.

Кога калцинира плоча, постепено се претвора во забен камен, што, пак, има појава на цврсти наслаги кои имаат различна боја и текстура. Составот на забен камен вклучува цела група на компоненти: тоа се фосфорни соли, остатоци од храна, калциум и патогени. Појавата на забен кадар е придружена со неколку фактори:

  • специфични навики во однос на изборот на прехранбени производи (премногу мека храна, итн.);
  • метаболички нарушувања;
  • џвакајќи главно од едната страна на вилицата (односно, десно или лево));
  • погрешен залак;
  • периодонтитис;
  • прекршување на оралната хигиена;
  • структура на заби, итн.

Каменот се појавува во оние места каде акумулацијата на плака, стоматолошки плаки. Ова особено влијае на оние заби, кои немаат влијание за време на четкање и каде што самото чистење не се јавува додека џвака храна. Подоцна, седиментите почнуваат да се импрегнираат со минерални состојки, поради што се формира солидна маса, што претставува основа на забен камен. Времетраењето на неговото формирање е во просек 4-6 месеци.

Кога ќе се појави супрагингвален камен, тоа може да се открие со голо око. Таквата жолтеникава или бела патина има цврста или глинеста конзистентност. Благодарение на влијанието на специјалните алатки, лесно се одвојува од површината на забот.

Што се однесува до субгививалниот стоматолошки калкулус, тој има густа и цврста структура, нејзиното откривање е можно при назначување на лекар при употреба на сондата. Таквиот камен има темно кафеава или зелено-црна сенка, цврсто се вклопува во забот на површината на коренот.

Сподели го овој напис:

"Забен депозит" се забележува кај болести:

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

...

Хроничниот гингивит - се смета за една од најчестите лезии на непцата и е проток на воспаление кај нив. За болест не постојат ограничувања во однос на возраста и полот. Изворот на ваквата болест може да биде широк спектар на предиспонирачки фактори - почнувајќи од начинот на живот на лицето до текот на заболувања кои влијаат на органите на дигестивниот систем.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.