Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инхибиција

Инхибицијата е симптом на одредени болести, како по правило, централниот нервен систем и мозокот, или како резултат на силен психо-емотивен пресврт. Оваа состојба на личноста се карактеризира со фактот што тој има намалување на стапката на реакција на дејствата упатени кон него или самиот себе, влошување на концентрацијата, подолготрајна, со долги паузи на говорот. Во посложени случаи, може да има комплетен недостаток на одговор на околните настани.

Оваа состојба на личност не треба да се меша со апатија или хронична депресивна состојба, бидејќи таа е повеќе психолошки фактор отколку физиолошка.

Вистинските причини за летаргија може да се утврди само од квалификуван лекар. Не се препорачува да се спроведе третман на ваша дискреција или да се игнорира таков симптом, бидејќи тоа може да доведе до сериозни компликации, вклучувајќи и иреверзибилни патолошки процеси.

Етиологија

Инхибиција на движења и размислување кај луѓето може да се забележи со вакви патолошки процеси:

Покрај тоа, привремена состојба на бавна реакција, движење и говор може да се забележи во следниве случаи:

 • со алкохол или дрога;
 • со хроничен замор и постојано лишување од сон;
 • со чести нервни пречки, стрес , хронична депресија ;
 • под околности кои предизвикуваат лице да чувствува страв, вознемиреност и паника;
 • со силен емотивен шок.
Инхибиција може да настане со силен емоционален шок

Психомоторната ретардација кај детето може да се должи на таквите етиолошки фактори:

Во зависност од основната причина, оваа состојба кај дете може да биде привремена или хронична. Се разбира, ако таквиот симптом се манифестира кај деца, веднаш треба да се консултирате со лекар, бидејќи причината за патологијата може да биде опасна за здравјето на бебето.

Класификација

Следните видови на инхибиција се разликуваат според клиничката слика:

 • брадипсихија - летаргија размислување;
 • ментална или идеационална инхибиција;
 • моторна или моторна летаргија;
 • емотивна инхибиција.

Утврдувањето на природата на овој патолошки процес лежи во надлежност само на квалификуван лекар.

Симптоматологија

Природата на клиничката слика, во овој случај, целосно ќе зависи од основната причина.

Со оштетување на мозокот и централниот нервен систем, може да биде присутна следната клиничка слика:

 • поспаност (хиперсонија), летаргија;
 • главоболки , кои, како што се влошува патолошкиот процес, ќе се интензивираат. Во посложени случаи, елиминацијата на болката е невозможна дури и од лекови против болки;
 • оштетување на меморијата;
 • намалување на квалитетот на когнитивните способности;
 • пациентот не може да се концентрира на вообичаените активности. Вреди да се одбележи дека професионалните вештини се спасуваат;
 • промени во расположението, во однесувањето на пациентот се појавуваат особини кои претходно не биле посебни за него, најчесто се забележуваат напади на агресија;
 • нелогична перцепција на говорот или постапки упатени до него;
 • говорот станува бавен, пациентот едвај може да најде зборови;
 • гадење и повраќање , што најчесто се забележува наутро;
 • недостаток на координација на движењата ;
 • нестабилен крвен притисок;
 • брз пулс ;
 • вртоглавица .

Во детето, севкупната клиничка слика, со ваков вид патологија, може да се надополни со каприциозност, постојано плачење или, напротив, постојана поспаност и апатија кон вообичаените омилени активности.

Треба да се напомене дека над симптомите се забележани по мозочен удар . Ако постои сомневање дека лицето имал напад, треба да се повика итната медицинска нега и итно да биде хоспитализирана. Тоа е од итност и кохерентност на примарни медицински мерки по мозочен удар, во поголема мера зависи од тоа дали некое лице ќе преживее или не.

Симптоми на удар

Во случај кога причината за одложената реакција кај возрасно лице е ментално нарушување, може да бидат присутни следниве симптоми:

 • несоница или поспаност, што им дава начин на апатична состојба;
 • неоправдани напади на агресија;
 • промени на расположението;
 • неразумни напади на страв, паника;
 • самоубиствено расположение, во некои случаи и акции во оваа насока;
 • хронична депресија;
 • визуелни или слушни халуцинации;
 • глупости, нелогични пресуди;
 • занемарување на личната хигиена, невешт изглед. Во овој случај, едно лице може да биде цврсто убедено дека е во ред;
 • прекумерно сомневање, чувство дека тој бил следен;
 • влошување или целосно губење на меморијата;
 • некохерентен говор, неспособност да изразат нечија гледна точка или конкретно да одговорат на наједноставните прашања;
 • загуба во временска и просторна ориентација;
 • чувство на постојан замор.

Неопходно е да се разбере дека таквата човечка состојба може брзо да напредува. Дури и со привремено подобрување на состојбата на пациентот, не може да се каже дека болеста е целосно елиминирана. Покрај тоа, таква човечка состојба е крајно опасна и за него и за луѓето околу него. Затоа, третманот под водство на специјализиран лекар и во соодветна институција, во некои случаи, е задолжителен.

Дијагностика

Првиот физички преглед на пациентот. Во повеќето случаи, ова треба да се направи со лице блиско до пациентот, бидејќи, поради неговата состојба, веројатно нема да може правилно да одговори на лекарските прашања.

Во овој случај, можеби ќе треба да се консултирате со такви експерти:

Дијагностичките мерки вклучуваат:

 • општи клинички лабораториски тестови (тестови за крв и урина);
 • проучување на нивото на хипофизните хормони;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • ЕЕГ и Ехо ЕГ;
 • ЕКГ;
 • церебрална ангиографија;
 • психијатриски тестови.
Како да се направи ЕКГ

Во зависност од дијагнозата, прашањето за хоспитализација на пациентот и понатамошните тактики за третман ќе бидат решени.

Третман

Во овој случај, програмата за лекување може да се базира на конзервативни и радикални методи на лекување.

Ако причината за оваа состојба на лицето е тумор на мозокот или централниот нервен систем, тогаш се изведува операција за да се исклучи, по што следи медицински третман и рехабилитација. Рехабилитацијата на пациентот ќе биде потребна и по мозочен удар.

Терапијата со лекови може да вклучува такви лекови:

 • лекови против болки;
 • седативи;
 • антибиотици, ако болеста е утврдена заразна природа;
 • ноотропна;
 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • лекови кои ги обновуваат нивоата на гликоза;
 • витамин-минерален комплекс, кој е избран поединечно.

Покрај тоа, по полагањето на главниот курс на лекување, на пациентот може да се препорача да помине курс за рехабилитација во специјализиран санаториум.

Обезбедено е навремен и правилен почеток на терапевтски мерки, нивна целосна имплементација, можно е речиси целосно опоравување дури и по сериозни болести - онкологија, мозочен удар, психијатриски заболувања.

Превенција

За жал, нема посебни методи за превенција. Неопходно е да се запази режимот на одмор и работа, да се заштити од нервните искуства и стресови, да се започне третманот на сите болести навремено.

Сподели го овој напис:

"Инхибиција" се забележува кај болести:

Апсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајно губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...

Алалија е нарушување на функцијата на говорот во која детето не може делумно (со слаб вокабулар и проблеми при конструирање фрази) или целосно да зборува. Но, болеста се карактеризира со фактот дека менталните способности не се нарушени, детето совршено разбира и слуша. Главните причини за болеста се сметаат за комплицирано породување, болест или повреда на мозокот на рана возраст. Болеста може да се излечи со долга посета на логопед и со помош на лекови.

...

Анаеробната инфекција е болест од бактериолошка природа, предизвикана од растот и репродукцијата на бактерии без кислород или со нејзиниот акутен недостаток. Причинителот е анаеробни бактерии. Нивните токсини продираат во телото и се сметаат за многу опасни. Бактериите главно влијаат на мускулното и сврзното ткиво. Пациентите се со поголема веројатност да имаат симптоми на труење на телото отколку знаци на локална природа. Кај жените, оваа патологија произлегува од абнормален абортус или тешки повреди на гениталиите.

...

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...

Бактерискиот ендокардит е воспалителен процес во внатрешната обвивка на срцето предизвикан од влијанието на патолошки микроорганизми, чија главна цел е стрептокок. Често, ендокардитисот е секундарна манифестација која се развила во однос на позадината на други болести, но тоа е бактериско оштетување на мембраната која е независно нарушување. Тоа влијае на луѓето од било која возрасна група, па затоа често кај децата се јавува ендокардит. Карактеристична особина е дека мажите страдаат од таква болест неколку пати почесто од жените.

...

Во светот, многу луѓе страдаат од нарушување како биполарно растројство. Болеста се карактеризира со честа промена на расположението, а расположението на лицето не се менува од лошо кон добро, туку од екстремно депресивно и досадно, до чувство на еуфорија и способност за изведување на подвизи. На кратко, флуктуациите на расположение кај пациенти со биполарно растројство се колосални, што секогаш се забележува кај другите, особено ако таквите флуктуации се чести.

...

Легионерската болест или легионелозата е бактериска инфекција која најчесто се манифестира како тешка форма на пневмонија. Типичен израз на болеста е интоксикација и нарушено функционирање на централниот нервен систем и бубрезите. Понекогаш, за време на болеста, се јавуваат респираторни и уринарни системи.

...

Акутната интестинална инфекција предизвикана од бактериската средина и се карактеризира со времетраењето на треската и општата интоксикација на телото се нарекува тифусна треска. Оваа болест припаѓа на тешки заболувања, со тоа што гастроинтестиналниот тракт е главниот лезионен медиум, а кога се влошуваат, се јавуваат слезината, црниот дроб и крвните садови.

...

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...

Хипернатремија е болест која се карактеризира со зголемување на серумскиот натриум на вредност од 145 mmol / L или повисоко. Покрај тоа, откриено е намалено количество на течност во телото. Патологијата има прилично висока стапка на морталитет.

...

Хиперсомнија е нарушување на спиењето кое се карактеризира со зголемување на времетраењето на периодот на одмор и манифестација на дневна поспаност. Во овој случај, времетраењето на спиењето е повеќе од десет часа. Ретко се случува како независно нарушување - честопати компликација на некои болести. По долг сон, нема подобрување во општата состојба, постои постојана поспаност и проблеми со будењето.

...

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...

Дијабетичната кома е исклучително опасна состојба која се развива на позадината на дијабетесот. Во случај на прогресија во човечкото тело, метаболните процеси се нарушени. Оваа состојба го загрозува не само здравјето, туку и животот на пациентот.

...

Кардиогениот шок е патолошки процес, кога неуспешната контрактилна функција на левата комора се влошува, снабдувањето со крв во ткивата и внатрешните органи се влошува, што често завршува со смрт.

...

Кетоацидозата е опасна компликација на дијабетес мелитус, која, без соодветно и навремено лекување, може да доведе до дијабетична кома или дури и смрт. Состојбата почнува да напредува ако човечкото тело не може целосно да ја искористи гликозата како извор на енергија, бидејќи му недостасува хормон инсулин. Во овој случај, компензирачкиот механизам е активиран, а телото почнува да ги користи влезните масти како извор на енергија.

...

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...

Краниофарингиом е тумор на мозокот со бениген карактер, склон кон дегенерација во малигната неоплазма. Во меѓународната класификација на болести (според МКБ-10) стои под шифрата Д44,4. Патолошката неоплазма произлегува од ембрионски клетки, без оглед на возраста и полот на пациентот.

...

Лажно крупен е патологија на инфективно-алергиска природа која предизвикува развој на ларингеален едем со неговата последователна стеноза. Стеснувањето на луменот на респираторниот тракт, вклучувајќи го и гркланот, доведува до недоволен проток на воздух во белите дробови и претставува закана за животот на пациентот, па затоа треба да се обезбеди помош во таква состојба веднаш - за неколку минути по нападот.

...

Малдроглобулинемија на Waldenstrom (синдром. Примарна макроглобулинемија, макроглобулинемична ретикулоза) е исклучително ретка болест во која се формира тумор кој се состои од лимфоцитни и плазмацитни клетки во коскената срцевина.

...

Метаболичната ацидоза е патолошка состојба која се карактеризира со оштетена киселинско-базна рамнотежа во крвта. Болеста се развива на позадината на лошата оксидација на органски киселини или нивното недоволно отстранување од човечкото тело.

...

Микседемот е најтешката форма на хипотироидизам, која се карактеризира со развој на едем на кожата и поткожното ткиво. Патологијата почнува да напредува во човечкото тело како резултат на недоволната секреција на тироидните хормони. Жените најчесто се засегнати од оваа болест во период на хормонални промени, односно во текот на менопаузата.

...

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...

Ендемот Quinck обично се определува за да се одреди алергиската состојба, изразена во неговите прилично акутни манифестации. Се карактеризира со појава на најсилниот едем на кожата, како и мукозните мембрани. Поретко, оваа состојба се манифестира во зглобовите, внатрешните органи и менингите. Како по правило, ангиоедем, чии симптоми може да се манифестира кај речиси секое лице, се јавува кај пациенти со алергии.

...

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...

Панкреатичната некроза на панкреасот е опасна и тешка патологија во која самиот орган почнува активно да ги вари своите сопствени клетки. Ова, пак, води до фактот дека одредени области на жлездата се некротични. Овој патолошки процес може да предизвика прогресија на гноен апсцес. Панкреатонекрозата, исто така, негативно влијае на функционирањето на другите витални органи. Ако не се спроведе навремено и целосно лекување, тогаш болеста често доведува до смрт на пациентот.

...

Преголемата работа е услов што не само што се соочуваат денес, туку и возрасните, но и децата. Се карактеризира со намалена активност, поспаност, оштетено внимание и раздразливост. Покрај тоа, многу луѓе веруваат дека прекумерната работа не е сериозен проблем и дека е доволно добро да спие доволно за да помине. Всушност, невозможно е да се ослободиме од таквата повреда со продолжен сон. Спротивното е точно - постојаната желба за спиење и неможноста да се опорави по спиење се главните симптоми на прекумерната работа.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.