Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ниска самодоверба

Ниската самодоверба е прилично чест проблем на психолошко ниво и во исто време е симптом на некои услови.

Ниската самодоверба, како што веројатно е свесна за читателот, се состои во ситуација во која едно лице се смета себеси полошо од другите луѓе околу него, постигнувањето на било какви резултати во нешто врз основа на таква состојба е во голема мера комплицирано, животот се перцепира како серија грешки и бескрајни неуспеси.

Во основа, причините за ниско самопочитување се директно поврзани со несоодветно воспитување. Факт е дека децата имаат повисока сугестибилност и, се разбира, ако систематски им се испраќаат зборовите на цензурата, ако некоја акција или срам, грешки или недостатоци во изгледот, одредени лични квалитети и особености ќе се споредат со другите деца, подобро од овие деца (всушност или според мислењето на родителите), тогаш резултатот од овој "образовен пристап" ќе биде развојот на нивната ниска самодоверба.

Симптомите на оваа состојба се состојат од постојано чувство кај децата на сопствената несолвентност, недоверба во нивните способности и чувства на вина. Во иднина, како што е скалата на достигнувања и промени во зрелоста, сето ова само ќе се влоши, што, како што е јасно, лиши личност од успешен и навистина радосен живот, без никакви споредби и ориентација кон стандардот за одредена цел, ако таквите цели да се појави.

Ниска самодоверба може да биде сериозен проблем со невролошки нарушувања, со булимија, со различни форми на депресија, вклучително и со постпартална депресија. Без соодветен пристап кон третманот, овој симптом, можеби не премногу сериозен на прв поглед (или, поточно, состојба), може да предизвика екстремно сериозни последици врз позадината на коморбидитетите.

Сподели го овој напис:

"Ниска самодоверба" ​​се забележува кај болести:

Булимија (булимија нервоза) е вид на нарушување поврзано со јадење, во кое пациентите имаат драстично зголемување на апетитот и се манифестираат во вид на напад, придружен со болна глад, болка под лажица и слабост. Булимија, чии симптоми, исто така, може да го придружуваат голем број на болести на ендокриниот систем, централниот нервен систем, се манифестира, исто така, со ментални нарушувања, како и во чести случаи станува причина за дебелина.

...

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...

Дистимија или ситна депресија е депресивно нарушување на хроничниот тип, кое продолжува со мало изразување на симптоми, има долга и долготрајна природа. Песимистичките гледишта за животот се својствени за луѓето кои се соочуваат со таква патологија, и тие се, исто така, скептични за оние позитивни емоции што можат да ги искусат други индивидуи. Вреди да се напомене дека според друга дефиниција, оваа болест значи хронична депресија, чии симптоми практично не се појавуваат.

...

Клептоманија е психијатриско нарушување кое се карактеризира со фактот што едно лице ненамерно ги присвојува работите на другите луѓе. Најчесто овие се предмети кои не претставуваат посебна материјална вредност и не се потребни само од пациентот.

...

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...

Дебелината кај децата е хронична форма на метаболичка болест, која е придружена со прекумерна акумулација на масното ткиво. Вреди да се напомене дека оваа болест е дијагностицирана кај околу 12% од децата во светот. Развојот на таквата болест може да биде предизвикана од широк спектар на предиспонирачки фактори, меѓу кои е и генетската предиспозиција, јадење големи количини на храна и недостаток на физичка активност.

...

Пореметување на границата на личноста (син PRL) е ретко ментално нарушување со кое живеат 2-3% од луѓето во светот. Во овој случај, многу често постои комбинација со други зависности или проблеми од страна на психата. Ваквата болест во голема мера влијае на квалитетот на животот на луѓето и може да доведе до ретардација.

...

Различни видови на ментални нарушувања, кои се предизвикани од влијанието на дневните или сезонски промени во расположението или овие разлики без присуство на било какви причини, се нарекуваат во медицината како ендогена депресија. Ваквите нарушувања се тешка форма на болеста, па затоа е многу важно да се преземат соодветни начини да се спречи развојот на болестите со цел да се спречи нејзината прогресија.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.