Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Срцето тепа

Во текот на денот, едно лице во нормално здравје може да доживее просек од околу 200 екстрасистоли, кои се манифестираат во форма на контракции на срцето, на некој начин надвор од ритамот.

Како по правило, во повеќето случаи не ги забележуваме таквите промени поради практичното отсуство на непријатност поради нив, исто така, тие не претставуваат закана за животот. Исто така, таквите промени не се развиваат секогаш во заболувања на срцевиот ритам во сериозна мера, тие можат да се детектираат само како дел од ЕКГ дијагностичката процедура.

Прекините во срцевиот ритам може да се почувствуваат во случаи кога постои проблем со вегетативно-васкуларна дистонија. Ова е придружено со појава на чувство дека срцето во градите застанува за некое време, што, пак, предизвикува вознемиреност, човек се плаши да умре. Меѓутоа, оваа појава е краткотрајна, и покрај тоа што станува причина за одредени искуства на неговата сметка, и, соодветно, не бара посета на доктор.

Со честа појава на таков симптом како срцева слабост, придружена со непријатност (вклучително и во отсуство на стрес кој може да се смета како предизвикувачки фактор), треба да се смета за жалба до специјалист како неопходност.

Сподели го овој напис:

"Умирање на срцето" е забележано кај заболувања:

Аритмогена дисплазија (синхронична аритмогена десна вентрикуларна кардиомиопатија, Фонтанов болест, АРВД) е болест во која се јавува прогресивна замена на нормалното мускулно ткиво на миокардот со сврзно или масно ткиво. Почесто се јавува десната комора, а оштетувањето на левата се јавува во изолирани случаи и само со прогресија на болеста.

...

Атриовентрикуларниот блок (синтитриовентрикуларен блок, AV блок) е нарушување на спроведувањето на електричните импулси од атријата до коморите, наспроти позадината на која има забавување на отчукувањата на срцето. Ако навремената помош не му се даде на жртвата, веројатноста за смрт е висока.

...

Бигемини е име на форма на аритмија, во која се јавува предвремено возбудување на срцето по секое нормално чукање на срцето. Навремениот пристап за квалификувана помош ќе помогне да се избегне прогресијата на болеста и формирањето на компликации.

...

Вагонијата не е најчестата патолошка состојба која се јавува во позадина на зголемениот тон на вагусниот нерв, кој е одговорен за функционирањето на внатрешните органи, крвните садови и ендокрините жлезди. Се среќава кај возрасни и деца.

...

Левата вентрикуларна хипертрофија (кардиомиопатија) е типично срцево заболување кај пациенти со дијагноза на хипертензија. Левата вентрикуларна хипертрофија, чии симптоми овозможуваат оваа патологија да се смета како процес кој вклучува структурна адаптација на срцето во однос на метаболните потреби релевантни за миокардот, како и промени кои се јавуваат кај хемодинамските параметри, е доста опасна по тоа што често резултира со фатален исход.

...

Вентрикуларни предвремени удари - е форма на нарушување на срцевиот ритам, карактеризирано со појава на вонредни или предвремени вентрикуларни контракции. И возрасните и децата можат да страдаат од оваа болест.

...

Екстрасистол - ова е еден од најчестите типови на аритмии (т.е. нарушувања во срцевиот ритам), што се карактеризира со појава на извонредна контракција од страна на срцевиот мускул или со неколку вонредни контракции. Екстрасистолот, чии симптоми се јавуваат не само кај пациенти, туку и кај здрави луѓе, можат да бидат предизвикани од премногу работа, психолошки стрес, како и некои други надворешни стимули.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.