Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Задоцнет развој

Задоцнувањето во развојот е симптом на патолошки процес кој води кон физиолошки или психолошки нарушувања. Треба да се напомене дека одложениот псивервербален развој може да има наследна етиологија. Во некои случаи, во зависност од етиолошкиот фактор и целокупното здравје на детето, ова е иреверзибилен патолошки процес. Рано, а со тоа и навремено, дијагнозата на нарушувањето е прилично тешка. Очигледно, на првите манифестации на клиничката слика кај дете, треба итно да се побара медицинска помош, и да не се игнорира симптомот или да се обиде да го отстрани од самиот себе.

Етиологија

Што се однесува до овој патолошки процес, овде нема унифицирани етиолошки фактори, бидејќи секој вид на задоцнување во развојот има свои предизвикувачки фактори. Сепак, треба да се забележи дека во скоро сите случаи постои една заедничка причина - интраутерина ретардација на растот (IUGR).

Доцнењето во развојот на говорот (SUR) може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • повреди на главата или неоплазми во мозокот;
 • патологија на нервниот систем;
 • заразни болести кои мајката страдаше за време на бременоста;
 • оштетен слух или потполна глувост;
 • социјална неспособност;
 • ако возрасните не го стимулираат развојот на говорот на детето, тие го разбираат значењето на она што е кажано и реагира на него со звуци или неправилно артикулирани зборови. Во такви случаи, детето едноставно нема да се обиде да зборува правилно, бидејќи веднаш го постигнува посакуваниот резултат.

По правило, доцнењето на развојот на говорот кај децата се определува до три години. Ако детето не научило да зборува правилно пред оваа возраст, тој нема дефинитивен речник кој е оптимален за неговата возраст, а потоа се бара консултација со психолог, невролог и логопед.

Менталната ретардација (MAD) може да се должи на патолошки и социјални фактори. Првиот треба да содржи:

 • лезии на централниот нервен систем на детето за време на периодот на формирање. Во овој случај, постои задоцнување во развојот на фетусот (SMR) со сите последователни последици;
 • лоши навики на мајката - пушење, употреба на алкохол и дрога, чести стресови и тешка нервна напнатост;
 • фетална хипоксија ;
 • хидроцефалус ;
 • заразни болести (најчесто менингитис , сепса , менингоенцефалитис води кон овој симптом);
 • тумори на мозокот ;
 • болести со наследна етиологија;
 • рахитис ;
 • автоимуни патолошки процеси;
 • нарушување на функционирањето на сетилната перцепција на информации (визија и слух).

Следново може да се припише на општествените провокативни фактори:

 • чести психолошки трауми;
 • педагошко занемарување на детето;
 • ограничување на активностите на детето, што доведува до социјално неприлагодување.

Како по правило, децата со ментална ретардација се затворени, не сакаат да им дозволат на странците, вклучувајќи ја и нивната возраст. Ваквата дијагноза е направена во најмладата предучилишна и училишна возраст, кога детето почнува да комуницира со други деца.

Причини за ментална ретардација кај децата

Одложениот психомоторен развој ја има следната етиологија:

Во овој случај, социјалните причини не се исклучок - недостаток на грижа и исхрана, чести стресови и педагошка занемарување на детето.

Можно е да се зборува за доцнење во пубертетот кога нема возраст поврзани промени кај момчињата на возраст од 14 години и девојчиња на возраст од 13 години. На појавата на симптом претходат следните фактори:

 • хромозомски абнормалности;
 • онколошки процеси кои водат кон неправилно производство на хормони;
 • тешки заразни болести;
 • дисфункција на тироидната жлезда;
 • Тарнеров синдром ;
 • неухранетост.

Во некои случаи, одложениот сексуален развој може да се забележи кај девојчињата кои играат спорт од рана возраст - постојан физички напор ги менува природните физиолошки процеси.

Симптоматологија

Секоја форма на задоцнување во развојот има своја клиничка слика. Одложениот развој на говорот се карактеризира со следниве карактеристики:

 • во првите месеци од животот, бебето не е проблем;
 • децата на возраст од годината не одговараат на нивното име;
 • детето не ги препознава сликите во книгите, не може да го исполни наједноставниот редослед на возрасните;
 • на возраст од 2-3 години, детето не изговара едноставни реченици и значајни фрази;
 • дете поретко од другите деца поставуваат прашања.

Нарушувањата во психомоторниот развој се манифестираат на следниов начин:

 • нема фокус на светли предмети или звуци (деца од два месеца);
 • нема емотивен интерес за нови субјекти, нема моторна активност;
 • остро зад формирањето на гугање говор;
 • за 12 месеци, детето не го разбира говорот упатен до него;
 • по 15 месеци бележи бесцелна активност;
 • по две години нема вокабулар.

Патолошките процеси во менталниот развој ја имаат следната клиничка слика:

 • бавна, често неточна перцепција;
 • површно, нестабилно внимание;
 • прекршување на фигуративното и апстрактното размислување - детето не може да ги изрази своите мисли;
 • ограничување на вокабулар, говорни нарушувања.
Знаци на ментална ретардација кај деца

Нарушувањата во развојот на пубертетот се појавуваат само на возраст од 13-15 години и ги имаат следните симптоми:

 • девојките на возраст од 14 години немаат месечни периоди и немаат зголемување на градите;
 • кај момчиња, на возраст од 14, гениталиите не се развиени;
 • до 15 години не постои срамна коса.

Манифестацијата на било каков вид на задоцнување во развојот бара консултација со специјализиран медицински специјалист.

Дијагностика

Дијагностичката програма може да ги содржи следните методи:

 • стандардни лабораториски тестови (крв и урина);
 • одредување на нивоата на крвни хормони;
 • имунолошки студии;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • ЕЕГ;
 • психолошки тестови;
 • консултации со сродни специјалисти (во зависност од видот на задоцнување во развојот и тековната клиничка слика).

Третманот треба да го препише само лекар, во такви случаи не треба да сторите ништо, бидејќи само може да ја влоши состојбата.

Третман

Што се однесува до терапијата со лекови, таа ќе биде чисто индивидуална, бидејќи ќе зависи од основната причина. Речиси секогаш, третманот ја вклучува работата на детето и родителите со психолог или психијатар . Ако зборуваме за нарушување на развојот на говорот, консултациите и часовите се неопходни за логопед . Во посложени случаи, лекарите препорачуваат континуирана едукација на детето во специјализирани образовни институции, каде што програмата е прилагодена за нив.

Сподели го овој напис:

"Доцнењето во развојот" е забележано кај заболувања:

Аномалија на Ебштајн (аномалија на Ебштајн, Епштајн аномалија) е дефект на срцето што се случил на ниво на феталниот развој. Болеста е дека постои намалување на волуменот на празнината на десната комора во однос на позадината на зголемување на празнината на десниот атриум.

...

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

...

Бронхиектазии - воспалителни процеси во респираторниот систем. Болеста се карактеризира со патолошки промени, експанзија или деформација на бронхиите, како резултат на која во нив се формира голема гној. Ова изобличување на внатрешните органи се нарекува бронхиектазија.

...

Устата на Волкот - аномална структура на небото, во средината на која јазот е јасно видлив. Оваа патологија е конгенитална, во присуство на која новороденчиња не можат целосно да се хранат и нивната респираторна функција е до одреден степен оштетена. Ова се должи на фактот што помеѓу шуплините на устата и носот нема септум, од кој конзумираната храна и течност влегуваат во носот. Со таква болест се раѓаат многу малку деца, за илјада бебиња, има само еден кој има таков синдром.

...

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...

Хипотиреоидизмот е состојба која се јавува во позадина на долг и постојан недостаток на тироидни хормони произведени од тироидната жлезда. Хипотиреоидизам, чии симптоми во екстремниот степен на нивната манифестација кај возрасните се означени во форма на микседема со карактеристичниот оток на ткивата и органите, кај децата се манифестира во форма на кретенизам, чија особина се состои не само во намалена функција на тироидната жлезда, туку и во одложена ментална и физичка развој.

...

Гликогенозата (Girke's disease) е група на ретки генетски болести поврзани со недостаток на одредени ензими за комбинација и распаѓање на гликоген. Како резултат на тоа, ензимот се акумулира во телото, предизвикувајќи болест. Третманот ќе биде во исхрана со јаглени хидрати.

...

Глукозуријата често е конгенитално нарушување, но може да се случи под влијание на други фактори. Карактеризира со фактот дека гликозата се излачува од телото заедно со урината, но, сепак, нивото на шеќер во крвта останува во рамките на нормалниот опсег. Таквиот процес се јавува поради тоа што бубрезите ја апсорбираат гликозата, која влегува во крвта. Оваа болест обично не е придружена со никакви симптоми. Дијагнозата се потврдува врз основа на уринарни тестови, во кои се открива висока концентрација на шеќер. Понекогаш со дијабетес или за време на бременоста, таквата повреда може да напредува.

...

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...

Зборувајќи за дислексија, важно е да се забележи дека во моментов не постои универзално прифатена дефиниција на оваа болест, додека Меѓународното здружение за дислексија сеуште дава свое толкување. Значи, дислексијата, чии симптоми лежат во неможноста на точноста и брзината на препознавање на зборовите, декодирањето и правописот, е специфичен вид на инвалидност во учењето. Овој тип на тежина има невролошка природа и е поврзан со инфериорноста што ја имаат фонолошките компоненти на јазикот.

...

Краниостенозата е патологија која се карактеризира со предвремено затнување на неколку конци на черепот. Кодот за меѓународна класификација на болести ICD-10: Q75.1. Ако кранијалните зглобови се прераснат кај дете на рана возраст, ова ќе предизвика оштетување на растот на кранијалните коски, како и деформација на структурата на лицето на коските, особено на приклучоците.

...

Кретинизмот е болест на ендокриниот систем кој почнува да напредува како резултат на дисфункција на тироидната жлезда. Нејзината главна манифестација кај луѓето е одложување на менталниот, интелектуалниот и физичкиот развој. Првите знаци на кретинизам почнуваат да се појавуваат во детството. Како по правило, тие остануваат непроменети низ целиот живот.

...

Олигофренија (или ментална ретардација, деменција) подразбира дефинирање на група патологии кои се разликуваат меѓу себе во карактеристиките на етиологијата и патогенезата во кои се формирани ментални неразвиености или стекнати во раното детство. Олигофренијата, чии симптоми се манифестираат првенствено во форма на пораз на умот поради прекинувањето на развојот на личноста во однос на позадината на патолошкиот развој на мозокот, покрај тоа влијае на вообичаените и емоционалните квалитети на пациентот, моторните вештини и говорот.

...

Веројатно, многу луѓе слушнале за "децата со сонце". Ова име се однесува на деца со Даунов синдром - генетска болест која има 47, а не 46 хромозоми во кариотипот. Екстра хромозомот е формиран во 21 пар, претворајќи го овој пар во тројка. Што се однесува до преваленцата на болеста, во просек е 1 до 800-1000.

...

Вердиг-Хофман спиналната амиотропија е генетска патологија на нервниот систем во кој мускулната слабост се манифестира низ телото. Таквата болест ја нарушува способноста на лицето да седи, да се движи самостојно и да се грижи за себе. Во современиот свет, не постои ефективна терапија која ќе даде позитивен резултат.

...

Фенилкетонуријата е прилично тешка наследна болест, главната тежина на манифестациите која е фокусирана првенствено на нервниот систем. Фенилкетонурија, чии симптоми најчесто се среќаваат кај девојчињата, се јавува поради нарушување на метаболизмот на амино киселините, со оглед на оштетувањето во централниот нервен систем, а неговите манифестации се намалуваат до нарушен ментален развој.

...

Цитомегаловирусот е прилично честа вирусна болест, која во меѓувреме не е позната на сите. Цитомегаловирусот, чии симптоми и карактеристики се првенствено определени од состојбата на имунолошкиот систем, во нормална состојба не може да се манифестира воопшто, без да предизвика штетни ефекти врз телото на вирусниот носач. Вреди да се спомене дека во овој случај единствената карактеристика на вирусот носител е можноста за пренесување на цитомегаловирусната инфекција на друго лице.

...

Енурезис е патолошко нарушување во кое пациентите доживуваат несакано ноќно (главно) мокрење. Енурезис, чиишто симптоми најчесто се забележани кај деца, сепак, може да се дијагностицира кај адолесценти и во одреден процент од возрасната популација, исто така, може да биде нарушување кај пациентите во текот на денот.

...

Енуреза кај децата е патолошки процес кој е предизвикан од принудно мокрење, главно за време на спиењето. Таквите протекување може да се случи еднаш или неколку пати во текот на ноќта. Треба да се напомене дека во етиологијата на дневна или ноќна ензуреза кај децата не се само патолошки процеси, туку и психосоматски фактор, бидејќи во некои случаи причината за неконтролирана екскреција на урина во текот на ноќта или во текот на денот е сериозен стрес, тешка психолошка состојба во семејството или постојана нервоза тензија.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.