Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Одложен развој на говор

Одложениот развој на говорот е отстапување од нормите на формирање на говорната активност кај децата. Во нормална состојба, бран на развој на говорот се забележува кај бебиња од двегодишна возраст, но против позадината на разни нарушувања овој процес не се јавува дури и кога детето има три години.

Предвидните фактори за појавата на таков симптом можат да бидат широк спектар на причини кои најчесто се делат на неколку етиолошки групи - физиолошки и социјални.

Таквата манифестација има голем број на специфични симптоми, што е едноставно невозможно да не се забележи. Покрај тоа, овие деца често имаат застој во развојот на менталните процеси.

За да се утврди точната дијагноза ќе биде потребен широк опсег на инструментални испитувања. Исто така, во најмала рака е и разговорот со родителите и децата. Третманот се изведува со конзервативни методи кои ја комбинираат работата со специјалисти од тесни области на медицината со мал пациент и неговите родители.

Етиологија

Одложениот развој на говорот кај децата не е многу чест симптом и се јавува кај околу 10% од бебињата до три години. Вреди да се забележи дека овој симптом е забележан неколку пати почесто кај момчињата отколку кај девојчињата.

Клиничарите ги делат сите причини за формирање на такво нарушување во неколку групи. Физиолошките етиолошки фактори вклучуваат оние кои се директно поврзани со здравјето на децата. Во такви случаи, третманот на болеста е секогаш потежок и потребна е помош од разни специјалисти. Општествените фактори се оние што зависат од околината на детето или од карактеристиките на неговото воспитување.

Меѓу физиолошките причини за ЗРР се следниве:

 • оштетување на слухот или негово целосно отсуство;
 • проблеми со видот;
 • несоодветен развој на органите за артикулација. Тука спаѓаат јазикот, усните и мекото непце;
 • патологија на мозокот;
 • траума или сериозна болест во неонаталниот период;
 • патологии поради инфекции или повреди при развој на плодот, хипоксија или асфиксија на фетусот за време на трудот;
 • комплициран тек на бременоста - недоносеност или постматуралност на фетусот. Ова исто така вклучува пиење алкохол или пушење за време на породувањето;
 • некои вродени болести со елементи на аутизам - Даунов синдром или церебрална парализа ;
 • синдром на минимална мозочна дисфункција, кој може да се развие на позадината на перинаталната енцефалопатија;
 • генетска предиспозиција - присуството на такво нарушување кај еден од родителите го зголемува ризикот од симптом кај наследниците;
 • висок интракранијален притисок кај дете;
 • компликациите после вакцинацијата се перзистентни и тешки здравствени проблеми кои се развиваат поради неточна профилактичка вакцинација.

Втората група предиспонирачки фактори за развој на одложениот говор вклучува:

 • недоволното внимание му се посветува на детето, зошто нема кому да разговара;
 • непотребен говор од страна на самите родители или постојаното опкружување на детето;
 • честите влијанија на стресни ситуации или емоционални пренапони;
 • прекумерно старателство над родителите, со цел лишување од мотивација да зборува;
 • присуство на надворешни звуци;
 • семејната комуникација во повеќе јазици истовремено;
 • кои живеат во средина со претеран проток на информации со кои децата не можат да се справат и кои не одговараат на возрасната категорија;
 • развој на синдромот на хоспитализам.

Треба да се напомене дека во секој трет случај на појава на сличен симптом, причините за неговото формирање остануваат непознати.

Причини за одложен развој на говорот

Класификација

Лекарите одлучија да одвојат неколку варијанти на таква повреда:

 • говорна терапија за одложување на говорот - се карактеризира со прекршување на изговорот на одредени букви или зборови, неспособноста самостојно да се изгради полноправна реченица;
 • темпото на развој на говорот - се однесува на сите компоненти на говорот, кои се движат од звуци и вокабулар и завршуваат со кохерентен говор.

Без оглед на сортата, ваквиот симптом остава негативен отпечаток на развојот на менталните процеси, поради што ФФР и ФФР често се јавуваат кај паралелно, а во медицината овој процес се нарекува одложен психовербален развој.

Исто така постојат и неколку критични периоди во кои патолошкото влијание на еден или друг етиолошки фактор е особено опасно:

 • првиот е од една до две години. Во овој временски период може да се развие не само доцнење во развојот на говорот, туку и алалија , која се манифестира во целосно отсуство на говорна активност;
 • втората - три години во однос на позадината на главниот симптом може да формира пелтечење и мутизам;
 • третиот е од шест до седум години. Опасноста е дека, покрај нарушувањата на говорот, може да се случи и пелтечење и органско оштетување на мозокот, особено детската афазија, во која постои губење на претходно присутен говор.

Симптоматологија

Главните клинички манифестации за одложен развој на говор кај деца под 3 години може да се земат предвид:

 • абнормален период пред говорот, кој се движи од шест месеци живот до една година;
 • недостаток на одговор на звукот и говорот во бебе од една година;
 • слабите обиди да се повторат зборовите на роднините на децата на возраст од 1.5 години;
 • неспособноста да се изврши едноставна задача по уво - за деца од 1,5 до 2 години;
 • детето не ги изговара зборовите во две години;
 • неможноста да се комбинираат неколку зборови со едноставни реченици - во возрасна категорија од 2,5 до три години;
 • комплетен недостаток на сопствен говор на тригодишна возраст. Дете изговара меморираните фрази, на пример, од ТВ или книги, без разбирање на нивното значење;
 • користејќи изрази на лицето и гестови наместо говор;
 • изговорот на сите зборови нечујни или нејасни;
 • недостаток на врсничка интеракција;
 • детето не препознава едноставни предмети;
 • недостаток на разбирање на прашања и неможност да се одговори на нив;
 • неможност да се јават членови на семејството.

Ако се појави еден или повеќе од горенаведените симптоми, консултирајте се со педијатар .

Дијагностика

Дијагностицирањето и идентификувањето на етиологијата на одложениот говор и менталниот развој бара интегриран пристап и ги вклучува следните мерки:

 • проучување на медицинската историја и историја на животот на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - да го бара главниот етиолошки фактор;
 • темелно физичко испитување со цел да се процени острината на слухот и видот, да се спроведат психомоторни тестови за развој и да се утврди подвижноста на мускулите на лицето;
 • детален преглед на родителите на тема за прв пат појава на симптоми и влијанието на факторите на средината во семејството.
МНР

Ова се главните дијагностички техники кои можат да се надополнат со инструментални испитувања како што се:

 • ЕКГ;
 • Ехо;
 • МНР;
 • дуплекс скенирање на артериите на главата.

Лабораториските тестови на крв и урина немаат дијагностичка вредност. Во прилог на педијатарот, следните специјалисти учествуваат во дијагнозата:

Диференцијална дијагноза на ZRR претпоставува разлика од слична фрустрација од:

Третман

Елиминацијата на главниот симптом и придружните симптоми ќе се разликува во зависност од влијанието на еден или друг етиолошки фактор.

Митови за одложениот развој на говорот кај децата

Пред сè, неопходно е да се создаде поволно говорно опкружување и да се демонстрира само вистински говор со цел да се стимулира говорот на детето. Сепак, часовите за говорна терапија нема да бидат доволни, а третманот на одложениот развој на говорот кај децата треба да вклучува:

 • лекови - додека е неопходно целосно да се елиминира само-лекувањето и да се земаат лекови што ги пропишува само лекарот што присуствува;
 • имплементација на физиотерапевтски процедури, имено, магнетна терапија, електрорефлексотерапија и транскранијална микрополаризација;
 • педагошка корекција - терапија со помош на лековити супстанции ќе биде неефикасна без помошно педагошко влијание, што го врши дефектолог;
 • полагање на курс на говорна терапија масажа за деца со влијание врз потребните точки на јазикот, earlobes, усните и образите;
 • специјални вежби кои ќе помогнат да се справат со развојот на одложениот говор. Дефектологот и родителите треба да ја следат нивната имплементација. Поединечно развиен опсег на вежби ќе помогне во развојот на мускулите на лицето, мобилноста на јазикот, слушниот апарат и фини моторни вештини.

Посебно внимание треба да се посвети на продуктивните активности, дидактичките игри, развојот на вниманието како аудитивни и визуелни, збогатување на активниот и пасивниот речник, како и кохерентен говор.

Компликации

Игнорирањето на симптомите и одложувањата во барањето помош од лекарите може да доведе до формирање на такви компликации:

 • заостанува зад децата со слична возраст во интелектуалниот и менталниот развој, како и влошување на овој проблем во текот на годините;
 • тешкотии во одење во училиште или посета на градинка;
 • емоционална неудобност на дете кое разбира дека е различно од другите. Таквите деца често се "затвораат" во себе.

Превенција

Со цел да се избегне развојот на проблемите со говорот и менталниот развој, неопходно е:

 • што е можно порано да започне развој на активности со детето;
 • следење на напредокот на бременоста - во ова време потребно е да се откажат од лошите навики;
 • обезбедуваат адекватни услови за внатрешна употреба и говорна средина што го опкружуваат детето;
 • неколку пати годишно да се подложат на испитувања за да ја проценат острината на слухот и визијата;
 • елиминирање на сите етиолошки фактори во раните фази на развојот;
 • на возраст од две, посетете го логопед за превентивни цели.

Навремено започна сеопфатен третман ви овозможува целосно да се ослободите од таквите симптоми како одложување на развојот на говор и да го спречите развојот на компликации.

Сподели го овој напис:

"Одложениот развој на говорот" е забележан кај заболувања:

Високо функционалниот аутизам (Син. Аспергеров синдром) е заедничко нарушување во развојот. Таквата дијагноза е направена за луѓе со аутизам чиј интелигенција е над 70. Карактеристичните карактеристики на оваа форма на болеста се несмасност на активностите, тешкотиите во социјалните вештини и одложениот развој на говорот.

...

Галактоземијата е наследен тип на болест која напредува поради недостаток на активност на ензими кои се директно вклучени во метаболизмот на галактозата. Поради фактот што човечкото тело не може целосно да ја открие галактозата, разните тешки нарушувања во нервниот систем, визуелниот апарат, а исто така и во дигестивниот систем постепено напредуваат. Обично, сето ова се забележува веќе во детството, бидејќи галактоземијата кај децата може да се случи веднаш по раѓањето.

...

Hospitalism е комплекс на нарушувања во менталниот и физичкиот развој на детето, што произлегува од психолошката траума на одвојување од мајката, недостатокот на емоционален и социјален контакт. Карактеристични симптоми: летаргија, апатична состојба, слаб плач, недостаток на оток и реакција на гласот. Детето може да заостанува во развојот на говорот и развојот на моторните вештини.

...

Дебелината - е најлесниот степен на ментално растројство. Може да биде конгенитален или стекнат во првите неколку години од животот. Со возраста на детето, оваа форма на ретардација во менталната активност не се развива, а со соодветен третман малку се коригира. Децата со таква повреда не се способни за апстрактно размислување, конструкција на долгите фрази и логичка комбинација на неколку процеси.

...

Расцеп на усните во новороденчињата е конгенитална патологија, која е расцеп на усна. Таа е формирана поради неединство на ткивата на горната вилица и носната празнина. Оваа болест се смета за ретка, бидејќи само околу 0.04% од децата се родени со неа. Патологија обезбедува не само естетски, но исто така и физички непријатност. Поради дефектот, децата е тешко да јадат, да зборуваат, да се смеат целосно. Сепак, на прво место, оваа патологија е козметички дефект, но може да се отстрани преку хирургија.

...

Лисанцефалија (син. Нежните мозоци) е развојна аномалија која се карактеризира со целосно или делумно измазнување на склоповите или браздите на церебралните хемисфери. Патологијата се смета за ретка, бидејќи се јавува кај 11 деца на 1 милион новороденчиња.

...

Миопатијата Душен е конгенитална патологија која провоцира постојано развиена слабост во мускулите. Болеста започнува да се развива во детството. Понекогаш родителите дури и не се сомневаат дека детето е болно: не забележуваат дека детето е тешко да се кандидира, да се качува по скали и да застане. Пациентите со таква дијагноза често треба да се испитаат. Овој тип на миопатија влијае главно кај момчињата, кај девојчињата е многу ретка (но тие се носители).

...

Rhinolalia е патологија во која изговорот на звуците и говорот воопшто е нарушен и искривен. Ова е прилично ретко нарушување кое се дијагностицира кај 1-2 деца на 1000. Овој вид дефект на говорот може да биде или вроден или стекнат, па затоа предиспонирачките фактори на развој исто така ќе се разликуваат.

...

Мартин-Бел синдром е честа генетска абнормалност која почесто се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчињата. Овие медицински статистики се доста разочарувачки - фреквенцијата на раѓање на бебиња со оваа болест е 1 на 6000 девојчиња и 1 на 4.000 момчиња. Вреди да се напомене дека претставниците на посилниот пол, болеста е потешка, но се уште има некои исклучоци. Причината за манифестација кај девојчиња со повеќе застарени симптоми е компензирачкиот ефект што го има вториот Х хромозом во кариотипот.

...

Prader-Willi синдромот е прилично ретка патолошка состојба која се наследува. Се карактеризира со фактот дека седумте гени на петнаесеттиот татковски хромозом не функционираат (или не функционираат целосно).

...

Рет синдром е дегенеративна, прогресивна болест која го нарушува функционирањето на нервниот систем, предизвикувајќи човечкиот развој да застане на рана возраст. Во моментов е отворено прашањето за механизмот и причините за формирање на таква болест. Основниот извор на патологија е мутација на голем број на гени и нивно негативно влијание врз развојот на органот, како што е мозокот.

...

Спастичната диплегија (Литтл синдром) е една од најчестите форми на церебрална парализа, во која има целосно оштетување на мускулната функција на долните и горните екстремитети. Во овој случај станува збор за поразот не е унилатерален, туку билатерален.

...

Губење на слухот е патолошка состојба која се карактеризира со остра или постепено намалување на слухот. Влошувањето во способноста за согледување на звуците може да биде или краткорочен феномен или последица на сериозни болести. Губењето на слухот може да почне да напредува поради употребата на одредени синтетички лекови, во однос на позадината на заразни болести и така натаму.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.