Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епидемии на гнев

Испади на гнев се клиничка манифестација на психоемоционална состојба на лицето, која може да дејствува како реакција на одредени настани или да биде резултат на одредена психијатриска болест или фаза на влошување на веќе постоечката болест во хронична форма.

Третманот обично се изведува со конзервативни методи, прашањето за хоспитализација се решава на индивидуална основа. Не се препорачува само-лекување или, особено, да се игнорира овој симптом, бидејќи тоа може да предизвика сериозни компликации, чија последица е опасна не само за пациентот, туку и за другите.

Етиологија

Причината за неконтролирани испади на гнев може да биде како што следува:

Покрај тоа, треба да се истакнат надворешни фактори, кои исто така може да доведат до неконтролирани испади на гнев кај жените и мажите:

 • земање на одредени лекови, вклучувајќи лекови за спиење;
 • злоупотреба на алкохол, земање дроги и психотропни лекови не како третман за одредена болест;
 • хроничен замор , постојан недостаток на спиење;
 • недоволен износ на одмор;
 • напната ситуација дома и на работа;
 • чест стрес , хронична депресија ;
 • незадоволство во личниот живот;
 • силен психо-емоционален шок;
 • морална злоупотреба.

Одделно, неопходно е да се идентификуваат етиолошките фактори кои можат да бидат причина за таквото пореметување кај децата:

 • акутен недостаток на внимание;
 • несоодветно воспитување, попустливост, недостаток на контрола;
 • тешка психо-емоционална ситуација опкружена со дете.

За да се утврди точната причина за развој на таков симптом кај некоја личност, само квалификуван специјалист може да изврши само-третман, во овој случај, тоа е исклучително опасно.

Симптоматологија

Клиничката слика, во овој случај, целосно ќе зависи од основната причина. Ако лутина и напади на бес не се предизвикани од болеста, тогаш, како по правило, нема дополнителни симптоми, а нападите исчезнуваат додека елиминира предизвикувачкиот фактор.

Манифестација на гнев

Ако причината за таквата клиничка манифестација е хормонален дисбаланс, тогаш можна е следната клиничка слика:

Ненадејни испади на гнев може да бидат присутни во клиничката слика на дијабетес мелитус, која ќе се карактеризира со следнава клиничка слика:

Исто така, нападите на бес, без очигледен провокативен фактор, може да бидат присутни за време на бременоста, што не е патолошки процес. Меѓутоа, ако оваа клиничка манифестација е придружена со дополнителни симптоми, треба веднаш да побарате лекарска помош, бидејќи оваа состојба може да биде опасна и за мајката и за детето.

Честите напади на лутина и општа психоемоционална стабилност секогаш се присутни во таква болест како хипертироидизам, што ќе се карактеризира со следната клиничка слика:

 • нервоза, раздразливост;
 • емоционална нерамнотежа;
 • брз, понекогаш некохерентен говор;
 • чувство на паника страв и анксиозност, без очигледна причина;
 • несоница ;
 • испакнување на окото, двоен вид ;
 • симптоми на акутна срцева слабост ;
 • нестабилен крвен притисок;
 • висока температура ;
 • зголемено потење , особено ноќе;
 • губење на тежината, но постои зголемен апетит;
 • жените може да доживеат егзацербација на гинеколошки заболувања и менструални нарушувања.

Неконтролираните испади на гнев можат да бидат клиничка манифестација на астенија на нервниот систем, која ќе се карактеризира со следниве симптоми:

 • нервен слом што може да резултира со хистерична невроза;
 • раздразливост, несоодветна реакција на невообичаени настани;
 • промена на психотипот на личноста, однесување кое обично не е негово;
 • влошување на спиењето;
 • нестабилен крвен притисок;
 • општ замор, намалени перформанси;
 • вртоглавица , недостаток на здив ;
 • губење на апетитот;
 • главоболки , кои често може да бидат придружени со непријатно чувство во градниот дел;
 • развој на депресивна состојба;
 • пораз на мускулно-скелетниот систем, нарушен говор, губење на апетитот.

Со зголемени нивоа на холестерол, неконтролираните бесни напади ќе бидат придружени со следниве симптоми:

Знаци на висок холестерол

Напад по гнев можат да бидат присутни по мозочен удар. Во овој случај, може да бидат присутни само основните симптоми на болеста. Ако мозочниот удар предизвикал влошување на функцијата на мозокот, може да бидат присутни следните клинички манифестации:

Нарушувањата на гневот може да се должат на фактот дека поради слабиот говор и влошување на моторната функција, пациентот не може самостојно да ги извршува своите вообичаени движења и дејства, што го прави да се чувствува беспомошно.

Во Алцхајмеровата болест и болести со слична етиологија и клиничка слика, епидемии на гнев може да бидат придружени со следниве симптоми:

 • значајни промени во човековото однесување;
 • заборавеност, оштетување на меморијата;
 • несоодветност ;
 • пациентот може да се изгуби во време и простор;
 • промени на расположението и реакции на одредени работи кои претходно беа нездраво за пациентот;
 • главоболки, вртоглавица;
 • неконтролирани дејства на дефекација и мокрење;
 • губење на тежината;
 • оштетување на говорот;
 • слабост, апатија кон сè наоколу.

Треба да се напомене дека симптомите на оваа болест може да се манифестираат во почетните фази само во раздразливост, мало влошување во меморијата и периодични напади на бес. Тоа е оваа карактеристика на клиничката слика која води кон фактот дека болеста е дијагностицирана во доцна фаза.

Симптомите како гнев и бес се присутни кај многу психијатриски болести, кои може да се карактеризираат на следниов начин:

 • губење на меморијата, нарушени когнитивни способности;
 • оштетување на говорот;
 • суицидни тенденции, состојба на хронична депресија;
 • напади на паника;
 • чувство на страв, анксиозност без очигледна причина;
 • промена на вообичаеното однесување на личноста, егоизмот;
 • визуелни или слушни халуцинации;
 • главоболки кои не се елиминираат со лекови против болки.

Треба да се сфати дека без разлика каква клиничка слика се одвива, треба да побарате помош од квалификувани медицински професионалци. Таквата човечка состојба може да биде опасна не само за него, туку и за околните луѓе - пациентот може несвесно да му наштети на своето здравје.

Дијагностика

Ако го имате овој симптом, можеби ќе треба да ги консултирате следните медицински специјалисти:

Првиот е физички преглед на пациентот, при што лекарот мора да го открие следново:

 • колку долго симптомите почнаа да се појавуваат и колку често;
 • дали се присутни дополнителни симптоми;
 • начинот на живот на пациентот - работа и одмор, исхрана, присуство на лоши навики;
 • психо-емоционална средина опкружена од пациентот;
 • историја на хронични заболувања, психијатриски заболувања.
МНР на мозокот

Дополнително, може да се препишат следните лабораториски и инструментални дијагностички методи:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв;
 • Ултразвук на тироидната жлезда;
 • КТ и МРИ на мозокот.

Врз основа на резултатите од дијагностичките мерки, лекарот може да утврди зошто се случуваат ваквите напади и како тие можат ефикасно да се справат.

Третман

Во повеќето случаи, терапијата се изведува со конзервативни методи. Основата на третманот е внесувањето на одредени лекови, придржување кон денот, одмор и правилна исхрана.

Лекот може да ги вклучува следниве лекови:

 • седативи;
 • апчиња за спиење;
 • лекови за подобрување на церебралната циркулација;
 • антидепресиви;
 • адаптогени.

Исто така, треба да обрнете внимание на општите препораки, кои исто така може да се користат како превенција:

 • умерено вежбање, дневни прошетки на свеж воздух;
 • оптимална исхрана, навремена консумација на храна;
 • елиминација на дроги, злоупотреба на алкохол;
 • нормализација на работата и одмор, доволно спиење.

Исто така, ако е можно, треба да се ограничите од стресни ситуации, нервна напнатост. Доколку проблемите од психолошка природа, рационално е да побарате помош од психолог или психотерапевт.

Како да се справи со таквите напади, преку кои лекови може да се ослободи од епидемии на гнев, само лекар знае. Самолечение, во овој случај, е исклучително опасно, како и игнорирање на симптомите.

Сподели го овој напис:

"Епидемии на гнев" се забележани кај заболувања:

Маничен синдром е ментално растројство на состојбата на однесувањето на една личност која се карактеризира со три типа на симптоми: хипертимијата предизвикува високо расположение, тахипсија е брз говор со експресивни изрази на лицето, дехибиција на мотор со хиперактивност.

...

Клајнфелтеровиот синдром е генетска болест која се дијагностицира исклучиво кај мажите. Неговата карактеристика е присуството на дополнителен женски полов хромозом во машкиот XY-кариотип. Се манифестира со развој на различни ендокрини нарушувања. Лице со оваа дијагноза има нецелосно и недоволно производство на машки полови хормони.

...

Мартин-Бел синдром е честа генетска абнормалност која почесто се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчињата. Овие медицински статистики се доста разочарувачки - фреквенцијата на раѓање на бебиња со оваа болест е 1 на 6000 девојчиња и 1 на 4.000 момчиња. Вреди да се напомене дека претставниците на посилниот пол, болеста е потешка, но се уште има некои исклучоци. Причината за манифестација кај девојчиња со повеќе застарени симптоми е компензирачкиот ефект што го има вториот Х хромозом во кариотипот.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.