Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Воспаление на плунковните жлезди

Воспалението на плунковните жлезди е симптом на одредена болест, најчесто инфективна или воспалителна природа. Може да се случи и во акутна и во хронична форма, карактеризирана со прилично изразена клиничка слика. Ограничувања на возраста и полот, овој клинички знак нема, но најчесто се дијагностицира кај деца. Ова се должи на фактот дека имунолошкиот систем на детето е премногу слаб за да ги издржи патогените.

Дијагнозата се заснова на физичкиот преглед на пациентот и однесувањето на лабораториски и инструментални методи на испитување. Текот на третманот ќе зависи од тоа што точно е причина за манифестацијата на овој симптом.

Општо, под услов да се започне третманот на воспаление на плунковната жлезда под јазикот (или било која друга локација) навремено, ризикот од компликации е минимизиран.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, овој патолошки процес припаѓа на делот "болест на плунковната жлезда", кодот за МКБ-10 ќе биде К11.

Етиологија

Пред да се третира воспалението на плунковните жлезди кај возрасни или деца, неопходно е да се утврди причината зошто се случува овој патолошки процес.

Воспалението на паротидната плунковна жлезда најчесто се дијагностицира кај деца од предучилишна или во основно образование. Кај возрасните, оваа форма на патолошкиот процес е исклучително ретко дијагностицирана и се карактеризира со тешка клиничка слика и сериозни компликации.

Во принцип, следните причини за воспаление на субмандибуларната, паротидна или сублингвална плунковна жлезда:

 • вирусни заболувања;
 • епидемичен паротит (една од најчестите причини за овој симптом);
 • чести настинки ;
 • ослабен имунолошки систем против позадината на хронични или системски болести;
 • конгенитални абнормалности во структурата на плунковните жлезди;
 • компликации по операцијата;
 • пенетрација на туѓо тело во плунковните канали;
 • заразни болести на типот на инфлуенца;
 • воспаление на лимфните јазли ;
 • основна неусогласеност со оралната хигиена.

Најчесто дијагностицирана воспаление на паротидната плунковна жлезда.

Локацијата на плунковните жлезди

Класификација

Воспалението на плунковните жлезди кај деца или возрасни може да се појави во следниве форми:

 • лесно
 • просек;
 • тешки

Треба да се забележи дека воспалението на хипоглосалната жлезда (како и овој патолошки процес на друга локализација) кај возрасните се јавува, најчесто во тешка форма, во која постои висок ризик за развој на сериозни компликации.

Со природата на локализацијата, патолошкиот процес може да биде едностран или двостран. Сепак, треба да се забележи дека билатералната лезија ретко се дијагностицира.

Симптоматологија

Како по правило, општата клиничка слика ќе биде надополнета со специфични знаци на патолошкиот процес, чиј резултат е манифестацијата на таков симптом. Покрај тоа, секоја форма на сериозноста на воспалителниот процес се карактеризира со својот симптом комплекс.

Благата форма на воспалителниот процес се манифестира со следниве симптоми:

Просечната форма на сериозноста на патолошкиот процес обично се карактеризира како што следува:

 • главоболка ;
 • слабост , чувство на слабост;
 • зголемување на телесната температура на субфебрилни параметри, и како патолошкиот процес се влошува на 38-39 степени;
 • на страната на воспалената жлезда, постои силен едем, вратот "отекува";
 • намалена салвазација, врз основа на која лицето постојано чувствува сува уста ;
 • тешка црвенило на устата.
Воспаление на плунковната жлезда кај дете

Доколку во оваа фаза пациентот ќе добие соодветен третман, тогаш не се забележува премин во тешка форма, а намалување на интензитетот на симптомите се забележува за 4-5 дена.

Тешката форма на текот на овој патолошки процес се карактеризира со следниов симптомски комплекс:

 • висока телесна температура (39 степени);
 • изречена општа интоксикација на телото;
 • во областа на воспалената жлезда постои напнатост и силна болка;
 • поради тежок едем, пациентот не може да јаде и да спие нормално, во однос на позадината на која апетитот се влошува и се менува циклусот на спиење;
 • плунковниот канал е добро палпиран;
 • плунковните течности речиси целосно престануваат. Во некои случаи, може да има скудно празнење со гноен ексудат.

Како по правило, оваа форма на патолошкиот процес често продолжува со сериозни компликации, имено:

 • орхитис ;
 • маститис ;
 • болести на генитоуринарниот систем;
 • неплодност е можна кај мажите;
 • оштетување на аудитивниот нерв, што може да доведе до губење на слухот или целосно губење на слухот;
 • менингитис или енцефалитис , што ќе резултира од испуштање во крвотокот од гноен ексудат.

Секоја од горенаведените компликации е значајна опасност за човечкиот живот.

Дијагностика

Во случај на горенаведените симптоми, најпрво треба да се јавите кај општ лекар - општ лекар или педијатар (во зависност од возраста на пациентот).

Првично, се врши физички преглед, врз основа на кој се утврдуваат понатамошни дијагностички мерки. Лекарот може да го пропише следново:

Биопсија на плунковната жлезда
 • ОВК и БАК;
 • уринализа;
 • биопсија на воспалената плунковна жлезда;
 • анализа на плунковните течности;
 • Ултразвук на воспалената жлезда;
 • КТ скен или МНР;
 • ПЦР анализа;
 • тест за тумор маркери.

Според резултатите од дијагностичките мерки, лекарот може да ја утврди причината за воспалителниот процес и да утврди понатамошни терапевтски мерки. Потребно е да се разбере дека само лекар по точна дијагноза може да определи како да се третираат воспаление на плунковната жлезда.

Третман

Терапевтските мерки ќе бидат насочени кон елиминирање на основната причина за болеста. Може да препише вакви лекови:

 • лекови за зголемување на саливација;
 • антипиретик;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • лекови против болки;
 • отстранување на подпухнатост;
 • антибиотици;
 • Новокален блокада.

Исто така, за време на третманот, пациентот треба да следи диета. Лекарот ја одредува листата на препорачани и забранети производи поединечно, но постојат неколку општи препораки:

 • храната на пациентот треба да се врши често, но во мали делови;
 • храната треба да биде течна или пире;
 • механички, термички и хемиски штедење мора да се почитуваат.

Ако го започнете лекувањето навремено и ги следите сите препораки на лекарот кој го посетува, тогаш се исклучени компликации и релапс на патолошкиот процес.

Превенција

Превентивните препораки се како што следува:

 • навремено лекување на заразни и вирусни заболувања;
 • орална хигиена;
 • зајакнување на имунитетот.

Ако се чувствувате добро, треба да побарате лекување од лекар. Во спротивен случај, можно е хронично воспаление на плунковните жлезди, што е сосема многу тешко да се елиминира.

Сподели го овој напис:

"Воспаление на плунковните жлезди" е забележано кај заболувања:

Сиаладенитис е воспалителен процес на плунковните жлезди. Може да биде хронична и акутна. Често болеста влијае на паротидната жлезда, а многу поретко и субмандибуларната, сублингвална или мала. Во човечкото тело постојат голем број мали и три пара големи плунковни жлезди, кои извршуваат многу функции. Болеста е формирана против позадината на вирусите или бактериите кои продираат во празнината на плунковната жлезда.

...

Воспалителните процеси кои влијаат врз сврзните ткива на човечкото тело се нарекуваат Сјогрен-ов (Sjogren) синдром или почесто терминот "сув синдром". Оваа болест е предизвикана од поразот на плунката, лакрималните и жлездите на мукозните шуплини. Со штетните фактори на овие жлезди се јавува дисфункција, што доведува до намалување на продукцијата на секреција.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.