Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Отечени лимфни јазли во вратот

Зголемените лимфни јазли во вратот е патолошки процес кој е предизвикан од воспалителен, инфективен или онколошки процес во телото. Цервикалниот лимфаденитис може да се развие на едната или на другата страна. Третманот треба да биде пропишан само од надлежен медицински специјалист, по целосен преглед, откривање на етиологија и дијагноза. Авто-лекувањето е неприфатливо.

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следниве можни причини за зголемување на лимфните јазли во вратот:

 • пневмонија ;
 • воспалено грло ;
 • заболувања на забите што предизвикуваат инфективен или воспалителен процес;
 • врие ;
 • заразени гребнатини;
 • алергиски реакции на надворешни стимули или преземање на одредени лекови;
 • честа злоупотреба на алкохол;
 • имунитет ;
 • болести на габична или паразитарна етиологија;
 • онколошки процеси во телото;
 • сексуално преносливи болести;
 • ХИВ

Како по правило, проширувањето на лимфните јазли од две страни укажува на присуство во телото на сериозен патолошки процес, што може да доведе не само до компликации, туку и до смрт.

Отекните лимфни јазли во вратот на детето од една страна може да доведат до крива . Невозможно е да се игнорира овој симптом, кај дете или кај возрасен човек. Во овој случај, потребна е внимателна дијагноза, и само тогаш лекувањето се препорачува.

Отечени лимфни јазли во вратот

Класификација

Ако зголемувањето на лимфните јазли поради воспаление, тогаш постојат такви форми на патолошки процес:

 • catarrhal - зголемување на лимфните јазли поради почетокот на инфективниот процес;
 • хиперпластичен - поради прекумерна пролиферација на ткивото;
 • гноен - зголемување на лимфните јазли поради почетокот на гноен процес. Оваа форма на патолошкиот процес е најопасна, бидејќи акумулацијата на гној може да предизвика апсцес.

Секој од овие подвидови има свои специфични карактеристики кои ја дополнуваат севкупната клиничка слика.

Симптоматологија

Зголемувањето на цервикалните лимфни јазли може да биде придружено со такви знаци на клиничката слика:

 • на местото каде што вратот боли, туморот е очигледен. Неговата големина ќе зависи од фазата на развој на патолошкиот процес;
 • кога голтање лице чувствува болка;
 • непријатност и болка може да се забележат при вртење на главата, виткање;
 • црвенило на кожата може да бидат присутни на местото на неоплазмата;
 • треска;
 • болка во главоболка;
 • слабост , замор;
 • гадење ;
 • полошо или без апетит .

Присуството на таква клиничка слика може да укаже на развој на воспалителниот процес. Во овој случај, постои голема веројатност дека телото ќе стане затруено, затоа треба веднаш да побарате медицинска помош.

Зголемени цервикални лимфни јазли кај дете

Зголемувањето на лимфните јазли кај децата може да биде придружено со следната клиничка слика:

 • оток на вратот;
 • мудрост, плачење;
 • нарушување на спиењето;
 • одбивање да јаде, како голтање му дава на детето болка;
 • летаргија и слабост.

Бидејќи детето не е секогаш во можност целосно и правилно да објасни што го загрижува, на првите симптоми веднаш треба да побараат медицинска помош. Невозможно е да му се даде на детето лекови самостојно, бидејќи тоа може да предизвика алергиска реакција, анафилактичен шок и други сериозни компликации. Покрај тоа, клиничката слика може да стане нејасна, што значително ја комплицира дијагнозата и може да доведе до неправилен третман.

Треба да се напомене дека клиничката слика може да се надополни со специфични знаци кои се карактеристични за основната причина за етиолошкиот фактор.

Дијагностика

Зголемените лимфни јазли во вратот е симптом на одреден патолошки процес. Затоа, за правилен третман ви треба, пред сè, да ја дознаете етиологијата. Во присуство на таков симптом, првично е неопходно да се сврти кон терапевтот, ако тоа е дете, а потоа кај педијатарот. По првичниот преглед, докторот може да го упати пациентот на потесен специјалист.

Првиот е детален физички преглед на пациентот со историја на појаснување. За точна дијагноза се пропишуваат следните лабораториски и инструментални методи на испитување:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • ПЦР тест;
 • биопсија на лимфни јазли;
 • стернална пункција;
 • имунолошки тестови;
 • тест за СПБ;
 • Ултразвук на внатрешните органи.
Биопсија на цервикалниот лимфен јазол

Треба да се напомене дека ова е само примерна дијагностичка програма. Лекарот пропишува дополнителни истражувачки методи врз основа на моменталната клиничка слика и општото здравје на пациентот.

Лекот за лекување се пропишува само по добивањето на сите резултати од анкетата и земајќи ги во предвид клиничката слика, историја и други етиолошки фактори.

Третман

Основната терапија ќе биде целосно зависна од дијагнозата. Во принцип, можеме да ги разликуваме аспектите на терапијата со лекови за одредена патологија:

 • ако причината за развојот на патолошкиот процес е габична инфекција, се пропишуваат антифунгални супстанции и локални препарати;
 • ако е воспоставена бактериска етиологија, терапијата со антибиотици се препишува на пациентот со придружен тек на витамини и пробиотици;
 • заразни болести (мали сипаници, рубеола) не се предмет на специфична терапија.

Во тој случај, ако проширувањето на лимфните јазли се должи на онколошки процеси, третманот се пропишува чисто индивидуално. Не е исклучок хируршка интервенција и хемотерапија.

Треба да се напомене дека за да се загреат зголемените лимфни јазли, не можете да користите загревање компреси. Ваквите постапки може да доведат до фактот дека инфекцијата, која е "зачувана" во шуплината, може да растера низ телото.

Независно користење на традиционалната медицина, во овој случај, не е секогаш препорачливо, дури и како дополнување на главниот тек на лекувањето. Таквите алатки може да се препорача само од лекарот што посетува.

Превенција

Во овој случај, не постојат специфични методи на превенција, бидејќи ова не е болест, туку посебен симптом. Треба генерално да се придржуваат на правилата за здрав начин на живот и систематски да се подложат на специјализирани медицински прегледи. Покрај тоа, треба да се разбере дека игнорирањето на симптомите или само-третманот може да доведе до влошување на патолошкиот процес и, како резултат на тоа, да предизвика развој на компликации. Затоа, кога на горенаведените симптоми треба да се види лекар.

Сподели го овој напис:

"Зголемување на лимфните јазли во вратот" се забележува кај заболувања:

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...

Ангина е една од најчестите инфективни болести кај децата, што е предизвикана од стрептококи. Вирусот го инфицира лимфоидното ткиво на фаринксот. Болеста може да предизвика сериозни компликации. Зголемувањето на болеста се забележува во есен-зимскиот период. Развојот на болеста зависи од етиологијата, возраста на детето и општото здравје.

...

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...

Стилска болест (син Juvenile ревматоиден артритис, јувенилен ревматоиден артритис) е автоимуна болест која често се дијагностицира кај лица под 16 години. Патологијата спаѓа во категоријата системски болести, односно, може да влијае на внатрешните органи.

...

Coxsackie вирусот е вирусна инфекција која припаѓа на семејството на херпетички вируси кои живеат и се размножуваат во човечкиот дигестивен тракт. Тие влегуваат во животната средина со измет, така што појавите на оваа вирусна болест често се наоѓаат во летниот и есенскиот период, кога се случува честото загадување на почвата и водата со фекалии. Мувите и лебарките се пренесуваат од вирусот, па затоа епидемиските епидемии може да се случат во области со низок животен стандард и во неразвиени земји. Децата со оваа патологија се претежно под 10 години.

...

Вирусен конјунктивитис е најчеста болест предизвикана од инфекција на конјуктивата на окото. Оваа болест може да се појави во епидемија или епизодна форма. Најчесто овој тип на конјуктивитис се развива во позадина на ослабен имунолошки систем. Тоа влијае на луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца.

...

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...

Дифтерија е инфективна болест предизвикана од изложеност на специфична бактерија, чија трансмисија (инфекција) се врши со капки во воздухот. Дифтерија, чии симптоми се состојат од активирање на воспалителниот процес главно во назофаринксот и орофаринксот, исто така се карактеризираат со придружни манифестации во форма на општа интоксикација и голем број на лезии кои директно влијаат на екскреторниот, нервниот и кардиоваскуларниот систем.

...

Загулум апсцес - гноен воспаление на лабавите ткивни и лимфни јазли во фарингеалниот простор. Влошувачкиот простор е локалитет анатомски локализиран зад фаринксот. Вреди да се напомене дека фарингеалниот апсцес почесто се дијагностицира кај децата отколку кај возрасните. Ова се должи на структурните карактеристики на фаринксот и фарингеалната област. Во медицинската литература, оваа патолошка состојба се нарекува и пост-фарингеален апсцес или ретрофарингеален апсцес.

...

Малите сипаници се акутна инфективна болест, степенот на подложност на кој е речиси 100%. Мали сипаници, чии симптоми се треска, воспалителен процес кој ги зафаќа мукозните мембрани на устата и горниот респираторен тракт, појавата на макулопапуларен осип на кожата, општа интоксикација и конјунктивитис, е една од главните причини за смртност кај малите деца.

...

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...

Листериоза - болест од инфективна природа, предизвикана од патогениот тип на Listeria L. Monocytogenes. Овој микроорганизам е многу стабилен и може да преживее дури и во неповолни еколошки услови, така што секој човек кој не е одговорно одговара на прашањето за нивната хигиена може да се зарази.

...

Ласа треска е вирусна инфекција предизвикана од вирусот со истото име. Најчесто во африканските земји. На други континенти е исклучително редок. Провокатор на болеста е специфичен микроорганизам кој најчесто го пробива човечкото тело преку дигестивниот тракт. По инфекцијата, ги инфицира виталните внатрешни органи и крвните садови.

...

Назофарингитис - е воспалителна лезија на мукозниот слој на назофаринксот. Највисоката инциденца се јавува во есен-пролетниот период, додека околу 80% од луѓето од различни возрасти, мажи и жени, страдаат од оваа болест. Во повеќето ситуации, изворот на болеста е патолошки агенс кој продира во човечкото тело. Покрај тоа, развојот на болеста е под влијание на алергиски реакции и голем број на фактори кои ја зголемуваат веројатноста за појава на болеста.

...

АРИ (акутна респираторна болест) е група на заболувања од вирусно или бактериско потекло, кои се карактеризираат со оштетување на горниот респираторен тракт, симптоми на општа интоксикација на телото. Респираторните инфекции влијаат врз луѓето од сите возрасти, од мали деца до постари лица. Оваа група на болести се манифестира сезонски - почесто се случуваат патологии кога се менуваат сезоните (во есен-зимскиот период). Важно е да се вклучите во превенцијата на акутните респираторни инфекции навремено, за да не се инфицирате во средината на епидемијата.

...

Паратонзиларен апсцес (синоним ококомундален апсцес, флегмонална ангина, паратонсилитис, лакунарна ангина) - е неоплазма, локализирана во палатинскиот крај. Таквиот тумор е исполнет со гној, затоа е индициран интегриран пристап кон терапијата. Во отсуство на третман се формираат компликации опасни по живот.

...

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...

Затворите во крајниците (казеозни трупови, тонзилитис гнојни јамки) се акумулации на гној во лакуните на крајниците, кои најчесто се формираат по тешки и продолжени болни грла и слични болести.

...

Рак на назофаринксот - малигна формација во ткивата на назофаринксот. Патологијата може да се развие кај луѓе со било која возраст и пол, но сепак предиспонирачките фактори се машкиот пол и возраста над 50 години. Покрај тоа, луѓето од монголоидната раса се со поголема веројатност да страдаат од оваа болест. Во повеќето клинички ситуации, болеста е претставена со сквамозен карцином, но исто така се наоѓаат и други видови патологија, како што се лимфом, сарком, па дури и меланом.

...

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

...

Заспаната болест (син африканска трипаносомијаза) е инфективна болест предизвикана од специфичен паразит. Патологијата е најчеста во Африка, каде што достигна ниво на епидемија. Болеста постои во две форми, и двете имаат негативен ефект врз човечкото тело.

...

Сув бунар е ретка компликација што може да се појави после екстракција на заби. Оваа патологија е забележана кај пет проценти од пациентите. Обично, по отстранување на дупката, формира крвен згрутчување во бунарот, тоа е тоа што помага раната да расте побрзо. Ако настане оштетување на згрутот или целосно паѓа надвор од дупката, тогаш може да се развие воспаление, ќе се појават болки, отоци и треска. Ова значи дека инфекцијата влезе во раната.

...

Болеста која предизвикува намалување на бројот на тромбоцити во крвта се нарекува тромбоцитопенија. Тоа е за него всушност кажете на статијата. Тромбоцитите се мали крвни клетки кои немаат боја и се значајни компоненти кои учествуваат во коагулацијата на крвта. Болеста е доста сериозна, затоа што болеста може да доведе до крварење во внатрешните органи (особено во мозокот), и ова е смртоносен крај.

...

Фаринголаринтот е воспалителна болест на фаринксот и гркланот предизвикани од разни вируси и бактерии. Карактеристично е сушење на фарингеалната мукоза и отекување на задниот ѕид со црвено грло. Пациентот чувствува болно грло, слабост, мигрена, засипнатост, треска. Се среќава кај возрасни и деца. Се развива поради нацрти, хипотермија или под влијание на инфекции.

...

Фарингомикоза (тонзиломикоза) е патологија на мукозната мембрана на фаринксот на акутна или хронична природа, главна причина за развојот на која е инфекцијата на телото со габи. Фарингомикозата ги зафаќа луѓето од апсолутно сите возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца. Ретко се случува некоја болест во изолирана форма.

...

Цервикалниот миозитис е честа нарушување во кое воспалението започнува да се развива во мускулите лоцирани во вратот и рамениот појас. И еден и неколку сегменти можат да бидат вклучени во патолошкиот процес. Причините за формирање на болеста се многу и далеку од сите се поврзани со текот на инфективните болести. Најчесто, ова е олеснето со прекумерна вежба и хипотермија на човечкото тело.

...

Есантема е осип на кожата која изгледа како дамки, папули и везикули. Таквата пигментација е карактеристична за повеќето инфективни, вирусни заболувања, кои често се среќаваат со алергии на лекови. Необичен осип е забележан кај мали сипаници, рубеола, црвена треска. Ненадејниот осип изгледа како осип со различни форми и големини, често се среќава кај деца. Енсантема кај возрасни во повеќето случаи е алергична.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.