Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ментална ретардација

Менталната ретардација (олигофренија) е честа дефиниција за група симптоми, оваа состојба е релевантна. Менталната ретардација може да биде вродена или стекнато (се развива на рана возраст пред да се достигне 3-годишна возраст, иако нејзиниот развој е малку подоцна во рамките на степенот на постигнување на училишна возраст).

Менталната ретардација се манифестира во моторните вештини и говорот на пациентот, влијае на когнитивната сфера, особено на нејзиното социјално функционирање, способноста за учење. Заедно со таквите нарушувања, може да се забележи и комплекс од различни ментални нарушувања.

Така, можно е да се назначи дека олигофренијата се состои во специфична лезија на умот од големи размери поради прекин на развојот на личноста кај одреден пациент, што е предизвикано од одреден патолошки ефект врз неговиот мозок. Исто така, како што е јасно, таквото нарушување на големината влијае на емоционалните и воените карактеристики на пациентот, неговиот говор и моторните вештини.

Одредена генетска патологија, изложеност на фетусот на штетни фактори за време на бременоста на мајката (рубеола, Бочкинова болест, инфлуенца, интоксикација поради хронични заболувања, алкохол итн.), Позитивен Rh фактор и други фактори може да ја одреди олигофренијата.

Сподели го овој напис:

"Ментална ретардација" се забележува кај заболувања:

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

...

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...

Brachydactyly - е болест која е наследна и се изразува во развојни аномалии или деформитети на прстите на рацете и нозете. Патологијата се смета за ретка појава и се јавува кај три од 200 илјади бебиња.

...

Вентрикуломегалија е патолошка промена во формирањето на мозокот кај дете во матката. Оваа болест се карактеризира со промена на големината на церебралните комори, што дополнително води кон различни абнормалности, бидејќи централниот нервен систем, 'рбетниот мозок и мозокот се засегнати. Процесот исто така може да вклучи периферни нерви, автономниот систем, мускулите.

...

Hemiplegia (син Hemiparesis) е отсуство на доброволни движења во една половина од телото, што е последица на нарушување во процесот на пренесување на нервниот импулс директно од повисоки центри до работните мускули. Во прилог на горните и долните екстремитети, мускулите на трупот и лицето може да бидат вклучени во патологијата од страна на лезијата.

...

Goloprozentsefaliya - една од малформациите на мозокот. Патологијата е формирана во ембрионскиот период, што се карактеризира со дефект во поделбата на мозокот во хемисфери, аномалија во структурата на лицето. Носот може да биде отсутен или да има изгледот сличен на багажникот, има расцеп на тврдиот непце и расцеп на усна. Децата имаат конвулзивни напади.

...

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...

Микроцефалијата е патологија дијагностицирана кај деца во кои черепот е намален на значителна големина, што влијае на големината на мозокот. Тој, пак, исто така е предмет на соодветно намалување на таквите промени. Микроцефалијата, чии симптоми се манифестираат во форма на овие промени, се комбинира со нормалната големина на остатокот од телото, но повторно, поради истовремени промени во мозокот, се карактеризира со ментална инсуфициенција на пациентот, кој се манифестира на еден или друг начин.

...

Неврофиброма - е бенигнен тумор кој се формира од нервно ткиво во централниот и периферниот нервен систем. Во огромното мнозинство на ситуации, тоа се дијагностицира кај адолесцентите и луѓето од средната возраст.

...

Олигофренија (или ментална ретардација, деменција) подразбира дефинирање на група патологии кои се разликуваат меѓу себе во карактеристиките на етиологијата и патогенезата во кои се формирани ментални неразвиености или стекнати во раното детство. Олигофренијата, чии симптоми се манифестираат првенствено во форма на пораз на умот поради прекинувањето на развојот на личноста во однос на позадината на патолошкиот развој на мозокот, покрај тоа влијае на вообичаените и емоционалните квалитети на пациентот, моторните вештини и говорот.

...

Вилмс тумор (нефробластом) се смета за високо-малигна лезија локализирана во паренхимот на бубрезите. Карактеристика на болеста е тоа што таа се развива и се дијагностицира само во детството. Најверојатната теорија за потеклото на таквата неоплазма е ембрионска, според која е последица на генетски мутации. Покрај тоа, туморот делува како компонента на некои вродени синдроми.

...

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

...

Полидактилно е конгенитална абнормалност која се карактеризира со присуство на шести пети на рацете или прстите. Во огромното мнозинство на ситуации, малиот прст или палецот двојно се зголемува. Во моментов, причините за оваа патологија остануваат непознати, но лекарите веруваат дека една од причините може да биде наследноста и негативното влијание на различните извори врз телото на една бремена жена.

...

Спиналната хернија е тежок патолошки процес, често од вродена природа, што се јавува кога задниот ѕид на 'рбетниот канал не се отвара. Преку резултирачкиот дефект е ослободување на дура матер, цереброспинална течност, нервни корени, оштетување на мозокот.

...

Стереотип е прекршување на психијатриска природа, во која пациентот ги повторува истите дејства без семантички или целни оптоварувања. Моторните стереотипи кај децата се најизразени кај аутизмот и другите слични нарушувања.

...

Туберкулоза склероза или Bourneville болест е болест која се карактеризира со лезии на човечкиот нервен систем, манифестација на полиморфни симптоми на кожата и прогресија на туморските или туморските процеси во виталните органи. Исто така познат спорадични случаи на формирање на болеста. Последните сочинуваат повеќе од половина од случаите.

...

Фенилкетонуријата е прилично тешка наследна болест, главната тежина на манифестациите која е фокусирана првенствено на нервниот систем. Фенилкетонурија, чии симптоми најчесто се среќаваат кај девојчињата, се јавува поради нарушување на метаболизмот на амино киселините, со оглед на оштетувањето во централниот нервен систем, а неговите манифестации се намалуваат до нарушен ментален развој.

...

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.