Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Оштетен слух

Оштетувањето на слухот се заснова на воспаление на одделот за примање звук или звук-спроведување. Во медицинска терминологија, оваа болест се нарекува губење на слухот . Со оваа дијагноза се подразбира дека слухот на лицето се влошува, но функцијата на перцепцијата на говорот останува нормална.

Како по правило, човечкото тело ги доживува звуците од околината како силен бучавост и иритирачки фактор. Тоа се гласни звуци кои предизвикуваат значителна штета за телото, вклучувајќи го и слушниот апарат.

Етиологија

Причините за оштетување на слухот може да бидат многу разновидни. Понекогаш лесно се идентификуваат со голо око, на пример, од вишок сулфур или од инфективни заболувања на увото. И понекогаш пациентот не може без помош и совет од докторот. Во некои случаи, причината за развојот на таков симптом е доста тешко да се идентификува.

Честите провоцирачки фактори се:

 • продолжено влијание на бучавата - гласна музика од слушалки, градење, снимање;
 • возраст;
 • заразни болести, на пример, отитис медиа ;
 • механички оштетувања на главата или увото;
 • генетика;
 • вродени нарушувања;
 • ототоксичен ефект на лекови.

Доста често, губење на слухот се случува со аденоиди . Со развојот на ваквите формации кај луѓето, повеќето деца подлегнуваат на болеста, назалното дишење е оштетено. Механичка опструктивна форма кај назофаринксот, што предизвикува значително непријатност кај пациентот. Со развојот на последните фази на аденоидите, слухот може да се влоши.

Ако некое лице развие проводен губиток на слухот. За време на развој на таков симптом кај некоја личност, надворешното или средното уво може да се оштети. Проблемите со надворешното уво можат да започнат кај лице под влијание на такви фактори:

 • конгенитални малформации на ушната или ушниот канал;
 • туѓо тело или вишок сулфур.

Но причините за формирање на болеста во средното уво се како што следува:

 • перфорација на тапанчето поради патологија или механички оштетувања;
 • отитис медиа;
 • уништување на синџирот на аудитивни коските како резултат на оштетување на главата или увото;
 • отосклероза .
Отитис медиуми

Исто така, може да се развие сензоневрална губење на слухот. Врз основа на оваа етиологија:

 • генетика;
 • возраст;
 • земање на некои лекови ототоксична природа;
 • хемотерапија или радиотерапија за рак;
 • механичко оштетување на главата во темпоралната коска;
 • изложеност на бучава;
 • бубрежна болест;
 • вродени инфекции;
 • стекнати инфекции;
 • неоплазми.

До одредено време, најчеста причина за развој на оштетен слух беше возраста. Меѓутоа, во современиот свет, големо значење е дадена музика од слушалки, гласни рок-концерти и други бучни места. Сето ова влијае на слушниот апарат, па болеста се манифестира не само кај постарите луѓе, туку и кај младите луѓе, кои безгрижно ги третираат ушите и ушите.

Класификација

Лекарите утврдиле дека оштетувањето на слухот може да се подели во различни категории и форми. Така, според критериумот на локализација на фокусот на воспаление, се разликуваат два вида на манифестации на симптоми:

 • во едно уво;
 • во два уши.

Ако го земеме предвид симптомот од природата на манифестацијата, тогаш можеме да утврдиме три форми на губење на слухот:

 • проводен оштетен слух во ушниот канал, прегратка и синџир на слушни косилки;
 • невросензорни - аудиторните рецептори на внатрешното уво се оштетени и нарушена е импулсна спроводливост по слушниот нерв;
 • мешани - формирани од комбинација на две претходни форми.

Во нормална состојба, едно лице може да чуе волумен од 20 dB или помалку. Прагот на слухот се одредува за секое лице поединечно и се манифестира во индикаторот за минимален волумен кој може да се слушне. Така, лекарите ја поделеа загубата на слухот на 4 степени, според која фазата на оштетување на слухот е поделена:

 • 1 степен - зголемување на слушниот праг до 30 dB;
 • 2 степен - до 50 dB;
 • 3 степен - до 70 dB;
 • 4 степени - до 90 dB.

Доколку слушниот праг на лицето надминува 90 dB, тогаш ова веќе се нарекува глувост.

Степен на губење на слухот

Губење на слухот според видот на развојот, може да биде вродена или стекнато. Вториот тип на болест може да се развие пред или по развојот на функцијата на говорот.

Симптоматологија

Губење на слухот кај дете и возрасен може да се развие постепено или нагло. Како по правило, лице забележува отстапувања во слушниот апарат само кога прагот на сјајност станува поголем од 30 dB. Затоа, секое лице треба да знае што знаци на оштетување на слухот во едното уво или и двете може да се манифестира. Пациентите често покажуваат непријатни индикатори кои предизвикуваат непријатност во комуникацијата:

 • тешко е да се комуницира со неколку соговорници одеднаш;
 • чувството дека сите луѓе зборуваат тивко;
 • тешко е да се направи разлика од говорот од амбиенталниот шум;
 • има тинитус ;
 • гледање телевизија со зголемен обем;
 • чести повторливи прашања од една фраза;
 • следење на усните на соговорникот.

Доста често, слухот може да се влоши заедно со манифестацијата на нервоза и раздразливост. Прекршувањата во нервниот систем се поттикнати од повторени истраги, чувство дека сите зборуваат многу потивок и многу повеќе.

За време на развојот на болести кои можат да доведат до губење на слухот, пациентот се чувствува како манифестација на различни симптоми. Овие знаци го информираат лицето дека лекарот има потреба од помош:

Ако некое лице има барем еден или повеќе од горенаведените симптоми, тогаш препорачливо е веднаш да се јавите кај специјалист за ENT.

Дијагностика

Ако некое лице се чувствува чудно ѕвонење, непријатност, анксиозност или други невообичаени показатели за здрава состојба во ушите, тогаш пациентот дефинитивно треба да го посети лекар. Пред да замине во болница, треба да се подготви потенцијален пациент:

 • се сеќавам на сите симптоми кои придонесоа за манифестирање на оштетен слух;
 • напишете дополнителни информации за лекарот - присуство на инфекции, повреди, операции на ушите, дали се употребувале лекови и кои се;
 • се спомене професионални активности, бидејќи тоа беше овој фактор што може да предизвика појава на симптом.

Препорачливо е да ги запишете сите одговори на прашањата на летокот, бидејќи дури и комуникацијата со докторот може да биде тешка. Така, лекарот нема да мора да му поставува голем број на прашања на пациентот, туку веднаш ќе може да ја постави дијагнозата.

По земањето историја на дете или возрасен, лекарот може да продолжи да ја процени аудитивната функционалност и да ги анализира аудиолошките манифестации. Затоа, на пациентот се спроведува студија наречена подесување на вилушка тестови и снимање на тонски аудиограм.

Отоскопија

Уште назначен на пациентот:

 • мерење на импедансот;
 • анализа на вестибуларниот апарат;
 • отоскопија;
 • томографија;
 • радиографија;
 • ротациски тест;
 • стабилност.

Третман

Честопати, манифестацијата на непријатниот индикатор е поврзана со лошата хигиена на арикулата или навлегувањето на туѓо тело. Затоа, ако се пронајде таква незначајна причина, лекарите во една сесија може да ја подобрат состојбата на пациентот и да го вратат стариот слух.

Кога ќе се открие вриење, на пациентот му се дава хируршка интервенција под локална анестезија. Пациентот е подложен на мала операција за отстранување на туморот и е пропишана употреба на антибактериски лекови.

Со отитис на средното уво во хронична форма, хируршки третман е исто така неопходен. Оштетување на слухот по отитис може да се излечи со чистење на средишната ушна празнина и враќање на тапанчето. Операцијата исто така ќе биде потребна кај пациенти со отосклероза и холестатом.

Ако постепено намалување на слухот било предизвикано од влошување на функционалноста на аудитивниот рецептор поради ототоксични лекови, инфекции или гласни звуци, тогаш обновувањето е невозможно. Пациентот се третира и употребата на надворешни уреди за подобрување на аудиопотокот.

При откривање на лош слух предизвикан од аденоидитис, на пациентот му се препишува следнава терапија:

 • употреба на вазоконстрикторни капки;
 • испирање на носот;
 • антибиотици;
 • хомеопатски лекови;
 • физиотерапија;
 • хируршко отстранување на аденоидни израстоци.

Компликација

Ако времето не ја отстрани причината за губење на слухот, тогаш може да се појават такви последици:

 • глувост;
 • намалување на социјалната активност;
 • влошување на работниот капацитет.

Превенција

Кога едно лице се чувствува првиот тинитус или чудни сензации, дефинитивно треба да се консултирате со лекар. Ако лекувањето на симптом е започнато брзо и правилно, тогаш можно е да се избегне развој на сериозни болести и компликации. Во превентивните мерки, лекарите ги советуваат луѓето во зоната на ризик да ги почитуваат следните правила:

 • загревајте ги ушите;
 • заштита на ерrrums од прекумерно гласни звуци;
 • следење на хигиената на ушите;
 • спроведе испитување на состојбата на ушите.

Ако водите правилен и здрав начин на живот, избегнувајте механички оштетувања и други причини за развој на особина, можно е да се спречи формирање на патологии на уво со различна комплексност и сериозност.

Сподели го овој напис:

"Нарушување на слухот" е забележано кај заболувања:

Ангиотрофнеурозата е колективен концепт кој вклучува вазомоторна и трофична инервација на ткивата и органите. Оваа болест е дијагностицирана и кај жените и кај мажите, меѓутоа во првите се открива 5 пати почесто. Ризичната група вклучува луѓе од 20 до 50 години.

...

Дорзалгија - во суштина факт на присуство на болка со различни степени на интензитет во задниот дел. Од ова произлегува дека ова не е посебна патологија, туку синдром кој се јавува во било која возрасна категорија и без оглед на полот.

...

Жолтицата кај новороденчиња не е посебна болест, туку синдром кој се карактеризира со пожолтување на кожата и мукозните мембрани на бебето. Треба да се напомене дека таков симптом - прилично честа појава - се јавува кај 70% од новороденчињата. Во повеќето случаи, жолтицата кај новороденчињата е физиолошки процес, а само во 10% од случаите е манифестација на патолошкиот процес.

...

Задниот ринит исто така се нарекува ринофарингитис и е воспалителна болест која може лесно да се меша со обичната настинка. Болеста се јавува во горниот респираторен тракт, имено во назофаринксот, крајниците или лимфниот прстен. Како по правило, често е можно да се сретне со задниот ринит кај едно дете, меѓутоа кај возрасните често е забележано.

...

Хистерија (хистерична невроза) е комплексна невропсихијатриска болест која припаѓа на групата на неврози. Се манифестира во форма на специфична психо-емоционална состојба. Во исто време, не постојат видливи патолошки промени во нервниот систем. Болеста може да погоди лице на речиси секоја возраст. Жените се повеќе подложни на болеста отколку мажите.

...

Продуктивното губење на слухот е нарушување на слухот кое се карактеризира со тешкотии во спроведување на звучни бранови до апаратот за перцепција на звукот. Главните карактеристики вклучуваат: губење на слухот, застојот на ушите (воздушен сообраќаен метеж), неможноста да се разликува говорот од околниот шум.

...

Мала хореа (Сиденамската хореа) е болест на ревматската етиологија, која се базира на поразот на субкортикалните јазли на мозокот. Карактеристичен симптом на развојот на патологијата кај луѓето е нарушување на моторната активност. Болеста влијае главно на мали деца. Девојчињата се болни почесто од момчињата. Просечното времетраење на болеста е од три до шест месеци.

...

Хипофизен микроаденом - бенигнен тумор кој не надминува 10 мм, не е секогаш симптоматски пројавен. Ограничувања на возраста и полот, како патолошки процес, не е, сепак, според статистичките податоци, најчесто се јавува кај жени од раѓање. Клиничарите сугерираат дека ова може да се должи на промени во хормоналните нивоа за време на породувањето.

...

Неуромата на аудитивниот нерв е бенигнен тумор кој е локализиран во клетките на Шван во осмиот пара кранијални нерви. Оваа неоплазма може да се развие во текот на неколку години, а симптомите во првите фази практично не се манифестираат, па затоа е прилично тешко да се открие патологијата: треба да знаете каде да гледате, бидејќи неговиот дијаметар е од два сантиметри до четири или пет. Дијагностициран со помош на електромагнетно истражување.

...

Тумор на мозокот е болест која се карактеризира со канцерозна лезија на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...

Пневмококната инфекција е група на заразни болести кои се манифестираат како гнојни воспалителни процеси во различни места на човечкото тело. Децата од 6 месеци до 3 години најмногу се подложни на болеста. Треба да се забележи дека пневмококната инфекција трајно трае во мукозните мембрани на човекот. Само кога условите се поволни за инфекција може да се развие патолошки процес.

...

Полипи од нос се бенигни во облик на кружен облик, кои се резултат на хиперплазија на назалната мукоза. Нивните големини можат да варираат од 1 до 4 см. Медицинската статистика е таква што полипите во носот се честа компликација на хроничниот ринитис. Тие се дијагностицираат со 1-4% од населението. Почесто мажите страдаат од патологија. Полипите често се дијагностицираат во носот на детето (антохоанален).

...

Протресот на цервикалниот 'рбет е комплексна и тешка патологија, која се карактеризира со патолошки излив на интервертебралниот диск. Како по правило, болеста напредува како резултат на дегенеративни-дистрофични процеси кои се јавуваат во 'рбетниот столб.

...

Ринитис (течење на носот) е болест која влијае на назалните синуси. Причината за нејзината прогресија може да биде вирусна и бактериска инфекција, како и механички оштетувања на носната лигавица. Најчесто, оваа патологија се развива против позадината на ослабен имунитет.

...

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...

Синдромот на Волф-Хиршхорн е наследна болест предизвикана од бришење на краткиот дел од хромозомот 4p16. Со такво отстапување, постои губење на дел од генетскиот материјал, што доведува до неповратни ефекти во телото, имено: ментална и физичка ретардација, физиолошки абнормалности, конвулзивни напади, нарушувања во работата на срцето.

...

Хантер-овиот синдром (мукополисахаридоза од вториот тип, MPS II) е ретка форма на наследна болест на мукополисахаридоза (патологија на сврзното ткиво кое се развива кога се случува нарушување на метаболизмот). X-поврзана рецесивна болест - наследување на дефектен ген, во кој знаците на болеста се јавуваат во ист пол, а другиот се однесува како носители на ген. Се карактеризира со недостаток на лизозомален ензим и акумулација на мукополисахариди (гликозаминогликани) во ткивата.

...

Спастичната диплегија (Литтл синдром) е една од најчестите форми на церебрална парализа, во која има целосно оштетување на мускулната функција на долните и горните екстремитети. Во овој случај станува збор за поразот не е унилатерален, туку билатерален.

...

Спиналната хернија е тежок патолошки процес, често од вродена природа, што се јавува кога задниот ѕид на 'рбетниот канал не се отвара. Преку резултирачкиот дефект е ослободување на дура матер, цереброспинална течност, нервни корени, оштетување на мозокот.

...

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...

Стереотип е прекршување на психијатриска природа, во која пациентот ги повторува истите дејства без семантички или целни оптоварувања. Моторните стереотипи кај децата се најизразени кај аутизмот и другите слични нарушувања.

...

Субдуралниот хематом (субдурална хеморагија) е акумулација на крв во мозокот кој е локализиран помеѓу цврстата и арахноидната мембрана. Како по правило, овој вид оштетување на мозокот е резултат на повреда. Поради било какви патолошки процеси, ваквите болести се екстремно ретки.

...

Хордома се однесува на бенигни неоплазми, и се појавува од остатоците на хормонот на ембрионот. Вообичаено, туморот се формира во основата на черепот (40% од случаите) и во областа на сакрумот. За оваа неоплазма, како и за другите бенигни, карактеристичниот бавен раст е карактеристичен. Од сите форми на централниот нервен систем, фреквенцијата на хордомата е 1%.

...

Хроничниот отитис медиум е воспалителна болест на средното уво, која се карактеризира со формирање на дупка во тапанчето со постојан или рекурентен исцедок на гној од увото.

...

Хроничен ринитис е болест која се карактеризира со повторувачки манифестации на симптоми на акутен ринитис - тешкотии при дишење на воздухот низ носот, изобилство на екскреции со различни конзистенции и намалување на сериозноста на миризбата.

...

Цервикалната спондилоза е патологија на дегенеративно-дистрофична природа која влијае на цервикалниот 'рбет. Бидејќи патологијата има хроничен тек, честопати доведува до непоправливи нарушувања што може да предизвикаат пациентот да се оневозможи.

...

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...

Еритроцитозата не е болест, туку состојба која укажува на присуство во одредени патолошки процеси. И покрај фактот дека таквата состојба не е болест, таа само по себе носи опасност за една личност, бидејќи еритроцитозата предизвикува задебелување на крвта, што доведува до формирање на згрутчување на крвта, а тоа може да предизвика развој на опасни компликации.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.