Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Суфолија

Задушувањето е сериозна состојба која се карактеризира со недостаток на воздух и страв од смрт. Во медицината, оваа состојба се нарекува терминот асфиксија. Патологијата може да се формира врз основа на дисфункција на респираторниот центар, механичка пречка за влез на воздух во белите дробови и лезии на респираторните мускули.

За да се ослободи од чувството на гушење во грлото, на пациентот му треба итна медицинска помош, без оглед на видот и обликот на болеста. Неколку минути по почетокот на кислородниот глад, пациентот може да умре. Затоа, во третманот на оваа патологија, важно е брзо да се помогне.

Етиологија

Причините за гушење може да бидат многу разновидни. Етиолошките фактори, исто така, зависат од возраста на пациентот. Бидејќи болеста се развива кај возрасни и новороденчиња, причините се малку поинакви.

Асфиксија кај возрасен се развива под влијание на такви фактори:

 • притисок на дишните патишта;
 • навлегување на странски тела или вода;
 • воспаление во дишните патишта или белите дробови - оток, изгореници, бронхоспазам ;
 • злоупотреба на одредени лекови;
 • влијанието на токсичните елементи;
 • некои заболувања - мијастенија , ботулизам ;
 • долга конвулзивна состојба.

Задушување на новородените има други причини за формирање - акушерска патологија, болести на папочната врвца и фетусот, оштетено функционирање на плацентата.

Лекарите ги делат сите причини за развојот на болеста во три групи:

 • странски тела и повреди, рецесија на јазикот, давење;
 • алергии;
 • други патологии.

Често, лекарите дијагностицираат таква состојба во тешки болести на респираторниот тракт, срцевиот систем и белите дробови, како што се: ларинкс, трахеа и тумори на бронхија, рак на белите дробови , бронхијална астма , пневмонија . Болести на срцето, перикардитис , миокарден инфаркт се заболувања на срцевиот систем.

Класификација

Врз основа на брзината на развој на болеста, лекарите идентификуваа акутни и субакутни форми на асфиксија. Според механизмот на формирање патологија, тие се поделени на три вида:

 • механички - болеста е предизвикана со притискање, оптурација на патеките;
 • токсичен - ефектот на хемикалиите врз респираторниот центар или мускулите на бронхиите;
 • трауматично - поради оштетување на градите.
Класификација на механичка асфиксија

Според следнава класификација, чувството на задушување е поделено на три вида - од притискање, од затворање и задушување во затворен простор.

Исто така, лекарите идентификуваа уште две карактеристични форми на гушење:

 • амфибиотропна - се развива на позадината на ангина или срцеви патологии. Причините за болеста стануваат силен оптоварување на срцето, висок крвен притисок;
 • авторетична - компресија на вратот започнува во моментот пред сензација на оргазам. Уметно индуцираното лишување од кислород може да им даде на партнерите дополнителни сензации, но овој ефект доведува до попреченост или смрт.

Симптоматологија

Болеста се развива во 4 карактеристични фази, кои се јавуваат во одредена симптоматологија. Симптомите на гушење се манифестираат во фаза 1 во вакви индикатори:

Втората фаза, која се карактеризира со осиромашување на компензаторните функции на телото, се манифестира во следнава клиничка слика:

 • недостаток на здив;
 • намалување на стапката на дишењето;
 • редок пулс;
 • намалување на крвниот притисок;
 • зголемена цијаноза на кожата.

Во 3 фази од развојот на болеста, кога се манифестира привремен прекин на респираторната активност, се формираат потешки симптоми:

 • епизодичен респираторен арест;
 • значително намалување на крвниот притисок;
 • губење на свеста и развој на кома.

Во четвртата фаза, карактеристично е појавата на агонално дишење. Во оваа фаза, на пациентот им се дијагностицираат следниве симптоми:

 • конвулзивни воздишки;
 • грчеви на телото;
 • притисокот и пулсот се тешки за мерење и одредување.

Ако пациентот починал од задушување, тогаш патолошките симптоми може да го покажат тоа. Тие се манифестираат во фацијална цијаноза, крварење во конјуктивата, специфични синкаво-пурпурни дамки и ехимоза, премногу тенка крв, стагнација на крв во вистинското срце, снабдување со крв во други органи и сл. Со асфиксија на грлото на матката, пациентот има гушење на сулкус од стиснат јамка и фрактури на грлото на матката се откриваат.

Доста често, феноменот на гушење е придружен со грчеви во грлото. Често се манифестира како реакција на разни иритации и воспаленија. Спазмите во грлото се манифестираат со следниве симптоми:

Со лесни фази на болеста, кај пациент, сите знаци се брзо елиминирани, и олеснување доаѓа. Но, на тешките фази на формирањето, конвулзии, пена од устата, се манифестира губење на свеста.

Дијагностика

Ако некое лице чувствува гушење во грлото или еден или повеќе од наведените симптоми, најверојатно тој разви асфиксија. Во овој случај, на пациентот му треба итна медицинска помош. Пациент може да се консултира со пулмолог , кардиолог , психотерапевт , алергент за консултација.

Фиброзофагогастродуоденоскопија

Лекарот го спроведува првичниот преглед на пациентот. На првиот состанок треба да ја идентификувате клиничката слика и да собирате анамнеза. За ова, лекарот го пропишува пациентот да се подложи на основните дијагностички методи:

 • фарингоскопија;
 • ендоскопија и фиброзофагогастродуоденоскопија;
 • палпација;
 • радиографија;
 • Ултразвук;
 • томографија;
 • биопсија.

Дијагностиката треба да биде брза, бидејќи болеста може брзо да напредува.

Третман

Ако некое лице почне да се задушува, тогаш му треба итна поддршка од експерти. Прва помош за гушење е да се обезбедат такви активности:

 • јави доктор;
 • елиминирање на паника на пациентот;
 • Прва помош во задушување на детето се состои од ставање на бебето наопаку и заглавување на грбот. Препорачливо е да се поддржи главата кај мали пациенти под 3 години за да не се скрши вратот;
 • кога јазикот е исцеден, пациентот мора да биде поставен на грб и да ја сврти главата настрана;
 • вештачко дишење и затворена срцева масажа - ако пациентот е несвесен, има малку материјално дишење и не се почувствува пулс;
 • кога ќе се открие астма на астма, пациентот треба да отстрани тесна облека, вратоврска и отворена прозорци за свеж воздух;
 • во случај на алергии, треба да го елиминирате алергенот, да дадете антихистамински лек, капе нос со вазоконстрикторни капки.

Прва помош за асфиксирање е минимално дејство кое ќе помогне во поддршката на животот на пациентот додека лекар не пристигне. Препорачливо е да не се даваат специфични лекови, за да не се влоши состојбата на пациентот.

Третманот на задушување во сон или во текот на денот е пропишан само по дијагнозата и утврдувањето на причината за развојот на патологијата, бидејќи секоја болест на респираторниот или кардијалниот систем бара индивидуален пристап.

За време на респираторна инсуфициенција на позадината на хемодинамските нарушувања и срцева слабост, пациентот се администрира со срцеви гликозиди. Тие служат како релаксирачки препарат за мускулните мускули на бронхиите.

Откако ќе се отстрани дамугирањето, пациентот е пропишан со терапија со лекови за да се коригира водена електролитичка и киселинско-базна рамнотежа. Исто така се користат лекови за одржување на кардиоваскуларните и респираторните системи, за да се спречи отекување на мозокот и белите дробови.

Компликации

Ако не му помогнете на пациентот во времето, тогаш телото може да развие сериозни последици кои доведуваат до смрт:

 • ментални и невролошки пореметувања;
 • неуспех на срцето;
 • пулмонален едем ;
 • инфекција со прогресија на пневмонија.

Прогноза

Ако некое лице разви акутен прогресивен напад на асфиксија, тогаш прогнозата ќе биде неповолна. Пациентот има големи шанси за смрт на болеста. Ако болеста се формира во долготрајна форма и не се развива брзо, тогаш прогнозата е попозитивна.

Превенција

Во превентивните мерки, лекарите советуваат пациентите веднаш да ги елиминираат сите патологии кои се појавија, што може да предизвика асфиксија и да го намали контактот со токсични материи.

Сподели го овој напис:

"Задушување" се забележува кај болести:

Алергиска состојба е зголемена чувствителност која организам поседува, манифестирана во специфична специфична реакција која се јавува како реакција на контактот со одредени елементи кои делуваат како алергени во животната средина. Алергијата на прашина, чии симптоми се нешто пониски, сметаме, е еден од најчестите видови на алергија, и е забележано кај околу 80% од пациентите со дијагноза на бронхијална астма, како и кај 46% со дијагноза на алергиски ринитис и конјунктивитис.

...

Атрезијата на хранопроводникот е конгенитална патологија во која новороденчето нема дел од хранопроводот, што води до езофагеална опструкција. Третманот на таква болест е хируршки. Треба да се напомене дека овој вид на патолошки процес се јавува и кај момчињата и кај девојчињата. Во отсуство на рана хируршка интервенција, оваа патологија доведува до смрт на новороденчето.

...

Бронхијалната астма денес нема општо прифатена дефиниција, но и покрај тоа, постојат одредени критериуми утврдени во основата на оваа болест, врз основа на која, всушност, е изолирана. Бронхијална астма, симптоми кои ја лачат како хронична рекурентна болест, е придружена со примарна лезија на областа на респираторниот тракт со придружна промена на реактивноста на бронхиите врз основа на влијанието на имунолошкиот и / или имунолошкиот механизам.

...

Бронхијална астма кај деца е болест која се карактеризира со наизменични периоди на ремисија и периоди на опструкција на дишните патишта, кои се целосно или делумно реверзибилни. За време на нападот на болеста се јавува спазам на малите и големите бронхи, но дури и за време на периоди на нормална благосостојба на детето, се дијагностицираат воспалителни процеси во мукозната мембрана на овој орган. Болеста има претежно алергиска природа, а нејзините први знаци можат да се појават кај половина од болните деца на возраст под две години, а кај 80% од децата, до училишна возраст.

...

Бронхо-опструктивниот синдром е комплекс на симптоми поврзани со нарушена проходимост на воздушните маси во бронхиите. Патолошкиот процес резултира со стеснување на дишните патишта со зголемување на отпорноста на воздухот за време на вентилацијата.

...

Бронхоспазмот е патолошка состојба која се карактеризира со појава на ненадеен напад на задушување. Напредоци поради рефлексна компресија на структури на мазни мускули во ѕидовите на бронхиите, како и поради оток на мукозната мембрана, придружено со нарушување на празнењето на спутумот.

...

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...

Интраутерина пневмонија кај новороденчињата е воспалителен процес во белодробното ткиво предизвикан од изложеност на патогени организми. Во повеќето случаи, интраутерината пневмонија кај новородените е локализирана, но генерализираната форма не е исклучена.

...

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...

Габичната пневмонија е воспаление во белите дробови предизвикано од опортунистички габи кои постојат во телото, или од габична флора од надвор. Ако болеста се развила како резултат на активна репродукција на условно патогена микрофлора или кога инфекцијата е донесена однадвор, тогаш станува збор за примарна габична пневмонија и кога патологијата се појавила во позадина на други болести на внатрешните органи (дијабетес, бронхиектазии и др.), пневмонија. Третманот на болеста треба да биде комплексен и во секој случај да не вклучува антибиотици, што може да го влоши текот на пневмонијата.

...

Дивертикулата на езофагусот - деформација на ѕидот на телото, кој комуницира со својот лумен. Појавата на таквото нарушување се карактеризира со зголемување на обемот на слојот на гастроинтестиналниот тракт и нивното вртење кон медијастинумот. Дивертикулата е еден или повеќе додатоци слични на торба.

...

Дисфагија е нарушување на голтањето кое се јавува кај одредени заболувања на фаринксот, езофагусот или централниот нервен систем. Во повеќето клинички ситуации, овој симптом е забележан во присуство на патологии на хранопроводникот (езофагеална дисфагија). Езофагусот е еден вид мускулна цевка, чија главна функција е да се движи доаѓањето на храната од задниот дел на орофаринксот директно во стомачната празнина.

...

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...

Кајсонската болест е патолошка состојба која напредува како резултат на транзиција на лице од регион со зголемен атмосферски притисок во регион со нормални индекси. Ова нарушување го добило името од процесот на транзиција на висок притисок во нормала. Често, нуркачите и рударите долго време се предмет на ова нарушување.

...

Големата кашлица кај децата е акутна инфективна болест од бактериска природа. Често, патологијата е многу тешка, но вакцинираното дете има избришана клиничка слика. Болеста најчесто се јавува кај деца од 2 до 10 години.

...

Миоклонусот е еден од видовите на хиперкинеза, кои се карактеризираат како ненадејни, брзи контракции на индивидуалните мускули или нивните групи. Терминот бил воведен во употреба од 1881 година од страна на Н. Фридрих. Миоклонус и неговите напади се придружени со молскавични мускулни контракции, кратки во траење, ритмички или неправилни, насилни и неконтролирани. Нападите може да се појават како реакција на надворешни стимули кои влијаат на органите на видот и слухот и се манифестираат во состојба на комплетен одмор.

...

Туморот на белите дробови - комбинира неколку категории на тумори, имено, малигни и бенигни. Вреди да се одбележи дека првите влијаат врз луѓето постари од четириесет години, а втората се формираат кај лица под 35 години. Причините за формирање на тумори во двата случаи се скоро исти. Најчесто, трајната зависност од штетни навики, работат во опасно производство и изложеноста на телото делува како провокатори.

...

Ларингеалниот едем не е независна патологија, но е симптом карактеристичен за разни инфективни и неинфективни процеси во телото. Оваа патолошка состојба се карактеризира со остра или постепено стеснување на ларингеалниот лумен со зголемување на симптомите на респираторна инсуфициенција. Најчесто, оваа патолошка состојба се јавува кај деца, како и кај мажи на возраст од 19 до 35 години. Жените се со помала веројатност да го развијат овој симптом. Лечение патологического состояния должно быть своевременным, поскольку без вмешательства симптом может стать причиной развития удушья и смерти пациента.

...

Заболевание, которому присуще формирование лёгочной недостаточности, представленной в виде массового выхода транссудата из капилляров в лёгочную полость и в итоге способствующее инфильтрации альвеол, называется отёком лёгких. Говоря простыми словами, отёк лёгких — это положение, когда в лёгких застаивается жидкость, просочившаяся через кровеносные сосуды. Недуг характеризуется как самостоятельный симптом и может сформироваться на основании других серьёзных недомоганий организма.

...

Паническое расстройство встречается у людей, которые длительное время подвергаются стрессовым воздействиям. Оно характеризуется появлением панических атак продолжительностью от 10 минут до получаса, которые повторяются с определённой регулярностью (от нескольких раз в год до нескольких раз в день).

...

Пароксизмальная тахикардия представляет собой приступ, который характеризуется внезапным увеличением количества сердечных сокращений выше сотни, с сохранением ритма ударов, а также такое же внезапное возвращение частоты сердечных сокращений в норму. По своим этиологическим признакам данный приступ схож с экстрасистолией, поэтому в тех случаях, когда у пациента отмечаются несколько раз подряд экстрасистолы, можно вести речь о непродолжительном тахикардическом пароксизме.

...

Пищевая аллергия – реакция иммунитета на некоторые компоненты, которые содержатся в продуктах питания. Наиболее часто такой недуг наблюдается у детей (в особенности у ребёнка на грудном вскармливании) и в несколько раз реже у взрослого населения. Употребление даже небольшого количества пищевого аллергена может угрожать жизни человека.

...

Подкожная эмфизема – патологический процесс, который приводит к тому, что в области подкожной клетчатки грудной стенки скапливается воздух, и затем распространяется по организму. Такая воздушная подушка сдавливает крупные сосуды и артерии, в результате чего травмируются различные органы и развивается сердечно-сосудистая недостаточность.Следует отметить, что такой патологический процесс не является самостоятельным заболеванием – это следствие повреждения трахеи, бронхов, пищевода или легкого.

...

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...

Рак щитовидной железы – это такая злокачественная патология, при которой формируется уплотнение (узелок), поражающий щитовидную железу и развивающийся на основе ее фолликулярного эпителия или эпителия парафолликулярного. Рак щитовидной железы, симптомы которого преимущественным образом выявляются у женщин в возрасте от 40 до 60 лет, диагностируется в среднем в 1,5% случаев при рассмотрении любого типа злокачественных опухолевых образований той или иной области локализации.

...

Родовая травма – это серьезные повреждения различных внутренних органов и тканей ребенка. Если врачи знают о подобной угрозе, то они сделают все возможное, чтобы не допустить этого, или же проведут роды так, чтобы травмирование было минимальным. Но родовая деятельность может проходить совершенно не так, как того ожидали врачи и сама роженица. Поэтому родовая травма, даже на сегодняшний день, когда есть новейшее оборудование, возникает очень часто.

...

Сердечно-лёгочная недостаточность – патология дыхательной и сердечно-сосудистой системы, прогрессирующая вследствие возрастания давления в малом круге кровообращения. Как следствие, правый желудочек сердца начинает интенсивнее функционировать. Если недуг будет прогрессировать на протяжении длительного промежутка времени и не будет проведено его лечение, то мышечные структуры правого отдела сердца будут постепенно наращивать свою массу (из-за усиленной работы).

...

Сердечный приступ – одна из наиболее распространённых причин смертности среди мужчин и женщин. Сердечный приступ представляет собой резкое нарушение кровообращения, с развитием последующей некротизации в миокардном слое сердца. Данная патология может иметь молниеносное течение – когда со времени появления первых симптомов смерть наступает через несколько минут.

...

Сонный паралич (сонный ступор) – патологический процесс, при котором во время сна наступает дисфункция мышечной системы. Человек не может пошевелиться, что-либо сказать или сделать. Во время таких приступов могут присутствовать зрительные и слуховые галлюцинации, чувство страха и паники. Несмотря на такое сложное течение клиники, некоторые клиницисты утверждают, что угрозу для жизни это состояние не несет.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.