Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брз пулс

Брзиот пулс - е субјективна перцепција на зголемена контрактилност и ритам на срцето. Срцева стапка е индивидуална, бидејќи може да се разликува во зависност од возрасната категорија, работната активност и полот на лицето.

Провокативни фактори за појава на таков симптом се голем број на предиспонирачки фактори, кои конвенционално се поделени во физиолошки и патолошки изменети состојби на една личност. Само во некои случаи оваа состојба се смета за нормална.

Многу често, тахикардија доведува до флуктуации на крвниот притисок и манифестација на други клинички знаци, вклучувајќи вртоглавица и отежнато дишење . Терапијата во повеќето случаи е конзервативна по природа и се состои во земање лекови или примена на рецепти од традиционална медицина.

Етиологија

Во повеќето случаи, зголемувањето на пулсот е една од клиничките манифестации:

Покрај патолошките состојби, брзиот пулс и срцевиот ритам можат да предизвикаат:

 • нарушување на спиењето , имено целосно отсуство;
 • употреба на дрога;
 • неконтролиран внес на одредени групи на лекови, на пример, антидепресиви или агенси насочени кон зголемување на сексуалната активност;
 • присуството на вишок телесна тежина;
 • пролонгиран физички или емоционален замор;
 • продолжено влијание на стресни ситуации;
 • прекумерна злоупотреба на алкохол и тутун;
 • висок крвен притисок;
 • зависност од силно кафе, црн чај или енергетски пијалоци.

Еден услов наречен тахикардија е многу често поврзан со крвен тон - отстапувањето на една вредност води до промена во друга. Секоја од овие ситуации укажува на појава на одредена болест.

Брзиот пулс при нормален притисок се смета за алармен сигнал, бидејќи таквата состојба е поврзана со дефект на внатрешните органи. Меѓу овие патологии е да се истакне:

Нискиот крвен притисок и брзиот пулс речиси секогаш укажуваат на присуство на:

Миокарден инфаркт

Брзиот пулс и нискиот крвен притисок доста често го придружуваат периодот на носење на детето. Во повеќето случаи, брзиот пулс за време на бременоста е одговор на појавата на анксиозност или страв за вашето бебе и исто така се смета за еден од знаците на токсикоза.

Брзиот пулс при покачен притисок често се појавува на позадината на неприкосновената физичка активност или укажува на психомоторна над-стимулација. Ако по престанокот на вежбањето, таквите индикатори не се вратат во нормала сами по себе, тогаш, најверојатно, лицето има кардиоваскуларни патологии.

Постојат состојби кога постојано забрзаниот пулс не е вознемирувачки сигнал, туку сосема нормална манифестација:

 • деца возраст - како што знаете, како човек созрева, фреквенцијата се намалува. Кај децата, варира од 90 до 120 отчукувања во минута;
 • физичка активност - кај професионалните спортисти, срцето е секогаш над нормата, во споредба со оние кои водат седентарен животен стил;
 • женски пол - од лекарите се забележува дека кај жените пулсот е почесто отколку кај машките;
 • доцни услови на раѓање;
 • зголемување на телесната температура - зголемувањето на овој индикатор за еден степен доведува до фактот дека пулсот се зголемува за десет отчукувања во минута.

Симптоматологија

И покрај толку широк спектар на болести, за кои брзиот пулс ќе биде главната клиничка манифестација, симптомите кои го надополнуваат ќе бидат речиси исти. Така, главните симптоми може да се земат предвид:

 • болка во регионот на срцето со различен интензитет. За некои болести, болката може да зрачи на левата рака, на целата лева страна на телото и на рамото;
 • вртоглавица и сериозни главоболки;
 • недостаток на здив кој се јавува не само за време на интензивно одење или вежбање, туку и при одмор;
 • несвестица ;
 • затемнување пред очите ;
 • ѕвонење во ушите ;
 • флуктуација во тонус на крв;
 • зголемување на температурата.

Вреди да се напомене дека ова е само главните симптоми кои ќе го придружуваат брзиот пулс. Присуството и манифестацијата на знаците на клиничката слика ќе се разликуваат во зависност од тоа што беше изворот на главниот симптом.

Дијагностика

За да се препознае честиот пулс и да се бараат предиспонирачките фактори за нејзиното појавување, ќе бидат потребни неколку лабораториски и инструментални испитувања. Ако се случи еден или повеќе од горенаведените симптоми, треба да се консултирате со вашиот кардиолог што е можно поскоро. Тоа е специјалист кој знае што да прави и како да се третираат одредена болест на кардиоваскуларниот систем. Дополнително, само овој лекар ја спроведува примарната дијагноза, која вклучува:

 • студијата за историјата на пациентот и животната историја на пациентот е неопходна за да се утврди причината за брзиот пулс;
 • извршувајќи темелно испитување, кое задолжително треба да вклучува слушање на пациентот со посебен уред и мерење на показателите за крвниот притисок;
 • спроведување на детален преглед на пациентот, со цел да се утврди присуството и интензитетот на изразувањето на симптомите.

Лабораториските тестови, исто така, може да укажуваат на специфични знаци на појава на болест што предизвикува забрзан пулс. Ова бара спроведување на општа и биохемиска анализа на крв, како и општа анализа на урината.

Меѓу инструменталните испитувања, мониторингот на ЕКГ и Холтер, кои се состојат од дневно ЕКГ снимање, вреди да се нагласат. Ваквите дијагностички техники ќе помогнат да се идентификува било каква форма на тахикардија.

Холтер мониторинг

Третман

За да се елиминира брзиот пулс, прво треба да се ослободите од причината за појавата, односно да ја прекинете основната болест и да употребувате симптоматска терапија.

Често третманот се состои од следниве методи:

 • земање лекови што ги пропишал вашиот лекар;
 • изведување на посебни вежби;
 • употреба на рецепти за традиционална медицина, само по консултација со лекар.

Терапијата со лекови вклучува:

 • седативи;
 • бета блокатори;
 • Селективна пилула на синусниот јазол;
 • срцеви гликозиди.

Со цел брзо да се ослободите од брзиот пулс дома, потребно е:

 • земете длабок здив колку што е можно. Потоа држете го носот и устата со дланката, но во исто време обидете се да дишите;
 • затворете ги очите и притиснете на очното јаболко со умерена сила, но не повеќе од триесет секунди;
 • Масирање на каротидниот синус е зона во регионот на долната вилица, над рскавицата на тироидната жлезда. Времетраењето на постапката е 20 секунди;
 • само-индуцираат повраќање рефлекс.

Со брз пулс, добри резултати може да се постигнат со помош на рецепти за традиционална медицина кои препорачуваат употреба на:

 • celandine и глог;
 • црн сок од чоколад;
 • сок од брусница;
 • морков и сок од лимон;
 • мешавини на лимон и мед;
 • керели од кајсија;
 • бадем од лимон и темјанушки.

Превенција

Со цел да се избегне појава на проблеми со брз пулс, неопходно е да се придржуваат до следниве превентивни препораки, имено:

 • целосно да се запре пушењето и прекумерната потрошувачка на алкохол;
 • да се минимизира употребата на пијалаци кои содржат кофеин;
 • избегнувајте физички замор и стрес;
 • да ги земате само оние лекови кои се препишани од страна на лекарот, со строго придржување кон дозата;
 • следи крв тонус.

Најважна превентивна мерка се смета за редовни посети на кардиолог и целосен медицински преглед.

Сподели го овој напис:

"Брз пулс" е забележан кај заболувања:

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...

Анкилозирачки спондилитис или анкилозен спондилитис е системско хронично воспаление кое се јавува во зглобовите и е концентрирано, обично во 'рбетот. Анкилозирачки спондилитис, чии симптоми се манифестираат во ограничувањето на мобилноста на погодената област, е главно релевантен за мажи во возрасната група од 15 до 30 години, а за жените оваа болест се наоѓа во пракса 9 пати поретко.

...

Апаличниот синдром (будење кома) е патолошки процес во кој едно лице нема знаци на свесност, но до одреден степен се зачувани вегетативните функции на мозокот, а спиењето и будењето се алтернативни.

...

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...

Аритмијата имплицира сите оние состојби во кои се менуваат секвенците на отчукувањата на срцето, нивната фреквенција и сила, како и ритамот. Аритмија, чии симптоми се јавуваат како резултат на кршење на главните функции карактеристични за срцето (спроводливост, возбудливост, автоматизам), во едно име е генерализирана верзија на патологијата, што значи какви било промени во срцевиот ритам кои се разликуваат од стандардниот синусен ритам.

...

Астенивенгетативен синдром (АБЦ) е патолошки процес во кој се јавува функционално нарушување на автономниот систем, кое е одговорно за функционирањето на внатрешните органи. Најчесто, таквото прекршување произлегува како резултат на неспособноста на лицето соодветно да одговори на стресни ситуации.

...

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...

Ботулизмот е прилично сериозна болест од инфективна инфекција која е токсична, особеностите на текот на кои доведуваат до оштетување на нервниот систем, 'рбетниот мозок и продолжетокот на мочниот меур. Ботулизам, чии симптоми се јавуваат кога производите на ботулински токсин, аеросоли и вода влегуваат во телото, како резултат на комплексни процеси, исто така, доведува до развој на акутна и прогресивна респираторна инсуфициенција. Како резултат на недостатокот на соодветен третман на ботулизмот, почетокот на смртта не е исклучен.

...

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...

Интракранијалната хипертензија не е ништо повеќе од зголемен интракранијален притисок, познат поради преваленцата на прецизно користење на оваа дефиниција. Интракранијалната хипертензија, чии симптоми често се предизвикани од абнормалности кои се јавуваат во мозокот, се должи на зголемување на содржината на кранијалната празнина, особено овие содржини може да бидат спинална течност (КСФ), крв (со венска конгестија), ткивна течност (со оток на мозокот ), како и странски ткива, кои се појавија, на пример, како резултат на тумор на мозокот.

...

Гасната гангрена е тешка инфективна патологија, која се развива против позадината на екстензивно кршење на ткивата поради анаеробни микроорганизми. Исто така, инфекцијата може да влезе во телото во присуство на отсечени екстремитети, барем - со повреди на дебелото црево. Причини за инфекција во телото - контаминација на раните на раната со земја, во која постои анаеробна инфекција, како и белешки од валкани алишта.

...

Хеморагичниот гастритис е акутен воспалителен процес кој влијае на гастричната слузница, што доведува до формирање на ерозии и крварење. Во изминатите 10 години, лекарите го забележаа растот на оваа болест. Во главната група за ризик, луѓето кои земале кортикостероидни лекови и страдаат од алкохолизам. Нема ограничувања во однос на возраста и полот, но децата ретко се дијагностицираат.

...

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...

Хидросалпинкс е патологија која се јавува во областа на фалопиевите цевки и се карактеризира со кршење во нивната проодност. Хидросалпинкс, чии симптоми се јавуваат поради акумулацијата на течноста во луменот на цевката, главно се јавува како резултат на салпингитис (воспаление на фалопиевата цевка).

...

Хиперкинетичкиот синдром е нарушување кое се карактеризира со невнимание, импулсивност, хиперактивност и манифестација на насилни, несакани движења во одредени делови од телото. Кодот за ICD-10 (Меѓународна класификација на болести) е F90.

...

Хипертироидизам (или тиреотоксикоза) е клиничка состојба во која се забележува прекумерно производство на тироидни хормони, тријојотиронин и тироксин. Хипертироидизам, чиишто симптоми се манифестираат како резултат на презаситеност на крвта со овие хормони и нивното одвојување преку протокот на крв низ телото, вклучувајќи ткива, органи и системи, ги забрзува сите процеси во него, што негативно влијае на општата состојба на пациентот на повеќе начини.

...

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...

Денес, многу луѓе страдаат од хипотензија. Многумина веруваат дека овој термин се однесува на состојба во која притисокот се намалува. Но, ова не е сосема точно, бидејќи постојат и други болести, како што се хипотензија на мускулите, стомакот и жолчниот меур. Главната причина за развојот на презентираните состојби е погрешен начин на живот и штетни производи.

...

Дивертикулата на езофагусот - деформација на ѕидот на телото, кој комуницира со својот лумен. Појавата на таквото нарушување се карактеризира со зголемување на обемот на слојот на гастроинтестиналниот тракт и нивното вртење кон медијастинумот. Дивертикулата е еден или повеќе додатоци слични на торба.

...

Гастрично крварење е патолошки процес кој се карактеризира со одлив на крв од оштетените крвни садови на желудникот во луменот на органот. Оваа клиничка манифестација може да биде предизвикана од гастроентеролошко заболување, како и патологија на други органи или телесни системи, неконтролиран внес на тешки лекови и трауми.

...

Белодробниот инфаркт е патолошка состојба која се развива како резултат на блокада на мали или средни белодробни садови со тромб формиран во пулмоналниот циркулациски систем или земен од периферните вени. Оваа болест е слична по природа со миокарден инфаркт - истиот има брз развој и се карактеризира со смрт на ткивата на погодената област.

...

Под таква болест како кардионеуроза, се дефинира психосоматски нарушувања на независен тип, кој делува во комплексот на симптоми формирани поради дисхармонична регулација на срцето. Често морате да почувствувате непријатни чувства, па дури и прилично болни во нивните манифестации, кои не можат да предизвикаат вознемиреност за вашето здравје и живот, но често дури и најтемелното испитување не ја определува специфичната патологија.

...

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...

Белодробна инсуфициенција е состојба која се карактеризира со неможноста на пулмоналниот систем да го одржува нормалниот гасен состав на крвта или се стабилизира поради силниот пренапон на компензаторните механизми на респираторниот апарат. Основата на овој патолошки процес е нарушување на размената на гасови во белодробниот систем. Поради тоа, потребното количество кислород не се доставува до човечкото тело, а нивото на јаглерод диоксид постојано се зголемува. Сето ова предизвикува кислород гладување на органи.

...

Пулмоналното срце подразбира таков вид патологија на десните делови на срцето, во кое постои зголемување и проширување на неговата комора во комбинација со десниот атриум. Пулмоналното срце, чии симптоми се појавуваат и на позадината на циркулаторната слабост поради вистинската хипертензија во малата циркулација (т.е. висок крвен притисок), се формира како резултат на патолошки процеси кои се јавуваат кај пациенти во градниот кош, во бронхопулмоналниот систем и во пулмоналните садови.

...

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

...

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...

Менингизмот е синдром кој се манифестира во заразни болести, труење и трауматски повреди на мозокот. Се карактеризира со иритација на мембраните на мозокот. Некои луѓе го збунуваат проблемот со менингитис, но има разлика во нивните клинички слики. Симптомите на менингитис се појавуваат јасно и доста светло.

...

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...

Атријалната фибрилација, која исто така е дефинирана како атријална фибрилација, е еден од видовите на компликации кои се јавуваат на позадината на коронарната срцева болест паралелно со други видови на срцеви аритмии. Атријалната фибрилација, чии симптоми може да се појават како резултат на релевантноста на болестите на тироидната жлезда и голем број на сродни фактори, се манифестира во вид на срцеви контракции кои достигнуваат граници од 600 отчукувања во минута.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.