Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брзо дишење

Брзото дишење е зголемена стапка на респираторни движења, кои вообичаено треба да бидат не повеќе од петнаесет пати во минута. Се смета дека е почеста ако таквите флуктуации надминуваат шеесет пати во минута.

Сличен симптом, без оглед на физиолошкото или патолошкото потекло, е предизвикан од возбуда на респираторниот центар. Покрај тоа, респираторната стапка зависи од неколку фактори.

Основата на клиничката слика, покрај главната манифестација, ќе бидат и најкарактеристичните симптоми на болеста која делуваше како главна причина. Најопасен ако таков знак се јавува ноќе за време на спиењето. За да се утврди точната дијагноза ќе бидат потребни неколку лабораториски тестови и инструментални испитувања на пациентот. Покрај тоа, физичкиот преглед игра важна улога.

Третманот во повеќето случаи е ограничен на конзервативни методи, но понекогаш може да биде неопходна хируршка интервенција.

Етиологија

Механизмот на појава на таков симптом е побудување на респираторниот центар, кој може да се појави во позадината на текот на болеста или да биде рефлексивен.

Често се случува на позадината на хипервентилација - ова е состојба која се карактеризира со чести и кратки површни вдишувања. Тие формираат во горниот дел од градната коска и водат до намалување на јаглеродниот диоксид во крвта.

Причини Тахипнеата може да биде предизвикана од болести и патолошки состојби, меѓу кои се:

Втората категорија на предиспонирачки фактори за појава на чести респираторни движења се оние извори кои во никој случај не се поврзани со присуството на оваа или онаа болест кај едно лице. Тие вклучуваат:

 • злоупотреба на одредени лекови;
 • пролонгиран ефект на стресни ситуации или нервни пренапони - ова е најчестата причина за појава на сличен симптом кај детето;
 • прекумерна вежба.

Одделно е неопходно да се алоцира минливо брзо дишење кај новороденчето. Слична состојба се јавува и кај бебињата во првите неколку часа по раѓањето. Во исто време, тие дишат многу и често, а честопати оваа состојба е придружена со отежнато дишење при вдишување или издишување. Поради недостаток на кислород, кожата станува сина.

Ваквото нарушување во повеќето случаи се развива кај деца родени со царски рез. Главната причина за брзото дишење кај детето е бавната апсорпција на течноста во белите дробови.

Нормална респираторна стапка кај децата

Тахипнеа кај новороденче не обезбедува спроведување на специфичен третман. Бебето се обновува самостојно за околу три дена. Ова се случува наспроти позадината на природниот исчезнувањето на предиспонирачкиот фактор. Сепак, за да се одржи нормална состојба кај доенчињата, ќе биде потребен дополнителен кислород.

Фреквенцијата на респираторните движења зависи од неколку фактори, кои вклучуваат:

 • индивидуални анатомски карактеристики на возрасен или дете;
 • општа состојба на телото;
 • возрасна категорија на лице;
 • индекс на телесна маса;
 • присуство во историјата на болеста на хронични заболувања;
 • текот на тешките патологии.

Нормално, респираторната стапка кај возрасните може да достигне дваесет пати во минута, додека за децата вредноста четириесет пати во минута ќе биде сосема нормална.

Класификација

Во зависност од етиолошкиот фактор, брзото дишење е поделено на:

 • патолошки;
 • физиолошки.

Нивната главна разлика е присуството на диспнеа во мирување или во хоризонтална положба, што укажува на развој на сериозна болест.

Симптоматологија

Брзото дишење често дејствува како прва клиничка манифестација, но скоро никогаш нема да биде единствената. Така, како дополнителни симптоми може да биде:

Ваквите симптоми може да се припишат и на возрасните и на децата, но мора да се има на ум дека некои од горенаведените симптоми може да бидат отсутни или да се повлечат во позадина.

За да се олесни состојбата на пациентот, можете да користите редовна хартиена кеса, која ќе помогне да се нормализира размената на гасови во белите дробови. За да го направат тоа, тие прават мала дупка во неа, по што дишат полека, мирно и мирно пет минути. По овој пат, нормалниот ритам на дишење се обновува. Сепак, оваа техника не треба секој пат со брзото дишење да стане алтернатива на медицинската нега.

Дијагностика

Ако имате брзо дишење кај возрасно лице или дете, особено во текот на спиењето, треба да побарате квалификувана помош што е можно поскоро. Поради фактот што голем број на различни фактори можат да предизвикаат таква манифестација, тој е надлежен за прашањето на дијагностицирање и препишување на соодветен третман:

Воспоставувањето на точна дијагноза бара интегриран пристап, кој вклучува:

Фибробронхоскопија
 • проучување на историјата на пациентот и историја на животот на пациентот;
 • темелно физичко испитување и слушање со помош на специјални алатки;
 • Детално истражување на пациентот - да се идентификува првиот пат на појава и интензитет на сериозноста на главниот симптом, присуството на истовремени симптоми;
 • општ и биохемиски тест на крв;
 • лабораториско испитување на спутум, доколку е достапно;
 • радиографија и ултразвук;
 • фибробронхоскопија;
 • КТ и МРИ.

Во зависност од тоа која болест или патолошка состојба ќе се открие за време на почетната дијагноза, на возрасен пациент или дете може да се советува да се консултира со доктори од тесни области на медицината и дополнителни специфични лабораториски и инструментални испитувања.

Третман

За да се ослободи од фактот дека респираторните движења се зголемуваат, неопходно е да се елиминира провокаторот на болеста. Најчесто, пациентите се прикажани:

 • физиотерапија;
 • кислородна терапија;
 • пулмонална рехабилитација;
 • респираторна поддршка;
 • обезбедување физички и емоционален мир;
 • употреба на анксиолитички лекови.

Шемата на терапија, како и прашањето за хируршка интервенција, ќе се одлучува поединечно за секој пациент. При изготвувањето на третманот се земаат предвид неколку фактори - тежината на текот на болеста што предизвикало брзо дишење, општата состојба на пациентот и неговата возрасна категорија.

Превенција

Следниве превентивни мерки ќе помогнат да се спречи појавата на една таква специфична клиничка манифестација:

 • одржување здрав и умерено активен животен стил;
 • избегнување на стрес и емоционални пренапони;
 • земање лекови само како што е пропишано од страна на клиничар, со строго почитување на дозата и времетраењето на третманот;
 • навремена идентификација и елиминација на оние болести кои можат да доведат до појава на брзо дишење;
 • редовен премин, неколку пати во годината, целосен медицински преглед - ова треба да се направи и за возрасни и деца.

Наспроти позадината на фактот дека тахипнеата често се развива поради тешкиот тек на одредена болест, нема дефинитивен одговор на прашањето за поволна прогноза. Во секој случај, раната дијагноза и сеопфатен третман ги зголемуваат шансите за позитивен исход. Сепак, пациентите не треба да заборават дека игнорирањето на симптомите на болеста може да доведе до развој на опасни по живот компликации.

Сподели го овој напис:

"Брзо дишење" се забележува кај заболувања:

Бубрежниот апсцес е ретка болест која се карактеризира со формирање на ограничена област на воспаление исполнето со гноен инфилтрат. Патолошкиот фокус е одделен од здравите ткива на овој орган со гранулациона осовина. Болеста се однесува на бројот на заболувања кои бараат итна операција.

...

Агорафобијата е болест од невротичниот спектар, која спаѓа во групата на вознемирени фобични нарушувања. Карактеристична манифестација на патолози е стравот да се биде на јавни места и на отворени простори. Вреди да се напомене дека агорафобијата вклучува не само стравот од отворен простор, туку и стравот од отворени врати, стравот од присуство на голем број луѓе. Обично, чувството на паника кај некое лице произлегува од фактот дека тој нема можност да засолниште на безбедно место за него.

...

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...

Анасарка е патолошки процес, кој се карактеризира со акумулација на течност во поткожното ткиво, кое надворешно ќе се манифестира во форма на едем. Во повеќето случаи, тоа не е независна болест, туку се развива против позадината на другите патолошки процеси во телото.

...

Апендицитис кај дете е воспаление на апендиксот, кој се смета за една од најчестите итни заболувања во педијатриската хирургија, бидејќи изнесува околу 75% од итните медицински операции.

...

Астенивенгетативен синдром (АБЦ) е патолошки процес во кој се јавува функционално нарушување на автономниот систем, кое е одговорно за функционирањето на внатрешните органи. Најчесто, таквото прекршување произлегува како резултат на неспособноста на лицето соодветно да одговори на стресни ситуации.

...

Атрезијата на хранопроводникот е конгенитална патологија во која новороденчето нема дел од хранопроводот, што води до езофагеална опструкција. Третманот на таква болест е хируршки. Треба да се напомене дека овој вид на патолошки процес се јавува и кај момчињата и кај девојчињата. Во отсуство на рана хируршка интервенција, оваа патологија доведува до смрт на новороденчето.

...

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...

Бактериска пневмонија е инфекција на белите дробови со одредени бактерии, на пример, хемофилусен бацил или пневмокок, но ако во телото се присутни други вирусни болести, вирусот може да стане предизвикувач. Придружувани од симптоми како што се треска, тешка слабост, кашлица со спутум, болка во градите. Можно е да се дијагностицира со помош на рентген, тестови на крв и сеење на спутум. Третманот се изведува со антибиотици.

...

Ниман-Пик болест е наследна болест во која постои акумулација на маснотии во различни органи, најчесто во црниот дроб, слезината, мозокот и лимфните јазли. Оваа болест има неколку клинички форми, секоја со своја прогноза. Не постои специфичен третман, висок ризик од смрт. Болеста Niemann-pick е подеднакво подложна на мажи и жени.

...

Бронхопулмонална дисплазија е хронична болест која влијае на органите на респираторниот систем. Најчесто се развива кај бебиња чија родилна тежина не достигнала 1,5 килограми. Оваа болест спаѓа во категоријата полиетиолошки болести, што значи дека неколку фактори истовремено влијаат на нејзиниот развој, почнувајќи од ирационалното користење на таква постапка како вештачка вентилација на белите дробови до оптоварената наследност.

...

Гасната гангрена е тешка инфективна патологија, која се развива против позадината на екстензивно кршење на ткивата поради анаеробни микроорганизми. Исто така, инфекцијата може да влезе во телото во присуство на отсечени екстремитети, барем - со повреди на дебелото црево. Причини за инфекција во телото - контаминација на раните на раната со земја, во која постои анаеробна инфекција, како и белешки од валкани алишта.

...

Халитозата се карактеризира со постојан непријатен мирис од устата, што не е елиминирано со традиционални средства за хигиена или превенција. Постои нарушување кај возрасни и деца, без оглед на возрасната група.

...

Хемолитичката болест на новороденчето (ХДН) е патолошки процес кој потекнува од матката. Во овој случај, постои одредена опозиција на два имунолошки системи - крвта на мајката е некомпатибилна со крвта на фетусот. Ова води до фактот дека телото на една бремена жена почнува да ги перцепира црвените крвни клетки на бебето како туѓи организми и затоа започнува со производство на антитела. Побудувачкиот фактор за развој на овој тип на болест е Rh-конфликт - ако е позитивен за мајката и негативен за детето.

...

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

...

Хипертермијата е заштитна и адаптивна реакција на човечкото тело, што се манифестира како одговор на негативните ефекти на разните стимули. Како резултат на тоа, процесите на терморегулација во човечкото тело постепено се преуредуваат, а тоа доведува до зголемување на телесната температура.

...

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...

Хипокалемијата е патологија која се јавува во позадина на намалување на количината на таков елемент во трага како калиум во човечкото тело. Ова се случува од различни причини, внатрешни или надворешни, и може да доведе до развој на тешки патологии. Затоа, ако нивото на калиум во урината падне под 3,5 mmol / l, лекарите го слушаат алармот и зборуваат за хипокалемија која бара итен третман.

...

Хипотермијата е патолошко намалување на централната телесна температура кај мажите или кај жените (вклучувајќи го и новороденчето) до ниво под 35 степени. Состојбата е исклучително опасна за животот на еден човек (повеќе не е прашање на компликации): ако не му дадете на лице со медицинска нега, се јавува смрт.

...

Пулмонален ринитис - е прилично честа и во исто време тешка патологија, која се јавува кај деца и кај возрасни. Карактеристика на оваа болест е тоа што, покрај воспаление, во мукозната мембрана на носната празнина се формира гноен процес.

...

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...

Дисеминираниот интраваскуларен коагулациски или дисеминиран синдром на интраваскуларна коагулација е кршење на коагулабилноста на крвта, која е формирана во позадината на прекумерното влијание на патолошките фактори. Болеста предизвикува формирање на згрутчување на крвта, оштетување на внатрешните органи и ткива. Ова нарушување не може да биде независно, згора на тоа, потешката главна болест, толку повеќе се манифестира овој синдром. Дополнително, дури и ако основната болест влијае само на еден орган, тогаш со развојот на тромбохеморрагичен синдром, неизбежно е и другите органи и системи да бидат вклучени во патолошкиот процес.

...

Гастрично крварење е патолошки процес кој се карактеризира со одлив на крв од оштетените крвни садови на желудникот во луменот на органот. Оваа клиничка манифестација може да биде предизвикана од гастроентеролошко заболување, како и патологија на други органи или телесни системи, неконтролиран внес на тешки лекови и трауми.

...

Catatonia (catatonic syndrome) е група на психопатолошки синдроми чиј белег е оштетена моторна функција. Пациентот има ступор или хиперстимулација.

...

Кајсонската болест е патолошка состојба која напредува како резултат на транзиција на лице од регион со зголемен атмосферски притисок во регион со нормални индекси. Ова нарушување го добило името од процесот на транзиција на висок притисок во нормала. Често, нуркачите и рударите долго време се предмет на ова нарушување.

...

Кетоацидозата е опасна компликација на дијабетес мелитус, која, без соодветно и навремено лекување, може да доведе до дијабетична кома или дури и смрт. Состојбата почнува да напредува ако човечкото тело не може целосно да ја искористи гликозата како извор на енергија, бидејќи му недостасува хормон инсулин. Во овој случај, компензирачкиот механизам е активиран, а телото почнува да ги користи влезните масти како извор на енергија.

...

Коарктација на аортата е вродена форма на стеснување на аортниот лумен во еден од неговите сегменти, локализиран во областа на истмусот, односно во областа каде што лакот поминува во опаѓачкото подрачје. Патологијата е забележана неколку пати поретко во асцедентните и абдоминалните региони.

...

Ларингитот кај децата е воспалителен процес на ларинксот, во кој се јавува речиси веднаш едем. Ларингитот е најопасен за новороденчиња и за деца до три години, бидејќи текот на болеста е придружена од недоволен воздух кој влегува во респираторниот систем. Ова може да предизвика гушење ако родителите не обезбедат рана хоспитализација.

...

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.