Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тежина во страната

Тежината на страната е симптом кој спаѓа во категоријата од најчестите, бидејќи апсолутно секој може да го почувствува тоа. Родот и возраста категорија не се ограничувања за него.

Клиничарите идентификуваат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да доведат до појава на овој вид непријатност. Често, патолошките причини дејствуваат како провокатори, но исто така има и физиолошки извори.

За да се открие причината и да се пропише соодветен третман, пациентот мора да подлежи на серија лабораториски и инструментални испитувања. Тактиката на терапија ќе биде одредена од етиолошкиот фактор.

Етиологија

Како што споменавме погоре, широк спектар на извори, и патолошки и физиолошки, може да предизвика сензација на гравитацијата, но локализацијата на непријатност на десната и левата страна има различно потекло.

Сериозноста на десната страна може да биде предизвикана од:

 • црниот дроб и жолчниот меур;
 • еден од деловите на дебелото црево;
 • прилог;
 • горниот дел од десниот бубрег;
 • десната надбубрежна жлезда;
 • перитонеален дел на десната половина на дијафрагмата.

Поретко, непријатност предизвикана од пораз:

 • КДП;
 • панкреас;
 • инфериорна вена кава;
 • жолчни канали.

Од ова произлегува дека текот на воспалителниот процес или друга патологија на горенаведените внатрешни органи може да предизвика сериозност и болка на оваа локација.

Така, најчести патолошки причини за сериозноста во областа на десната страна се:

Цироза на црниот дроб - можна причина за тежина на десната страна

Сериозноста на десната страна на абдоменот се појавува против позадината:

Во некои случаи, таков непријатен симптом е локализиран во задниот дел, во повеќето случаи се промовира од:

Тежината на десната страна по јадење може да предизвика патологии на цревата, црниот дроб и жолчниот меур.

Освен патолошки фактори, чувството на тежина во десната страна често е предизвикано од прилично безопасни фактори кои не се поврзани со текот на одредена болест. Од физиолошки причини се:

 • прекумерна вежба;
 • јадење големи количини на масна храна;
 • периодот на раѓање, особено во третиот триместар;
 • проток на менструацијата;
 • прејадување, особено пред спиење.

Тежината на левата страна често е предизвикана од следниве внатрешни органи:

 • слезината и стомакот;
 • левиот бубрег и надбубрежната жлезда;
 • уретер и диафрагма;
 • панкреас и цревни петелки;
 • лево белодробно;
 • мали и дебело црево.

Од ова произлегува дека секоја штета на таквите органи може да предизвика појава на слична клиничка манифестација.

Чувството на тежина во левата страна ги предизвикува следните патолошки причини:

 • акутна или хронична форма на гастритис од која било природа;
 • пептичен улкус ;
 • зголемување на волуменот, туморот или прекин на слезината;
 • акутен воспалителен процес во панкреасот;
 • дијафрагмална хернија ;
 • интеркостална невралгија;
 • акумулација на голема количина на гасови во сигмоидниот колон;
 • колитис и дуоденитис;
 • миокарден инфаркт и други патологии на кардиоваскуларниот систем - посебна карактеристика што помага во диференцијалната дијагноза, ќе биде дека сериозноста и болката ќе се почувствуваат само во задниот дел;
 • формирање на малигна или бенигна неоплазма во горенаведените органи;
 • ентеритис ;
 • метастази на карцином;
 • прекршување на бубрежна циста;
 • повреди на ребрата на левата страна;
 • уролитијаза;
 • лево-страна пневмонија или плеврит;
 • бубрежна болест - во такви случаи, сериозноста ќе опкружува или ќе произлезе од грбот, но никогаш не се појавува напред.
Уролитијаза - можна причина за тежина на левата страна

Горенаведените етиолошки фактори се најчести, но покрај нив, слична манифестација, со локализација на левата страна под ребрата, исто така, предизвикува:

Тежината на левата страна на абдоменот што се јавува после јадење е често предизвикана од:

 • лоша исхрана, ова треба да вклучува зависност од масни и зачинета храна, пушено месо и маринади, силно кафе и газирани пијалаци;
 • злоупотреба на алкохол;
 • прејадување;
 • претходни повреди во оваа област;
 • гастритис;
 • улцеративни лезии на дуоденумот или стомакот;
 • хроничен или акутен панкреатит;
 • патологија на дијафрагмата.

Физиолошките предиспонирачки фактори кои придонесуваат за сериозноста на оваа локализација се слични на причините карактеристични за таков симптом со фокус на десната страна под ребрата.

Симптоматологија

Без оглед на тоа која состојба предизвика главна клиничка манифестација, во скоро сите случаи ќе биде придружена со болка, која може да биде:

 • лелекаат;
 • сечење и пароксизмално;
 • стои и прободува;
 • пулсирачки и влечење.

Сепак, наспроти позадината на фактот дека честопати тежината на десната или левата страна е предизвикана од една или друга болест, логично е дека ќе бидат придружени со најкарактеристични симптоми. Во повеќето случаи, главната клиничка манифестација се јавува во однос на позадината на гастроентеролошките или кардиоваскуларните патологии. Од ова произлегува дека во првиот случај најчестите симптоми ќе бидат:

 • напади на гадење и повраќање - додека затајувањето не секогаш може да донесе олеснување на состојбата на лицето. Често во повраќање има нечистотии од крв, гастрична содржина или пурулентна течност;
 • ртење и металоиди ;
 • нарушување на процесот на движење на дебелото црево;
 • надуеност ;
 • прекршување на процесот на голтање;
 • зголемено формирање на гас;
 • појава на карактеристични татнеж во стомакот .

Ако етиолошкиот фактор е патологија на црниот дроб, тогаш во прилог на горенаведените симптоми ќе се забележи:

 • горчлив вкус во устата ;
 • стврднување на јазикот со допир на бело или жолто ;
 • тежок чешање на кожата ;
 • кожен осип ;
 • аверзија кон храната, особено масна храна;
 • губење на телесната тежина, понекогаш драматично, на пример, во онкологија;
 • затемнување на урината и појаснување на измет;
 • Неподносливост на кожата и видливи мукозни мембрани.
Симптоми на заболување на црниот дроб

За кардиоваскуларни патологии, најкарактеристичните симптоми ќе бидат:

Пациентите треба да сметаат дека ова се само главните клинички манифестации, кои можат да се надополнат со други знаци на болеста на факторот на сериозност предизвикан на лево и десно под ребрата.

Дијагностика

Само врз основа на симптомите, лекарот нема да може да разбере што точно станало извор на такви непријатни чувства. Ако се појават првите симптоми, треба да побарате помош од гастроентеролог кој, доколку е потребно, ќе го упати пациентот кај друг специјалист.

Првата фаза на комплексна дијагностика е насочена кон работата на лекар со пациент и вклучува:

 • проучување на историјата на пациентот и животна историја на пациентот - доста често ова може да укаже на причините за почетокот на тежината на страна;
 • детален физички преглед, кој нужно мора да се состои од палпација на целата површина на абдоменот, при што лекарот посветува особено внимание на подрачјата на левиот или десниот хипохондриум. Покрај тоа, лекарот треба да ја процени состојбата на кожата и склерата, како и да ја измери температурата на пулсот и крвниот притисок;
 • темелно испитување на пациентот - за да се одреди првиот пат на појава и сериозност на главниот симптом и придружните симптоми.

Втората фаза на дијагностицирање е лабораториски тестови, вклучувајќи:

 • клинички тест на крвта - да се детектираат промени во неговиот состав и присуство на можна анемија , бидејќи некои од болестите може да се надополнат со скриени крварења;
 • биохемија во крвта - за откривање на знаци на заразен или воспалителен процес;
 • уринализа;
 • Копрограм е микроскопско испитување на фекалните маси кои ќе помогнат да се идентификуваат јајца на хелминот или честички на паразити.

Последниот чекор во утврдувањето на причините за трајна тежина е инструментални прегледи, главни се:

 • Ултразвук на перитонеумот;
 • FGDS;
 • КТ и МРИ;
 • гастроскопија;
 • дуоденална интубација;
 • радиографија со или без средство за контраст.
Постапка на FGDs

По проучувањето на податоците од сите дијагностички мерки, гастроентеролог може да испрати пациент за дополнителни консултации за:

Во зависност од неговата специјализација, лекарот ќе пропише дополнителни лабораториски и инструментални испитувања.

Третман

За да се ослободи од тежината на левата или десната страна на долниот дел на стомакот, патологијата што ја предизвикала треба да се излечи. Често, третманот вклучува:

 • земање лекови;
 • усогласеност со поштеда диета - ако причината е една од болестите на дигестивниот тракт;
 • физиотерапевтски постапки, особено терапевтски масажи и терапија за вежбање;
 • употребата на рецепти за традиционална медицина - овој метод на терапија може да се користи само како дел од сеопфатен третман;
 • хируршка интервенција.

Во зависност од етиолошкиот фактор, може да се препишат следниве лекови:

 • антибиотици - во случај на паразитски инвазија;
 • хепатопротектори - за заштита на црниот дроб;
 • ензимски супстанции;
 • IPP;
 • антиинфламаторни и антихистаминици;
 • антипиретични и аналгетски лекови;
 • витамински комплекси и имуномодулатори;
 • други лекови за отстранување на дополнителни симптоми.

Третманот со лекови го пропишува лекарот на индивидуална основа за секој пациент.

Главните индикации за хируршка интервенција се сметаат за:

Превенција

Превентивните мерки првенствено се насочени кон спречување на појава на одреден етиолошки фактор. Општите препораки вклучуваат:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • води активен животен стил;
 • правилна и рационална исхрана;
 • избегнување на физички замор;
 • рано откривање и лекување на болести кои подоцна може да предизвикаат тежина на десната или левата страна;
 • спречување на повреди и модринки;
 • редовен целосен медицински преглед.

Исходот од главниот симптом е диктиран од болеста што ја предизвикала. Во секој случај, раната дијагноза и интегриран пристап кон терапијата значително ја зголемуваат веројатноста за поволна прогноза. Сепак, не треба да заборавиме дека секоја болест има свои компликации.

Сподели го овој напис:

"Потеклото на страната" е забележано кај заболувања:

Плевритис е заедничко име за болести во кои се јавува воспаление на серозната мембрана околу белите дробови - плеврата. Болеста обично се развива против позадината на веќе постоечките болести и може да биде придружена со формирање на излив на површината на мембраната (ексудативен плеврит) или фибрин (сув плеврит). Овој проблем се смета за една од најчестите белодробни патологии (300-320 случаи на 100 илјади жители), а прогнозата за третман целосно зависи од сериозноста на примарната болест и од стадиум на воспаление.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.