Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сува кашлица

Сувата кашлица е симптом кој секој човек наишол барем еднаш во својот живот. Таквата манифестација нема ограничувања за половата и возрасната категорија, згора на тоа, се појавува доста често кај децата.

Сува кашлица кај дете или возрасен може да биде предизвикана не само од текот на заразна болест. Во зависност од возраста, предиспонирачките фактори на неговиот изглед ќе се разликуваат.

Со цел да се дознаат причините за нападите од сличен симптом, пациентите треба да подлежат на серија лабораториски и инструментални дијагностички мерки. Ова не само што ќе им овозможи на лекарите да ги утврдат факторите на појавата, туку и да ја одредат тактиката за третман на сува кашлица. Во повеќето случаи, за да се отстрани овој симптом, се користат конзервативни терапии, имено: лекови, физиотерапија, особено вдишување и употреба на рецепти за традиционална медицина.

Етиологија

Најчеста причина за тешка суво кашлица е ладно. Сепак, овој симптом често се манифестира во случаи на странски честички или спутум, како и слуз во органите на респираторниот систем. Во такви ситуации кашлањето овозможува чистење на белите дробови и бронхиите од странски компоненти, како и заштита на телото.

Бидејќи таков симптом нема старосни ограничувања, постои група на специфични причини, карактеристични само за децата и за возрасните. Покрај тоа, предиспонирачките фактори се поделени на патолошки и физиолошки.

Главните извори на сува кашлица кај детето се:

 • странска материја во респираторниот тракт. Тие вклучуваат трошки од леб, мали парчиња недоволно изџвакана храна или прашина;
 • надразнувачки ефект врз ѕидовите на респираторниот систем, кој носи прекумерен сув воздух, чад од цигари или пар хемикалии. Доенчињата се најмногу осетливи на такви ефекти;
 • почетнички - периодична сува кашлица многу често се појавува кај бебиња на возраст од четири месеци.

Таквите фактори се физиолошки и не се поврзани со било која болест. Сепак, постои широк спектар на патолошки причини за овој симптом кај децата. Болестите вклучуваат:

 • ARVI - сличен симптом во овој случај се јавува како резултат на празнење на спутумот. Често, таквата манифестација го мачи детето и родителите за период од две недели. Во некои ситуации, кога има сува кашлица и пациентот не кашла, ова може да укаже на почеток на слична болест;
 • грип и параинфлуенца - постои честа кашлица. Но, ваквите нарушувања често се комплицираат со стенозирање на ларингитис . Во која кашлицата станува пароксизмална по природа и се манифестира со таква сила дека детето може да го изгуби својот глас. Често, кашлањето со такви заболувања се манифестира пред спиење или ноќе;
 • голема кашлица и паракокус се тешки состојби во кои силната кашлица може да трае до еден месец;
 • Широк спектар на гастроинтестинални заболувања, на пример, ГЕРБ - овој симптом е одговорот на телото на иритација на езофагеалната мукоза со хлороводородна киселина
 • вистински или лажен грб ;
 • срцева слабост - разликата е појава на кашлица за време на спиењето;
 • бронхијална астма ;
 • бронхитис и трахеит ;
 • мали сипаници и плеврит ;
 • болести на ENT органите;
 • фарингит и туберкулоза ;
 • хелиминативни инвазии ;
 • рак на респираторниот тракт.

Сите погоре патолошки состојби се придружени со дополнителни симптоми. Меѓутоа, ако детето страда од силна сува кашлица, но нема други знаци на патолошка состојба, тогаш е неопходно веднаш да се побара помош од специјалисти, бидејќи може да укаже на многу сериозни болести. На пример, компресија на аортните нерви со аневризма, проширување на лимфните јазли на медијастинумот или дисеминирани процеси.

Третманот на сува кашлица кај децата целосно зависи од причините за ваквиот симптом.

Во однос на причините за сува кашлица кај возрасните, патолошката група на предиспонирачки фактори нема да се разликува од горенаведеното. Меѓу нив се напомене:

 • одржување на нездрав начин на живот, особено долгорочна зависност од пушењето;
 • професионални услови под кои лицето редовно контактира со испарувања или прашина;
 • продолжена употреба на одредени лекови. Често, некои лекови кои се користат за намалување на крвниот притисок или за лекување на болести на кардиоваскуларниот систем доведуваат до појава на сува кашлица.
Причини за сува кашлица

Постојат неколку начини да се излечи сува кашлица кај возрасни, од кои секоја се базира на изворите на овој симптом и на природата на нејзината манифестација.

Класификација

Одделете ја класификацијата на сува кашлица кај деца и возрасни. Првиот подразбира поделба на таков симптом според степенот на нејзината манифестација:

 • лесно
 • силна;
 • мала кашлица.

Втората класификација е по време:

 • краткорочни или епизодични;
 • пароксизмална сува кашлица;
 • постојан.

Третиот - во зависност од времетраењето на разликата во текот на сувата кашлица:

 • Зачинета - не повеќе од три недели;
 • субакут - до два месеци;
 • хронично - повеќе од два месеци.

Симптоматологија

Во ситуации каде сува кашлица е знак на болест, таа може да се надополни со следните симптоми:

 • зголемување на телесната температура;
 • нарушување на спиењето, бидејќи кај некои болести кашлицата се јавува ноќе;
 • напади на гадење и повраќање;
 • засипнатост - степенот на овој симптом зависи од јачината на кашлицата;
 • зголемена плунка;
 • воспалено грло ;
 • течење на носот;
 • гори во носот.

Во тешки случаи, сува кашлица е комплицирана:

 • астма напади;
 • несвестица;
 • губење на свеста;
 • излив на спутум во кој може да настанат крвни нечистотии;
 • конвулзии;
 • руптури на мукозната мембрана;
 • спонтано мокрење или исфрлање на измет.
Симптоми кои ја придружуваат сувата кашлица

Дијагностика

За да може лекарот да ја утврди шемата за третман на сува кашлица кај возрасните и децата, прво, неопходно е да се утврдат причините за формирање на таков симптом. За такви цели, на пациентите им се препишуваат цела низа дијагностички прегледи, кои вклучуваат:

 • проучување на медицинската историја и историја на животот;
 • физички преглед;
 • спроведување на детален преглед на пациентот или родителите во ситуации кога суво кашлица се забележува кај дете;
 • лабораториски испитувања на крв, урина и измет;
 • Х-зраци;
 • бронхоскопија;
 • спирографија;
 • КТ и МРИ;
 • ЕКГ;
 • EFGDS;
 • имунолошки студии;
 • дополнителни совети од специјалисти како алергист и гастроентеролог .

Третман

Како што е наведено во општ опис, конзервативните агенси за сува кашлица се користат за да се елиминира оваа манифестација. Тие вклучуваат:

 • употребата на лекови;
 • физиотерапија;
 • употреба на алтернативна медицина на рецепт.

Третирајте ја сувата кашлица кај дете со следните лекови:

 • муколитици - за да се течни спутум;
 • expectorants - така што пациентот може да се кашла;
 • антитусивни супстанции;
 • лекови комбинирано дејство.

Таквите лекови се достапни во форма на таблети или сируп за сува кашлица за деца, како и во форма на таблети, капсули и прав за возрасни.

За да се добие соодветен ефект, потребно е да се земат горенаведените лековити супстанции еден по еден. Прво на сите, со сува кашлица, муколитична терапија е индицирана, а потоа може да се дадат expectorants.

Следните лекови може да се разликуваат меѓу муколитиците:

 • ACC со сува кашлица;
 • Бромексин;
 • Амбробен;
 • Ласлован.

За expectorant супстанции одобрени за деца вклучуваат:

 • Хербион за сува кашлица;
 • Гаделикс;
 • Д-р Мама;
 • Пертусин;
 • Мукалтин.

Лекови за потиснување на центарот за кашлица:

 • Кодеин;
 • Тусупракс;
 • Libexin.

Лекови за комбиниран ефект:

 • Брончо Сан;
 • Аскорил;
 • Бронхолитин.

Покрај тоа, може да се препише за употреба:

 • антибиотици;
 • антихистаминици;
 • антивирусни лекови.

Во прилог на горенаведените средства, ефективната суша кашлица кај деца од две години исто така се сметаат за инхалации со небулајзер.

Вреди да се напомене дека само лекарот што го посетува пропишува начинот на лекување на сува кашлица кај детето, бидејќи употребата на одредена медицинска супстанција има посебни индикации кои зависат од причините за појавата на таков симптом.

Експекторанти за суво кашлање

Лекот третман на сува кашлица кај возрасен има слични препораки.

Покрај терапијата со лекови, многу често се користат физиотерапевтски методи, кои не само што го активираат имунолошкиот систем, туку исто така влијаат на брзо лекување. Под влијание на ваквите процедури, циркулацијата на крвта се подобрува, интензитетот на синдромот на болка се намалува и воспалението се намалува. Во повеќето случаи, пациентите се прикажани:

 • вдишување;
 • терапевтска масажа на градите;
 • UHF;
 • електрофореза;
 • загревање;
 • изведување вежби за дишење;
 • акупунктура.

Покрај тоа, сипанот малтери се широко распространети во сува кашлица. Кога вршите таква постапка, треба строго да ги следите упатствата. Вреди да се разгледа дека постои многу важна контраиндикација за нивната употреба - присуство на висока телесна температура.

Добри резултати може да се постигнат со помош на традиционалните лекови за сува кашлица. Сепак, вреди да се запамети дека домашниот третман не треба да биде единствениот метод на терапија. Рецептите за алтернативна терапија треба да се користат во комбинација со физиотерапија и таблети за сува кашлица кај возрасни и деца. Покрај тоа, пред да започнете со третман со дома, треба да се консултирате со специјалист и да го земете во предвид присуството на индивидуална нетолеранција на една или друга компонента.

Најефективните народни лекови за сува кашлица се:

 • топло млеко;
 • малина чај;
 • облоги, мелење и синапни малтери;
 • сок од лимон со мед;
 • црно ротквица сок со додаден шеќер;
 • вдишување со сода или лушпа базирана на компири;
 • маслена обвивка;
 • билни такси.

Таквите народни методи ќе помогнат да се олесни кашлицата и ќе овозможи да се постигне ослободување од спутумот. Покрај тоа, традиционалната медицина и инхалацијата - ова се главните начини за лекување на сува кашлица за време на бременоста, бидејќи во овој период од животот претставниците на послаб пол не можат да земаат лекови.

Превенција

За да се избегне појава на сува кашлица кај деца и возрасни, неопходно е да се извршат следните превентивни мерки. Тие вклучуваат:

 • проветрување на просторијата;
 • одбивање да пушат, особено во присуство на дете;
 • спречување на хипотермија;
 • трошење многу време во свеж воздух;
 • правилна и целосна исхрана;
 • усогласеност со правилата за безбедност при работа со хемиски гасови и прашина.

Покрај тоа, се препорачува неколку пати годишно да се направи флуорографија. Исто така при првото појавување на таков симптом неопходно е да се побара помош од специјалисти и во никој случај да не се само-лекува. Ова се должи на фактот дека сува кашлица може да биде манифестација на сериозна патологија.

Сподели го овој напис:

"Сува кашлица" е забележана кај заболувања:

Аденовирусната инфекција е заразна болест која припаѓа на групата на САРС. Тоа влијае на мукозната мембрана на респираторниот тракт, очите и дигестивниот тракт. Речиси една четвртина од луѓето дијагностицирани со САРС имаат заболување предизвикано од аденовирусите. Аденовирусната инфекција може да влијае на индивидуите, како и на епидемиолошките.

...

Алергиски бронхитис е вид на воспаление на мукозната мембрана на бронхиите. Карактеристична особина на болеста е тоа што, за разлика од конвенционалниот бронхитис, кој се јавува во позадина на изложеност на вируси и бактерии, се формира алергиска реакција на позадината на продолжен контакт со различни алергени. Оваа болест често се дијагностицира кај деца од предучилишна и во основно образование. Поради оваа причина мора да се излечи што е можно побрзо. Во спротивно, претпоставува хроничен тек кој може да доведе до развој на бронхијална астма.

...

Алергиската кашлица не е независна болест, туку е реакција на телото на ефектите на алергенот, а тоа е прилично тешко да се ослободи од неа. Алергиската кашлица се јавува доста често и кај возрасни и кај деца, и кај децата, оваа болест страда уште полошо, има тешкотии при дишењето, што е поврзано со структурните карактеристики на нивниот респираторен систем.

...

Алергиска состојба е зголемена чувствителност која организам поседува, манифестирана во специфична специфична реакција која се јавува како реакција на контактот со одредени елементи кои делуваат како алергени во животната средина. Алергијата на прашина, чии симптоми се нешто пониски, сметаме, е еден од најчестите видови на алергија, и е забележано кај околу 80% од пациентите со дијагноза на бронхијална астма, како и кај 46% со дијагноза на алергиски ринитис и конјунктивитис.

...

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...

Ascarids се хелминтски паразити на семејството нематоди (roundworms), кои паразитираат во човечкиот гастроинтестинален тракт. Секоја година, многу деца и возрасни стануваат заразени со аскари, што предизвикува тие да развијат сериозни симптоми и компликации. Во напредни случаи, дождовите можат да предизвикаат смрт на пациентот, предизвикувајќи коморбидни заболувања на внатрешните органи.

...

Аспирационата пневмонија е воспаление во ткивата на белите дробови што се развива како резултат на туѓи тела или супстанции што влегуваат во органот. Аспирацијата може да се врши и од механички предмети од надворешната страна и од телесните течности, на пример, од содржината на стомакот или од амнионската течност, што предизвикува аспирациона пневмонија кај новороденчињата. При опишување на оваа патологија, неопходно е да се направи разлика помеѓу аспирационата пневмонија кај возрасните и кај децата, бидејќи причините и механизмите на штетните ефекти во овие случаи се различни.

...

Астмата е хронична болест која се карактеризира со краткотрајни напади на здив предизвикани од спазми во бронхиите и отекување на мукозната мембрана. Не постои посебен ризик и возрасна граница за оваа болест. Но, како што покажува медицинската пракса, жените почесто страдаат од астма. Според официјалните податоци, денес во светот живеат повеќе од 300 милиони луѓе со астма. Првите симптоми на болеста најчесто се појавуваат во детството. Постарите луѓе страдаат од болеста многу потешко.

...

Ателектазата на белите дробови е прилично опасна болест во која има безвоздушно белодробно ткиво. Ова значи дека нема доволно мазнење или дифузно распаѓање на ткивата на овој орган. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои доведуваат до развој на таква болест, почнувајќи од вродени аномалии и завршувајќи со многу години зависност од пушењето цигари.

...

Бронхијалната астма денес нема општо прифатена дефиниција, но и покрај тоа, постојат одредени критериуми утврдени во основата на оваа болест, врз основа на која, всушност, е изолирана. Бронхијална астма, симптоми кои ја лачат како хронична рекурентна болест, е придружена со примарна лезија на областа на респираторниот тракт со придружна промена на реактивноста на бронхиите врз основа на влијанието на имунолошкиот и / или имунолошкиот механизам.

...

Бронхијална астма кај деца е болест која се карактеризира со наизменични периоди на ремисија и периоди на опструкција на дишните патишта, кои се целосно или делумно реверзибилни. За време на нападот на болеста се јавува спазам на малите и големите бронхи, но дури и за време на периоди на нормална благосостојба на детето, се дијагностицираат воспалителни процеси во мукозната мембрана на овој орган. Болеста има претежно алергиска природа, а нејзините први знаци можат да се појават кај половина од болните деца на возраст под две години, а кај 80% од децата, до училишна возраст.

...

Бронхиолитис е воспалителна болест која влијае само на малите бронхии (бронхиоли). Како што оваа болест напредува, луменот на бронхиолите се стеснува, што може да доведе до развој на респираторна инсуфициенција. Ако третманот на бронхиолитис не се одвива навремено, сврзното ткиво во бронхиолите со различни големини ќе почне да расте и ќе ги заглави пулмоналните садови.

...

Честопати има случаи на лица со бронхитис. Тоа е поврзано со загаден воздух, кој се вдишува од лице. Таквиот воздух содржи голем број на вируси и паразитски бактерии, кои, кога се ингестираат, почнуваат да се "смируваат" таму и предизвикуваат болни рефлекси. Овие рефлекси се слични кај децата и возрасните, но имаат различни степени на сериозност.

...

Бронкоаденитис е воспалителен процес кој влијае на бронхијалните лимфни јазли. Во повеќето случаи болеста се должи на инфекција со туберкулоза, па затоа овој патолошки процес се нарекува туберкулозен бронхоаденитис.

...

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...

Вирусен бронхитис е акутна инфламаторна болест која првенствено влијае на долниот респираторен тракт. Најчесто тоа е компликација по страдањето од грип, голема кашлица и други болести со слична етиологија. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста, но најчесто се дијагностицира кај деца и кај постари лица, поради ослабен имунолошки систем.

...

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...

Хемолитичен стрептокок е грам-позитивна бактерија со специфична форма. Припаѓа на семејството на лактобацили. Често, истовремено коегзистира со Staphylococcus aureus. Бактеријата може да го зарази телото на секое лице - и возрасно и мало дете.

...

Габичната пневмонија е воспаление во белите дробови предизвикано од опортунистички габи кои постојат во телото, или од габична флора од надвор. Ако болеста се развила како резултат на активна репродукција на условно патогена микрофлора или кога инфекцијата е донесена однадвор, тогаш станува збор за примарна габична пневмонија и кога патологијата се појавила во позадина на други болести на внатрешните органи (дијабетес, бронхиектазии и др.), пневмонија. Третманот на болеста треба да биде комплексен и во секој случај да не вклучува антибиотици, што може да го влоши текот на пневмонијата.

...

Билатералната пневмонија кај возрасен или дете е прилично тешка пулмонална патологија, во која се засегнати двете бели дробови. Воспалителниот процес се развива поради ефектите на бактериите, најчесто кај пневмококите, и е многу тешко, а компликациите од оваа патологија може да предизвикаат смрт на лицето.

...

Дилатирана кардиомиопатија е патологија на главниот мускул на срцето, што резултира со значително зголемување на коморите. Ова подразбира повреда на функционирањето на срцевите комори. Болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, факторите на настанување во моментов остануваат непознати, а во втората на нејзиниот развој претходи настанување на други болести.

...

Дисфонија - нарушување на гласовната функција, која се манифестира во форма на засипнатост, засипнатост, намалување на тембр. Треба да се сфати дека ова не е целосно исчезнување на гласот, туку делумна, која во медицината се нарекува афонија. Оваа патологија е реверзибилна.

...

Дифузната пневмосклероза е секундарна патологија за која е карактеристична пролиферацијата на сврзното ткиво во белите дробови. Наспроти позадината на таков процес, функционирањето на ова тело е оштетено. Во поголемиот дел од ситуациите, болеста се формира во однос на позадината на појавата на туберкулоза или пневмонија, бронхитис или венска стаза. Сепак, други клинички предиспонирачки фактори се идентификувани од страна на лекарите.

...

Конгестивната пневмонија е секундарен тип на инфламаторна болест која се развива против позадината на постоечките вентилациони и хемодинамски нарушувања. Треба да се забележи дека болеста нема ограничувања во однос на возраста и полот, но најчесто се дијагностицира кај постари лица и пациенти со постелнина.

...

Лекарите зборуваат за интерстицијална пневмонија кога едно лице има воспаление во белите дробови, влијае на интерстициумот лоциран во преградите меѓу крвните садови и алвеолите. Како резултат на воспалителниот процес и едем, размена на гасови во засегнатиот орган е нарушена, што предизвикува сериозни симптоми. Идиопатската интерстицијална пневмонија не е една болест, туку група на патологии во кои се развиваат дифузни промени во интерстицијалното ткиво.

...

Циста на белите дробови е празнина која се наоѓа во десниот или левиот лобус на овој орган. Секој човек може да ја развие болеста, без оглед на полот и возраста. Болеста може да биде и вродена и стекната, а тоа значи дека причините за појавата ќе бидат различни. Втората категорија на болеста може да биде заразна и неинфективна.

...

Големата кашлица е таква акутна инфективна болест, преносот на кој се обезбедува со капки во воздухот. Голема кашлица, чии симптоми се карактеризираат со цикличната природа на сопствените манифестации, како и долгорочен кашлица, пароксизмален карактер, особено опасен за децата (особено до две години), иако тие можат да се разболат од луѓе од било која возраст.

...

Мокалите рубела е акутен инфективен процес на вирусна природа. Патологијата се разликува по тоа што лесно се пренесува од личност до личност. Најчеста болест кај децата во возрасната група од 2 до 14 години, но може да се дијагностицира кај возрасни.

...

Малите сипаници се акутна инфективна болест, степенот на подложност на кој е речиси 100%. Мали сипаници, чии симптоми се треска, воспалителен процес кој ги зафаќа мукозните мембрани на устата и горниот респираторен тракт, појавата на макулопапуларен осип на кожата, општа интоксикација и конјунктивитис, е една од главните причини за смртност кај малите деца.

...

Малите сипаници кај децата се раширена патологија која има вирална природа и се пренесува од болен човек на здрава. Избегнувајте развој на болеста со помош на вакцинација против мали сипаници. Игнорирањето на симптомите може да доведе до сериозни компликации, па дури и смрт.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.