Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Грчеви

Грчеви - несакани контракции на мускулите, манифестирани во форма на спазми. Тие се појавуваат одеднаш и продолжуваат за прилично кратко време, но во некои случаи тие се повторуваат во одреден интервал. Често предизвикуваат силна болка кај малите деца и постарите лица. Долните екстремитети најчесто се склони кон контракции, особено мускулите на теле и бутот. Често се јавуваат во раката, грбот, стомакот и вратот. Многу помалку чести грчеви на внатрешните органи.

Постојат неколку видови мускулни грчеви, кои се разликуваат по интензитетот и времетраењето. Со таква непријатна сензација со која се соочуваат и возрасните и децата. Неопходно е да се третираат во секој случај, бидејќи го намалуваат квалитетот на животот, човековите перформанси, па дури и влијаат на личниот живот.

Покрај тоа, постојат некои видови грчеви својствени за посебна возрасна група. Така, конвулзиите кај новороденчињата се фебрилни, а кај возрасни, делумно. Причините се различни. Грчеви може да се појават за време на спортот, од висока температура, ноќе, кога сите мускули се најрелаксирани.

Вообичаените манифестации на мускулни грчеви траат од неколку секунди до две минути, но ако нивното времетраење е многу натамошно, тие се повторуваат, или лицето ја губи свеста, веднаш мора да го однесете во медицинска установа. Особено брзо треба да се направи со делумни грчеви, бидејќи тие се знак на епилепсија и може да доведе до задушување.

Етиологија

Мускулните грчеви се јавуваат поради различни причини, не секогаш поврзани со болести или нарушувања на функционирањето на мозокот, што значи дека може да се манифестира во апсолутно здрава личност. Главните причини за нападите се:

 • недостаток на витамини во телото;
 • мала количина на течност, поради што едно лице губи минерали во исхраната, вклучувајќи калциум, калиум, натриум и многу други. Поради оваа причина, постојат конвулзии за време на бременоста;
 • ефектот на премногу високи температури - во ова време едно лице губи многу течност преку тешко потење;
 • лоша исхрана, во која едно лице троши голема количина протеини со храна;
 • постоперативниот период;
 • рамни нозе ;
 • ненадејни промени во температурата;
 • вршење интензивни физички вежби, од кои повеќето се насочени кон долните екстремитети, затоа професионалните спортисти често се предмет на ова нарушување;
 • непријатна положба за време на спиењето предизвикува ноќни грчеви;
 • злоупотреба на тутун и високи кофеински пијалаци. Често, таквите луѓе забележуваат несакани мускулни контракции;
 • превисоката телесна температура предизвикува грчеви кај новороденчиња или доенчиња;
 • нарушувања на циркулацијата во долните и горните екстремитети;
 • продолжено влијание на стресни ситуации;
 • употребата на одредени лекови, на пример, диуретични лекови;
 • нагло зголемување на крвниот притисок;
 • разни болести на нервниот систем;
 • онколошки неоплазми во мозокот;
 • нарушувања на циркулацијата и кислород во мозокот;
 • тешка бременост, доцен почеток на предеклампсија или еклампсија ;
 • недоволен метаболизам;
 • разни интоксикации на телото ;
 • висок крвен шеќер кај дијабетес ;
 • епилепсијата води кон делумни и тонични конвулзии;
 • превисока телесна маса;
 • услови за работа кога едно лице е принудено да седи или застане неколку часа по ред;
 • контакт со отровни растенија или каснувања од инсекти;
 • проширени вени ;
 • остеохондроза на 'рбетот и интервертебралните дискови;
 • разни инфективни или вирусни заболувања, како и нивниот доцен третман.
Мускулен спазам со конвулзии

Овие фактори придонесуваат за појава на ноќни грчеви или други видови.

На грчевите во детето влијаат следните причини:

 • генетска предиспозиција. Ако еден од родителите страда од такво нарушување, детето ќе доживее фебрилни напади;
 • патолошка структура на мозокот;
 • дијабетес кај мајката;
 • неформиран нервен систем;
 • повреди при породување;
 • висока температура кај бебето;
 • реакции на вакцинација;
 • недостаток на мало тело на калциум.

Фебрилните напади не се опасни за детето, само ако не траат повеќе од една четвртина од еден час.

Видови

Во зависност од основната причина, следниве видови на спазматични мускулни контракции се разликуваат:

 • тонични конвулзии - може да се појават за време на спиењето или од вежбање. Тие се карактеризираат со постепен и долг курс;
 • клонични конвулзии се јавуваат поради нарушено функционирање на церебралниот кортекс. Тие се изразени со брзи и краткорочни контракции на една или повеќе мускули;
 • тонично-клонични спазми - кои содржат манифестации на горенаведените два типа. Прво, тонична конвулзија, наизменична со клонични конвулзии;
 • миоклоничен спазам - грчеви наликуваат на мал мускулен грч, како крлеж, без болка и одат самостојно низ мала количина на време;
 • фебрилни напади - се јавуваат кај новороденчиња и деца под шест години на позадината на високата телесна температура (над 38 степени). Неопходно е да се разликуваат такви конвулзии од детска епилепсија, која се јавува без треска. Третманот на ваквите контракции зависи од нивното времетраење. Во благи случаи, ќе биде доволно да се користат средства за намалување на треска, а во сложени случаи, специјални антиконвулзивни лекови;
 • делумни грчеви - може да траат до неколку минути. Тоа влијае на горните и долните екстремитети, торзото и главата. Многу често се јавуваат кај епилепсија;
 • атонични контракции - ненадеен пад на главата или долната вилица (мускулна слабост). Често изразени кај деца;
 • алкохолни конвулзии - често се изразуваат извесно време по конзумирање на голема количина пијалоци што содржат алкохол. Најчесто се јавуваат во опсег од 7 до 48 часа;
 • дрога - преголема доза на дрога од наркотична природа.
Видови на грчеви

Според степенот на преваленција, мускулните контракции се:

 • локализирани - кои се појавуваат во одредена област на телото, на пример, лицето, горните или долните екстремитети. Во исто време се вклучени една или повеќе мускули;
 • генерализирани - се карактеризираат со одземање на сите мускули одеднаш, често со жртвата што ја губи свеста.

Симптоми

Во зависност од причините за нападите и нивното времетраење, манифестацијата на симптоми може да биде или незначителна или акутна:

 • грчењето и пецкање во погодениот дел од телото се забележуваат со делумни контракции;
 • конфузија или целосно губење на свеста;
 • нарушувања на спиењето;
 • привремено влошување на визуелната острина;
 • заматен говор;
 • неможност да се содржат фекални маси и урина;
 • промена на изразите на лицето.

Симптоми на фебрилни напади кај дете:

 • тензија на апсолутно сите мускули на телото. Исто така забележани во оваа форма на мускулни контракции, како тонични конвулзии;
 • грчењето на телото на почетокот на нападот е ритмично, но постепено грчевите ги ослабуваат и исчезнуваат (често се забележани и кај клонични конвулзии);
 • овенати од главата и очите;
 • неконтролирано ослободување на урина и измет во атонични конвулзии, кога целото тело на детето е во релаксирана состојба;
 • задржување на здив;
 • стекнување на кожата синкава нијанса;
 • недостаток на одговор на зборовите и постапките на родителите.

Кај децата, фебрилните напади ретко траат повеќе од петнаесет минути. Ако нападот трае подолго, веднаш мора да дадете прва помош и да повикате брза помош. Во многу ретки случаи, нападите се манифестираат како повторени епизоди. Повеќе од половина од децата се склони кон повторна појава на грчеви со последователни зголемувања на телесната температура.

Тоничките конвулзии се придружени со следниве надворешни знаци:

 • затегнати мускули до крај;
 • остар сензација на болка - може да биде толку интензивен што едно лице не може да држи крик;
 • свиткани раце и рамни нозе;
 • глава овенати;
 • цврсто стегнати заби;
 • губење на свеста, но се јавува во многу ретки случаи.

Фебрилните температурни конвулзии не обезбедуваат специфични методи на лекување - во повеќето случаи доволно е само да се намали треската. Покрај тоа, оваа реакција се одвива откако детето преминува на прагот од шест години. Зголемувањето на температурата нема да биде проследено со овој симптом.

Дијагностика

И покрај фактот дека во повеќето случаи конвулзиите поминуваат сами по себе, лицето доживува болка за време на нападот, што значи дека е потребно да се извршат тестови на клиниката. Ако мускулните контракции се случуваат за прв пат, пациентот треба:

 • Кажете му на вашиот лекар каков вид на симптоми се чувствувал и колку се интензивни, како и можни причини за конвулзии;
 • крвен тест за општи и биохемиски студии;
 • се подложени на хардверска студија, вклучувајќи КТ, МРИ, ЕЕГ, со што ќе се утврдат какви било повреди во функционирањето на внатрешните органи или системи;
 • внес на мала количина на цереброспинална течност.

Овие студии се наменети и за деца со фебрилни конвулзии.

Покрај тоа, на пациентот им се даваат дополнителни консултации со терапевт , хирург , невропатолог , неврохирург и психолог . Сите дијагностички активности треба да бидат насочени кон исклучување или потврдување на други болести кои предизвикале конвулзии.

Третман

Конвулзии

Доколку нападите со контракција не поминат сами по себе, неопходно е да се јави брза помош која ќе ја однесе жртвата во медицинска установа за понатамошен третман. Пред доаѓањето на лекарите, мора да си помогнете, особено во случај на фебрилни конвулзии кај дете. Во овој случај, прва помош за конвулзии се состои од такви процеси:

 • обезбедете детски одмор;
 • лежеше на рамна и тврда површина, главата најдобро е свртена на своја страна;
 • кога престанок на дишењето е неопходно да се чека до крајот на нападот и да се спроведе вештачко дишење;
 • обезбеди проток на свеж воздух;
 • обидете се да ја намалите температурата сами со триење;
 • Не го оставајте детето без надзор.

Ако конвулзии се појават кај возрасни, тој треба да:

 • земи вертикална положба;
 • Проширете ја погодената област со прстите;
 • закачете мраз или компресира за загревање;
 • во делумни конвулзии, важно е да не му се остава на жртвата цврсто зајакот на забите.

Откако пациентот ќе биде однесен во медицинска установа, квалификуваните специјалисти ќе се грижат за третманот. Лекарите ќе одлучат што да прават во случај на конвулзии, врз основа на резултатите од дијагнозата, причините и видот на конвулзиите.

Превенција

Превентивните мерки на нападите вклучуваат:

 • рационален режим на ден - неопходно е спиење најмалку осум часа на ден, во удобна положба и во добро проветрена просторија, со цел да се спречи лицето да биде измачувано од ноќни грчеви;
 • збогатување на исхраната со витамини, калциум, калиум и други хранливи материи;
 • пијте многу вода, особено во лето;
 • навремен третман на вирусни и инфламаторни инфекции;
 • вршење секојдневен физички напор со умерен интензитет, за да се избегнат делумни мускулни контракции;
 • да се види лекар на првите симптоми;
 • време да се намали телесната температура на детето, така што фебрилните напади не се појавуваат.

Сподели го овој напис:

"Напади" се забележува кај заболувања:

Абсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајна губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...

Мозочниот апсцес е болест која се карактеризира со ограничена акумулација на гноен ексудат во мозокот. Обично, гнојна маса во мозокот се појавува кога телото има место за инфекција лоцирано надвор од границите на централниот нервен систем. Во некои клинички ситуации, неколку лезии со гноен содржина може да се формираат во мозокот одеднаш. Оваа болест може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи. Најчесто ова се должи на траума на черепот.

...

Паратироидниот аденом е мал бенигрен раст од 1 до 5 см во големина, кој може независно да синтетизира паратироиден хормон, предизвикувајќи симптоми на хиперкалцемија кај едно лице. Паратироидните жлезди се наоѓаат на задната површина на тироидната жлезда, а нивната главна цел е да произведат паратироиден хормон, кој е вклучен во метаболизмот на калциум фосфор во телото. Аденомот води кон фактот дека паратироидниот хормон почнува да произведува повеќе од потребно, што ги предизвикува симптомите на оваа болест.

...

Алергиската уртикарија се смета за прилично честа болест на кожата која се дијагностицира кај луѓе, без оглед на полот и возрасната група. Најчесто се јавува во акутна форма, поретко станува хронична.

...

Алдостеронизмот е патолошки процес во ендокриниот систем, најчесто со секундарна природа. Во повеќето случаи, патологијата се должи на туморскиот процес во надбубрежниот кортекс, но не се исклучуваат други етиолошки фактори.

...

Ангиотрофнеурозата е колективен концепт кој вклучува вазомоторна и трофична инервација на ткивата и органите. Оваа болест е дијагностицирана и кај жените и кај мажите, меѓутоа во првите се открива 5 пати почесто. Ризичната група вклучува луѓе од 20 до 50 години.

...

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...

Антифосфолипидниот синдром е болест која вклучува комплетен симптом комплекс поврзан со нарушен метаболизам на фосфолипидите. Суштината на патологијата лежи во фактот дека човечкото тело зема фосфолипиди за туѓи тела, против кои произведува специфични антитела.

...

Арахноидитис - опасна болест, која се карактеризира со појава на воспалителен процес во арахноидната (васкуларна) мембрана на мозокот и 'рбетниот мозок. Како резултат на овој процес, се формираат патолошки адхезии помеѓу арахноидната и меката школка на ГМ. Таквите формации имаат негативен ефект врз мозокот, постојано иритираат, и поради нивното формирање, процесот на циркулација на крвта на мозокот и циркулацијата на ликовите е нарушен. Името на оваа патологија ни дојде од грчкиот јазик. За првпат беше предложено за широка употреба од А.Т. Тарасенков.

...

Аргироза (син Аргирија) - спаѓа во категоријата дерматолошки заболувања и се јавува во позадина на зголемено внесување, акумулација и таложење на сребрени јони во човечкото тело. Вреди да се спомене дека болеста е неизлечива, а најчесто е дијагностицирана кај мажите.

...

Артериовенозната малформација (син AVM) е вродена (во изолирани случаи стекнати) патолошки процес во кој се забележува формирање на калем од проширените крвни садови на 'рбетниот мозок или мозокот. Тие ретко страдаат од малформации - патологија се јавува кај две лица на 100 илјади од населението.

...

Асистол е состојба во која се случува кардијален арест. Постојат два типа на нарушувања на срцевиот ритам. Тие се нарекуваат асистолија и вентрикуларна фибрилација (лева комора или десна комора). Разликата на прекршокот за неколку минути е невозможна, згора на тоа, нема време за тоа, бидејќи треба итно да се спасат.

...

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Асфиксијата е состојба во која едно лице доживува ограничување во протокот на воздух во назофаринксот, што резултира со задушување со целосен кислород глад, што доведува до клеточна смрт. Тоа се случува поради различни причини од насилни, механички, патолошки или психолошки дејства, кога е нарушена размена на гасови во човечкото тело, што доведува до парализа на респираторниот центар.

...

Атриовентрикуларниот блок (синтитриовентрикуларен блок, AV блок) е нарушување на спроведувањето на електричните импулси од атријата до коморите, наспроти позадината на која има забавување на отчукувањата на срцето. Ако навремената помош не му се даде на жртвата, веројатноста за смрт е висока.

...

Ацетонемично повраќање (син синдром на циклично ацетонезно повраќање, недијабетична кетоацидоза) е патолошки процес кој е предизвикан од акумулацијата на кетонските тела во крвта на детето. Како резултат на тоа, постои нарушување на метаболичките процеси, што предизвикува повраќање кај детето, симптоми на општа интоксикација и низок степен на треска.

...

Беснило е тешка инфективна патологија која се развива кај луѓето, откако ќе биде каснат од мачка, куче или диво животно. Оваа болест се карактеризира со тешки симптоми и многу често резултира со смрт на лице.

...

Амиотрофичната латерална склероза е невродегенеративна болест која влијае на периферните и централните моторни неврони (моторни нервни влакна). Поради прогресијата на овој синдром кај болен човек, се забележува атрофија на скелетните мускули, фасцикулација, хиперрефлексија и други нарушувања. Стоп за патологија во ова време не е можно, затоа, постепено зголемување на симптомите неизбежно води до смрт.

...

Гошеровата болест е генетска патологија во која одредени течности се депонираат во телото. Оваа болест се јавува поради мала количина на специфичен ензим - глукоцереброзидаза. Тоа помага да се разрушат мастите со акумулирање на глукоцереброзидаза во клетките. Токму овие клетки се нарекуваат Гаучер - со името на францускиот лекар кој ја опишал ваквата патологија. Како што напредува болеста, погодените клетки почнуваат да растат. Внатрешните органи стануваат поголеми, што резултира со неуспех во нивната работа. Шифрата за ICD-10: E75.2.

...

Кавановската болест е генетска невродегенеративна болест, суштината на која е недостатокот на ензим аспаропацилаза, што доведува до демиелинизација на нервните влакна на мозокот. Заболевание возникает на фоне дефицита ферментной базы, что приводит к нарушениям в нервных клетках, развивается в детском возрасте, имеет наследственный характер. Передается мутированный ген по аутосомно-рецессивному принципу, то есть от родителей.

...

Болезнь кленового сиропа (син. лейциноз, болезнь мочи с запахом кленового сиропа) — патологический процесс, при котором организм не может правильно расщеплять три аминокислоты (лейцин, изолейцин и валин). В результате нарушается естественный метаболический процесс, и в организме ребенка накапливаются аминокислоты с разветвленными цепями и кетокислотами. Как первое, так и второе является токсическим продуктом, что негативно сказывается на здоровье малыша.

...

Болезнь Крейтцфельдта – Якоба ‒ это прионное заболевание, которое входит в группу трансмиссивных нейродегенеративных прионных патологий. Прионами называют инфекционные белки, именно они и являются основными возбудителями данного недуга. Они имеют возможность перерождать здоровый белок в зараженный. Таким образом происходит заражение организма.

...

Болезнь куру — смертельное заболевание, которое относится к нейродегенеративным прион-протеиновым недугам человека. Куру причисляется к классу инфекций губчатой энцефалопатии. Характерно слипание и накопление деформированных прионных белков в тканях головного мозга.

...

Болезнь Ниманна-Пика — наследственное заболевание, при котором происходит накопление жиров в различных органах, чаще всего в печени, селезёнке, головном мозге и лимфатических узлах. Данное заболевание имеет несколько клинических форм, у каждой из которых свой прогноз. Специфического лечения нет, высокий риск летального исхода. Болезни Ниманна-Пика в одинаковой мере подвержены как особи мужского, так и женского пола.

...

Болезнь Паркинсона, которую также определяют как дрожательный паралич, представляет собой длительным образом прогрессирующее состояние, сопровождающееся нарушением двигательных функций и рядом расстройств. Болезнь Паркинсона, симптомы которой с течением времени постепенно усугубляются, развивается по причине отмирания в головном мозге соответствующих нервных клеток, отвечающих за контроль над совершаемыми движениями. Заболевание подлежит определенным корректировкам симптоматики, длиться может на протяжении многих лет и является неизлечимым.

...

Брадикардия представляет собой такой тип патологии, при которой нарушению подвергается синусовый ритм, контролируемый синусовым узлом, то есть непосредственным «водителем» ритма. Брадикардия, симптомы которой заключаются в уменьшении сердечных сокращений (в рамках 30-50 уд./мин.), определяется как синусовая брадикардия с пониженным автоматизмом в синусовом узле.

...

Венозная дисгемия – это патологический процесс, при котором нарушается обратный ток крови. Такое состояние очень опасно, потому что нейроны не получают необходимого количества кислорода и питательных веществ. В медицине такое состояние имеет другое название – венозная дисциркуляция. Такой патологией могут страдать даже те, кто никогда не жаловался на здоровье. Если возникают первые симптомы, следует немедленно обратиться за помощью к специалисту. Только опытный врач установит точный диагноз и назначит эффективное лечение.

...

Венозная недостаточность (ВН) – это комплекс клинических проявлений, которые развиваются в организме человека вследствие нарушения оттока крови в системе вен. Этот недуг является одним из наиболее распространённых в своём роде. Около 15–40% населения страдают этой недостаточностью кровообращения.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.