Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Збунетост

Збунетост на свеста - симптоми на помрачена свест на личност, која може да биде краткорочна или долгорочна во природата, во зависност од основната причина. Оваа состојба може да биде манифестација и на соматскиот процес, и на психолошкото нарушување или на тежок нервен шок. Овој симптом бара комплексен третман под надзор на лекар.

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следните етиолошки фактори кои можат да доведат до развој на оваа човечка состојба:

Знаци на трауматска повреда на мозокот

Во некои случаи, може да се забележи конфузија во кршење на циркулацијата на крвта, особено со цервикалната остеохондроза .

Класификација

Се разликуваат следниве форми на ова нарушување, во зависност од етиолошкиот фактор и возраста на пациентот:

 • халуцинаторни;
 • манична;
 • кататоничен;
 • конфуторни;
 • васкуларна.

Одделно се разликува таков вид на симптом како збунетост кај постарите лица. Во овој случај, манифестацијата на таквата повреда може не секогаш да се должи на една или друга болест, симптом може да биде последица на промените поврзани со возраста.

Симптоматологија

Збунетоста може да биде надополнета со следните симптоми:

 • делумно губење на меморијата , во повеќето случаи, кратко време - лицето може да заборави што направил или рече пред неколку минути, периодично не признавајќи ги своите роднини, податоци за пасош и други такви информации;
 • пациентот може да ги заборави сите информации за себе;
 • дезориентација ;
 • промени во расположението - состојбата на комплетен одмор може да се замени со остра агресија дури и за затворање на луѓе;
 • бавен и неконзистентен говор;
 • неконтролирана екскреција на урина и дефекација;
 • нарушување на спиењето .

Во случај на цервикална остеохондроза, погоре опишаната клиничка слика може да биде дополнета со следните симптоми:

 • болка во срцето и градите;
 • зголемено потење ;
 • повреда на моторната функција;
 • слабеење на мускулниот тонус.
Цервикална остеохондроза

Ако збунетата свест е предизвикана од скриени внатрешни крварења (најчесто цревни), тогаш клиничката слика може да биде надополнета со следните симптоми:

Збунетост во психолошкото нарушување може да биде придружено со такви дополнителни симптоми:

Со оваа состојба на пациентот, треба веднаш да побарате лекарска помош. Невозможно е да се игнорираат горенаведените клинички манифестации, бидејќи ова е полн со развој на сериозни компликации. Во овој случај, смртта не треба да се отфрли, бидејќи лице во таква држава не е одговорно за неговите постапки.

Дијагностика

Кога збунетата свест треба да се поврзе со терапевтот . По првичниот преглед, докторот, доколку е потребно, ќе го упати пациентот кај психијатар или заедно ќе спроведе понатамошен третман.

Задолжително првично испитување на пациентот со појаснување на историјата. Разговорот со пациентот треба да се одржи во врска со некој близок кој конкретно може да одговори на некои прашања од докторот.

За да се утврди факторот на основната причина, може да се препишат такви лабораториски и инструментални испитувања:

 • земање крв за општа и биохемиска анализа;
 • уринализа;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук на внатрешните органи;
 • васкуларна доплерска сонографија;
 • ЕЕГ;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • психијатриски консултации.
Компјутери и магнетна резонанца

Во секој случај, без оглед на наводната етиолошка причина е кршење на јасноста на човековата свест, консултацијата со психијатар, дури и за превентивни цели, е задолжителна.

Третман

Ако конфузијата е знак на сериозен патолошки процес, а не краткорочен симптом како посттрауматска психоза, потребна е хоспитализација. Ако е можно, некој близок на пациентот треба да остане кај пациентот.

Доколку пациентот е вознемирен, лекарот може да ги пропише следниве лекови:

 • транквилизатори;
 • седативи;
 • апчиња за спиење.

Лековите се администрираат интрамускулно, почнувајќи од минималната доза. Независна употреба на таквите лекови не може да биде, бидејќи тоа може да доведе не само до неповратни патолошки процеси, туку и до смрт.

Покрај терапијата со лекови, на пациентот мора да се обезбеди комплетен одмор. Бидејќи во таква состојба лицето не е одговорно за неговите постапки, тој треба да се грижи, вклучително и во хигиенски услови.

Времетраењето на третманот и основната терапија се индивидуални. Не постои општа програма за лекување на овој симптом. Невозможно е самостојно да се направат корекции за текот на третманот, дури и со подобрување на благосостојбата.

Нема превентивни мерки. Основата може да се преземе превентивни препораки за болести кои се поврзани со етиолошки фактори.

Сподели го овој напис:

"Конфузија на свеста" се забележува кај болести:

Анаеробната инфекција е болест од бактериолошка природа, предизвикана од растот и репродукцијата на бактерии без кислород или со нејзиниот акутен недостаток. Причинителот е анаеробни бактерии. Нивните токсини продираат во телото и се сметаат за многу опасни. Бактериите главно влијаат на мускулното и сврзното ткиво. Пациентите се со поголема веројатност да имаат симптоми на труење на телото отколку знаци на локална природа. Кај жените, оваа патологија произлегува од абнормален абортус или тешки повреди на гениталиите.

...

Астмата е хронична болест која се карактеризира со краткотрајни напади на здив предизвикани од спазми во бронхиите и отекување на мукозната мембрана. Не постои посебен ризик и возрасна граница за оваа болест. Но, како што покажува медицинската пракса, жените почесто страдаат од астма. Според официјалните податоци, денес во светот живеат повеќе од 300 милиони луѓе со астма. Првите симптоми на болеста најчесто се појавуваат во детството. Постарите луѓе страдаат од болеста многу потешко.

...

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...

Куру болест е смртоносна болест која е поврзана со хуманите невродегенеративни болести на прион-протеин. Kourou е класифициран како инфекција на сунѓерести енцефалопатии. Карактеристично лепење и акумулација на деформирани прионски протеини во мозочното ткиво.

...

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...

Хиперкалцемијата е дефинирана како болест која се карактеризира со висока концентрација на калциум во крвта, во која неговите индикатори ја надминуваат марката од 2,6 mmol / l. Хиперкалцемијата, чии симптоми често може да биде целосно отсутен кај пациент, се открива преку крвни тестови. Што се однесува до главната причина за нејзиното појавување, тоа обично се определува врз основа на испитувањата на пациентот за лековите и храната што ја користат. Во меѓувреме, определувањето на причините за хиперкалцемија главно се сведува на изведување на испитувања на Х-зраци и лабораториски тестови за ова.

...

Хипомагнесемијата е патолошка состојба која се карактеризира со намалување на нивото на магнезиум во телото под влијание на разни етиолошки фактори. Ова, пак, води до прогресија на тешки патологии, вклучувајќи невролошки и кардиоваскуларни.

...

Хипотермијата е патолошко намалување на централната телесна температура кај мажите или кај жените (вклучувајќи го и новороденчето) до ниво под 35 степени. Состојбата е исклучително опасна за животот на еден човек (повеќе не е прашање на компликации): ако не му дадете на лице со медицинска нега, се јавува смрт.

...

Ремген менингитис е акутна инфламаторна болест која влијае на меката школка на мозокот. Таква опасна болест може да го погоди лицето на речиси секоја возраст. Но, луѓето со ослабен имунолошки систем, кои претходно страдаа од тешки инфективни или воспалителни болести, со повреди на главата, најмногу се подложни на гноен менингитис. Исто така на ризик предвремени бебиња.

...

Како што знаете, респираторната функција на телото е една од главните функции на нормалното функционирање на телото. Синдромот во кој се нарушува рамнотежата на крвните компоненти и, поточно, се зголемува концентрацијата на јаглероден диоксид и се намалува количината на кислород, се нарекува "акутна респираторна инсуфициенција", може да се претвори во хронична форма. Како, во овој случај, пациентот се чувствува болен, какви симптоми може да го нарушат, какви знаци и предизвикува овој синдром - прочитајте подолу. Исто така, од нашата статија ќе научите за методите на дијагностицирање и најсовремените методи за лекување на оваа болест.

...

Гастроинтестинално крварење - е протокот на крв од оштетените крвни садови во шуплината на органите кои го сочинуваат дигестивниот систем. Главната ризична група за појава на такво нарушување вклучува постари лица - од четириесет и пет години до шеесет години, но понекогаш се дијагностицира кај деца. Вреди да се спомене дека се јавува неколку пати почесто кај мажите отколку кај жените.

...

Гастрично крварење е патолошки процес кој се карактеризира со одлив на крв од оштетените крвни садови на желудникот во луменот на органот. Оваа клиничка манифестација може да биде предизвикана од гастроентеролошко заболување, како и патологија на други органи или телесни системи, неконтролиран внес на тешки лекови и трауми.

...

Малигнен невролептичен синдром (син ЗНС) - патолошка состојба која се развива на позадината на долгорочна употреба на психотропни супстанции (неуролептици или антипсихотици). Вреди да се спомене дека болеста може да се развие дури и во совршено здрава личност, која поради некоја причина била препишана да зема такви лекови.

...

Кардиогениот шок е патолошки процес, кога неуспешната контрактилна функција на левата комора се влошува, снабдувањето со крв во ткивата и внатрешните органи се влошува, што често завршува со смрт.

...

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...

Менингизмот е синдром кој се манифестира во заразни болести, труење и трауматски повреди на мозокот. Се карактеризира со иритација на мембраните на мозокот. Некои луѓе го збунуваат проблемот со менингитис, но има разлика во нивните клинички слики. Симптомите на менингитис се појавуваат јасно и доста светло.

...

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

...

Метаболичната ацидоза е патолошка состојба која се карактеризира со оштетена киселинско-базна рамнотежа во крвта. Болеста се развива на позадината на лошата оксидација на органски киселини или нивното недоволно отстранување од човечкото тело.

...

Дехидратацијата е процес кој се појавува како резултат на голема губење на телесната течност, чиј обем преовладува неколку пати во однос на износот што едно лице го троши. Како резултат на тоа, постои дефект на нормалните перформанси на телото. Често се манифестира со треска, повраќање, дијареа и зголемено потење. Најчесто се јавува во топла сезона или при вршење на тежок физички напор со не многу течност. Секоја личност е предмет на такво нарушување, без оглед на полот и возраста, но според статистичките податоци, најчесто се предиспонирани деца, деца од старосна група и лица кои страдаат од хроничен тек на една или друга болест.

...

Оксидацијата на артериите е акутна васкуларна инсуфициенција која се јавува во случај на нарушена проодност или блокада на крвните садови, поради што е нарушена испораката на крв во одреден орган, што доведува до пореметувања во неговото функционирање.

...

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...

АРИ (акутна респираторна болест) е група на заболувања од вирусно или бактериско потекло, кои се карактеризираат со оштетување на горниот респираторен тракт, симптоми на општа интоксикација на телото. Респираторните инфекции влијаат врз луѓето од сите возрасти, од мали деца до постари лица. Оваа група на болести се манифестира сезонски - почесто се случуваат патологии кога се менуваат сезоните (во есен-зимскиот период). Важно е да се вклучите во превенцијата на акутните респираторни инфекции навремено, за да не се инфицирате во средината на епидемијата.

...

Акутен коронарен синдром е патолошки процес во кој нарушувањето на природната крв во миокардот преку коронарните артерии е нарушено или целосно прекинато. Во овој случај, кислородот не се доставува до срцевиот мускул на одредено место, што може да доведе не само до срцев удар, туку и до фатален исход.

...

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...

Паничен напад сам по себе вклучува напади кои почнуваат одеднаш во личност и се придружени со интензивни стравувања со голем број на карактеристични симптоми. Паничниот напад, чии симптоми особено се изразени со зголемена срцева фрекфенција, потење, бланширање, тешкотии при дишењето и во други манифестации, трае не повеќе од еден час, што произлегува во просек до три пати неделно.

...

Панкреатичната некроза на панкреасот е опасна и тешка патологија во која самиот орган почнува активно да ги вари своите сопствени клетки. Ова, пак, води до фактот дека одредени области на жлездата се некротични. Овој патолошки процес може да предизвика прогресија на гноен апсцес. Панкреатонекрозата, исто така, негативно влијае на функционирањето на другите витални органи. Ако не се спроведе навремено и целосно лекување, тогаш болеста често доведува до смрт на пациентот.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.