Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сонливост

Сонливоста е еден од типовите на нарушување на спиењето, кое се карактеризира со постојана или периодична желба да заспие во несоодветно време, на пример, во текот на денот на работа или во транспортот. Таквото нарушување е слично на несоницата - плаќањето на лице за погрешен начин на живот. Голем број дневни информации и важни работи, кои се зголемуваат со секој изминат ден, не само што доведуваат до зголемен замор, туку и го намалуваат времето за спиење.


Постојат многу причини за појава на постојана поспаност, но ова е претежно банален недостаток на време, а од медицински аспект, болести на нервниот и кардиоваскуларниот систем. Многу често, оваа состојба ги придружува жените во раната бременост. Главните симптоми се вртоглавица и бавна реакција.

Таквата повреда се јавува кај многу болести, поради што таа игра важна улога во дијагностицирањето на некои од нив, на пример, кај трауматски повреди на мозокот. Често, поспаност може да се појави за време на бременоста во подоцнежните периоди.

Етиологија

Како што споменавме погоре, зголемената поспаност може да се појави во секое време, дури и во текот на денот, наспроти позадината на широк спектар на фактори кои се поделени во неколку групи. Првиот ги вклучува оние причини за поспаност кои не се поврзани со патологии или болести на внатрешните органи:

 • лекови и апчиња, чии несакани ефекти се поспаност, замор и вртоглавица. Затоа, пред да започнете со третман со такви лекови, мора да ги прочитате упатствата;
 • недостаток на сончева светлина - чудно е доволно, може да предизвика ова нарушување на спиењето, бидејќи сончевите зраци придонесуваат за ослободување на витамин Д во телото, неопходно за негово хармонично работење;
 • премногу работа, не само физичка, туку и ментална или емоционална;
 • влијанието на електромагнетното зрачење. На пример, ако некое лице живее во близина на телевизиска кула или мобилна станица;
 • Јадењето големи количини на храна може да предизвика поспаност во текот на денот, но ако јадете ноќе, тоа ќе предизвика несоница;
 • продолжено оптоварување на очите - со долга работа на компјутер или гледање телевизија;
 • недоволна количина на воздух во станбен или деловен простор, поради што се препорачува редовно да го пушта воздухот;
 • вегетаријанство;
 • претерано висока телесна тежина;
 • Преоптоварување на слушниот рецептор, на пример, индустриска бучава;
 • ирационален режим на мирување. Нормално, едно лице треба да спие осум часа на ден, а бремени жени - до десет;
 • реакција на органи на стресни ситуации.

Постојана поспаност може да биде предизвикана од разни нарушувања и болести кои ја сочинуваат втората група на фактори:

 • недостаток на железо во телото;
 • намалување на крвниот притисок под дозволената стапка;
 • нарушување на функционирањето на тироидната жлезда, во случај на отстранување на една или двете половини;
 • интоксикација и дехидратација ;
 • апнеа за спиење за еднократна употреба, апнеја за спиење;
 • дијабетес мелитус ;
 • нарколепсија - во која едно лице заспива за неколку минути и без чувство на замор во исто време;
 • широк спектар на трауматски повреди на мозокот;
 • нарушувања на централниот нервен систем;
 • Клејн-Левин-болести - за време на кои едно лице заспива во секој момент, дури и во текот на денот, и може да спие неколку часа или неколку месеци;
 • хронични воспалителни процеси или заразни болести;
 • намалување на крвните нивоа на хемоглобинот и црвените крвни клетки ;
 • недостаток на кислород во мозокот;
 • хиперсомнија е патолошка состојба која се карактеризира со силно намалување на периодот на будност на една личност, придружена со постојан замор. Во овие случаи, едно лице може да спие до четиринаесет часа дневно. Многу често се наоѓа во ментална болест;
 • срцева слабост на хронична природа;
 • заболување на црниот дроб и бубрезите;
 • ефектот на микроорганизми, бактерии, габи и црви;
 • онколошки неоплазми;
 • нервозна исцрпеност.

Дремливоста за време на бременоста треба да се смета за посебна причина, бидејќи се јавува во одреден период од животот на жената - во почетокот, поретко во доцните фази на бременоста (поминува по раѓањето на бебето). Дремливоста и замор во овој случај се апсолутно нормални состојби, бидејќи претставниците на послабите сексуални искуства се менуваат во функционирањето на некои внатрешни органи и системи. Со вртоглавица и слабост, најдобро е жената да легне неколку минути.

Причини за дневна поспаност

Зголемена поспаност кај децата на возраст под една година се должи на неразвиеноста на нервниот систем. Затоа е сосема нормално кога бебињата спијат помеѓу единаесет и осумнаесет часа дневно. Причините за поспаност кај децата од основно и училишно доба се објаснуваат со комбинација на горенаведените фактори. Слабоста и поспаноста кај постарите луѓе е сосема природен феномен, бидејќи сите процеси во телото почнуваат да се забавуваат. Исто така, оваа состојба придонесува за присуство на хронични заболувања.

Видови

Во медицинската пракса се користи следнава класификација на поспаност, изразена во такви форми:

 • лесно - лицето го потиснува спиењето и замор, со цел да продолжи да ги извршува работните обврски, но спиењето почнува да му се посветува кога стимулот на будност исчезнува;
 • умерена - лице заспива дури и кога прави работа. Ова подразбира социјални проблеми. Таквите луѓе не се препорачува да се зад воланот на автомобил;
 • тежок - лицето не може да остане во активна состојба. Зафатена е од тежок замор и вртоглавица. Возачите не се важни за него, па често добиваат повреди на работа и стануваат виновници за несреќите.

За луѓето со постојана поспаност, не е важно кога заспивате, спиењето може да дојде не само ноќе, туку и во текот на денот.

Симптоми

Зголемена поспаност кај децата и возрасните е придружена со разни симптоми. Така, кај возрасните и постарите лица се забележани:

 • постојана слабост и замор;
 • напади со силна вртоглавица;
 • конфузија и одвлекување на вниманието;
 • депресија ;
 • попреченост;
 • оштетување на меморијата;
 • губење на свеста, но во многу ретки случаи. Често претходи од таква состојба на вртоглавица, така што при првите манифестации на тоа е неопходно да се седне или да се лежи во положба.

За деца и доенчиња, поспаност или постојан сон е норма, но ако се појават следните симптоми, побарајте медицинска помош:

 • чести gagging;
 • треска;
 • дијареа или недостаток на фекално празнење;
 • општа слабост и летаргија;
 • детето престана да ја зема градата или одбива да јаде;
 • стекнување на кожата синкава нијанса;
 • бебето не реагира на допирот или гласот на родителите.

Дијагностика

За да се дијагностицираат нарушувањата на спиењето, кои вклучуваат зголемена поспаност, неопходно е да се спроведе полисомнографија. Се изведува на следниов начин - пациентот останува во текот на ноќта во болницата, неколку сензори се прикачени на него, со што се евидентира работата на мозокот, респираторниот систем и срцевиот ритам. Особено е важно да се спроведе такво испитување ако лекарот го осомникува пациентот дека има апнеја, односно во сон, лицето престанува да дише - нападите не се долги, но се повторуваат доста често. Овој метод не е широко достапен, така што се изведува само во случај кога специјалист не можеше да ги открие причините за поспаност и постојан замор на други начини.

За да се исклучи или да се потврди појавата на нарушувања на спиењето поради болест или инфективни процеси, пациентот треба да се обрати до лекарот општ лекар кој ќе ги спроведе испитите и доколку е потребно, назначи дополнителни консултации со специјалисти како кардиолог , нефролог , невролог и неопходни лабораториски или хардверски прегледи на пациентот.

Мерка на осип

Освен тоа, се набљудува начинот на кој едно лице заспива, односно определувањето на времето потребно за заспивање. Доколку претходното испитување се изведува ноќе, тогаш тоа се дава во текот на денот. Пациентот има можност да заспие пет пати, при што секој од лекарите чекаат додека спие да влезе во втората фаза - ако тоа не се случи дваесет минути по заспивањето на лицето, го разбуди и го одреди времето потребно за повторување на овој процес. Оваа постапка ќе помогне да се одреди формата на поспаност и ќе им даде основа на лекарот да пропише најефикасен третман.

Третман

Постојат неколку начини да се ослободите од поспаност, кои се разликуваат во зависност од тоа кои се причините. Терапијата за секој пациент се доделува поединечно.

Ако овој процес предизвика болест или воспалителен процес, неопходно е да се отстрани. На пример, со низок крвен притисок ќе им помогне на лекови од растително потекло - Елеутерококус или женшен. Лековите или таблетите со висока содржина на овие елементи можат да ја спречат поспаноста во текот на денот. Ако причината е низок хемоглобин , на пациентот ќе му се помогне комплекс од витамини и минерали (со висока концентрација на железо). Доколку нема доволно снабдување со кислород до мозокот, отфрлањето на никотинот и третманот на васкуларните патологии кои можат да бидат причина за овој процес, ќе бидат најдобриот лек. Во случаи кога нервниот систем, трауматската повреда на мозокот, проблемите со срцето и другите внатрешни органи станаа фактор на изразување, терапијата ја изведува лекар од тесен специјалитет.

Вредно е да се внимава на изборот на лекови, ако поспаност се манифестира за време на бременоста или кај доенчињата, бидејќи не можат да се земаат сите лекови кај такви групи пациенти.

Превенција

Бидејќи во повеќето случаи појавата на поспаност и замор и вртоглавица која е карактеристична за него се должи на сосема безопасни причини, можете сами да ги спроведете превентивните мерки со помош на:

 • рационални спиење. Здраво возрасно лице треба да спие најмалку осум часа дневно, а деца и жени од предучилишна возраст за време на бременоста треба да бидат до десет часа. Најдобро е да се оди и да се будите секој ден во исто време;
 • оди на свеж воздух;
 • дневен сон, ако тоа, се разбира, не му наштети на работата или на обуката;
 • редовна умерена физичка активност;
 • придржување кон здрав начин на живот. Неопходно е да се одбие пиењето алкохол, тутун и дрога;
 • студија лек инструкции;
 • здрава исхрана. Треба да јадете повеќе свеж зеленчук и овошје, а исто така да ја збогатите исхраната со витамини и хранливи материи. Намалување на внесот на храна со јаглени хидрати со висока содржина;
 • доволен внес на течности. Во просек, на едно лице му се потребни два или повеќе литри вода дневно;
 • ограничувања на внесот на кафе, бидејќи пијалокот може да предизвика поспаност по кратка будност. Најдобро е да го замените кафето со слаб зелен чај;
 • поминувајќи рутински преглед во медицинска установа неколку пати во годината, што ќе помогне да се спречи развојот на инфективни и воспалителни процеси кои предизвикуваат ова нарушување на спиењето, замор и вртоглавица.

Сподели го овој напис:

"Дремливост" се забележува кај болести:

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...

Паратироидниот аденом е мал бенигрен раст од 1 до 5 см во големина, кој може независно да синтетизира паратироиден хормон, предизвикувајќи симптоми на хиперкалцемија кај едно лице. Паратироидните жлезди се наоѓаат на задната површина на тироидната жлезда, а нивната главна цел е да произведат паратироиден хормон, кој е вклучен во метаболизмот на калциум фосфор во телото. Аденомот води кон фактот дека паратироидниот хормон почнува да произведува повеќе од потребно, што ги предизвикува симптомите на оваа болест.

...

Аденомиозата (или внатрешната ендометриоза) е болест на матката, при што ендометриумот, дејствувајќи како внатрешна мукозна мембрана на нејзината обвивка, почнува да расте во други слоеви на органот. Во својата специфичност, аденомиоза, чии симптоми се состојат од пролиферација на ендометријалните клетки надвор од матката, е бенигна системска болест.

...

Аксимизацијата е процес на прилагодување на организмот на нови климатски и еколошки услови. Овој процес е забележан доста често кај децата по неколку дена на море. Симптомите на ова нарушување наликуваат на обичната настинка.

...

Акромегалија е патолошки синдром кој напредува поради хиперпродукцијата на соматотропин од страна на хипофизата по осификација на епифизалната 'рскавица. Оваа болест се карактеризира со патолошки раст на коските, органите и ткивата. Често со оваа болест, екстремитетите, ушите, носот и други работи се зголемуваат. Поради брзиот раст на овие елементи, метаболизмот е нарушен и се зголемува ризикот од развој на дијабетес.

...

Алкохолната цироза е болест која има хроничен тек и е предизвикана од редовното труење на клетките на црниот дроб со алкохол и нивната последователна смрт. Во денешниот свет, алкохолот е широко достапен, а многу луѓе го користат пред јадење како аперитив. Сепак, малкумина мислат дека редовната консумација на алкохол води до оштетување на клетките на црниот дроб, со последователен развој на цироза. Обично се верува дека само оние лица кои пијат алкохол често и во големи количини може да страдаат од оваа патологија, но всушност алкохолната цироза на црниот дроб може да се развие дури и кај оние кои пијат малку, но редовно.

...

Анаеробната инфекција е болест од бактериолошка природа, предизвикана од растот и репродукцијата на бактерии без кислород или со нејзиниот акутен недостаток. Причинителот е анаеробни бактерии. Нивните токсини продираат во телото и се сметаат за многу опасни. Бактериите главно влијаат на мускулното и сврзното ткиво. Пациентите се со поголема веројатност да имаат симптоми на труење на телото отколку знаци на локална природа. Кај жените, оваа патологија произлегува од абнормален абортус или тешки повреди на гениталиите.

...

Ангиодисплазијата е патолошки процес, како резултат на кој се зголемува бројот на поткожни садови. Во случај на гастроинтестинален тракт, ова може да доведе до внатрешно крварење, што е крајно опасно за животот. Се забележува дека таквата васкуларна болест може да биде вродена. Кај новороденчињата, капиларната ангиодисплазија е локализирана во регионот на лицето, долните екстремитети, поретко во рацете.

...

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

...

Ангиотрофнеурозата е колективен концепт кој вклучува вазомоторна и трофична инервација на ткивата и органите. Оваа болест е дијагностицирана и кај жените и кај мажите, меѓутоа во првите се открива 5 пати почесто. Ризичната група вклучува луѓе од 20 до 50 години.

...

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...

Хипотензијата е прилично честа патологија, која се карактеризира со постојано или редовно присуство кај лице со тонометриски вредности под 100 до 60 милиметри жива. Оваа болест може да се појави во било која возраст, поради што се дијагностицира и кај бебињата и кај жените за време на бременоста.

...

Астенинскиот синдром (астенија) е невропсихијатриска болест која обично е вклучена во клиничката слика на невропсихијатриски, нозолошки форми, како и соматски комплекси на симптоми. Оваа состојба се манифестира со емоционална нестабилност, слабост, зголемен замор.

...

Астмата е хронична болест која се карактеризира со краткотрајни напади на здив предизвикани од спазми во бронхиите и отекување на мукозната мембрана. Не постои посебен ризик и возрасна граница за оваа болест. Но, како што покажува медицинската пракса, жените почесто страдаат од астма. Според официјалните податоци, денес во светот живеат повеќе од 300 милиони луѓе со астма. Првите симптоми на болеста најчесто се појавуваат во детството. Постарите луѓе страдаат од болеста многу потешко.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Ацетонемично повраќање (син синдром на циклично ацетонезно повраќање, недијабетична кетоацидоза) е патолошки процес кој е предизвикан од акумулацијата на кетонските тела во крвта на детето. Како резултат на тоа, постои нарушување на метаболичките процеси, што предизвикува повраќање кај детето, симптоми на општа интоксикација и низок степен на треска.

...

Бесконечен холециститис е воспаление на органот без формирање на камења, што се карактеризира со отсуство на конкременти во органот, за разлика од холелитиаза. Најчесто, луѓето имаат хроничен безбоен холециститис, но исто така е акутен и е поврзан со бактериска, вирусна или паразитарна инфекција на орган. Почесто, патологиите на фер секс се болни, а возраста не игра посебна улога.

...

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од пораз на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...

Брадиаритмијата е болест која се карактеризира со палпитации - стапка на намалување е помала од шеесетина отчукувања во минута. Ова се случува поради дефекти во синусниот јазол, кој го координира срцевиот ритам. Работата на други структури на срцето не е нарушена.

...

Бруксизам кај деца или возрасни, научна дефиниција за таков феномен како заби со заб, кој често се појавува во текот на ноќта, а понекогаш и во текот на денот. Децата се со поголема веројатност да се соочат со овој проблем од возрасните, а момчињата и девојчињата се подеднакво погодени од нарушувањето. И иако ваквата патолошка состојба не е премногу сериозна, таа може да предизвика развој на кариес и други проблеми кај луѓето, па затоа треба да се дијагностицира и да се третира навреме.

...

Акутната интестинална инфекција предизвикана од бактериската средина и се карактеризира со времетраењето на треската и општата интоксикација на телото се нарекува тифусна треска. Оваа болест припаѓа на тешки заболувања, со тоа што гастроинтестиналниот тракт е главниот лезионен медиум, а кога се влошуваат, се јавуваат слезината, црниот дроб и крвните садови.

...

Вирусен бронхитис е акутна инфламаторна болест која првенствено влијае на долниот респираторен тракт. Најчесто тоа е компликација по страдањето од грип, голема кашлица и други болести со слична етиологија. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста, но најчесто се дијагностицира кај деца и кај постари лица, поради ослабен имунолошки систем.

...

Ектопичната бременост подразбира патологија на текот на бременоста, во која оплодената јајца се припишува на области надвор од матката, каде што вообичаено се јавува. Ектопична бременост, чиишто симптоми се манифестираат како во вообичаениот тек на бременоста, е состојба во која медицинската грижа мора да му се обезбеди на пациентот како итна состојба, поради итноста на ризикот од смрт од компликации поврзани со оваа патологија.

...

Внутричерепная гипертензия – это не что иное, как повышенное внутричерепное давление, в большей степени известное ввиду распространенности употребления именно этого его определения. Внутричерепная гипертензия, симптомы которой зачастую обуславливаются патологией, формирующейся в головном мозге, образуется из-за увеличения объемов содержимого в полости черепа, в частности этим содержимым может быть спинномозговая жидкость (ликвор), кровь (при венозном застое), тканевая жидкость (при отеке мозга), а также инородная ткань, появившаяся, к примеру, в результате опухоли мозга.

...

Гематома головного мозга (внутричерепная гематома) – патологический процесс, при котором в результате травмы происходит скопление крови в травмированной полости. Попутно происходит ранение сосудов. Необходимо отметить, что такая травма у взрослых или у ребенка может локализоваться в любой области головного мозга. Такого рода травмы крайне опасны для жизни человека, поэтому следует незамедлительно обращаться за медицинской помощью.

...

Гемоглобинурия — одна из форм гемоглобинемии, для которой характерны повреждения внутри сосудов. В этом состоянии эритроциты выходят за пределы сосудистого русла и попадают в мочу. Если моча меняет цвет на темный, в ней присутствует гемоглобин. Это свидетельствует об интенсивном распаде красных телец, возникающем по причине внутреннего заболевания или от воздействия внешних факторов. Симптоматически болезнь проявляется бледностью кожных покровов, желтухой, рвотой, лихорадкой.

...

Хемофилен бацил - во областа на медицината е второто име - инфекција со инфлуенца. Акутната инфекција во поголемиот дел од случаите влијае на органите на респираторниот систем и на централниот нервен систем, а исто така доведува до формирање на гнојни јадра на различни органи.

...

Гепатит G - это болезнь инфекционного характера, обусловленная негативным влиянием на печень специфического возбудителя. Среди иных разновидностей подобного заболевания диагностируется реже всего. Прогноз полностью зависит от варианта его протекания. Переносчиком патологического агента считается больной человек и бессимптомный носитель вируса. Наиболее часто инфицирование осуществляется через кровь, однако есть и другие механизмы проникновения бактерии.

...

Гидроцефалия, которую также принято определять в качестве водянки головного мозга, представляет собой заболевание, при котором происходит увеличение объема желудочков в головном мозге, причем зачастую – до весьма внушительных размеров. Гидроцефалия, симптомы которой проявляются по причине избыточной выработки ликвора (спинномозговой жидкости между сообщающимися желудочками мозга) и его скопления в области полостей головного мозга, преимущественно возникает у новорожденных, однако имеет это заболевание и место в заболеваемости других возрастных категорий.

...

Гидроцефалия (син. водянка) головного мозга у детей – это болезнь, характеризующаяся тем, что во внутренних его полостях и под мозговыми оболочками собирается чрезмерное количество ликвора, что также носит название спинномозговая жидкость. Причин формирования недуга достаточно много, причём они могут отличаться в зависимости от того, в каком возрасте сформировалась патология. Наиболее часто в качестве провоцирующих факторов выступают инфекционные и онкологические процессы, врождённые пороки развития и родовые травмы.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.