Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Губење на слухот

Губење на слухот е симптом кој се карактеризира со намалување на квалитетот на слухот. Тоа може да биде манифестација на одредена отоларинголошка болест, како и компликација на патолошки процес. Третманот може да го препише само лекар, по целосно испитување и инсталирање на основната причина. Само-лекувањето може да предизвика развој на сериозни компликации, вклучувајќи и целосно губење на слухот без можност за заздравување.

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следните етиолошки фактори кои можат да предизвикаат губење на слухот :

 • промени во возраста;
 • инфективни или воспалителни процеси кои доведоа до компликација;
 • сулфур приклучоци;
 • воспаление во увото;
 • механичко оштетување на увото;
 • несакани ефекти од земање на одредени лекови;
 • конгенитални абнормалности;
 • повреди на главата;
 • употреба на дрога, прекумерно користење на алкохол.

Одделно, треба да ја нагласите болеста, чија компликација може да биде губење на слухот:

Треба да се сфати дека игнорирањето на таков симптом или третман без лекарски рецепт може да доведе до развој на сериозни компликации. Губењето на слухот кај дете е особено опасно, бидејќи на рана возраст се формира аудитивен сензорен систем, а секое оштетување може да доведе до глувост.

Класификација

Клиничарите ги идентификуваат следниве форми на развој на овој симптом, во зависност од етиолошките и морфолошките фактори:

 • губење на слухот во едното уво;
 • перцептивно оштетување на слухот;
 • компликации после отитис .

Треба да се забележи дека губењето на слухот по отитис е најчест патолошки процес. Секоја од горенаведените форми има свои етиолошки фактори на развој и знаци на клиничката слика. Затоа, невозможно е самостојно да се споредат манифестациите на симптомите и да се избере третман за нив, без претходна дијагноза.

Перцептуалната форма на оштетување на слухот, пак, е поделена во два вида:

 • невросензорни нарушувања - поразот на цилијарните структури кои се наоѓаат на основата на кохлеата;
 • retrocochlear - е резултат на патологијата на аудитивниот нерв.

Исто така, го разликуваме овој симптом според степенот на развој:

 • првиот степен - принудно зголемување на прагот на слушање до 30 dB;
 • втор степен - до 50 dB;
 • трет степен - до 70 dB;
 • четвртиот степен - до 90 dB.
Степен на губење на слухот

Симптоматологија

Следниве се заеднички карактеристики на клиничката слика:

Неопходно е да се разбере дека горенаведената клиничка слика може да биде знак на речиси секој патолошки процес, а не само на отоларинголошка природа.

Губење на слухот кај отитис може да се надополни со следниве знаци на клиничката слика:

 • кожата околу наводното отекување;
 • можна локална температура се зголемува;
 • кратки остри болки.

Во воспалителен или инфективен процес, може да се појават следниве знаци:

Ако развојот на овој симптом се должи на повреда на главата, тогаш клиничката слика може да биде надополнета со следните знаци:

 • гадење, понекогаш со напади на повраќање, кои не носат олеснување;
 • вртоглавица ;
 • постојано ѕвонење во ушите ;
 • слабост на мускулите на лицето;
 • нарушување на поход.

Со манифестацијата на ваквите симптоми треба да се јавите во ENT и невролог. Невозможно е да се користат капки за уши без рецепт на лекарот, бидејќи ова може да доведе до целосна глувост.

Дијагностика

Првично испитување треба да се спроведе од страна на отоларинголог . За да се утврди причината и да се утврди текот на терапијата, се спроведуваат следните методи на лабораториски и инструментални испитувања:

Аудиометрија
 • анализа на поплаките и анамнезата на пациентот - докторот мора да дознае колку долго започна симптомот, какви дополнителни знаци постојат, дали се земаат лекови;
 • отоскопија - испитување на ушниот канал;
 • одредување на нивото на слухот со помош на вилушка за подесување;
 • аудио и аудио изведба на говор и тон;
 • тимпанометрија;
 • вестибулометрија;
 • КТ и МРИ на темпоралната коска;
 • определување на отоакустична емисија;
 • регистрација на аудитивни евоцирани потенцијали.

Во зависност од тековната клиничка слика, дијагностичката програма може да се прилагоди. Покрај тоа, се потребни стандардни лабораториски тестови - примероци на крв за општо и биохемиско испитување и општи уринарни испитувања.

Во некои случаи, потребна е дополнителна консултација со невролог или трауматолог ако губењето на слухот е предизвикано од мозочен удар или повреда на главата.

Третман

Основната терапија ќе зависи од тековната клиничка слика и од специфичната причина. Ако симптомот се должи на присуството на туѓо тело, тогаш се изведува операција за да се отстрани.

Општо земено, програма за терапија може да ги вклучува следниве лекови:

 • антибиотици;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • деконгестиви;
 • васкуларни лекови;
 • хормонален;
 • витамински комплекси.

Треба да се напомене дека третманот со лекови сам по себе често не е доволен.

Ако причината за оштетување на слухот е влошување на функционалноста на аудитивните рецептори, третманот е само симптоматски, бидејќи веќе не е можно целосно да се елиминира болеста. Лекарот избира надворешни уреди кои го надоместуваат слухот.

Слушните апарати треба да бидат избрани само од квалификуван медицински професионалец, имајќи го предвид степенот на губење на слухот и индивидуалните потреби на пациентот. Таквите лекови можат да бидат или надворешни (прицврстени од аурика, вметнати во ушниот канал) или внатрешни, односно всадени во темпоралната коска.

Можно е да се избегнат компликации ако третманот се започне навремено и сите лекови и процедури пропишани од докторот се пропишани и навремено се администрираат. Во 80% од случаите, можно е целосно да се врати слухот.

Превенција

Со цел да се спречи развојот на компликации кај оваа болест, во практиката треба да се применуваат профилактички препораки, кои се соодветни за горенаведените етиолошки фактори.

Покрај тоа, треба да се поврзете навреме за соодветна медицинска нега и да не се само-лекувате. Исто така, треба редовно да подлежи на превентивен медицински преглед за да се спречат болестите, во клиничката слика за која постои овој симптом. Секоја болест е многу полесно да се спречи отколку да се излечи и можните компликации.

Сподели го овој напис:

"Намалување на слухот" се забележува кај заболувања:

Аденоидите кај децата е воспалителен процес кој се јавува во фаринџалните крајници и се карактеризира со зголемување на нивната големина. Оваа болест е карактеристична само за деца на возраст од една до петнаесет години, најчести егзацербации се јавуваат во период од три до седум години. Со возраста, овие крајници се намалени во големина, а потоа генерално атрофија. Се манифестира во различни форми и степени, во зависност од факторите и патогените микроорганизми.

...

Angiofibroma е прилично ретка болест која се карактеризира со формирање на бенигна неоплазма која ги вклучува крвните садови и сврзното ткиво. Најчесто патологијата влијае на кожата и назофаринксот, поретко страда базата на черепот. Точните причини за формирање на болеста до денес не се познати, меѓутоа, клиничарите издвоиле неколку теории за можниот механизам на појава.

...

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Фридриховата атаксија е генетска патологија во која не се оштетува само нервниот систем, туку и развојот на надворешните нарушувања. Оваа болест се смета за доста честа појава - со оваа дијагноза, живеат 2-7 луѓе на 100 илјади од населението.

...

Ахондроплазијата е конгенитална патологија во која се јавува патолошко нарушување на коскениот раст, имено коскеното ткиво на скелетот и черепот.

...

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

...

Menieri-овата болест е болест на гноен карактер што влијае на внатрешното уво. Се карактеризира со зголемување на волуменот на лавиринтната течност, како резултат на што се јавува зголемување на интра-лабиринтниот притисок. Поради таквите промени, лицето има проблеми со вртоглавица, зголемување на глувоста, тинитус и нерамнотежа. Наспроти ова, вегетативните нарушувања, манифестирани во форма на гадење и повраќање, може да почнат да напредуваат.

...

Ниман-Пик болест е наследна болест во која постои акумулација на маснотии во различни органи, најчесто во црниот дроб, слезината, мозокот и лимфните јазли. Оваа болест има неколку клинички форми, секоја со своја прогноза. Не постои специфичен третман, висок ризик од смрт. Болеста Niemann-pick е подеднакво подложна на мажи и жени.

...

Коскената болест на Паџет е патолошка состојба која се јавува како резултат на нарушена реконструкција на коските, што предизвикува нарушување на коскената структура и како резултат на тоа, нивната деформација. Коските со Паџетова болест стануваат порозни и кревки, па дури и мало влијание врз нив може да предизвикаат фрактури.

...

Тај-Сакс-овата болест е генетска патологија во која се зафатени мозокот и нервниот систем. Ова го вклучува и 'рбетниот мозок и поставата на мозокот. Во првите шест месеци од животот на детето, неговиот развој продолжува нормално. Потоа започнуваат дефекти на мозочната активност. Новороденчињата се дијагностицирани со gmgliosidosis gm1. Таквите пациенти умираат за 3-4 години. Оваа патологија го има второто име ганглиозидоза gm2.

...

Стурумеловата болест е болест во која слабоста почнува да се појавува во нозете. Ова се случува поради зголемен мускулен тонус во екстремитетите. Оваа болест се смета за наследна и може да почне да се развива на која било возраст.

...

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...

Црвениот грб не се смета за независна болест, туку е последица на појавата на други патолошки процеси. Вреди да се напомене дека половина од населението во развиените земји во светот страда од ова нарушување. Во огромното мнозинство на ситуации, широк спектар на болести кои влијаат на мускулно-скелетниот систем се провокатори на болка во вратот. Сепак, постојат сосема безопасни причини за ова нарушување.

...

Устата на Волкот - аномална структура на небото, во средината на која јазот е јасно видлив. Оваа патологија е конгенитална, во присуство на која новороденчиња не можат целосно да се хранат и нивната респираторна функција е до одреден степен оштетена. Ова се должи на фактот што помеѓу шуплините на устата и носот нема септум, од кој конзумираната храна и течност влегуваат во носот. Со таква болест се раѓаат многу малку деца, за илјада бебиња, има само еден кој има таков синдром.

...

Спиналниот хемангиом е болест што се карактеризира со присуство на полека развиен бенигнен тумор. Пренесената болест може да се појави со болка или безболна. Нејзиното формирање се јавува во кое било коскено ткиво. Хемангиом е еден од најчесто дијагностицираните примарни тумори на 'рбетот.

...

Хемофилен бацил - во областа на медицината е второто име - инфекција со инфлуенца. Акутната инфекција во поголемиот дел од случаите влијае на органите на респираторниот систем и на централниот нервен систем, а исто така доведува до формирање на гнојни јадра на различни органи.

...

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...

Хидроцефалусот (синдром Dropsy) на мозокот кај децата е болест што се карактеризира со фактот дека во своите внатрешни шуплини и под менингите се собира прекумерна количина на цереброспинална течност, која исто така се нарекува спинална течност. Причините за формирање на болеста се многубројни и можат да се разликуваат во зависност од возраста во која е формирана патологијата. Најчесто, заразни и онколошки процеси, конгенитални малформации и повреди на раѓање делуваат како провоцирачки фактори.

...

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...

Аденоидната хипертрофија е состојба во која назофарингеалниот тонзил станува голем поради хиперплазија на лимфоидното ткиво. Треба да се забележи дека хипертрофијата на крајниците е комбинирана со хипертрофија на аденоидите, всушност, тие се едно и исто. Главните визуелни симптоми се: отворена уста, запушен нос, назален глас, чести вирусни заболувања, редок отитис. Може да се случи и тонзилит или друга болест.

...

Хипертрофија на тонзила - патолошки процес во кој има зголемување на лимфоидни јазли, кои се наоѓаат помеѓу предните и задните палатни лакови. Клиничката слика во рана фаза на развој е отсутен, и воопшто, симптомите се неспецифични.

...

Пултурен отитис медиум е честа отоларинголошка патологија, која се карактеризира со воспаление на епителот со површина на внатрешното и средното уво. Како последица на тоа, во ушната шуплина се појавува гноен ексудат.

...

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...

Деперсонализацијата (синдром на деперсонализација) е психолошко нарушување кое се изразува во неперцепцијата на личноста. Со други зборови, човек, како што е, го набљудува сето она што му се случува, неговите мисли и дела. Треба да се напомене дека во повеќето случаи кршењето на оваа природа не е посебен патолошки процес, туку симптом на одредена психијатриска болест или ЦНС.

...

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...

Катарларниот отитис медиум е ENT-болест во која инфекцијата се шири кон средното уво, предизвикувајќи воспаление во неа и симптомите кои се карактеристични за оваа болест. Ваквата болест често се среќава кај деца, бидејќи слушните помагала на детето имаат свои анатомски и физиолошки карактеристики, што доведува до често ширење на инфекции на ушите од устата и назофаринксот.

...

Мокалите рубела е акутен инфективен процес на вирусна природа. Патологијата се разликува по тоа што лесно се пренесува од личност до личност. Најчеста болест кај децата во возрасната група од 2 до 14 години, но може да се дијагностицира кај возрасни.

...

Лабиринтис е воспалителна болест која влијае на внатрешното уво. Почнува да напредува заради пенетрација на инфективни агенси во организмот или поради повреда. Во медицината, оваа болест се нарекува и внатрешен отитис. Се карактеризира со развој на вестибуларни нарушувања (вртоглавица, несоодветност), како и оштетување на органите на слушниот апарат.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.