Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Отсуство на мислата

Отсуство на мисли е состојба на лицето на долга или краткорочна природа, што може да укаже на развој на одредени болести на нервниот систем или мозокот. Сепак, не треба да се исклучи фактот дека отсуството на внимание кај детето или кај возрасно лице може да биде симптоматично по природа и да се должи на психосоматски фактор.

Постојат неколку форми на таква човечка состојба, од кои секоја има своја сопствена етиолошка слика. За да се утврдат точните причини за овој патолошки процес, може да се изврши само доктор со спроведување на потребните дијагностички процедури. Не се препорачува само-лекување.

Етиологија

Причината за оштетена концентрација, заборавот кај децата и возрасните може да биде како одредена болест, како и карактеристики на човечкиот психотип.

Во однос на патолошки процеси кои можат да дејствуваат како етиолошки фактори, тогаш ова треба да вклучува:

Покрај болестите, заборавот и конфузијата може да се должат на психолошки нарушувања, имено:

Исто така, зголеменото одвлекување на вниманието може да се должи на тежок замор, недостаток на спиење, често преоптоварување на нервите.

Причини за одвраќање

Класификација

Постојат следниве видови на отсуство на мислења:

 • имагинарен одвраќање - во овој случај се подразбира повреда на психолошкиот план, развојот на патолошкиот процес не е доведен во прашање. Со имагинарното одвраќање, лицето концентрира внимание на одредени настани, па затоа сè друго оди во позадина;
 • вистинска отсуство на внимание - во повеќето случаи, причината за вистинска отсуство на внимание е развој на одреден патолошки процес или силно невропсихијатриско нарушување.

Замисленото отсуство на вниманието не бара специфичен третман, а симптомите се само симптоматски. Меѓутоа, ако симптомот се појавува често и е доста долго време, треба да се консултирате со лекар. Особено ако зборуваме за дете.

Симптоматологија

Имагинарната и вистинска отсуство на мислења имаат сосема различни симптоми, бидејќи во првиот случај тоа само по себе не е знак на болеста, а во втората може да зборува за развој на сериозен патолошки процес.

Така, одвлекувањето на вниманието може да се карактеризира со следните клинички карактеристики:

 • главоболки, вртоглавица ;
 • нарушена меморија и когнитивни способности;
 • влошување на перформансите, изгубени професионални вештини;
 • раздразливост , промени во расположението ;
 • во однесувањето на едно лице може да се појават карактеристики кои претходно не биле карактеристични за него;
 • крвен притисок скокови;
 • нарушување на циклусот на спиење - сонливост во текот на денот, неможност за спиење ноќе;
 • чувство на замор дури и по долг одмор;
 • намалена активност, вклучувајќи и сексуална активност;
 • неможност да се концентрира на фини детали;
 • едно лице може да почне да губи лични предмети, да заборави да ги направи вообичаените операции.

Кај децата, одвлекувањето на вниманието може да се манифестира на следниов начин:

 • детето одбива да ги извршува оние операции кои бараат зголемено внимание и упорност;
 • неуспех на училиште;
 • бавноста;
 • може да се префрли на друга задача, откако ја заврши претходната;
 • промени во расположението - активност и весело расположение може да се заменат со напади на хистерија без очигледна причина;
 • хипер раздразливост;
 • лоша меморија
Манифестации на одвлекување внимание

Исто така, треба да се сфати дека присуството на такви знаци кај детето не секогаш укажува на присуство на какви било неправилности во работата на организмот, сосема е можно дека ова се само карактеристики на психолошкиот развој. Сепак, потребна е консултација со лекар.

Дијагностика

Што да се стори и како да се справат со отсуство на внимание во овој или оној случај може да му каже лекарот само откако ќе го испита и утврди etiological факторот и целосната клиничка слика. Во овој случај, можеби ќе треба да консултирате лекари од оваа специјализација:

Дијагностичката програма ги опфаќа следните активности:

 • физички преглед;
 • невропсихолошко тестирање;
 • земање примероци од крв за биохемиска анализа;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • електроенцефалографија;
 • Доплер студија на садовите на главата;
 • генетско истражување.

Според резултатите од студијата, лекарот што ќе присуствува ќе може да утврди како да се справи со одвраќање и да пропише ефикасен третман.

Третман

Третманот, во овој случај, подразбира само интегриран пристап, имено:

 • невропсихолошка корекција со апчиња;
 • часови со психолог (за деца) или психотерапевт за возрасни;
 • корекција на однесување.

Третман на лекови вклучува земање таков таблет:

 • Глицерин;
 • Phenibut;
 • Пирацетам;
 • Biotredin.

Покрај тоа, лекарот може да препише специјална диета и витаминско-минерален комплекс во форма на пилули.

Ако причината за манифестацијата на овој симптом е туморскиот процес во мозокот, тогаш се изведува операција за акцизност на туморот со понатамошен терапевтски третман.

Сподели го овој напис:

"Одвраќање" се забележува кај болести:

Алалија е нарушување на функцијата на говорот во која детето не може делумно (со слаб вокабулар и проблеми при конструирање фрази) или целосно да зборува. Но, болеста се карактеризира со фактот дека менталните способности не се нарушени, детето совршено разбира и слуша. Главните причини за болеста се сметаат за комплицирано породување, болест или повреда на мозокот на рана возраст. Болеста може да се излечи со долга посета на логопед и со помош на лекови.

...

Интоксикација со алкохол е комплекс на нарушувања во однесувањето, физиолошки и психолошки реакции кои обично почнуваат да напредуваат по пиење високи дози на алкохол. Главната причина е негативното влијание врз органите и системите на етанол и неговите распаѓање производи, кои не можат да бидат отстранети од телото за долго време. Оваа патолошка состојба се манифестира со недостаток на координација на движењата, еуфорија, дезориентација на ориентацијата во просторот, губење на вниманието. Во тешки случаи, интоксикација може да доведе до кома.

...

Амнезија е патолошка загуба на спомени од долгорочна или неодамнешна природа. Вклучени во групата на невролошки заболувања. Прекршување на оваа природа може да биде резултат на повреди на главата, како и одредени болести. Исто така, амнезијата може да се појави на позадината на малигните или бенигни формации.

...

Астено-вегетативниот синдром е функционално нарушување на автономниот нервен систем кој ја регулира нормалната активност на сите внатрешни органи и системи на телото. Основата на болеста е нарушување во текот на импулсите од нервните завршетоци до ткивните клетки или нарушувања се забележани помеѓу невроните на централниот нервен систем и периферните системи со задолжително учество на автономниот матични клетки.

...

Хепатитисот Е е прилично тешка патологија која се карактеризира со вирусно оштетување на црниот дроб. Посебна карактеристика на други видови на болести е тоа што често продолжува позитивно и завршува со заздравување. Сепак, во исто време, тоа е опасно за жените во позиција.

...

Аденоидната хипертрофија е состојба во која назофарингеалниот тонзил станува голем поради хиперплазија на лимфоидното ткиво. Треба да се забележи дека хипертрофијата на крајниците е комбинирана со хипертрофија на аденоидите, всушност, тие се едно и исто. Главните визуелни симптоми се: отворена уста, запушен нос, назален глас, чести вирусни заболувања, редок отитис. Може да се случи и тонзилит или друга болест.

...

Црвите кај децата се прилично честа појава, бидејќи се поподложни на ефектите врз животната средина, а црвите влегуваат во нивните тела со нечисти раце, преку песок и слабо измиена храна (зеленчук и овошје). Некои хелминци се пренесуваат преку крвта на мајката на детето интраутерино, и така тој веќе е роден со паразити кои живеат во неговите црева или други дигестивни органи.

...

Деменција со малите тела на Леви (синдром на мали дифузни левичарски тела) е патологија против која се развиваат когнитивни нарушувања. Карактеристика на оваа форма е пристапот на моторни нарушувања. Вреди да се одбележи дека болеста речиси секогаш се случува кај луѓе над 60 години.

...

Импезил - умерена ментална ретардација, која може да биде или вродена, на пример, Даунов синдром, или стекнати во првите неколку години од животот. Ова прекршување се карактеризира со тоа што не се развива во текот на животот, но со правилен пристап кон лекувањето и воспитанието на такво дете, можно е да се постигне мало подобрување на менталната активност.

...

Маничен синдром е ментално растројство на состојбата на однесувањето на една личност која се карактеризира со три типа на симптоми: хипертимијата предизвикува високо расположение, тахипсија е брз говор со експресивни изрази на лицето, дехибиција на мотор со хиперактивност.

...

Неврозата на срцето е функционално оштетување на органот, што произлегува од различни невропсихијатриски нарушувања. Често, ваквото нарушување се развива кај луѓе кои имаат слаб нервен систем, поради што е тешко да се издржат различни стресови. Болеста не предизвикува анатомски и морфолошки промени во организмот, и обично има хроничен тек. Луѓето често зборуваат за таква повреда - го болат срцето, а тоа се случува за време на силни психо-емоционални возбудувања. Третман на патологија во повеќето случаи е насочен кон зајакнување на нервниот систем.

...

Остеомиелофиброзата е болест врз основа на оштетување на коскената срцевина. Оваа болест припаѓа на групата леукемија. Во текот на прогресијата на болеста, сврзното ткиво во тубуларните коски се размножува, а хематопоетското ткиво се заменува со влакнести и коскени ткива. Во повеќето случаи, остеомиелофиброзата влијае на луѓето помеѓу педесет и седумдесет години.

...

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...

Полицистичен црн дроб - наследен тип на болест, кој се карактеризира со формирање во ткивата на орган од многу цисти (абнормални абдоминални неоплазми, во кои е ексудат локализиран). Причините за прогресијата на болеста до денес сè уште не се темелно проучени. Извонреден е фактот дека формирањето на абдоминални формации кај дете е веќе забележано за време на неговиот пренатален развој, што им овозможи на научниците да го преземат наследниот фактор на нејзината манифестација.

...

Рабдомиолизата е синдром кој се развива на позадината на оштетувањето на скелетните мускули, што е поврзано со појавата во крвта на голема количина на слободен миоглобин. Особеноста на оваа болест е тоа што може да се развие речиси незабележливо за луѓето.

...

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...

Појавата на компликации со концентрација и концентрација, како и појавата на невробихејвиорални нарушувања укажуваат на болеста "нарушување на дефицитот на вниманието" или скратено ADD. Децата се особено подложни на болеста, но манифестацијата на болеста кај возрасните исто така не е исклучена. Проблемите со болестите се карактеризираат со различни степени на сериозност, па затоа ADD не треба да се потценува. Болеста влијае на квалитетот на животот, неговата подложност, како и односите со другите луѓе. Болеста е доста комплексна, па пациентите имаат проблеми со учењето, изведување на било која работа и совладување на теорискиот материјал.

...

Церебрастичен синдром е патологија на невролошки профил. Зборуваме за неспецифичен комплекс на симптоми, што е предизвикано од инфериорноста на централните единици на нервната регулација. Ако буквално, тоа значи слабост на мозокот како таков. Честопати патологијата се нарекува астенија, астеничен синдром. Главната карактеристика на болеста е неуспехот на механизмите за прилагодување. Болеста е еднакво честа кај мажите и кај жените.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.