Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Меморија пропаѓа

Мемориски пропусти - симптом кој се карактеризира со целосна или делумна загуба на спомените. Може да се развие брзо или долго.

Пропустите во меморијата се симптом на одреден патолошки процес кој доведе до целосно или делумно губење на спомените. Причината може да биде и болести на централниот нервен систем и мозокот, и повреди на главата, силни емоционални превирања. Забележано е дека во некои случаи постои пополнување на мемориски пропусти со измислен настан (синдром Корсаков). Третманот на таквата повреда треба да биде пропишан исклучиво од страна на психоневролог, откако ќе се идентификуваат потребната дијагноза и етиологија.

Етиологија

Губењето на меморијата може да се должи на етиолошките фактори од следната природа:

 • физиолошки;
 • психолошки.

Од физиолошки причини кои можат да доведат до развој на овој симптом, треба да вклучат:

 • заразни болести кои предизвикуваат оштетување на ЦНС и мозокот;
 • операција на темпоралниот лобус на мозокот, што доведува до краткорочни памтење на меморијата;
 • долготрајна употреба на седативи, средства за смирување, антидепресиви;
 • хронични заболувања;
 • повреди на главата;
 • несоодветен метаболизам;
 • нарушување во функционирањето на мозокот и централниот нервен систем;
 • автоимуни болести;
 • Пик-ова болест;
 • сенилна лудило;
 • алкохолизам и зависност од дрога;
 • кислород глад;
 • нарушувања на циркулацијата.

Психолошките фактори кои водат кон развој на овој симптом се:

 • чести стресни ситуации, постојана нервна напнатост;
 • хроничен замор , чест недостаток на спиење;
 • силна емоционална над-стимулација;
 • прекумерно ментално оптоварување.

Покрај тоа, треба да се забележи дека губитоците на меморијата може да предизвикаат промени поврзани со староста.

Одделно, неопходно е да се издвои етиологијата за развој на краткорочни мемориски пропусти:

Атеросклероза - можна причина за прекин на меморијата

Треба да се напомене дека со овој вид на повреда лицето јасно сфаќа дека има проблеми со меморијата, може да се изгуби во време и простор, но долгорочните настани продолжуваат.

Класификација

Природата на манифестацијата на овој симптом ги разликува таквите форми:

 • регресивни мемориски пречки - привремен феномен, кој често е резултат на траума, хирургија, силни емоционални превирања;
 • прогресивни неуспеси - губење на некои долгорочни спомени, може да се претвори во амнезија;
 • стационарни неуспеси - лице заборава на некои настани, без можност за нивно закрепнување;
 • неуспеси на фиксација во меморијата - човекот не може да се сети на настаните кои штотуку се случиле;
 • псевдореминисценција - пропустите во меморијата се исполнети со фантастични, фиктивни настани.

Во некои случаи, губитоците на меморијата може да бидат иреверзибилен патолошки процес.

Симптоматологија

Во овој случај, не постои општа клиничка слика. Симптомите ќе зависат од основната причина, видот на симптомите и фазата на развој на болеста.

Кај психолошки нарушувања, мемориските пречки може да бидат придружени со следниве знаци:

 • главоболки , без очигледна причина;
 • нарушување на спиењето - поспаност во текот на денот, несоница во текот на ноќта;
 • промени на расположението;
 • претходно невообичаени карактеристики може да се забележат во човековото однесување - прекумерно сомневање, егоизам, агресија;
 • деменција;
 • когнитивно оштетување;
 • конфузија

Не е исклучок повреда на меморијата како резултат на токсично труење, алкохолизам. Во овој случај, симптомот може да биде дополнет со следниве знаци:

По правило, меморијата пропаѓа по алкохолот е краткотрајна, но често лицето можеби не се сеќава што се случува за време на неговата алкохолна интоксикација. Целосната амнезија во алкохолизам е исклучително ретка.

Ако причината за памтењето на меморијата се патолошки процеси на мозокот или неговата траума, симптомите може да се надополнат со следните симптоми:

Во присуство на горенаведените клинички манифестации треба да побараат медицинска помош, а не да се само-лекови.

Дијагностика

Електроенцефалографија

Во овој случај, дијагностичката програма може да ги вклучува следните лабораториски и инструментални методи на испитување:

 • физички преглед со собирање на општа и фамилијарна историја;
 • општа анализа на крв и урина;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв;
 • електроенцефалографија;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • ангиографија.

Покрај тоа, можеби ќе треба да поминете специјални тестови. Ако некое лице има долготрајна меморија, тогаш примарна консултација со лекар е подобра со лице блиско до пациентот.

Третман

Основната терапија ќе зависи од основната причина. Треба да се напомене дека во некои случаи овој симптом е неповратен.

Терапијата со лекови може да вклучува такви лекови:

 • васкуларна;
 • невропротектори;
 • ноотропици;
 • значи дека делуваат директно на функцијата на меморирање.

Покрај тоа, може да ви треба третман со психијатар. Психо-емоционалната околина на пациентот е исто така многу важна. Затоа се препорачува да се спроведе третман дома, во позната средина за пациентот.

Превенција

Во овој случај, со цел да се спречи развојот на овој симптом, генерално треба да се следат правилата за здрав начин на живот не само физиолошки, туку и психолошки, да се прават дневни прошетки на свеж воздух и систематски да се превземат превентивни медицински прегледи.

Сподели го овој напис:

"Сосови во меморијата" се забележува кај болести:

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...

Васкуларна оклузија е опструкција на садовите, што е резултат на блокада со тромб или повреда на крвта, може да го оштети мускулите или коскеното ткиво, истиснувајќи ги и садовите, што доведува до оштетен проток на крв. Патологијата предизвикува сериозни последици: срцева слабост, парализа на екстремитетите, некроза на погодените области.

...

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.