Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Слаба состојба

Државата пред несвесното е прв знак на клиничка слика за губење на свеста. Во повеќето случаи, времетраењето на таков симптом не надминува 30 секунди. Ако состојбата на таквото лице трае подолго, веднаш треба да побарате медицинска помош, бидејќи постои голема веројатност за коматна состојба на лицето. Треба да се напомене дека причината за овој симптом може да биде патолошки процес, како и силен нервен шок.

Етиологија

Бидејќи состојбата пред несвесното е првата фаза на губење на свеста, следните фактори треба да се припишат на етиологијата:

 • нарушувања на циркулацијата;
 • кардиоваскуларна патологија;
 • бременост;
 • нездрава исхрана, што доведе до недостаток на суштински елементи за телото;
 • слабост на телото по долготраен третман, инфекција или воспаление;
 • ефектите на продолжениот одмор во кревет;
 • силен емотивен шок;
 • зголемен притисок;
 • сонце или топлотен удар ;
 • атеросклероза ;
 • тешка физичка болка;
 • загуба на крв;
 • нередовно отчукување на срцето;
 • васкуларна дистонија ;
 • недостаток на воздух во собата;
 • постот;
 • внатрешно крварење.

Манифестацијата на таков симптом може да се забележи за време на бременоста и во раните и во доцните периоди. Во овој случај, не е секогаш можно да се зборува за патолошки нарушувања, бидејќи состојбата на таквата жена може да се должи на физиолошки промени.

Пред-несвесното во текот на бременоста може да биде нормална варијанта

Симптоматологија

Пред-несвестица може да се карактеризира со такви дополнителни симптоми:

Како по правило, таквата човечка состојба трае од 10 до 30 секунди. Но, дури и во оваа фаза е можно да се спречи губење на свеста, ако се обезбеди навремена медицинска помош.

Ако причината за состојбата пред несвесното е васкуларна дистонија, тогаш може да се забележат такви дополнителни знаци:

 • чувство на анксиозност и страв без очигледна причина;
 • срцеви палпитации;
 • чувство на недостаток на здив;
 • затемнување на очите;
 • тинитус ;
 • вознемирена моторна функција.

Пред-несвестица за време на бременоста може да биде придружена со следниве дополнителни симптоми:

 • тешка гадење;
 • вкочанетост на рацете и нозете;
 • сериозна слабост;
 • растечки ѕвонење во ушите;
 • вртоглавица;
 • затемнување на очите.

Ретки и краткотрајни, ваквите симптоми не се знаци на патолошки процес. Ако жената во позиција често ја губи свеста, треба да побара лекарска помош и да не се само-лекува, бидејќи тоа може да влијае на здравјето на не само мајката, туку и детето.

Прва помош

Манифестацијата на таков симптом имплицира дијагноза само откако ќе се стабилизира состојбата на лицето. Во присуство на горенаведената клиничка слика, на лицето треба да му се даде прва помош и да се јави тим на медицинска помош.

Обезбедувањето на прва помош во состојбата пред несвесното е како што следува:

 • лицето треба да се постави хоризонтално, нозете малку се креваат;
 • обезбеди свеж воздух во затворените простории;
 • откопчајте ја кошулата на кошулата, тргнете ја шалката, со други зборови, ослободете го вратот и градите од притисок;
 • обезбеди комплетен одмор.
Прва помош со претходна несвестица

Што се однесува до лекот, тие не треба да се даваат пред доаѓањето на докторите. Ако некое лице е разладено, треба да го покриете со топло ќебе. Додека државата не се стабилизира, не можете да станете. Додека ја подобрувате состојбата, полека можете да станете.

Дијагностика

Ако овој симптом се појавува доволно често, треба да се консултирате со лекар. Првично, лекарот врши физички преглед на пациентот со појаснување на целокупната историја. За да се утврди основната причина, може да се препишат такви лабораториски и инструментални испитувања:

 • земање крв за општо и биохемиско истражување;
 • уринализа;
 • ЕКГ;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • Доплер сонографија;
 • ултразвук на внатрешните органи.

Точната дијагностичка програма ќе зависи од тековната клиничка слика и историја. Третманот ќе се препише само по точно поставување на основната причина за етиолошкиот фактор.

Третман

Програмата за третман ќе зависи од патолошкиот процес кој го предизвикал развојот на овој симптом. Основната терапија се пропишува чисто индивидуално.

Во принцип, програмата за лекување може да ги вклучува следните медицински мерки:

 • стабилизација на психо-емоционална позадина;
 • земајќи витамински комплекси;
 • редовно проветрување на просторијата во која има лице;
 • правилна исхрана;
 • целосен одмор;
 • придржување кон денот.

Третманот треба да биде сеопфатен. Невозможно е да се направат корекции на текот на терапијата или да се прекине третманот порано од пропишаниот период, бидејќи тоа може да предизвика сериозни компликации. Што се однесува до дрогата, дозата, режимот и времетраењето на нивниот прием се опишува само од лекарот што посетува.

Превенција

Во овој случај, тешко е да се изолираат специфични превентивни препораки, бидејќи оваа состојба е симптом, а не посебна болест. Вообичаено е препорачливо да се следат правилата за здрав начин на живот, ако се чувствувате добро, треба да се консултирате со лекар. Покрај тоа, не треба да заборавиме и за редовниот премин на превентивниот медицински преглед.

Сподели го овој напис:

"Пресвесната состојба" е забележана кај заболувања:

Аритмогена дисплазија (синхронична аритмогена десна вентрикуларна кардиомиопатија, Фонтанов болест, АРВД) е болест во која се јавува прогресивна замена на нормалното мускулно ткиво на миокардот со сврзно или масно ткиво. Почесто се јавува десната комора, а оштетувањето на левата се јавува во изолирани случаи и само со прогресија на болеста.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Бигемини е име на форма на аритмија, во која се јавува предвремено возбудување на срцето по секое нормално чукање на срцето. Навремениот пристап за квалификувана помош ќе помогне да се избегне прогресијата на болеста и формирањето на компликации.

...

Рендиу-Ослеровата болест (наследна хеморагична телеангиектазија, Рандиу-Ослор синдром) е вродена болест која се карактеризира со неразвиеност на епителот на крвните садови. Болно лице има чести назални крварења, се развива анемија и можно е да има внатрешно крварење.

...

Брадиаритмијата е болест која се карактеризира со палпитации - стапка на намалување е помала од шеесетина отчукувања во минута. Ова се случува поради дефекти во синусниот јазол, кој го координира срцевиот ритам. Работата на други структури на срцето не е нарушена.

...

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

...

Кардигијата е патолошка состојба која се карактеризира со појава на болка во левата страна на градниот кош, што не е поврзано со ангина или срцев удар. Треба да се напомене дека ова не е независна нозолошка единица, туку манифестација на голем број на различни состојби на срцето и екстракардијалното потекло.

...

Лево вентрикуларна инсуфициенција се карактеризира со остра и ненадејна повреда на контрактилната функција на срцето, имено нејзиниот пад. Наспроти ова, крвта престанува да се транспортира низ телото, што доведува до смрт на лице. Во меѓународната класификација на болести, ова нарушување има свое значење. Шифрата за ICD 10 - I150.1.

...

Крвавоста на матката е ослободување на крв од матката, која во скоро сите случаи укажува на појава на одреден патолошки процес во женското тело. Претставниците на послаб пол треба да се запаметат дека единствениот нормален случај на изразување на таков знак е менструацијата.

...

Ортостатска хипотензија (постурална ортостатска хипотензија, ортостатски колапс) е синдром кој се манифестира во остра промена во систолниот и дијастолниот индекс на притисок. Треба да се забележи дека таков синдром се манифестира во моментот кога едно лице нагло ја менува позицијата од хоризонтална во вертикална.

...

Паничен напад сам по себе вклучува напади кои почнуваат одеднаш во личност и се придружени со интензивни стравувања со голем број на карактеристични симптоми. Паничниот напад, чии симптоми особено се изразени со зголемена срцева фрекфенција, потење, бланширање, тешкотии при дишењето и во други манифестации, трае не повеќе од еден час, што произлегува во просек до три пати неделно.

...

Паничното нарушување се јавува кај луѓето кои долго време биле изложени на стрес. Се карактеризира со појава на панични напади во траење од 10 минути до половина час, кои се повторуваат со одредена регуларност (од неколку пати годишно до неколку пати на ден).

...

Срцевата кашлица е посебен вид на манифестација која е формирана од кршење на синхроницитетот на вентрикуларната контракција на срцето. Многумина се навикнати на фактот дека таков феномен како кашлица може да се манифестира само со ладна или алергиска реакција, но не со срцеви заболувања. Овој феномен е провоциран затоа што десната комора нормално го пополнува белодробното ткиво со крв, а левата заостанува зад малку. Поради оваа причина, циркулацијата на крвта е нарушена и притисокот во белите дробови се зголемува. Токму овој процес предизвикува хипоксија. Пациентот постојано има желба да го исчисти грлото, а неговото дишење станува потешко.

...

Продолжен синдром на компресија (трауматска токсикоза, синдром на несреќа, трауматска рабдомиолиза) е процес во кој настанува компресија на меките ткива, нарушена циркулацијата на крвта, што доведува до неповратни патолошки процеси, а во некои случаи и смртта не е исклучена.

...

Принцметалната ангина е патолошки процес на кардијална природа, која се карактеризира со грчеви на коронарните садови. Во процесот на неговиот развој, едно лице е подложено на долги напади. Болка во таква патологија е слична на притискање или стегање на телото, тие често се појавуваат ноќе или рано наутро. Болките се прилично интензивни, додека позадината на срцето се забрзува, вообичаениот срцев ритам е вознемирен, постои обилно потење, притисокот се намалува. Некои пациенти имаат несвестица.

...

Тахиаритмијата е патолошки процес во кој се зголемува фреквенцијата на контракција на срцевиот мускул со истовремено нарушување на фреквенцијата. Таквата повреда е ретко независна, во повеќето случаи се развива против позадината на други болести.

...

Трихоцефалоза (trichuriasis, trichurosis) е болест на паразитска природа, што доведува до нарушување на функционирањето на органите на дигестивниот и нервниот систем. Причината за болеста е патолошкото влијание на патогенот. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти.

...

Срцето има четири комори, од кои две се левиот и десниот атриум од кубоидната форма, каде што крв тече од вените на пулмоналната циркулација и се евакуира во коморите, а оттаму во артериите. Здравното срце ритмично се намалува (се намалува и раздвојува) без прекин или прекин. Ако се појават хаотични електрични импулси од 350-700 / минута, оваа состојба се нарекува атријална фибрилација (атријална фибрилација, AF) е една од најчестите облици на аритмии.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.