Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Губење на свеста

Губење на свеста - човечка состојба во која е нарушено функционирањето на нервниот систем. Лицето е несвесно - паѓа, не реагира на надворешни стимули. Овој симптом може да биде знак и на патолошки процес, и на краткорочно нарушување, тежок нервен шок или бременост. Честа губење на свеста бара консултација со лекар и сеопфатен третман.

Етиологија

Причините за губење на свеста може да бидат следниве:

Губење на свеста во раната бременост

Треба да се разбере дека губењето на свеста може да биде краткорочно и долготрајно. Краткотрајното губење на свеста не бара итна медицинска интервенција, бидејќи е само епизодична по природа и не претставува закана за животот. Честата ненадејна загуба на свеста бара медицински преглед и лекување под надзор на лекар.

Класификација

Во зависност од клиничката слика и етиологијата на овој симптом, постојат такви форми на губење на свеста:

 • класична - оваа форма може да се должи на недостаток на воздух, глад, тежок стрес. Како по правило, состојбата на лицето брзо се стабилизира;
 • ортостатски - често предизвикани од ненадејна промена на положбата. Во некои случаи, може да има последици во форма на краткотрајна слабост или гадење ;
 • епилептичен - секогаш придружен со конвулзии;
 • висока надморска височина - поради редуциран воздух на висока надморска височина, што доведува до забавување на циркулацијата на крвта;
 • вазодепрессорна - е од психолошка природа (страв, силен нервен шок);
 • ситуациона - прекумерна вежба и интраторакален притисок;
 • лекови - несакан ефект на лекот или преголема доза на супстанција.

Секоја форма на овој симптом (со исклучок на класичната) бара медицинска нега, бидејќи причината за состојбата на таквата личност може да биде сериозно патолошко нарушување, вклучувајќи го и мозочниот удар, срцев удар.

Симптоматологија

Во овој случај, постојат три фази во развојот на клиничката слика:

Фази на несвестица

Предсвесната состојба се карактеризира со следниве карактеристики:

 • гадење;
 • вртоглавица ;
 • зголемена ладна пот;
 • сериозна слабост;
 • слабо дишење;
 • бледило на кожата;
 • недостаток на воздух.

Како по правило, манифестацијата на такви дополнителни знаци се забележува 10-30 секунди пред почетокот на губењето на свеста. Ако во оваа фаза клиничката слика е дополнета со болка во градите, тогаш ова може да биде знак за срцев удар . Вкочанетост и нарушен говор укажуваат на мозочен удар, затоа треба да се обезбеди прва помош и веднаш да се повика итна медицинска нега.

Губење на свеста се карактеризира со следниве симптоми:

 • несвесност;
 • мускулна релаксација;
 • пулсот е премногу слаб;
 • принудно дефекација и мокрење;
 • намалување на природните рефлекси.

Оваа состојба трае не повеќе од една минута. Ако причината за несвестица е мозочен удар или било која друга кардиоваскуларна патологија, тогаш несвесното може да трае малку подолго. Долго слабо се нарекува кома.

Пост морбидната фаза може да биде придружена со следниве дополнителни карактеристики:

Во принцип, треба да се забележи дека состојбата на лицето по нападот на губење на свеста ќе зависи од етиологијата на овој симптом. Пациентот не може да нагло нагло, бидејќи постои голема веројатност за повторен напад.

Прва помош

Прва помош за несвестица

Во овој случај, дијагнозата се изведува само откако состојбата на лицето се стабилизира. Прва помош за губење на свеста ги вклучува следните медицински мерки:

 • јави брза помош бригада;
 • обезбедуваат свеж воздух, ги елиминираат надворешните стимули;
 • ставете лице хоризонтално, да обезбедите слободен пристап до градите;
 • туп на образите, даде мирис на амонијак, посипете на лицето со ладна вода;
 • проверете го пулсот и дишењето.

Прва помош за губење на свеста секогаш треба да започне со повик до бригадата брза помош, бидејќи не е можно да се утврди етиологијата на симптом за една клиничка слика. Треба да се разбере дека таквата човечка состојба може да биде манифестација на мозочен удар. Причината може да ја утврди само лекарот што го посетува по дијагнозата.

Дијагностика

Ако губењето свест постојано се забележува, неопходно е да се консултирате со лекар за совет. Дијагностичката програма може да ги вклучува следните лабораториски и дијагностички мерки:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • Доплер сонографија;
 • срцеви ултразвук;
 • спирографија;
 • рендгенско испитување на внатрешните органи;
 • КТ скенирање;
 • МНР

Точната дијагностичка програма ќе зависи од клиничката слика, општата историја и возраста на пациентот. Третманот ќе зависи од дијагнозата и етиологијата на овој симптом.

Третман

Не постои општа програма за лекување. Основната терапија е чисто индивидуална, во зависност од етиолошката причина за таков симптом. Најопасниот е губењето на свеста во сон, бидејќи состојбата на таквата личност може да се превиди и жртвата нема да добие навремена медицинска помош.

Ако манифестацијата на таков симптом не се должи на патолошки процес, следните препораки се рационални:

 • ревизија на вашата исхрана - треба да ги содржи сите потребни елементи и минерали;
 • просторијата во која се наоѓа лицето треба да биде добро проветрена;
 • треба да се исклучи нервниот вид. Ако губење на свеста поради психолошки нарушувања, треба да контактирате со психотерапевт.

По несвестица, на пациентот треба да му се даде слаб слатка чај, за да се обезбеди одмор - става во таква положба дека неговите нозе се малку покачени.

Превенција

Во овој случај, невозможно е да се идентификуваат специфични превентивни мерки. Во принцип, треба да се следат следниве правила:

 • придржување кон здрав начин на живот - правилна исхрана, соодветен одмор, умерено вежбање;
 • полагање на рутински преглед кај специјализирани медицински специјалисти;
 • исклучување на силен стрес, силна нервна пречка.

Со честа несвестица, треба да побарате медицинска помош, а да не го игнорирате овој симптом или само-лекувањето.

Сподели го овој напис:

"Губење на свеста" се забележува кај болести:

Апсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајно губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...

Анафилактичниот шок е тешка алергиска состојба која претставува закана за човечкиот живот, која се развива како резултат на изложеност на телото на различни антигени. Патогенезата на оваа патологија е предизвикана од моментален тип на реакција на телото, во која постои остриот прилив на супстанции како хистамин и други во крвта, што предизвикува зголемување на пропустливоста на крвните садови, мускулни грчеви на внатрешните органи и други повеќекратни нарушувања. Како резултат на овие нарушувања, крвниот притисок паѓа, што доведува до недостаток на соодветна количина на кислород од страна на мозокот и другите органи. Сето ова води кон губење на свеста и развој на различни внатрешни нарушувања.

...

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

...

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...

Кимомерли аномалија е патолошки процес во кој се формира дополнителен лак во цервикалниот прешлен. Ова доведува до развој на синдром на компресија, оштетена координација на движењата, мускулна слабост и други нарушувања на телото.

...

Аномалија на Ебштајн (аномалија на Ебштајн, Епштајн аномалија) е дефект на срцето што се случил на ниво на феталниот развој. Болеста е дека постои намалување на волуменот на празнината на десната комора во однос на позадината на зголемување на празнината на десниот атриум.

...

Антропофобија (син човечка фобија, страв од големи толпи луѓе) - нарушување, суштината на која лежи во паника стравот од поединци, што е придружено со опсесивна идеја да се изолираат од нив. Оваа болест треба да се разликува од социјалната фобија, во која постои страв од голем број луѓе. Во случаи со оваа болест, бројот на лица не е важно, главната работа е дека секој е непознат за пациентот.

...

Аргироза (син Аргирија) - спаѓа во категоријата дерматолошки заболувања и се јавува во позадина на зголемено внесување, акумулација и таложење на сребрени јони во човечкото тело. Вреди да се спомене дека болеста е неизлечива, а најчесто е дијагностицирана кај мажите.

...

Аритмогена дисплазија (синхронична аритмогена десна вентрикуларна кардиомиопатија, Фонтанов болест, АРВД) е болест во која се јавува прогресивна замена на нормалното мускулно ткиво на миокардот со сврзно или масно ткиво. Почесто се јавува десната комора, а оштетувањето на левата се јавува во изолирани случаи и само со прогресија на болеста.

...

Артеритисот е име на група на патологии во кои се појавуваат воспалителни процеси во крвните садови. Воспалението го ограничува луменот на крвните садови, поради тоа, крвниот проток е вознемирен, а тоа се поволни услови за формирање на згрутчување на крвта. Кога крвотокот е нарушен, органите не го примаат потребното количество кислород и хранливи материи. Ова води кон развој на разни болести. Воспалителниот процес може да се појави во било кој сад - вена или артерија.

...

Асистол е состојба во која се случува кардијален арест. Постојат два типа на нарушувања на срцевиот ритам. Тие се нарекуваат асистолија и вентрикуларна фибрилација (лева комора или десна комора). Разликата на прекршокот за неколку минути е невозможна, згора на тоа, нема време за тоа, бидејќи треба итно да се спасат.

...

Астено-вегетативниот синдром е функционално нарушување на автономниот нервен систем кој ја регулира нормалната активност на сите внатрешни органи и системи на телото. Основата на болеста е нарушување во текот на импулсите од нервните завршетоци до ткивните клетки или нарушувања се забележани помеѓу невроните на централниот нервен систем и периферните системи со задолжително учество на автономниот матични клетки.

...

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...

Асфиксијата е состојба во која едно лице доживува ограничување во протокот на воздух во назофаринксот, што резултира со задушување со целосен кислород глад, што доведува до клеточна смрт. Тоа се случува поради различни причини од насилни, механички, патолошки или психолошки дејства, кога е нарушена размена на гасови во човечкото тело, што доведува до парализа на респираторниот центар.

...

Атриовентрикуларниот блок (синтитриовентрикуларен блок, AV блок) е нарушување на спроведувањето на електричните импулси од атријата до коморите, наспроти позадината на која има забавување на отчукувањата на срцето. Ако навремената помош не му се даде на жртвата, веројатноста за смрт е висока.

...

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...

Блокадата на снопот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со нарушување на интракардијалната спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста по должината на гранките на Неговиот сноп. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

...

Синдромот на болка е непријатно чувство дека секој човек се чувствувал барем еднаш во својот живот. Речиси сите болести се придружени со таков непријатен процес, затоа овој синдром има многу варијанти, од кои секоја се карактеризира со свои причини, симптоми, интензитет, времетраење и методи на лекување.

...

Вилебрандната болест е патолошки процес на конгенитална етиологија, која е предизвикана од критичен недостаток или намалена активност на плазматската компонента на 8-миот крвен фактор, von Willebrand фактор. Со други зборови, болеста фон Вилебранд е форма на хеморагична дијатеза, односно патологија на згрутчување на крвта.

...

Воспаление на белите дробови од вирусна етиологија е во медицинската пракса име вирусна пневмонија. Најчесто, оваа патологија се развива во детството, а кај возрасните, кога вирусот се влошува на телото, пневмонијата станува измешана и станува вирусна и бактериска. Ова се случува бидејќи вирусот ги ослабува заштитните функции на организмот, како резултат на што бактериската инфекција се размножува слободно и предизвикува воспаление на белодробното ткиво.

...

Хематогениот остеомиелитис е болест на инфламаторно-пустуларен карактер кој влијае на коскеното ткиво. Како по правило, ваквата болест е компликација на воспалителните фокуси во различни органи. Патогенезата на самата болест - запоставениот воспалителен процес се претвора во пурулентен и како резултат на тоа, микробите се пренесуваат преку телото со крв. Како резултат на тоа, ова доведува до остеомиелитис на вилицата и другите коски.

...

Хематома за време на бременоста е колекција на крв во ткивата, која најчесто се формира по секоја повреда. Во формираната вакуола содржи или течна или коагулирана крв. Оваа состојба е крајно опасна и за бремената мајка и за фетусот.

...

Хематометар е патолошка состојба во која крвта се акумулира во матката, што се јавува како резултат на нарушување на физиолошките процеси на нејзината евакуација. Патологијата се јавува ретко, и всушност, е крв-полна празнина на матката, од која крв не може да се евакуира сама по себе. Затоа, потребна е медицинска интервенција за да се спречи развојот на компликации.

...

Хеморагичен васкулитис кај децата е имунопатолошко заболување кое се манифестира со воспаление на ѕидовите на капиларите и нивната прекумерна кршливост, како резултат на што се формираат повеќе микротромби, а капиларите на кожата и внатрешните органи се погодени со развој на петехијални хеморагии.

...

Хеморагичниот гастритис е акутен воспалителен процес кој влијае на гастричната слузница, што доведува до формирање на ерозии и крварење. Во изминатите 10 години, лекарите го забележаа растот на оваа болест. Во главната група за ризик, луѓето кои земале кортикостероидни лекови и страдаат од алкохолизам. Нема ограничувања во однос на возраста и полот, но децата ретко се дијагностицираат.

...

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...

Хемофилен бацил - во областа на медицината е второто име - инфекција со инфлуенца. Акутната инфекција во поголемиот дел од случаите влијае на органите на респираторниот систем и на централниот нервен систем, а исто така доведува до формирање на гнојни јадра на различни органи.

...

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...

Хиперинсулинизмот е болест поврзана со зголемување на нивото на инсулин и намалување на шеќерот во крвта кај луѓето. Карактеристични знаци на болеста се: општа слабост, вртоглавица, зголемен апетит, тремор и психомоторна агитација. Вродената форма е многу ретка, кај околу едно новородено од 50 илјади. Често се утврдува од стекнатиот тип на болеста кај жените на возраст од 35-50 години.

...

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.