Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Губење на меморијата

Губење на меморијата или амнезија е симптом на одредени патолошки процеси, поради што лицето делумно или целосно ги заборава настаните кои се случуваат со него во различно време. Во особено тешки случаи, постои целосна загуба на меморија со сите придружни околности - лицето не е во состојба да постои целосно без поддршка од надвор. Треба да се напомене дека таквата повреда е скоро секогаш резултат на одредена невролошка, заразна или било која друга природа на патолошкиот процес. Нема исклучок и повреда на мозокот. Во такви случаи не е потребен само комплексен третман, туку и долгорочна рехабилитација, вклучувајќи ја и работата на психолог со пациент. Треба да се напомене дека не е секогаш можно да се врати меморијата на едно лице, во овој случај сè зависи од основната причина.

Етиологија

Патолошки процеси кои можат да доведат до долготрајна или краткорочна загуба на меморија вклучуваат следново:

Надворешните фактори кои можат да доведат до краткотрајна загуба на меморија вклучуваат следново:

 • злоупотреба на алкохол или внесување на дрога;
 • психосоматика;
 • тежок стрес , продолжена нервна напнатост;
 • недоволно количество на одмор, особено време за правилно спиење;
 • последиците од претходно тешки болести (најчесто постои губење на меморијата по мозочен удар );
 • неуспехот да се согледаат одредени фактори - смртта на најблиските, силниот емотивен шок;
 • ефекти после анестезија.

Треба да се забележи дека психолошките фактори (ако не се поврзани со невропсихијатриска болест) најчесто се причина за краткотрајна губење на меморијата. Ова се објаснува со фактот дека мозокот едноставно ги "блокира" негативните спомени што можат да предизвикаат сериозна штета на здравјето и функционирањето на нервниот систем, а особено. Сепак, ова не значи дека симптомот може да се игнорира. Во вакви случаи, треба да побарате совет од невролог , психолог или психотерапевт , во зависност од клиничката слика и состојбата на лицето.

Можни причини за губење на меморијата

Класификација

Губење на меморијата или амнезија се од следниве видови:

 • ретроградна - лицето ги заборава сеќавањата што му претходеле на развојот на фактор кој провоцира;
 • antegrade - губење на спомените веднаш по напуштањето на несвесна состојба (оваа форма на амнезија често се забележува по напуштање на кома или по сериозна операција);
 • постепено губење на меморијата, може да се смета како компликација на одредени заболувања;
 • anteroretrograde - комбинација на горенаведените форми.

Според степенот на развој, може да се разликуваат такви форми на целосна или делумна загуба на меморија:

 • регресивен - со постепено обновување на минатите настани;
 • стационарна - губење на меморијата за одредени настани во животот;
 • прогресивно - постепено "бришење" на настани што се случиле пред и до денес. Покрај тоа, се карактеризира со влошување на когнитивните способности и способност за меморирање на нови информации. Меѓутоа, во повеќето случаи, меморијата од детството и професионалните вештини се зачувани.

Симптоматологија

Тешко е да се издвои една клиничка слика, бидејќи во повеќето случаи природата на симптомите ќе зависи од причината за губење на меморијата.

Со краткотрајна губење на меморијата, клиничката слика може да се манифестира на следниов начин:

 • ненадеен симптом;
 • заштеда на информации за себе и за најблиските луѓе;
 • едно лице може да се идентификува како личност, може да го именува годината и градот во кој се наоѓа;
 • размислувањето останува јасно;
 • времетраењето на оваа состојба не надминува еден ден;
 • 2-3 дена лицето мора да ги врати заборавените настани во меморијата, а неговата состојба е нормализирана.

Во повеќето случаи, манифестацијата на ваквата клиничка слика не укажува на опасна болест и е резултат на недоволна количина на одмор, спиење, витамини или добра исхрана.

Со губење на меморијата по алкохол, клиничката слика е како што следува:

Треба да се забележи дека таквите симптоми се често првиот знак на делириум тремен , па затоа треба итно да се нарекува бригада за медицинска помош. Таквата човечка состојба е опасна и за себе и за оние околу него.

Симптоми на мултиплекс склероза

Кај симплексната склероза,

Треба да се разбере дека мултиплекс склерозата е опасна болест за која е невозможно да се предвиди, но точната етиологија сè уште е непозната.

Без оглед на тоа колку често и како клиничката слика се манифестира, секое оштетување на меморијата или оштетувањето на меморијата бара жалба до доктор.

Дијагностика

Дијагностичката програма ја одредува лекар поединечно, врз основа на сегашната клиничка слика и историја на болеста и живот собрани за време на почетниот преглед. Во овој случај, приемот треба да се изврши заедно со лице во близина на пациентот, бидејќи пациентот нема да може да одговори на некои прашања.

Дијагностичката програма може да го содржи следново:

 • КТ и МРИ на мозокот;
 • електроенцефалографија;
 • токсиколошки студии;
 • тестови кои го одредуваат нивото на меморија;
 • клинички и биохемиски тест на крв;
 • имунолошки студии.

Исто така, дијагностичката програма може да вклучува консултации со невролог, психијатар, неврохирург и нарколог.

Третман

Во овој случај, основната терапија е чисто индивидуална и нема општа програма за лекување. Дефинитивно, покрај медицинскиот третман, пациентот е пропишан физиотерапија, третман од психолог или психотерапевт и обезбедување стабилна емоционална позадина. Важно е да се обезбеди поддршка на пациентот од роднини или блиски луѓе. Процесот на обновување на меморијата може да потрае повеќе од една година.

Сподели го овој напис:

"Загуба на меморија" се забележува кај болести:

Амнезија е патолошка загуба на спомени од долгорочна или неодамнешна природа. Вклучени во групата на невролошки заболувања. Прекршување на оваа природа може да биде резултат на повреди на главата, како и одредени болести. Исто така, амнезијата може да се појави на позадината на малигните или бенигни формации.

...

Пик-овата болест е неповратен патолошки процес кој води кон целосна атрофија на церебралниот кортекс, најчесто во фронталниот и темпоралниот лобус. Ова на крајот предизвикува деменција. На болеста обично се дијагностицира по 50-годишна возраст, меѓутоа, можни се случаи на оштетување на лица со помлада или постара возраст. Третманот, во повеќето случаи, е палијативен по природа и има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

...

Вирусот на херпес симплекс (вирусот на херпес симплекс) инфицира повеќе од 80% од светската популација, но во повеќето луѓе тоа е во состојба на мирување и се активира само за време на периоди на низок имунитет. Херпес инфекцијата главно влијае на мукозните мембрани на очите, усните, надворешните гениталии и кожата и на прв поглед се чини дека е сосема безопасна, бидејќи е релативно лесна за лекување, но во тешки случаи на болеста може да ја наруши работата на централниот нервен систем и да предизвика развој на енцефалитис.

...

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...

Менингизмот е синдром кој се манифестира во заразни болести, труење и трауматски повреди на мозокот. Се карактеризира со иритација на мембраните на мозокот. Некои луѓе го збунуваат проблемот со менингитис, но има разлика во нивните клинички слики. Симптомите на менингитис се појавуваат јасно и доста светло.

...

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

...

Поделената личност како психолошки термин постои долго време. Тој е познат на сите, и покрај тоа, ликот на поделбата, чии симптоми се манифестираат во појавата на второ лице кај пациент (и поголем број од нив), а исто така и во реализација на нив како две или повеќе различни поединци, не предизвикува многу изненадување. Во меѓувреме, особеностите на оваа држава не се познати на сите, па затоа постои изјава за фактот дека повеќето луѓе едноставно прават погрешно толкување.

...

Корсаков синдром (Корсаков психоза) - психопатологија, која е комплекс на нарушувања, како што е нарушување на ориентацијата во просторот, со текот на времето, присуството на невистинити спомени и оштетување на меморијата. Болеста станува хронична. Постојат сериозни нарушувања во меморијата во тековните настани со неможност за нивно закрепнување. Исто така, пациентот престанува да ги препознава блиските роднини и познатите луѓе. Третманот е комплексен.

...

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...

Контузија на мозокот кај дете е блага трауматска повреда на мозокот (ТБИ), која е предизвикана од силно физичко или механичко влијание врз главата на детето. Треба да се напомене дека во овој случај повредата е наменета без нарушување на интегритетот на черепот.

...

Контузијата на мозокот е трауматско оштетување на менингите што се јавуваат како резултат на изложеност на одредена механичка сила. Често, со таква штета, влијае на индивидуалните лобуси - временскиот и фронталниот лобус.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.