Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трчање во прстите

Трнувањето во прстите е сензација што секоја личност доживеала барем еднаш во својот живот. Често се манифестира истовремено со вкочанетост. Причините за оваа патолошка состојба може да бидат сосема безопасни и доста сериозни. Но, малкумина со манифестација на вкочанетост или трнење во прстите се обраќаат за помош на квалификувани професионалци. Но, токму таков симптом може да укаже на тоа дека опасните болести напредуваат во човечкото тело, на пример, како што се дијабетес , атеросклероза , синдром на хипервентилација на белите дробови и така натаму. Позадините патологии бараат навремена и целосна дијагноза, како и соодветен и сеопфатен третман.

Тонгањето во прстите на десната или левата рака може да се појави во апсолутно секое лице. Ограничувања во однос на полот и возраста, оваа патолошка состојба нема. Често се манифестира дури и кај децата. Исто така вреди да се напомене фактот дека ваквиот симптом се уште почесто се манифестира кај луѓе од постарата возрасна група. Ова се должи на физиолошкото стареење на телото, како и развојот на разни болести на кардиоваскуларните и нервните системи.

Етиолошки фактори

Чести се случаи кога трнењето во врвовите на прстите од десната или левата рака се манифестира со сосема безопасна и безопасна причина - поради механичка компресија на ткивата и крвните садови на екстремитетот. Како резултат на ова, до одреден степен, нарушувањето на раката со телесни течности е нарушено, во овој случај со крв и лимфа. Во овој случај, на лицето се забележува не само појавата на пецкање во прстите, туку и вкочанетост во погодениот екстремитет. Пример за таков случај е долг сон во една положба, кога едно лице притиска на една рака со сета тежина на неговото тело. Кога тој се буди и ја менува позицијата, циркулацијата на крвта постепено се обновува, а чувството на вкочанетост го отстапува чувството на печење во прстите.

Други причини за манифестирање на таквото чувство се упатуваат од страна на лекарите на патолошки. Во овој случај, водечка причина за пецкање во прстите на десната или левата рака е секоја болест, на пример, нервниот систем. Во овој случај, пипењето ќе делува како симптом на оваа болест, и важно е веднаш да се консултирате со лекар за сеопфатна дијагноза и третман.

Причини за пецкање во прстите на левата или десната рака:

 • кубиталниот синдром е една од најчестите причини за пелтечење во прстите;
 • синдром на хипервентилација на белите дробови;
 • дијабетес мелитус;
 • траума на нервните влакна што минуваат во оваа област;
 • остеохондроза . Често станува причина за манифестација на прикажување во прстите на десната или левата рака;
 • Buerger-ова болест ;
 • присуството во крвните садови на лице со одредена количина атеросклеротични плаки кои создаваат механичка пречка за нормален проток на крв;
 • артритис ;
 • намалување на концентрацијата на електролити во крвта;
 • зголемен стрес на зглобните зглобови. На пример, во поглед на професионална активност или монотони физички активности за време на спортот;
 • Лајмска болест ;
 • мултиплекс склероза ;
 • чести депресивни состојби ;
 • зголемена анксиозност. Често придружени не само со пецкање, туку и со вкочанетост;
 • премногу работа;
 • постојани стресни ситуации.

Едно лице треба да посвети посебно внимание на овој симптом, ако во левата рака се манифестира и трнењето и вкочанетоста. Често, овој симптом е предвесник на претстојниот срцев удар или мозочен удар . Во овој случај, невозможно е да се одложи во секој случај, и веднаш треба да го земете пациентот во клиниката за дијагноза и третман.

Тонглирање во прсти

Тунел синдром

Во повеќето случаи, ако има ткиво и вкочанетост само на врвовите на прстите, се јавува синдром на тунел . Оваа болест е типично за луѓето кои, поради своите професионални активности, се принудени да вршат униформирани механички движења со прсти и раце. Ризичната група вклучува машини за пишување, пијанисти, шивачки, фризери и друго.

Во случај на синдром на тунел, тријажата и вкочанетоста се манифестираат поради спазам или механичка компресија на нервните влакна што минуваат низ рачниот зглоб. Исто така се нарекува среден нерв. Дополнителни симптоми кои укажуваат на прогресија на оваа болест - едем на погодениот екстремитет, болка од болна природа.

Медицински настани

Кога ќе се појави таков симптом, треба да бидат посетени неколку специјалисти, како што се ендокринолог, кардиолог и невропатолог. Тие ќе можат да ја идентификуваат вистинската причина за овој симптом, како и да развијат индивидуален и ефективен план за третман кој ќе помогне да се елиминираат и пргав и вкочанетост.

Планот за лекување може да ги вклучува следниве постапки и активности:

 • подготовка на полноправна исхрана и нормализација на режимот на внес на храна. Исто така, треба да ја напуштите потрошувачката на брза храна;
 • нормализација на спиењето;
 • третман со техники на рачна терапија;
 • гимнастика;
 • потрошувачка на лекови, кои имаат за цел нормализирање на циркулацијата на крвта во мозокот и виталните органи, како и намалување на концентрацијата на лош холестерол;
 • земајќи витамински комплекси;
 • хирудотерапија;
 • вакуумска терапија;
 • акупунктура.

Сподели го овој напис:

"Трпење во прстите" се забележува кај заболувања:

Вибрационата болест е патолошки процес кој се јавува наспроти позадината на долготрајното влијание на вибрациите врз телото, што во крајна линија доведува до промени во рецепторскиот апарат и некои делови од централниот нервен систем.

...

Невропатијата на улнарниот нерв - дејствува како различна природна лезија на сличен зглоб, што влијае на нејзините перформанси и подложност на надворешни стимули. Таквото пореметување се смета за прилично честа болест на нервниот систем, пред самиот синдром на карпален тунел.

...

Синдромот на карпален тунел е честа патологија која припаѓа на категоријата на тунелски синдроми и се карактеризира со компресија или исхемија на средниот нерв. Оваа болест најчесто се дијагностицира кај луѓето од средна возраст, а кај жените неколку пати почесто отколку кај мажите.

...

Историски гледано, многу лекари на постсоветскиот простор, кои зборуваат за она што е сколиоза, нагласуваат дека ова е фиксна или непостојана девијација на 'рбетот од нејзината оска, но во современите медицински енциклопедии, сколиозата на' рбетот е дефинирана како три-авионски страничен деформитет на главниот дел од аксијалниот човечки скелет.

...

Тендовагинитис - болест на воспалителна природа, која ги зафаќа тетивните ткива, како и мембраните што го покриваат (во медицината тие се нарекуваат обвивка од тетива). Оваа болест се разликува од тендинитис затоа што воспалителниот процес се јавува исклучиво во оние анатомски места каде што тетива е покриена со специфична обвивка - зглобот на зглобовите, подлогата, ногата, раката и зглобниот зглоб.

...

Тунел синдром или синдром на карпален тунел е невралгично нарушување. Вклучени во групата на тунелни невропатии. Се манифестира со продолжена болка и вкочанетост на прстите. Најчеста причина за појава е продолжено стегање на средниот нерв помеѓу коските и тетивите на зглобот.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.