Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трчање раце

Трнувањето во рацете е контроверзен феномен, бидејќи со периодични манифестации тоа не е алармантен сигнал. Меѓутоа, спротивната ситуација се забележува ако таквиот знак се изразува постојано.

И патолошките состојби и процеси кои немаат врска со заболувања, може да предизвикаат пецкање или вкочанетост во горните екстремитети. Покрај тоа, вреди да се обрне внимание на тоа каква рака е изложена на таков симптом.

Во прилог на главната манифестација, клиничката слика може да се надополни со такви знаци - конвулзии и мускулни грчеви, треска, трнење низ телото и неможност да се движат по будењето.

На позадината на фактот дека изворот може да биде разновидни причини, дијагнозата ќе биде сеопфатна - покрај лабораториски и инструментални испитувања, манипулациите кои лично ги врши лекарот не се најмалку важни.

Причини и третман се два меѓусебно поврзани фактори кои влијаат еден на друг. Во третманот на пецкање на екстремитетите, се вклучени и конзервативните техники и хируршката интервенција.

Етиологија

Најчеста причина за оваа специфична манифестација е дека рацете се наоѓаат во непријатна положба долго време. Во исто време, садовите се компресирани, поради што крвта не се движи кон прстите и дланките, а во горните екстремитети се појавува чувство на пецкање.

Таквата состојба се смета за сосема нормална, но само во случаи кога таа е ретко и кратко изразена. Во спротивно, предиспонирачките фактори треба да се бараат од патолошки процеси.

Така, најчестите извори на пецкање на дланките, прстите или рацете се:

 • текот на дијабетес ;
 • нарушување на функционирањето на тироидната жлезда;
 • недоволно внесување на супстанции како калциум, калиум и витамин Б12;
 • кардиоваскуларна патологија;
 • неконтролиран лек;
 • широк спектар на алергиски реакции;
 • каснувања на животни или инсекти;
 • артериска хипертензија ;
 • хипотироидизам и парестезија;
 • аритмии од било кој тип;
 • банални замор и недостаток на одмор.

Сите горенаведени фактори можат да влијаат на појавата на пецкање во двете раце, но постојат неколку причини кои предизвикуваат појава на сличен симптом само во еден екстремитет.

На пример, трнењето во левата рака може да се активира од:

 • дехидрација на телото во однос на труење со храна или преголема доза на лекови;
 • менопауза и други состојби што доведуваат до хормонални промени во женското тело;
 • недоволна концентрација на шеќер во крвта;
 • спазам на садови локализирани во мозокот;
 • дефицит на витамин Б комплекс;
 • удар или срцев удар ;
 • разни неоплазми во 'рбетот, особено интервертебрална хернија - додека пецкањето ќе се забележи не на раката, туку на прстите;
 • Raynoud-ов синдром - болеста може да се развие во позадината на злоупотребата на лошите навики, лошата исхрана или пренесената емоционална препресија. Вреди да се забележи дека непријатноста често се случува во текот на ноќта;
 • грчеви на садовите од левата рака - лицата кои долго време страдаат од тоа, поради професионални обврски, да останат во една положба страдаат од ова;
 • онколошкиот процес во нервниот систем;
 • остеохондроза и артритис ;
 • продолжена радиотерапија;
 • артроза или болести со заразно потекло.
Интервертебрална хернија - можна причина за треперење на рацете

Појавата на таква сензација во десната рака главно се должи на професионалната активност, но може да се претстават и етиолошките фактори:

 • нарушувања на циркулацијата;
 • повреда на раката или рамениот дел на десната страна на телото;
 • интервертебрална хернија;
 • носи тешки тежини;
 • тунелен синдром ;
 • прекумерна тежина;
 • дијабетес;
 • повреди на 'рбетниот столб во цервикалниот' рбет;
 • смрзнатини;
 • мигрена и други невропатии;
 • патологии на бубрезите и уретрата, најчесто доведуваат до овој уретрит ;
 • остеохондроза;
 • остар нерегуларен крвен тонус;
 • пролонгирани психолошки пореметувања или стресни ситуации;
 • повреда на белите дробови.

Симптоматологија

Поради фактот што треперењето во левата рака или во десниот горниот крај во повеќето случаи е предизвикано од појава на една или друга болест, станува јасно дека клиничката слика нема да биде ограничена на овој симптом.

Од ова произлегува дека комплексот на симптоми ќе биде знак карактеристичен за провокатор на болеста, а тоа значи дека широк спектар на манифестации може да послужи како дополнителни симптоми.

Неопходно е да се побара квалификувана помош во изразот:

 • нарушувања на мокрењето или движењето на цревата;
 • неможност веднаш да се придвижи по будењето;
 • недостаток на чувствителност на прстите на зафатениот екстремитет;
 • краткорочно оштетување на свеста;
 • намалена визуелна острина и кашлица ;
 • оштетување на говорот;
 • чести конвулзии ;
 • мускулна слабост и спазми;
 • гуска испакнатини на кожата;
 • појава на вкочанетост, отежнато со физичка активност;
 • појава на болка во вратот и рамената;
 • ширење на пецкање низ телото, особено на долните екстремитети;
 • промени во температурата на погодената рака - често станува ладно.

Најопасната е ситуацијата во која левата рака се појавува без причина, бидејќи е поблиску до срцето од десната рака. Не помалку вознемирувачки знак - постојано пецкање или вкочанетост на двете раце.

Дијагностика

За да се утврди причината што доведе до силно трнење во рака е доста макотрпен процес. Ако се појави таков симптом, можете да се консултирате:

Еден од овие специјалисти ќе може да спроведе сеопфатна дијагноза и да пропише третман.

Така, со цел да се утврди причината за пецкање во левата рака или во десната рака, потребни се следните дијагностички мерки:

 • проучување на медицинската историја и прибирање на историјата на животот на пациентот;
 • темелно физичко испитување со цел проверка на рефлексите во горните екстремитети;
 • Детално истражување на пациентот - за да се утврди првиот пат кога се појавува главниот симптом и сериозноста на дополнителни симптоми;
 • општ клинички тест за крв;
 • мерење на концентрацијата на витамин Б и шеќерот во крвта;
 • крвен тест за тироидните хормони;
 • уринализа;
 • лабораториски студии за цереброспиналната течност;
 • проценка на брзината на нервната спроводливост;
 • биопсија на кожата или нервот;
 • ангиограм и доплеровско испитување на крвните садови;
 • рентген на погодената рака;
 • електромиографија и васкуларен ултразвук;
 • лумбална пункција и студена стимулација;
 • КТ и МРИ;
 • консултации со експерти од други области на медицината.
Лумбална пункција

Третман

Елиминирањето на пецкањето во рацете бара интегриран пристап, што значи дека ги вклучува следните техники:

 • лекови за чистење на крв и рачна терапија - ова е потребно за да се стабилизира одлевањето на крвта, да се релаксираат мускулите на раката и да се ублажи болката во зглобовите, што предизвикува стегање на нервните завршетоци;
 • Широк спектар на физиотерапевтски процедури - за активирање на периферната циркулација;
 • изведба на гимнастички вежби и терапија за вежбање;
 • текот на терапевтска рачна масажа;
 • терапија со лекови на основната болест;
 • хируршка интервенција - во случаи на откривање за време на дијагнозата на интервертебралната хернија или тумор на било која локализација;
 • употреба на хормонални супстанции - со тироидна дисфункција;
 • различни мерки за рехабилитација - наменети за пациенти кои страдаат од нарушувања на нервниот систем.

Тактиката за третирање на рацете во рацете се прави поединечно за секој пациент, земајќи ги предвид таквите фактори:

 • тежината на главната болест;
 • возрасна категорија на пациентот;
 • тежината на главниот клинички знак;
 • присуство на придружни симптоми;
 • можно додавање на компликации.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне дури и штиклирање во рацете, потребно е да се следат општите правила на профилакса, кои се многу едноставни. За ова ви е потребно:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • редовно вежбајте, но избегнувајте физички преголема работа;
 • јаде право и избалансиран;
 • избегнувајте стресови и нерви, како и разни повреди на горните екстремитети;
 • земете само оние лекови што лекарот ќе ги издаде, со строго почитување на дневната стапка и времетраењето на употребата;
 • за зајакнување на имунолошкиот систем;
 • целосно се релаксираат;
 • за лекување на болести кои можат да доведат до појава на таков знак долго пред да се случи - за ова е многу важно најмалку двапати годишно да се спроведе целосна превентивна проверка во медицинска установа, со задолжителни посети на сите лекари.

Што се однесува до прогнозата, тоа директно зависи од тоа зошто во рацете се појавува вкочанетост и пецкање. Во секој случај, раната дијагноза и интегриран пристап кон лекувањето значително ја зголемуваат веројатноста за поволен исход. Недостатокот на терапија може да предизвика развој на компликации на болеста.

Сподели го овој напис:

"Трнливи раце" се забележува кај заболувања:

Остеохондрозата на градниот кош, која ќе ја разгледаме во нашата статија денес, е еден од видовите на остеохондрозни манифестации - болести на 'рбетот, како резултат на кои меѓувертебралните дискови со' рскавица се погодени во соодветната област на нејзината концентрација. Торакалната остеохондроза, чии симптоми се базираат на концентрација во торакалниот регион, предизвикува развој на секундарни промени директно во пршлените со истовремено негативно влијание врз функционирањето на внатрешните органи.

...

Протресот на цервикалниот 'рбет е комплексна и тешка патологија, која се карактеризира со патолошки излив на интервертебралниот диск. Како по правило, болеста напредува како резултат на дегенеративни-дистрофични процеси кои се јавуваат во 'рбетниот столб.

...

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...

Каротидна стеноза е патолошка состојба која се развива поради стеснување на луменот на дадена артерија. Овие садови се наоѓаат на десната и левата страна на вратот. Преку овие садови, крвта тече во мозокот. Каротидна стеноза е главен фактор на ризик за мозочен удар.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.