Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Места за расположение

Како главни симптоми кои се манифестираат кога се менуваат расположението, можете да назначите ненадејни манифестации на агресија што се појавуваат "надвор од синото", како и раздразливост, сомневање, непредвидливост и несоодветно однесување, проблеми со концентрација, чести промени во расположението во текот на денот (до крајности - од неконтролирана забава до екстремната манифестација на депресија).

Во чести случаи, промени во расположението се придружени од друг вид на симптоми кои ја карактеризираат не само емоционалната страна на нарушувањето. Особено може да има нарушување на апетитот (и на поголема и помала страна на интензитетот на апсорпцијата на храната), промена на тежината, инконтиненција, губење на чувствителност (на пример, чувствителноста на прстите на рацете или нозете може да исчезне). Покрај тоа, може да има прекршувања на овулаторно-менструалниот циклус, недостаток на здив, инконтиненција, отежнато дишење, гадење и повраќање.

Опасноста од промени во расположението може да лежи во фактот дека државата, како што веќе споменавме, може да оди во крајности. Со оглед на тоа, промените во расположението, кои се сметаат за целина како синдром, вклучувајќи и симптоми со различен редослед, може да бидат оптоварени со опасност, што е особено важно кога се појавуваат следните состојби:

 • лицето има постојано неподготвеност да живее, што може да достигне обиди да се имплементираат конкретни мерки за елиминирање на опсесивната состојба (самоубиство);
 • може да постојат одделни периоди во кои пациентот буквално го исклучува умот (т.е. одделни временски интервали "исфрлаат" од реалноста);
 • се развива една држава во која лицето губи контакт со реалноста, не разбира каде е, кој е, што треба да се направи во околностите што го опкружуваат итн.

Како причини против кои синдромот се манифестира, може да се идентификува следното:

 • депресија;
 • менопауза;
 • тенденција на агресија;
 • повреда на мозокот;
 • менингитис;
 • нарушувања на спиењето;
 • тумор на мозокот;
 • употреба на одредени лекови;
 • Алцхајмерова болест (кај постари пациенти);
 • бременост;
 • интоксикација на телото во однос на позадината на пролонгирана и значајна употреба на алкохол или заради преголема доза на опојни дроги;
 • ненадејна промена на нивото на шеќер во крвта итн.

Сподели го овој напис:

"Намалувања на расположението" се забележани кај заболувања:

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...

Аденоидите кај децата е воспалителен процес кој се јавува во фаринџалните крајници и се карактеризира со зголемување на нивната големина. Оваа болест е карактеристична само за деца на возраст од една до петнаесет години, најчести егзацербации се јавуваат во период од три до седум години. Со возраста, овие крајници се намалени во големина, а потоа генерално атрофија. Се манифестира во различни форми и степени, во зависност од факторите и патогените микроорганизми.

...

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...

Аксимизацијата е процес на прилагодување на организмот на нови климатски и еколошки услови. Овој процес е забележан доста често кај децата по неколку дена на море. Симптомите на ова нарушување наликуваат на обичната настинка.

...

Алалија е нарушување на функцијата на говорот во која детето не може делумно (со слаб вокабулар и проблеми при конструирање фрази) или целосно да зборува. Но, болеста се карактеризира со фактот дека менталните способности не се нарушени, детето совршено разбира и слуша. Главните причини за болеста се сметаат за комплицирано породување, болест или повреда на мозокот на рана возраст. Болеста може да се излечи со долга посета на логопед и со помош на лекови.

...

Алергиската уртикарија се смета за прилично честа болест на кожата која се дијагностицира кај луѓе, без оглед на полот и возрасната група. Најчесто се јавува во акутна форма, поретко станува хронична.

...

Амилоидозата е болка која може да влијае на сите органи во телото. Главната причина за нејзиниот развој е акумулацијата на амилоидните протеини во ткивата, кои вообичаено не треба да бидат во телото. Како по правило, ова нарушување на производството на протеини влијае врз телото на луѓето од 60 години и постари. Најопасната работа е дека АА и А1 амилоидозата може да станат "катализатор" за болести како склероза, недостаток на внатрешни органи, па дури и атрофија на екстремитетите.

...

Ангиодисплазијата е патолошки процес, како резултат на кој се зголемува бројот на поткожни садови. Во случај на гастроинтестинален тракт, ова може да доведе до внатрешно крварење, што е крајно опасно за животот. Се забележува дека таквата васкуларна болест може да биде вродена. Кај новороденчињата, капиларната ангиодисплазија е локализирана во регионот на лицето, долните екстремитети, поретко во рацете.

...

Кимомерли аномалија е патолошки процес во кој се формира дополнителен лак во цервикалниот прешлен. Ова доведува до развој на синдром на компресија, оштетена координација на движењата, мускулна слабост и други нарушувања на телото.

...

Апнеа е патолошки процес предизвикан од еден или друг етиолошки фактор кој води кон краткотраен прекин на дишењето за време на спиењето. Апнеа за ноќно спиење кај новороденчињата е доста честа појава - до 60% од случаите. Кај недоносените бебиња, оваа бројка достигнува 90%. Во овој случај, можно е како прекршување на процесот на дишење и негово запирање, но не повеќе од 10 секунди. Во повеќето случаи, апнеја за спиење исчезнува за 3-5 недели.

...

Апендицитис кај дете е воспаление на апендиксот, кој се смета за една од најчестите итни заболувања во педијатриската хирургија, бидејќи изнесува околу 75% од итните медицински операции.

...

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...

Астенивенгетативен синдром (АБЦ) е патолошки процес во кој се јавува функционално нарушување на автономниот систем, кое е одговорно за функционирањето на внатрешните органи. Најчесто, таквото прекршување произлегува како резултат на неспособноста на лицето соодветно да одговори на стресни ситуации.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Атипичниот аутизам (синдром на нарушување на аутистичкиот спектар, инфантилен аутизам) е невропсихијатриска болест која предизвикува кршење на перцепцијата и разбирање на околната реалност. Оваа болест може да доведе до неповратна ментална ретардација или RRD. Развојот на таков патолошки процес се должи на кршењето на мозочните структури, што во повеќето случаи е неповратно.

...

Автоагресијата е психијатриско нарушување кое се карактеризира со фактот што лицето намерно му нанесува физичка штета на себе: тој ги исечува или гребе рацете, се удира, ја раскинува кожата, ја раскинува косата и така натаму. Обидите да се изврши самоубиство, односно самоубиство, исто така, треба да се припишат на авто-агресија.

...

Автоимуниот тироидитис е автоимуна болест на тироидната жлезда, која се карактеризира со хроничен тек. Како што се развива, се јавува постепено и долгорочно уништување на тироцитите. Како резултат на тоа, состојбата на хипотироиди почнува да напредува. Медицинската статистика е таква што болеста се јавува кај 3-11% од вкупното население.

...

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...

Ниман-Пик болест е наследна болест во која постои акумулација на маснотии во различни органи, најчесто во црниот дроб, слезината, мозокот и лимфните јазли. Оваа болест има неколку клинички форми, секоја со своја прогноза. Не постои специфичен третман, висок ризик од смрт. Болеста Niemann-pick е подеднакво подложна на мажи и жени.

...

Пик-овата болест е неповратен патолошки процес кој води кон целосна атрофија на церебралниот кортекс, најчесто во фронталниот и темпоралниот лобус. Ова на крајот предизвикува деменција. На болеста обично се дијагностицира по 50-годишна возраст, меѓутоа, можни се случаи на оштетување на лица со помлада или постара возраст. Третманот, во повеќето случаи, е палијативен по природа и има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

...

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...

Вибрационата болест е патолошки процес кој се јавува наспроти позадината на долготрајното влијание на вибрациите врз телото, што во крајна линија доведува до промени во рецепторскиот апарат и некои делови од централниот нервен систем.

...

Вирусен бронхитис е акутна инфламаторна болест која првенствено влијае на долниот респираторен тракт. Најчесто тоа е компликација по страдањето од грип, голема кашлица и други болести со слична етиологија. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста, но најчесто се дијагностицира кај деца и кај постари лица, поради ослабен имунолошки систем.

...

Воспаление на јајниците е акутен или хроничен патолошки процес кој ги зафаќа женските сексуални жлезди и предизвикува нарушување во нивното нормално функционирање. Доста често, патологијата е придружена со оштетување на фалопиевите туби - во такви ситуации, болеста се нарекува салпинго-офоритис или аднекситис.

...

Хебефренија (синхрофрена шизофренија) е доволно ретка генетски предизвикана болест поврзана со дезинтеграцијата на личноста. Недостатокот од третман и психотерапевтска помош е полн со сериозни последици не само за пациентот, туку и за неговите роднини.

...

Родовата дисфорија (нарушување на половиот идентитет) е психијатриска болест која се карактеризира со неперцепција од страна на поединецот од неговата или нејзината полова особина. Ова не треба да се меша со неконвенционалната ориентација: во овој случај, лицето се обидува целосно да го промени својот пол и да доведе иден животен стил во согласност со промените.

...

Хипербилирубинемијата е патолошка состојба кога нивото на билирубин во крвта се зголемува. Развојот на болеста предизвикува разни болести на внатрешните органи. Ова се болести на црниот дроб и жолчните камења. Ако процесот на хипербилирубинемија е во првата фаза на развој, тогаш не се спроведува специфична терапија. Во некои случаи, жолчното кесе започнува да се разгорува.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.