Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Непотребни раце

Вкочанетоста на рацете е знак кој се манифестира во форма на нарушена подвижност на горните екстремитети на краткорочна или долгорочна природа. Може да биде симптом на сериозен патолошки процес. Честа вкочанетост на раката бара консултација со лекар и последователно сеопфатен третман. Невозможно е да се игнорира овој симптом, бидејќи може да предизвика развој на сериозни компликации.

Етиологија

Ако раката се вкочани по спиење или останува во непријатна положба за кратко време, тогаш овој симптом не претставува закана за животот. Во случај кога вкочанетост на рацете или прстите често се забележува и продолжува, ова може да биде манифестација на одреден патолошки процес.

Постојат следниве етиолошки фактори на овој симптом:

Треба да се забележи дека етиолошките фактори може да варираат, во зависност од локацијата на симптомот. Значи, вкочанетоста на левата рака може да се должи на следните причини:

Вкочанетоста на левата рака може да биде знак на мозочен удар.

Покрај тоа, вкочанетоста на венецот може да се манифестира од акутен недостаток на витамин Б12. Вкочанетост на рацете за време на раната бременост и краток карактер се должи на физиолошките промени во телото.

Вкочанетоста на десната рака може да се должи на следната етиологија:

Во некои случаи, вкочанетоста на десната или левата рака може да биде манифестација на патолошкиот процес во внатрешните органи, вклучително и во однос на ракот. Затоа, веднаш треба да се консултирате со лекар за третман. Немојте независно да ги споредувате причините и третманот и да земате лекови по своја дискреција.

Симптоматологија

Севкупната клиничка слика ќе биде надополнета со карактеристични знаци, во зависност од етиологијата на оваа болест.

Вкочанетоста на рацете и нозете е придружена со следниве симптоми:

 • слабост во екстремитетот, неспособност да се движат или да го собере предметот;
 • метеж во прстите;
 • формирање на "гуска кожа";
 • чувствувајќи ладно во рака.

Ако таква состојба не исчезне во рок од 2-3 минути, тогаш можеме да зборуваме за симптомот како манифестација на одреден патолошки процес. Во случај кога дијабетес мелитус е причина за вкочанетост во десната или левата рака, тогаш општата клиничка слика е надополнета со следните симптоми:

Во случај на патологии на мускулно-скелетниот систем, клиничката слика е надополнета со следните карактеристики:

 • вкочанетост на рацете ноќе, дури и со удобно држење;
 • периодични напади на болка;
 • вкочанетост на движење;
 • нарушен мускулен тонус;
 • трнење во латералниот дел од дланките;
 • сензација на вкочанетост на прстите.

Треба да се сфати дека таквите симптоми може да бидат манифестација на тунелен синдром и склероза и патологии со слична етиологија. Затоа, во присуство на таква клиничка слика, итна потреба да се побара медицинска помош.

Дијагностика

Првично, лекарот врши детален физички преглед на пациентот со појаснување на општата историја. За време на површно испитување, лекарот треба да дознае дали пациентот бил болен со некоја од горенаведените болести, земал лекови пред појавата на симптомите, и ако е така, кои од нив. За точна дијагноза може да се користат такви лабораториски и инструментални методи на истражување:

МНР
 • биохемиски крвни испитувања;
 • уринализа;
 • тест за гликоза во крвта;
 • алерген тест;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • радиографија на внатрешните органи.

Со оглед на клиничката слика, целокупната дијагностичка програма ќе биде дополнета со соодветни методи. Лекарот може да ја запише програмата на терапија само по финалната изјава за дијагноза и идентификација на етиологијата. Неовластената употреба на лекови може да доведе до сериозни компликации. Ако пациентот земал лекови за да го отстрани овој симптом, неопходно е да се каже за тоа пред испитувањето.

Третман

Како да се третира вкочанетост на левата или десната рака може да му каже лекарот само по точна конечна изјава за дијагнозата. Основната терапија ќе зависи од етиологијата на патолошкиот процес, во клиничката слика за која постои овој симптом. Терапијата со лекови е исто така пропишана само поединечно.

Текот на третманот може да ги вклучува следните активности:

 • физиотерапија;
 • терапевтски вежби;
 • курсеви за рачна терапија;
 • рефлексологија.

Во однос на физиотерапијата, лекарот може да го пропише следново:

 • електрофореза;
 • микротекстонска изложеност;
 • ултразвук.

Терапијата и времетраењето на процедурите ги пропишува само лекарот што посетува. Невозможно е да се запре третманот без дозвола или да се направат прилагодувања, дури и со подобрување на благосостојбата.

Превенција

Не постои програма за превенција, бидејќи ова е симптом, а не посебна болест. Треба, воопшто, да ги следат правилата за здрав начин на живот, периодично да преживеат превентивен медицински преглед и да не се лекуваат самостојно.

Сподели го овој напис:

"Вкочанетост на рацете" е забележано кај заболувања:

Адисонова болест или бронзена болест е патолошка лезија на надбубрежниот кортекс. Како последица на тоа, се намалува секрецијата на надбубрежните хормони. Адисонова болест може да влијае и на мажите и на жените. Во главната група за ризик, луѓето во возрасната група од 20-40 години. Адисонова болест се карактеризира како прогресивна болест со тешка клиничка слика.

...

Бурситис на рамо заеднички - воспаление на артикуларната кеса со течност, која е локализирана помеѓу коската и тетивата во заедничкиот ражен зглоб. Таков воспалителен процес најчесто се јавува поради влијанието на големите оптоварувања на рамениот зглоб. Но, ова не е единствената причина за прогресијата на патологијата. Рани повреди, абнормални адхезии на коските по фрактура, артритис, како и некои автоимуни болести може да предизвикаат таква болест.

...

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...

Хиестезијата е патолошки процес кој се карактеризира со оштетена чувствителност во долните или горните екстремитети, лицето и другите делови на телото. Сличното чувство може да биде симптоматско: хипестизијата на лицето или во регионот на екстремитетите може да се манифестира по долг престој во непријатна положба. Меѓутоа, ако таков симптом се јавува често, во секој случај, треба да побарате медицинска помош.

...

Остеохондрозата на градниот кош, која ќе ја разгледаме во нашата статија денес, е еден од видовите на остеохондрозни манифестации - болести на 'рбетот, како резултат на кои меѓувертебралните дискови со' рскавица се погодени во соодветната област на нејзината концентрација. Торакалната остеохондроза, чии симптоми се базираат на концентрација во торакалниот регион, предизвикува развој на секундарни промени директно во пршлените со истовремено негативно влијание врз функционирањето на внатрешните органи.

...

Невропатија на радијалниот нерв (синусен невритис на радијалниот нерв) е лезија на сличен сегмент, имено, метаболна, посттрауматска, исхемична или компресија, локализирана во било кој дел од неа. Оваа болест се смета за најчеста кај сите периферни мононевропатии.

...

Рабдомиолизата е синдром кој се развива на позадината на оштетувањето на скелетните мускули, што е поврзано со појавата во крвта на голема количина на слободен миоглобин. Особеноста на оваа болест е тоа што може да се развие речиси незабележливо за луѓето.

...

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...

Каротидна стеноза е патолошка состојба која се развива поради стеснување на луменот на дадена артерија. Овие садови се наоѓаат на десната и левата страна на вратот. Преку овие садови, крвта тече во мозокот. Каротидна стеноза е главен фактор на ризик за мозочен удар.

...

Тендовагинитис - болест на воспалителна природа, која ги зафаќа тетивните ткива, како и мембраните што го покриваат (во медицината тие се нарекуваат обвивка од тетива). Оваа болест се разликува од тендинитис затоа што воспалителниот процес се јавува исклучиво во оние анатомски места каде што тетива е покриена со специфична обвивка - зглобот на зглобовите, подлогата, ногата, раката и зглобниот зглоб.

...

Тунел синдром или синдром на карпален тунел е невралгично нарушување. Вклучени во групата на тунелни невропатии. Се манифестира со продолжена болка и вкочанетост на прстите. Најчеста причина за појава е продолжено стегање на средниот нерв помеѓу коските и тетивите на зглобот.

...

Цервикалгија - е болка која има различен степен на сериозност и е локализирана во вратот. Луѓето од било која возраст и пол страдаат од ова нарушување. Главните причини за формирање на таква состојба се повреди на грлото на матката и текот на болестите кои негативно влијаат на 'рбетот. Сепак, исто така има и безопасни предиспонирачки фактори, на пример, непријатна положба за спиење.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.