Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ноќно потење

Ноќното потење може да биде знак на болест во скоро секој систем на телото. Честа манифестација на таков симптом е предуслов за консултација со доктор. Сепак, треба да се разбере дека потењето во текот на ноќта може да биде причина за слабо проветрени простории или премногу топло постелнина.

Етиологија

Треба да се напомене дека покрај општите етиолошки фактори, причините за прекумерно потење можат да бидат карактеристични само за мажите и само за жените, поради физиолошките карактеристики на организмот.

Чести причини за ноќни потења вклучуваат следново:

За заразни болести кои можат да предизвикаат прекумерно потење ноќе, треба да го вклучат следното:

Причини за ноќно потење

Ноќно потење кај жените може да се должи на следните патолошки процеси:

 • хормонални промени кои се поврзани со менопауза и менопауза ;
 • предменструален синдром ;
 • тироидна патологија;
 • предвремено исчезнување на функцијата на јајниците;
 • развој на хормон-зависен тумор;
 • рана бременост поради промени во нивоата на хормони.

Ноќните потења кај мажите можат да ги имаат овие етиолошки причини:

 • почетокот на андропаузата е типичен за мажи над 50 години;
 • воспаление на простатата;
 • рак на тестисите ;
 • почетната фаза на цироза на црниот дроб ;
 • прекумерна потрошувачка на алкохол или земање дрога.

Покрај тоа, неопходно е да се идентификуваат етиолошките фактори кои можат да бидат карактеристични само за детето:

Манифестацијата на таков симптом кај децата и возрасните бара консултација од медицински професионалец. Само-третманот е неприфатлив, бидејќи може да доведе до сериозни компликации.

Симптоматологија

Природата на симптомите ќе зависи од основната причина. Ако симптом е предизвикан само од надворешни фактори на изложеност (висока температура во просторијата, недостаток на вентилација), тогаш нема да има специфични знаци.

Ако прекумерно потење во текот на ноќта е предизвикано од инфекција, може да се појават следниве дополнителни симптоми:

Во некои случаи може да се забележи нестабилен крвен притисок.

Ноќни потење за ХИВ може да се надополни со следниве знаци на клиничката слика:

Знаци на ХИВ инфекција

Потењето во текот на ноќта кај жените може да има такви дополнителни карактеристики:

Оваа клиничка слика може да укаже и на специфичен патолошки процес и промени поврзани со возраста. Ако зборуваме за возрасна група од 45-50 години, тогаш можно е ноќно потење за време на менопаузата.

Мажите што се ноќат по ноќ имаат практично исти знаци, но интензитетот на манифестацијата може да варира, во зависност од основната причина.

Дијагностика

Дијагностичките процедури ќе зависат од моменталната клиничка слика и општото здравје на пациентот. Програмата за истражување може да го содржи следново:

 • земање примероци од крв и урина за општа анализа;
 • крвен тест за биохемиски состав;
 • Ултразвук на карличните органи и абдоминална празнина;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • ХИВ тест;
 • имунолошки студии.

Точната дијагностичка програма ја одредува лекарот што посетува.

Третман

Во овој случај, тешко е да се изолира општа терапија со лекови, бидејќи симптомот може да биде присутен кај речиси секоја болест. Ако ноќно потење не се активира со онколошки процес или со развој на бенигнен тумор, тогаш се користат конзервативни терапии. Во спротивно, се избира методот на хируршка интервенција.

Исто така, нема таргетирани превентивни методи, бидејќи ова е симптом, а не посебен патолошки процес. Тоа обично треба да се придржува до правилата за здрав начин на живот и веднаш да ги отстрани сите болести. Покрај тоа, не треба да заборавите за важноста на превентивниот медицински преглед.

Сподели го овој напис:

"Ноќно потење" се забележува кај заболувања:

Апнеа е патолошки процес предизвикан од еден или друг етиолошки фактор кој води кон краткотраен прекин на дишењето за време на спиењето. Апнеа за ноќно спиење кај новороденчињата е доста честа појава - до 60% од случаите. Кај недоносените бебиња, оваа бројка достигнува 90%. Во овој случај, можно е како прекршување на процесот на дишење и негово запирање, но не повеќе од 10 секунди. Во повеќето случаи, апнеја за спиење исчезнува за 3-5 недели.

...

Автоимуниот гастритис е патолошки процес на непозната етиологија во која телото почнува да произведува клетки кои го уништуваат ткивото на стомакот, што резултира со воспалителен процес. Според статистичките податоци, оваа форма на гастритис ретко се дијагностицира - не повеќе од 10% од вкупните случаи на гастритис. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...

Синдромот на болка е непријатно чувство дека секој човек се чувствувал барем еднаш во својот живот. Речиси сите болести се придружени со таков непријатен процес, затоа овој синдром има многу варијанти, од кои секоја се карактеризира со свои причини, симптоми, интензитет, времетраење и методи на лекување.

...

ХИВ е подмолна инфекција која не се манифестира долго време. Затоа е исклучително тешко да се одредат симптомите на ХИВ кај жените, особено во рана фаза, бидејќи тие се од општа природа, што не укажува на присуство на вирус во телото. Во исто време, ако не започнете антивирусна терапија навремено, очекуваниот животен век на пациентот е намален, бидејќи симптомите на болеста напредуваат и, на крајот, доведуваат до развој на СИДА. Првите симптоми на болеста не даваат идеја за причините за нивниот изглед, затоа лекувањето на болеста е попречено од клиничката природа на овие манифестации и неможноста да се направи дијагноза за време на периодот на инкубација.

...

ХИВ кај мажи е опасна вирусна болест која денес не може да се излечи целосно. Има неколку начини на инфекција. Најчесто тие се болни мажи со репродуктивна возраст. Можен е премин од мајка на фетус. Во овој случај, симптомите на болеста се манифестираат во детството.

...

Вегенеровата грануломатоза е подтип на системски некротичен васкулитис, кој главно влијае на ткивата и крвните садови на горниот респираторен тракт. Во главната група на ризик од овој патолошки процес се мажи и жени од 25 до 40 години. Со генерализирана форма на патологија, клиничката прогноза е крајно неповолна.

...

Дисеминирана туберкулоза е специфична патологија на бактериска природа, која се јавува со формирање на голем број на фокуси на туберкулозниот воспалителен процес со локализација во ткивата на белите дробови. Се смета за прилично честа болест која се дијагностицира кај 15% од случаите на лезии на респираторниот систем.

...

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...

Лимфаденопатија е состојба во која лимфните јазли се зголемуваат во големина. Ваквите патолошки промени укажуваат на сериозна болест која напредува во телото (често на онколошка природа). За точна дијагноза потребни се неколку лабораториски и инструментални анализи. Лимфаденопатија може да се формира во кој било дел од телото, па дури и да влијае на внатрешните органи.

...

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...

Буркит-овиот лимфом е екстремно висок степен на не-Хоџкиновиот лимфом кој се развива од Б-лимфоцитите. Карактеристика и клучна опасност од овој лимфом е неговата способност да се шири не само во лимфниот систем, туку и надвор од нејзините граници. Како по правило, ако влезе во коскената срцевина или цереброспиналната течност, лицето ќе има разочарувачка прогноза. Без квалификувана помош и правилно пропишана терапија, Буркит-овиот лимфом е фатален.

...

Миелоидната леукемија или миелоидна леукемија е опасен канцер на хематопоетскиот систем, во кој се зафатени матичните клетки на коскената срцевина. Кај луѓето, леукемијата често се нарекува "леукемија". Како резултат на тоа, тие целосно престануваат да ги исполнат своите функции и брзо да се размножуваат.

...

Неврогенски мочен меур - нарушување на функционирањето на мочниот меур, што е предизвикано од дефект на нервниот систем. Треба да се напомене дека и други болести со слична клиничка слика исто така може да се користат со ист термин. Болеста може да биде речиси иста кај жените и мажите.

...

Преголемата работа е услов што не само што се соочуваат денес, туку и возрасните, но и децата. Се карактеризира со намалена активност, поспаност, оштетено внимание и раздразливост. Покрај тоа, многу луѓе веруваат дека прекумерната работа не е сериозен проблем и дека е доволно добро да спие доволно за да помине. Всушност, невозможно е да се ослободиме од таквата повреда со продолжен сон. Спротивното е точно - постојаната желба за спиење и неможноста да се опорави по спиење се главните симптоми на прекумерната работа.

...

Пневмонитисот е патолошки процес кој резултира со пораз на алвеолите или плевралното ткиво. Како по правило, оваа болест нема инфективна компонента. Со навремено започната терапија не предизвикува компликации. Во отсуство на навремена и правилна терапија може да биде фатална. Доста често, преосетливиот пневмонитис се нарекува алвеолитис. Нема фундаментална разлика во ова.

...

СИДА е опасна болест, чиј развој предизвикува ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција). До денес, научниците сé уште не успеале да создадат фармацевтски алат кој би можел да го победи овој "убиец". Поради оваа причина главниот метод за борба против ХИВ е нејзината ефикасна превенција. За првпат научниците почнаа да зборуваат за СИДА во 1980-тите. Но, всушност, ХИВ почна да ги удира луѓето од Западна Африка уште во триесеттите години. Сега оваа болест стана модерна "чума", како што се повеќе и повеќе луѓе се инфицираат со неа. Последиците од СИДА-та се често тешки (фатални).

...

Спленомегалија е патолошка состојба која се карактеризира со зголемена слезина. Ова не е независна болест, но важен симптом на друга болест. Исто така вреди да се напомене дека зголемувањето на слезината може да се дијагностицира кај 5% од сосема здравите луѓе.

...

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...

Ерозивниот антрален гастритис е воспалителен процес кој води до патолошки промени во антралниот регион на стомакот, кој е најблиску до дуоденумот. Со навремено започната терапија не предизвикува компликации. Во спротивно, може да доведе до сериозни компликации, вклучувајќи чир на желудник и внатрешно крварење. Последново е често фатално. Нема ограничувања во однос на возраста и полот, но децата ретко се дијагностицираат.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.