Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неволно мокрење

Неволно мокрење не е независна нозолошка единица. Ова е еден вид на симптом кој покажува дека секоја патологија која бара третман напредува во човечкото тело. Најчесто, жените се соочуваат со оваа патолошка состојба, но исто така често се дијагностицира кај мажите и кај децата. Почесто, неволно мокрење ги мачи жените во старост, како и по породувањето. Важно е да се разбере дека ова не е физиолошка состојба, туку патологија која бара навремена корекција користејќи конзервативни и хируршки методи на лекување.

Видови

Во зависност од причините за неволно мокрење, лекарите ги разликуваат следниве видови патологија:

 • сенилно присилно испуштање на урина. Како што старее телото, бројот на мускулните структури се намалува, а мускулната маса на човечкото тело исто така се намалува. Кај жените и мажите, мускулите на сфинктерите и мускулите на карлицата се ослабени, па може да се забележи неконтролирано ослободување на урината;
 • ноќен тип. Во овој случај, празнењето на урината е забележано ноќе поради неговата преголема акумулација во мочниот меур;
 • стрес тип. Главната причина за манифестирање на оваа состојба кај мажите и жените е нарушување на целосното функционирање на сфинктерот на мочниот меур. Во овој случај, ослободување на одредена количина урина се забележува при кашлање, силна смеа, дури и мала физичка активност;
 • итен тип Во овој случај, неволно мокрење кај мажите и жените се манифестира поради зголемената контракција на мускулните структури на мочниот меур. Главниот симптом на овој тип на патологија е тоа што едно лице има силна потреба да уринира;
 • мешан тип. Постојат неколку знаци кои се карактеристични за горенаведените форми. Неволно мокрење може да се забележи и со силна кашлица, и поради неодолива и силна потреба за уринирање.
Видови на уринарна инконтиненција

Уринарна инконтиненција кај мажите

Кај мажите, неволно мокрење е забележано неколку пати помалку отколку кај жените. До одреден степен ова се должи на особеностите на структурата на нивниот уринарен систем. Најчесто оваа состојба во претставници на силна половина на човештвото се манифестира поради такви причини:

 • рак на простата ;
 • аденомот на простатата ;
 • промени поврзани со возраста во мускулите на карлицата, во органите на уринарниот систем, како и во ткивата на простатата;
 • претходно префрлени оперативни интервенции на простатата;
 • тежок стрес или ментални абнормалности, исто така, може да предизвика уринарна инконтиненција кај мажите;
 • патолошки невролошки профил. Најчесто, несаканото испуштање на урина е забележано кај мажи наспроти позадината на Паркинсонова болест , мултиплекс склероза , по мозочен удар и други болести;
 • инфективни процеси кои се случуваат во долниот дел на уринарниот тракт;
 • траума на 'рбетниот мозок или мозокот, поради што е нарушен директниот однос на овие органи со мочниот меур (нарушување на инервацијата);
 • потрошувачка на одредени групи фармацевтски лекови;
 • формирање на конгломерати во мочниот меур или во бубрезите.

Принудното мокрење предизвикува не само физички, туку и психолошки непријатности кај човекот. Понекогаш урина може да се екскретира дури и кога кашлање или кивање. Но и покрај тоа, претставниците на посилниот пол не брзаат да побараат помош од компетентен специјалист, бидејќи веруваат дека сè се нормализира сама по себе. Всушност, колку што побрзо се дијагностицира и правилно лекување, толку е поголема шансата за избегнување на разни компликации. Важно е да се утврди вистинската причина за прогресијата на таквата состојба кај маж. За таа цел, лекарот може да ги препише следните испитувања:

Третманот на оваа патолошка состојба се изведува со користење на неколку техники:

 • Специјалната гимнастика е насочена кон зајакнување на карличните мускули;
 • третман со лекови. Мажите можат да бидат пропишани антидепресиви, антибиотици (вклучуваат во текот на третманот во случај на инфекција), антиспазмодици и антихолинергични лекови;
 • оперативна интервенција. Во овој случај, експертите прибегнаа кон имплантација на вештачки сфинктер за мочниот меур, прашкаста хирургија, како и воведување на специјален гел во ѕидот на каналот за мокрење.

Ненамерна екскреција на урина кај жени

Принудното мокрење кај жените е многу почесто отколку кај мажите. Главните "провокатори" на таквата состојба се инфекциите на уринарниот систем, бременоста, гинеколошките профилни заболувања и така натаму.

Етиолошки фактори:

Инконтиненција кај жените
 • менопауза . Во овој период се намалува секрецијата на естроген во женското тело, што негативно влијае на функционирањето на одредени органи и системи, особено на генитоуринарниот систем;
 • старост Кај постарите жени, мускулниот тонус на мочниот меур се намалува, поради што е изгубена способноста целосно да се задржи урината. Урината може да се излачува дури и при кашлање;
 • бременоста е голем фетус или неколку;
 • породување на природен начин. Често, инконтиненцијата се манифестира ако големината на главата на бебето е поголема од излезот од карлицата. Таквите родови се комплицирани и се полни со не само прекршување со ослободување на урина, туку и други патологии;
 • оперативна интервенција на органи локализирани во карлицата;
 • траума на перинеумот со различна тежина, како резултат на која биле оштетени нервните структури на карличната мускулатура, кои се одговорни за контролирање на процесот на екскреција на урина
 • целосно отстранување на гениталниот орган;
 • дебелина од 3 или 4 степени;
 • повреда на 'рбетниот мозок или воспаление;
 • постојано подигнување на тежината поради работа или спорт;
 • дијабетес мелитус ;
 • хроничен цистит (често станува провокатор за инконтиненција кај жените);
 • конгломерати во бубрезите и мочниот меур;
 • пролонгиран запек ;
 • хронична кашлица поради пушење или астма . За време на притисокот на кашлицата во абдоминалната празнина се зголемува, што предизвикува несакано испуштање на урина. Во прилог на кашлање, при кивање се забележува неволно мокрење;
 • болести на централниот нервен систем.

Во случај на неконтролирана урина, жената веднаш треба да оди кај урологот за закажување. Основни дијагностички методи:

Методи на лекување на патологија кај жени:

 • терапија со лекови;
 • назначувањето на специјални вежби дизајнирани да ги тонираат мускулите на карличниот под;
 • инсталација на утерусен прстен;
 • хируршки третман.

Ненамерна екскреција на урина по породувањето

Со проблемот на оштетено мокрење од овој тип, најчесто се најдени жени кои веќе поминале еднократно раѓање. Но, вреди да се напомене дека инконтиненцијата може да се случи дури и за време на бременоста. Но, тука причините се повеќе физиолошки од патолошки. За време на бременоста, проширената матка почнува силно притискање на мочниот меур. Кои доведуваат до ослободување на одредена количина на урина. Но, ова не е патологија, туку норма. Но, ако овој симптом продолжи по бременоста, тогаш ова е алармантен знак кој не може да се игнорира.

По бременоста, нормализацијата на процесот на екскреција на урина трае до една година. Но, исто така се случува дека овој процес не е самиот обновен. Се разбира, заканата за здравјето или животот на една жена не носи таков статус, но ова значително го намалува нејзиниот квалитет на живот. Колку побрзо после бременоста ќе се изврши дијагноза и третман на принудно мокрење, толку повеќе шанси се нормализира функционирањето на мочниот меур.

Фактори кои придонесуваат за појава на неволно уринирање по породувањето:

 • необична мобилност на каналот;
 • неуспех на инервација на мускулите на мочниот меур и карличниот под;
 • чести промени на притисокот во мочниот меур.

Фактори на ризик кои придонесуваат за појава на неволно исфрлање на урината по раѓање:

Неволно мокрење
 • наследен фактор;
 • преголемо овошје и тесна карлица на мајката;
 • хирургија за време на породувањето;
 • премногу брзо зголемување на телесната тежина за време на бременоста;
 • невролошки профил на идната мајка;
 • структурни карактеристики на генитоуринарниот систем.

Симптоми на инконтиненција после бременоста:

 • излачување на одредена количина на урина за време на физичката активност. оптоварување;
 • уринарна инконтиненција ноќе;
 • силен кашлање или кивање може да предизвика мокрење;
 • потребата за мокрење може да се појави кај жена по породувањето, а нагло и неочекувано. Таа не може да го контролира;
 • уринарната екскреција може да се појави кај жена со целосно пополнет мочен меур - не може да ја одржи урината.

Дијагноза на овој симптом кај жените по породувањето:

 • земање историја;
 • гинеколошки преглед. Понекогаш причината за инконтиненција по породувањето може да биде скриена во солзите и повредите на каналот за раѓање;
 • цистоскопија;
 • Ултразвук;
 • цистометрија;
 • uroflowmetry.

Третманот на оваа состојба кај жените по бременоста се спроведува со методи на штедење, бидејќи може да го дои бебето. Изборот на режимот на третман го врши само квалификуван специјалист.

Неволно мокрење кај деца

Овој симптом често се манифестира кај деца. Причините за нејзиниот изглед можат да бидат многу. Сите нивни лекари се поделени во 4 големи групи:

 • органски. Во овој случај, таков непријатен симптом кај децата се манифестира поради дијабетес, абнормалности во структурата на уринарниот систем, влез на инфективни агенси во уретрата и нарушувања на инервацијата;
 • функционален. Запек, хиперактивен мочен меур, намалување на функционалниот волумен на мочниот меур и така натаму може да предизвика појава на симптом кај децата;
 • психолошки. Често, оваа група на причини предизвикува несакана екскреција на урина кај децата. Симптом често се појавува во присуство на ноќни стравови, кавги во семејството, недостаток на родителска љубов. Сето ова негативно влијае на состојбата на децата;
 • генетски. Меѓу научниците постои мислење дека кај децата патологијата се манифестира поради наследниот фактор. Но, овие податоци сè уште не се потврдени.

Третманот на децата треба да се спроведе многу внимателно, за да не им наштети физички и психички. Децата се многу чувствителни и појавата на таков деликатен проблем може да влијае на нивната социјална адаптација. Важно е да се идентификува вистинската причина за симптомот што е можно поскоро и да се елиминира.

Третманот на деца треба да биде само комплексен и да ги вклучи следните чекори:

 • психолошка поддршка за родителите;
 • исхрана;
 • психотерапија;
 • нормализација на исхраната и спиење;
 • терапија со лекови;
 • терапевтска вежба.

Сподели го овој напис:

"Принудно мокрење" се забележува кај заболувања:

Апсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајно губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...

Анафилактичниот шок е тешка алергиска состојба која претставува закана за човечкиот живот, која се развива како резултат на изложеност на телото на различни антигени. Патогенезата на оваа патологија е предизвикана од моментален тип на реакција на телото, во која постои остриот прилив на супстанции како хистамин и други во крвотокот, што предизвикува зголемување на пропустливоста на крвните садови, мускулни грчеви на внатрешните органи и други повеќекратни нарушувања. Како резултат на овие нарушувања, крвниот притисок паѓа, што доведува до недостаток на соодветна количина на кислород од страна на мозокот и другите органи. Сето ова води кон губење на свеста и развој на различни внатрешни нарушувања.

...

Асфиксијата е состојба во која едно лице доживува ограничување во протокот на воздух во назофаринксот, што резултира со задушување со целосен кислород глад, што доведува до клеточна смрт. Тоа се случува поради различни причини од насилни, механички, патолошки или психолошки дејства, кога е нарушена размена на гасови во човечкото тело, што доведува до парализа на респираторниот центар.

...

Куру болест е смртоносна болест која е поврзана со хуманите невродегенеративни болести на прион-протеин. Kourou е класифициран како инфекција на сунѓерести енцефалопатии. Карактеристично лепење и акумулација на деформирани прионски протеини во мозочното ткиво.

...

Простатата е одговорна за производство на течен дел од семената течност, а исто така помага да се исфрли оваа течност за време на ејакулација. Вродената хиперплазија на простатата е бенигна маса која се јавува од вроден епител на простатата. Неговиот внатрешен дел расте во големина, која може да расте од големината на костен до големината на портокал.

...

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...

Ларингизмот е патолошка состојба која се карактеризира со неконтролирана контракција на ларинксот. Тоа се случува одеднаш и предизвикува стеснување или целосно преклопување на глотисот. Наспроти позадината на овие патолошки промени се јавува инспираторна диспнеа. Ларингоспазмот во некои клинички ситуации продолжува заедно со трахеоспазмот.

...

Механичка асфиксија - нарушување на надворешното дишење, кое е предизвикано од механички причини, што доведува до опструкција на кислородот, предизвикувајќи акумулации на јаглерод диоксид. Ако жртвата не добие прва помош, лицето загинува од задушување.

...

Guillain-Barre-ов синдром е група на акутни автоимуни болести кои се карактеризираат со брза прогресија. Периодот на брз развој е околу еден месец. Во медицината ова нарушување има неколку имиња - парализа на Лендри или акутен идиопатски полиневрит. Главните симптоми се мускулна слабост и недостаток на рефлекси, кои произлегуваат од позадината на екстензивно оштетување на нервите (како резултат на автоимуниот процес). Ова значи дека човечкото тело прифаќа сопствено ткиво како туѓо ткиво, а имунитетот создава антитела против погодените нервни мембрани.

...

Спазмофилија е болест која се карактеризира со појава на напади и спазматични состојби директно поврзани со хипокалцемија во крвта. Во медицината, патологијата се нарекува и тетанија. Обично се дијагностицира кај деца на возраст од 6 до 18 месеци.

...

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...

Влакната на вентрикуларниот миокард (срцевиот мускул) треба да се намалат на концерт. Кога се појавуваат контракции, расфрлани, неправилно, се јавува опасна по живот состојба, тип на аритмија - вентрикуларна фибрилација (VF). Влакната се намалуваат неефикасно со фреквенција од 250-480 во минута. Срцева стапка (систола) - до 70 во минута. А обученото срце на спортистот може да издржи до 150 отчукувања во минута.

...

Циститис кај деца е инфективна болест која влијае на мукозната мембрана на мочниот меур и нејзиниот субмукозен слој. Треба да се напомене дека за да се започне воспалителниот процес од ваква природа, хипотермијата или долгиот престој во влага е сосема доволна. Сепак, само докторот може да ја утврди точната причина за развојот на таквата болест.

...

Статус епилептикус (ЕС) се карактеризира со повторување, еден по друг, распоредени епилептични напади, меѓу кои пациентот останува несвесен. Времетраењето на една пароксизма на половина час, или кратки напади следат, кога сеуште не е завршено, а другата веќе започна.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.