Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Уринарна инконтиненција

Уринарна инконтиненција - симптом кој се манифестира во форма на неконтролирано мокрење. Манифестацијата на таквата патологија може да биде и привремена и постојана. Треба да се напомене дека стресната уринарна инконтиненција не е секогаш манифестација на клиничката слика на одреден патолошки процес, туку често се психолошки нарушувања и психосоматика. Во секој случај, само лекарот треба да ја пропише програмата за лекување.

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следниве општи етиолошки фактори за овој симптом:

 • невролошки заболувања;
 • чест стрес или тежок нервен шок во лицето на емоционална нестабилност;
 • нервно оштетување на мочниот меур;
 • долгорочна употреба на лекови - антибиотици, невролептици, антидепресиви, апчиња за спиење;
 • мултиплекс склероза ;
 • заразни болести на генитоуринарниот систем;
 • онколошки процеси;
 • неактивни мускули на мочниот меур;
 • хирургија на матката или простатата;
 • формирање на лузна ткиво во урогениталниот систем;
 • Паркинсонова болест ;
 • Алцхајмерова болест ;
 • генетска предиспозиција.

Треба да се забележи дека етиологијата на ова нарушување може да биде малку поинаква за мажите и жените, поради физиолошките карактеристики на организмот. Затоа, рационално е да се направи разлика на етиологијата на женската уринарна инконтиненција:

 • уринарната инконтиненција по породувањето е една од најчестите причини, само вагинално породување;
 • недостаток на естроген по менопаузата ;
 • пролапс на матката - во овој случај уринарната инконтиненција по раѓање е забележана кај околу 50% од жените;
 • ефекти на гинеколошки операции.

Кај жените во старост често се забележува уринарна инконтиненција за време на кашлање или физички напор. Во овој случај, не секогаш е препорачливо да се зборува за патологија, бидејќи симптомот може да се должи на промени поврзани со возраста.

Ноќната инконтиненција кај децата (ноќен ензуреза ) може да се должи на психолошки фактори - страв, често искуство, живеење во стресна средина.

Етиологијата на овој симптом кај мажите ги вклучува следните фактори:

Исто така, не е исклучок сенилна уринарна инконтиненција, која е предизвикана од промени поврзани со возраста во телото.

Класификација

Постојат четири форми на манифестација на овој симптом:

 • стрес уринарна инконтиненција - оваа форма е предизвикана од зголемување на интра-абдоминалниот притисок;
 • итна - најчесто поради одредени патолошки процеси во урогениталниот систем или централниот нервен систем;
 • парадоксална уринарна инконтиненција - симптом се јавува кога, поради одредени етиолошки фактори, мочниот меур не може целосно да се испразни;
 • привремено;
 • мешани
Видови на уринарна инконтиненција

Секоја од овие форми може да има свои специфични карактеристики. Во секој случај, третманот треба да се одвива само под водство на доктор.

Симптоматологија

Општата клиничка слика во присуство на таков симптом може да биде дополнета со следните карактеристики:

 • остар напор за уринирање, без очигледна причина (во предвечерието на пациентот не пиеше течност);
 • честа мокрење;
 • појавата на нагон може да се должи на надворешни околности, во зависност од формата на патолошкиот процес (ост пораст, кашлица, смеа, физички напор);
 • влошување на симптомите по јадење зачинета храна или алкохол;
 • чести ноќни нагони - повеќе од два пати.

Ако стресната уринарна инконтиненција е предизвикана од заразен процес, клиничката слика може да биде надополнета со такви специфични знаци:

 • горење во вагината (слично на симптомите на циститис );
 • процесот на празнење не носи олеснување;
 • мокрење за мокрење повеќе од 10 пати на ден;
 • непријатност или болка за време на сексуалниот однос.

Доста често, клиничката слика е слична на циститис, така што жените не бараат медицинска помош навремено, обидувајќи се сами да ја елиминираат патологијата. Таквите неовластени медицински мерки може да доведат не само до компликации, туку и до замаглена клиничка слика, што во голема мера ја комплицира дијагнозата.

Дијагностика

Пред сè, лекарот врши физички преглед на пациентот со појаснување на општата историја. За време на разговорот, медицинскиот специјалист треба да го открие следново од пациентот:

 • колку често се препорачува да уринира;
 • дали пациентот е подложен на терапија или се лекува со употреба на тешки лекови;
 • дали има психолошки пореметувања;
 • Ако ова е жена, тогаш треба да ја дознаете гинеколошката историја.

Врз основа на добиените информации, лекарот може да предложи етиолошки фактор и да пропише дијагностичка програма.

Цистоскопија кај мажи

Стандардната дијагностичка програма ги опфаќа следните:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • тест за волуменот на резидуалната урина;
 • цистометрија;
 • цистоскопија;
 • uroflowmetry;
 • ултразвучно испитување на мочниот меур;
 • електромиографија.

Врз основа на клиничката слика и возраста на пациентот, дијагностичката програма може да се прилагоди.

Третман

Основна терапија за стресната уринарна инконтиненција или која било друга форма на патолошки процес ќе зависи од дијагнозата. Ако уринарната инконтиненција е забележана кај постари жени, тогаш најчесто се изведува симптоматска терапија. Ова е случај и ако постои уринарна инконтиненција кај постарите мажи. Со неефикасноста на третманот со лекови може да се користи хируршка интервенција.

Третман на уринарна инконтиненција кај жени или мажи може да вклучи земање такви лекови:

 • антибиотици (ако симптомот има инфективна природа);
 • антихолинергичен;
 • антиинфламаторно;
 • адреномиметици;
 • алфа блокатори;
 • хормонска терапија, во случај на уринарна инконтиненција кај жени по 50 години;
 • значи да се намали тонот на ѕидот на мочниот меур.

Дозирањето, режимот и времетраењето се одредува само од лекарот што посетува.

За уринарна инконтиненција по раѓање или за време на бременоста, лекарот може да пропише нефармакологичен третман, кој ќе се базира на посебни вежби.

Кегел вежбите за инконтиненција кај жените имаат за цел да ги зајакнат мускулите на дното на карлицата. Таквиот комплекс може да биде назначен и постарите лица. Потребно е да се спроведат обуки во пауза помеѓу потребата за уринирање.

Треба да се напомене дека третманот на уринарна инконтиненција за време на бременоста и по породувањето подразбира целосно исклучување или минимизирање на лековите.

Елиминацијата на таков симптом треба да започне навремено, бидејќи во таков случај може да се избегнат сериозни компликации и хируршки зафати.

Превенција

Во овој случај, тешко е да се идентификуваат специфични методи на превенција, бидејќи ова е симптом, а не посебна болест. Затоа, треба да се следат профилактички препораки во однос на етиолошките фактори опишани погоре. Покрај тоа, не треба да се заборави и навремен превентивен медицински преглед.

Сподели го овој напис:

"Инконтиненција" се забележува кај заболувања:

Аденом на простатата (аденома на простатата) во суштина е малку застарен термин, и затоа се користи денес во малку поинаква форма - во форма на бенигна хиперплазија на простатата. Аденом на простатата, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, е повеќе познат во оваа дефиниција. Болеста се карактеризира со појава на мал јазол (веројатно неколку нодули), кој со текот на времето постепено се зголемува. Особеноста на оваа болест е тоа што, за разлика од ракот во оваа област, аденомот на простатата е бенигрен раст.

...

Фридриховата атаксија е генетска патологија во која не се оштетува само нервниот систем, туку и развојот на надворешните нарушувања. Оваа болест се смета за доста честа појава - со оваа дијагноза, живеат 2-7 луѓе на 100 илјади од населението.

...

Атрофичниот колит е воспалителна и дистрофична промена во ткивата на обвивката на вагината. Најчесто ваквите деформитети се поврзани со физиолошкиот почеток на менопаузата, но болеста, исто така, може да се дијагностицира кај жени на раѓање.

...

Баланопоститис кај дете е воспалителна болест која влијае на главата на пенисот на бебето. Појавата на таква болест во детството се должи на фактот што кожичката ја затвора главата, што придонесува за развојот на патогената микрофлора.

...

Феморалната хернија е форма на торба која се карактеризира со излез од цревните петелки и оментумот надвор од абдоминалната празнина. Во овој случај, внатрешните органи "паѓаат" во туморот, кој надворешно се манифестира во форма на тумор во феморалниот триаголник.

...

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...

Стурумеловата болест е болест во која слабоста почнува да се појавува во нозете. Ова се случува поради зголемен мускулен тонус во екстремитетите. Оваа болест се смета за наследна и може да почне да се развива на која било возраст.

...

Преоперативниот мочен меур е болест што се карактеризира со честа потреба за уринирање, што е често придружено со инконтиненција. Бидејќи мочниот меур е целосно составен од мускули, тоа значи дека со оваа болест лицето не е способно само по себе да ја потиснува емисијата на урина. Со ова нарушување, мускулното ткиво почнува да реагира дури и на мала акумулација на течност, додека лицето ја чувствува постојаната полнота на мочниот меур и постојано ја посетува тоалетната просторија. И покрај таквата непријатност, еден пациент со таква болест зема многу мала количина на урина во исто време, а понекогаш и неколку капки.

...

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

...

Дијабетичната полиневропатија се манифестира како компликација на дијабетес. Болеста се базира на оштетување на нервниот систем на пациентот. Често болеста се формира кај луѓе 15-20 години по развојот на дијабетес. Фреквенцијата на прогресија на болеста до комплицирана фаза е 40-60%. Болеста може да се манифестира кај луѓе со тип 1 и 2.

...

Дијатеза кај возрасни и деца е наследна предиспозиција на телото за манифестација на одредени заболувања или патолошки реакции. Најчесто, оваа патологија се манифестира во раното детство, но нејзината примарна манифестација е исто така можна кај возрасните. Врз основа на тоа каков тип на дијатеза почнал да напредува кај луѓето, тој може да има тенденција кон прогресија на заразни болести, алергии, распаѓање на метаболичкиот процес и така натаму.

...

Дизурија е патолошки процес кој е предизвикан од кршење на процесот на мокрење. Нарушувањето на оваа природа може да се должи на гинеколошки заболувања кај жените и, соодветно, уролошки - кај мажи. Дизурија не е исклучена кај деца и кај возрасни во однос на позадината на болестите на уринарниот систем, недоволната исхранетост и недоволниот внес на течности. Психосоматски фактор се јавува, особено кај бебиња.

...

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...

Бубрежна дистопија е конгенитална болест која се карактеризира со повреда на топографијата на органи. Може да биде една или двострана. Клиничарите забележуваат дека таквите конгенитални абнормалности се доста ретки - кај една кај 800-1000 деца. Третманот може да биде и конзервативен и радикален, се користи само со развој на сродни компликации.

...

Бенигна хиперплазија на простатата (BPH) е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на ткива на даден орган. Треба да се напомене дека овој тип на болест не припаѓа на онколошката група и не се стреми да се дегенерира во малигнен процес.

...

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...

Наведбата на матката научниците сметаат не како болест, туку како состојба која се карактеризира со невообичаената локација на овој орган во малата карлица на жените. Се појавува по преносот на воспалителниот процес во присуство на недоволна функција на јајниците, како и патологијата е конгенитална.

...

Малигнен невролептичен синдром (син ЗНС) - патолошка состојба која се развива на позадината на долгорочна употреба на психотропни супстанции (неуролептици или антипсихотици). Вреди да се спомене дека болеста може да се развие дури и во совршено здрава личност, која поради некоја причина била препишана да зема такви лекови.

...

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...

Ишиатиката не е посебна болест, туку е целина комплекс на непријатни симптоми и сензации кои произлегуваат под влијание на притисок врз една или повеќе компоненти на ишијалниот нерв. Најчесто се случува таму каде што оди подалеку од 'рбетот.

...

Кифосколиоза - болест која влијае на торакалниот 'рбет. Патологијата истовремено ги комбинира симптомите на кифоза и сколиоза. Со прогресија на сколиозата кај некоја личност, има кривина на 'рбетот на лево или десно. Со кифоза - кривината се зголемува постериорно. За кифосколиоза, и двете се карактеристични. Почесто се дијагностицира кај адолесцентите.

...

Климактеричниот синдром е симптоматски комплекс кој се развива на позадината на намалувањето на активноста на репродуктивниот систем, што се карактеризира со цел комплекс на нарушувања на ендокрините и невролошките нарушувања. Клиниката за оваа состојба трае околу 2-5 години, но медицината има познати случаи на пролонгиран менопаузален синдром - до 10 години. Симптоматологијата ќе зависи од сериозноста на развојот на овој патолошки процес - може да има нарушувања од страна на не само ендокриниот, туку и адаптогенскиот, психо-емоционалниот, кардиоваскуларниот систем. Не се исклучени и вазовегетативните манифестации.

...

Клонични конвулзии - последица на одредени патолошки процеси, што се изразува во неконтролирана контракција на пароксизмален мускулен ткиво. Доста често, нападите се придружени со делумна парализа, ослободување на пена од устата и губење на свеста.

...

Краниофарингиом е тумор на мозокот со бениген карактер, склон кон дегенерација во малигната неоплазма. Во меѓународната класификација на болести (според МКБ-10) стои под шифрата Д44,4. Патолошката неоплазма произлегува од ембрионски клетки, без оглед на возраста и полот на пациентот.

...

Леукоараозата - болест на мозокот, која е исклучително ретка, се карактеризира со лезии на белата маса. Постои повреда на циркулацијата на крвта и се јавува хронична исхемија. Во медицината, оваа состојба се смета за симптом на повеќето болести, на пример: Алцхајмерова болест, мозочен удар, енцефалопатија, дијабетес.

...

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...

Миелопатија е термин кој ја карактеризира група на не-воспалителни болести кои се карактеризираат со дистрофични лезии на 'рбетниот мозок. Почесто, клиничарите дијагностицираат цервикална миелопатија, која почнува да напредува на позадината на спондилоза или остеохондроза, како и миелопатија на торакалниот 'рбет.

...

Неврогенски мочен меур - нарушување на функционирањето на мочниот меур, што е предизвикано од дефект на нервниот систем. Треба да се напомене дека и други болести со слична клиничка слика исто така може да се користат со ист термин. Болеста може да биде речиси иста кај жените и мажите.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.