Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пореметување во спиењето

Нарушувањето на спиењето се манифестира во субјективното чувство на недостаток на одмор. Оваа болест се состои од продолжен сон, неуспех на длабочина на спиење и време на будење. Повеќе од 30% од светската популација е дијагностицирана со слични нарушувања. Честопати феноменот се јавува во староста, но исто така може да биде проблем за помладата генерација. Етиолошките фактори на секоја болест значително се разликуваат меѓу себе.

Етиологија

Причините за пореметување на спиењето кај детето се формираат од прекумерната ексцитабилност на нервниот систем. Дури и малку стрес може да доведе до појава на болеста. Кај возрасните, соматски проблеми може да предизвикаат нарушувања на спиењето. Овие индикатори вклучуваат:

 • кардиоваскуларна патологија;
 • ендокрини заболувања;
 • тумори на мозокот ;
 • нарушувања на невропсихолошкиот систем;
 • несоодветен метаболизам.

Нарушување на спиењето се јавува само кај луѓе кои се многу подложни и преосетливи на различни состојби. Тоа е психо-емоционален стрес кој може да доведе до фактот дека едно лице почнува да развива несоница.

Друга причина е лек. Исто така постои и прекршување на употребата на кофеин пијалаци, злоупотреба на дрога или алкохол.

За време на бременоста, жените честопати имаат тешкотии да заспијат. Оваа болест може да биде предизвикана од физиолошки и патолошки проблеми. Првата категорија ги вклучува следните причини:

За време на бременоста, патологијата може да се развие дури и со влошување на вакви фактори - замор, стрес и нервна напнатост, кошмари и стравови.

Класификација

Лекарите утврдиле дека нарушувањето на спиењето има различни причини за манифестација, што може да се класифицира според различни критериуми. Самата болест се манифестира и во неколку форми. Така, со времетраењето на болеста лекарите утврдиле:

 • краткотрајна несоница;
 • хроничен.

Според етиолошкиот фактор се примарни и секундарни, кои се предизвикани од рани ментални нарушувања, болести или лекови.

За да се дијагностицира болеста, многу е важно за лекарот да го одреди типот на болеста според класификацијата претставена подолу. Затоа, нарушувањето на спиењето ги има следниве типови:

 • несоница - тешка заспивање. Се манифестира од ментални болести, од употреба на лекови или алкохолни пијалоци, од респираторни проблеми, од ноќни миоклони и синдром на "немирни нозе";
 • хиперсомнија е патолошка поспаност. Се развива од горенаведените фактори;
 • привремено нарушено спиење и будност;
 • паразонии - се манифестира во кршење на функционалниот спектар, кој е поврзан со спиењето, дефиницијата на фазите на спиење и несоодветното будење. Тие се формираат од движење за време на ноќниот одмор, страв и вознемиреност, епилептични напади и други функционални неуспеси.
Главните видови на нарушувања на спиењето

Симптоматологија

Симптомите на нарушувања на спиењето кај децата и возрасните можат да се манифестираат во целокупната клиничка слика, која се карактеризира со разни манифестации:

 • чувство на недостаток на сон;
 • невозможно е да се заспие во вообичаеното време, кое е придружено со анксиозност, страв и опсесивни мисли;
 • вознемирувачки одмор со чести будења;
 • кога заспива, времето на будење доаѓа порано од вообичаеното и лицето не може да заспие по втор пат, или спиењето може да биде премногу немирно (има такви нарушувања на спиењето кај постарите лица и за време на депресија);
 • недостаток на закрепнување по одмор;
 • поспаност и поспаност во текот на денот;
 • замор;
 • анксиозност пред да заспие.

Со невроза, пациентот страда од несоница, заспива премногу доцна, чудни мисли го мачат, и тешко е да се најде удобно држење на телото.

Ако болеста е формирана од злоупотреба на алкохол или дрога, спиењето станува мала фаза, бидејќи сите брзи периоди се значително скратени и пациентот се буди ноќе. Откако лицето престанува да зема премногу алкохол, по една недела режимот почнува да се обновува.

Во случај на нарушување од синдром на немирни нозе , едно лице се жали на постојани неконтролирани движења со нозете, стапалата или палецот. Тие траат само 2 секунди, но често може да се повторат.

Повредата на режимот од нарколепсија се манифестира со заспивање во попладневните часови. Таквото пореметување се манифестира при патување, јадење храна, монотона работа или прекумерно активен процес.

Нарушувањето на нормалниот режим на мирување и периодот на будност се манифестира со движење во различни временски зони или промени во работниот распоред. Адаптација во овој случај се јавува во 2-3 дена. Нарушувањата во спиењето кај возрасните се карактеризираат со такви манифестации:

 • тешко е да заспие во одредено време;
 • порано заспа во вечерните часови или премногу рано пораст;
 • не-24-часовен синдром на сон и будност.

Ако пациентот има несоница формирана на позадината на стравот, тогаш ваквите панични напади може да бидат придружени со чести отчукувања на срцето , силно потење, проширени зеници. По неколку минути, нормалната состојба е вратена и лицето заспива.

Кај доенчињата, креветот на креветот е исто така манифест на нарушување на спиењето. Често, новороденчето има таков симптом од физиолошки причини, бидејќи уринарниот систем е сеуште недоволно развиен. Исто така, може да биде знак за повреда на режимот кај постарите деца кои научиле сами да одат во тоалетот. Во вториот случај, симптомот е патолошки.

Исто така, пациентите може да покажат такви дополнителни индикатори:

Дијагностика

За да се идентификува како да се третира нарушување на спиењето, пациентот најпрво треба да побара совет од доктор. Лице со таков проблем треба да се консултира со психотерапевт , невролог и сонлог.

За испитување, лекарите пропишуваат полисомнографија со кардиореспираторна анализа - спиење на лицето и сите манифестации се евидентираат со посебни сензори. По завршувањето на експериментот се анализираат податоци за електроенцефалографија, електрокулографија, електромиографија, електрокардиографија, дишење и крв на кислородна сатурација.

Полисомнографија

Ваквото истражување овозможува прецизно да ги одреди следниве нијанси:

 • циклус;
 • нивната промена;
 • други фактори кои влијаат врз спиењето.

Можно е да се дијагностицира нарушувањето на друг начин - со идентификување на просечната латенција. Овој метод ќе му овозможи на лекарот да ја утврди коренот на појавата на поспаност и да ја идентификува нарколепсијата ако се развил кај пациент. Експериментот се изведува врз основа на 5 обиди за заспивање во моменти на будност. Секој пат кога некој има 20 минути да заспие. Вториот обид се прави два часа подоцна. Просечна латентност при заспивање е откриена во сите обиди на човекот. Ако индикаторот се покажа дека е подолг од 10 минути, тогаш тоа е нормално, во рок од 5-10 минути - екстремен индикатор на нормата, помалку од 5 - абнормална поспаност.

Третман

По дијагнозата на нарушувањата на спиењето, третманот го пропишува лекарот. За третман на таквата патологија во медицината постојат многу начини. Меѓутоа, ако симптомите се покажаа како незначителни, лицето не покажува сериозни компликации, тогаш можете да направите едноставни правила:

 • отидете во кревет во вообичаеното време и во познатата атмосфера, препорачливо е да ја проветрите просторијата пред спиење, може да одите малку на улица, да седнете со топла бања или да прочитате книга;
 • да одвои време за работа и слободно време;
 • користете седативи од природни состојки;
 • се препорачува да се исклучат сите кофеин пијалаци;
 • избегнувајте алкохол 6 часа пред спиење.

Третман на лекови на нарушувања на спиењето се базира на употребата на овие лекови:

 • седативи;
 • антидепресиви;
 • апчиња за спиење.

Покрај лековите и општите правила за одржување на здрав начин на живот, што друго можете да направите за да ја елиминирате болеста? Лекарите ги советуваат луѓето со овој проблем да прибегнат кон процедури за физикална терапија. Затоа, пациентот е пропишан:

 • борови бањи;
 • електрофореза;
 • електричен;
 • хипнотерапија;
 • автогени обуки.

Лековите можат да се справат со патологијата, но можете да ги користите не-дрогите. Честопати пациентите се препишуваат со акупунктура. Тоа помага да се нормализираат сите фази на спиење, да се намали латентниот сон, да се врати нормалното времетраење и длабочината на одмор, да се олесни манифестацијата на невропатските симптоми.

Народни методи се препорачуваат да се прават на ноќни влошки од билки или поспана лушпа врз основа на билки и зачини.

За да се елиминираат нарушувањата на спиењето кај децата, родителите треба строго да ги следат препораките на лекарите. За ова треба да се одржат вакви настани:

 • држете дневник за спиење во кој ќе го снимите времето на заспивање и будење, ноќно будење, особености на однесувањето на детето во текот на денот;
 • одиме на свеж воздух, исхрана правилно и во исто време;
 • воздухот на детето соба, да ја задржите температурата и влажноста;
 • намалување на активноста на постаро бебе или дете во вечерните часови;
 • се придржуваат до мирна и љубов ситуација во семејството.

За време на бременоста, жените исто така имаат посебни правила за лекување, имено:

 • отстранување на пренапони;
 • да застане дневен сон;
 • разговарајте со своите најблиски за кошмари;
 • лесно вежбајте;
 • не јадете ноќе;
 • земете лесна бања и туш пред спиење;
 • пие помалку во вечерните часови;
 • пред спиење можете да пиете топло млеко;
 • воздухот во спалната соба;
 • облеката треба да биде чиста и удобна;
 • вежбајте дишењето вечерта.
Правила за добро спиење

Апчиња за спиење за време на бременоста е подобро да не се земаат, особено во првиот триместар. Лекарите советуваат да се ослободат од болеста со горенаведените методи или народни лекови, но само по консултација со лекарот.

Компликации

Спиењето е важна функција за едно лице. За време на одмор, сите органи и системи на телото се обновуваат и се подготвуваат за нов ден. Затоа, спиењето зазема важно место меѓу другите функции. Ако ги игнорирате манифестациите на режимот на нарушување кај една личност, може да започне сериозен стрес, депресија и други проблеми. Во периодот на нарушен сон, пациентот може да развие такви компликации:

 • појава на вишок тежина;
 • прекумерна апсорпција на јаглени хидрати;
 • слаб имунитет;
 • влошување на вниманието и концентрацијата;
 • атеросклероза;
 • депресија и раздразливост.

Превенција

Со цел да се спречи болеста, лекарите советуваат да користат многу совети кои им се препишани на пациентите за терапија:

 • баланс одмор и будност;
 • ограничување на физичко и ментално преоптоварување;
 • Правилно користете лекови кои влијаат на нервниот систем.

Превенцијата на патологијата, исто така, се состои во спречување на формирање на краниоцеребрално механичко оштетување и невроинфекции.

Сподели го овој напис:

"Нарушување на спиењето" е забележано кај заболувања:

Апсолут на Бартолиновата жлезда (цитолошкиот апсцес на Бартолин) е гноен воспаление на големата вагинална жлезда, претставува компликација на примарното воспаление. Во областа на вагината, туморот расте, што може да се отвори во процесот на супурација. Оваа патологија се среќава само кај жени.

...

Бубрежниот апсцес е ретка болест која се карактеризира со формирање на ограничена област на воспаление исполнето со гноен инфилтрат. Патолошкиот фокус е одделен од здравите ткива на овој орган со гранулациона осовина. Болеста се однесува на бројот на заболувања кои бараат итна операција.

...

Апсцесот на задникот (синхронизиран апсцес) е патолошка состојба, наспроти позадината на која се забележува формирање на центарот на воспалителниот процес во областа на претходно инјектираната инјекција. Постои акумулација на гноен ексудат и топење на ткивото.

...

Аденоидите кај децата е воспалителен процес кој се јавува во фаринџалните крајници и се карактеризира со зголемување на нивната големина. Оваа болест е карактеристична само за деца на возраст од една до петнаесет години, најчести егзацербации се јавуваат во период од три до седум години. Со возраста, овие крајници се намалени во големина, а потоа генерално атрофија. Се манифестира во различни форми и степени, во зависност од факторите и патогените микроорганизми.

...

Аденокарциномот е процес на рак кој води до развој на малигнен тумор во жлездата и епителните клетки. Поради фактот што скоро целото човечко тело се состои од такви клетки, овој тип на рак нема ограничувања во однос на локализацијата. Во медицината, често се нарекува рак на желудникот. Точната етиологија на развојот на оваа болест во моментов е непозната. Нема ограничувања во врска со сексот. Во старосната група на ризични луѓе од 40 до 85 години, во зависност од видот на болеста.

...

Атерокарциномот на матката е онколошки процес кој води до развој на малигни тумори во женскиот репродуктивен систем. Карактеристична особина на оваа болест е поразот на горниот слој на матката - ендометриумот. Тумор формиран од абнормални клеточни структури на ткивото на жлездата е асимптоматски во првите фази. Нема ограничувања во однос на возраста. Сепак, жените на возраст од 40-60 години се изложени на ризик.

...

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...

Алгоменореа е непријатна болка за влечење во долниот дел на стомакот и лумбалниот регион пред почетокот на критичните денови, која може да трае до крајот на менструацијата. Според МКБ-10, кодот на оваа патолошка состојба е запишан во болничката листа како 94.4 во случај кога прекршокот се манифестира за прв пат. Вторичната манифестација на патологијата е фиксирана како 94.5. Ако ова прекршување има неодредено етиологија, тогаш неговиот код ICD-10 ќе биде снимен како 94.6.

...

Анална пукнатина - повреда на структурата на мукозната мембрана на човечкиот анус. Најчесто, таков дефект се јавува на задниот ѕид. Големината на пукнатината обично се движи од еден до два сантиметри. Но, и покрај ова, болеста, ако не се лекува, може да доведе до ризици по здравјето кај лицата со компликации.

...

Ангина е една од најчестите инфективни болести кај децата, што е предизвикана од стрептококи. Вирусот го инфицира лимфоидното ткиво на фаринксот. Болеста може да предизвика сериозни компликации. Зголемувањето на болеста се забележува во есен-зимскиот период. Развојот на болеста зависи од етиологијата, возраста на детето и општото здравје.

...

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...

Апендицитис кај дете е воспаление на апендиксот, кој се смета за една од најчестите итни заболувања во педијатриската хирургија, бидејќи изнесува околу 75% од итните медицински операции.

...

Аритмијата кај децата е различна етиологија на нарушувања на срцевиот ритам, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и редоследот на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

...

Остеоартрит на зглобот на зглобовите е дистрофично дегенеративно патолошко нарушување кое се карактеризира со постепено уништување на 'рскавицата, зглобовите и соседните коскени структури, како и лигаментите, па дури и мускулите, што доведува до оштетена мобилност, па дури и попреченост на пациентот. Причината за развојот на таквата патологија може да биде трауматска повреда, која развива посттрауматска артроза на зглобот на зглобовите, метаболичко нарушување во телото или некои воспалителни болести.

...

Астенинскиот синдром (астенија) е невропсихијатриска болест која обично е вклучена во клиничката слика на невропсихијатриски, нозолошки форми, како и соматски комплекси на симптоми. Оваа состојба се манифестира со емоционална нестабилност, слабост, зголемен замор.

...

Астено-вегетативниот синдром е функционално нарушување на автономниот нервен систем кој ја регулира нормалната активност на сите внатрешни органи и системи на телото. Основата на болеста е нарушување во текот на импулсите од нервните завршетоци до ткивните клетки или нарушувања се забележани помеѓу невроните на централниот нервен систем и периферните системи со задолжително учество на автономниот матични клетки.

...

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...

Астматичен бронхитис е болест која има алергиска етиологија и влијае главно на големи и средни бронхити. Астматичен бронхитис не е бронхијална астма, како што многумина веруваат. Сепак, лекарите велат дека оваа болест може да биде еден од етиолошките фактори за развој на астма. Болеста нема ограничувања во однос на возраста и полот, но кај главните ризични групи деца од предучилишна и во основно образование, особено ако има историја на алергиски болести.

...

Атопичниот дерматит кај децата е болест од воспалителна природа, предизвикана од алергиски реакции на одредени етиолошки фактори. Во народот го носи името "дијатеза". Во повеќето случаи, има хроничен тек и доста често придружуван од други патологии. 60% од децата во првата година од животот се дијагностицираат.

...

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

...

Автоимуниот гастритис е патолошки процес на непозната етиологија во која телото почнува да произведува клетки кои го уништуваат ткивото на стомакот, што резултира со воспалителен процес. Според статистичките податоци, оваа форма на гастритис ретко се дијагностицира - не повеќе од 10% од вкупните случаи на гастритис. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...

Афтозен стоматитис е вид на обична воспаление на мукозната мембрана на усната шуплина, придружена со појава на назад, односно мали чирчиња во бело-обоени бои со црвена граница, кои имаат облик на кружница или овална (може да се појават сами или да се појавуваат во голем број). Главните симптоми на болеста се - непријатност во форма на болка и горење, отежнато за време на оброкот. Неоплазмите заздрават за околу десет дена, оставајќи никаква трага зад нив, само некои видови на заболувања можат да предизвикаат лузни.

...

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...

Бактерискиот ендокардит е воспалителен процес во внатрешната обвивка на срцето предизвикан од влијанието на патолошки микроорганизми, чија главна цел е стрептокок. Често ендокардитисот е секундарна манифестација која се развила во однос на позадината на други болести, но тоа е бактериско оштетување на мембраната која е независно пореметување. Тоа влијае на луѓето од било која возрасна група, па затоа често кај децата се јавува ендокардит. Карактеристична особина е дека мажите страдаат од таква болест неколку пати почесто од жените.

...

Бесконечен холециститис е воспаление на органот без формирање на камења, што се карактеризира со отсуство на калкули во органот, за разлика од болест на жолчни камења. Најчесто, луѓето имаат хроничен безбоен холециститис, но исто така е акутен и е поврзан со бактериска, вирусна или паразитарна инфекција на орган. Почесто, патологиите на фер секс се болни, а возраста не игра посебна улога.

...

Беснило е тешка инфективна патологија која се развива кај луѓето, откако ќе биде каснат од мачка, куче или диво животно. Оваа болест се карактеризира со тешки симптоми и многу често резултира со смрт на лице.

...

Бигемини е име на форма на аритмија, во која се јавува предвремено возбудување на срцето по секое нормално чукање на срцето. Навремениот пристап за квалификувана помош ќе помогне да се избегне прогресијата на болеста и формирањето на компликации.

...

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...

Кавасакивата болест е ретка, но опасна васкуларна патологија, класифицирана како системски васкулитис. За време на таквата болест се забележува напад на васкуларните ѕидови од клетките на нивниот имунолошки систем. Во моментов причините за формирање на таква болест остануваат за лекарите како бело место, но општо прифатено е дека патогените бактерии и вируси имаат патолошки ефект.

...

Болест на јаворозен сируп (син леуциноза, уринарна болест со мирис на јаворозен сируп) - патолошки процес во кој телото не може правилно да ги раздвои три амино киселини (леуцин, изолеуцин и валин). Како резултат на тоа, нарушен е природниот метаболички процес, а амино киселините со разгранети синџири и кето киселини се акумулираат во телото на детето. И првиот и вториот е токсичен производ што негативно влијае на здравјето на бебето.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.