Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Говорно оштетување

Говорните нарушувања се состојат од појава на различни форми на нарушувања на функцијата на говорот, што резултира со формирање на одреден вид пречки за целосна и соодветна комуникација со говор, како и за соодветна социјална интеракција. Тоа е, со нормално слух и нивото на интелектот на пациентот, за таквите нарушувања, процесот на формирање на семантички и звучни структури на организацијата на говор е предмет на повреда.

Различни фактори кои влијаат на телото можат да придонесат за развој на нарушувања на говорот, како резултат на таквото влијание е прекршување на одреден број на врски во синџирот на формирање на говорот.

Главните причини за развојот на нарушувањата во говорот вклучуваат влијание на психолошки фактори (стрес, страв), ендогени фактори (на пример, губење на слухот), егзогени фактори (повреда на главата, итн.), Органски фактори (области на мозокот одговорни за формирање на говор кој може да се појави со мозочен удар, тумор, итн.). Одделно, можете да ја означите улогата на чисто функционален фактор, чијашто релевантност е неможноста на говорниот апарат да ги спроведува соодветните функции, односно звучниот изговор.

Комплицираните прекршувања не се придружени само со неточен изговор, туку и со прекршување на способноста да се разликува според увото разликата во звуците. Ова е придружено со значително ограничување на вокабулар, перцепиран од увото и користен во разговорот. За возврат, вистинските проблеми доведуваат до фактот дека процесот на правилна градба на фрази и цели реченици е предмет на повреда, и пелтечење се развива.

Кога нарушувањата на говорот се губат (или не се развиваат на нормален начин), способноста за јасно да ги изразат сопствените мисли, генерално, говорот станува нејасен и нејасен, на повеќето луѓе им е тешко да го разберат тоа. Muttering е чест придружник на обиди за објаснување. Тешките случаи на нарушувања на говорот се придружени со целосно исчезнување на говорот.

Главните болести кај кои има нарушувања на говорот:

 • дизартрија;
 • мутизам;
 • пелтечење;
 • афонија;
 • логофобија;
 • Алалия;
 • ринолалии;
 • повреда на раѓање;
 • невротични патологии;
 • болести на нервниот систем;
 • шизофренија;
 • епилепсија;
 • дефицит на внимание;
 • повреди на главата;
 • долг тек на соматски болести, итн.

Сподели го овој напис:

"Оштетен говор" се забележува кај болести:

Аденција е болест која е дефект во стоматолошките единици, што резултира со нивно делумно или целосно отсуство. Оваа болест може да се дијагностицира кај возрасни и деца. Бидејќи таквото отстапување е примарно и секундарно, природно е причините во секој конкретен случај да се разликуваат. Постојат многу предиспонирачки фактори, кои се движат од смртта на забите на забите и завршуваат со широк спектар на стоматолошки патологии.

...

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...

Интоксикација со алкохол е комплекс на нарушувања во однесувањето, физиолошки и психолошки реакции кои обично почнуваат да напредуваат по пиење високи дози на алкохол. Главната причина е негативното влијание врз органите и системите на етанол и неговите распаѓање производи, кои не можат да бидат отстранети од телото за долго време. Оваа патолошка состојба се манифестира со недостаток на координација на движењата, еуфорија, дезориентација на ориентацијата во просторот, губење на вниманието. Во тешки случаи, интоксикација може да доведе до кома.

...

Амнезија е патолошка загуба на спомени од долгорочна или неодамнешна природа. Вклучени во групата на невролошки заболувања. Прекршување на оваа природа може да биде резултат на повреди на главата, како и одредени болести. Исто така, амнезијата може да се појави на позадината на малигните или бенигни формации.

...

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...

Анисокоријата е патолошки процес на офталмолошка природа, во која еден ученик станува поголем од другиот. Таквиот феномен, ако постои мала разлика помеѓу големината на учениците, е бениген по природа и доста често е конгенитален. Во сите други случаи, анизокоријата е последица на одредени етиолошки фактори.

...

Што е хипертензија? Ова е болест која се карактеризира со показатели за крвен притисок над ознаката 140 mmHg. ул. Во овој случај, пациентот ќе доживее главоболки, вртоглавица и гадење. Елиминирање на сите симптоми може да биде само специјално избрана терапија.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Атипичниот аутизам (синдром на нарушување на аутистичкиот спектар, инфантилен аутизам) е невропсихијатриска болест која предизвикува кршење на перцепцијата и разбирање на околната реалност. Оваа болест може да доведе до неповратна ментална ретардација или RRD. Развојот на таков патолошки процес се должи на кршењето на мозочните структури, што во повеќето случаи е неповратно.

...

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...

Ниман-Пик болест е наследна болест во која постои акумулација на маснотии во различни органи, најчесто во црниот дроб, слезината, мозокот и лимфните јазли. Оваа болест има неколку клинички форми, секоја со своја прогноза. Не постои специфичен третман, висок ризик од смрт. Болеста Niemann-pick е подеднакво подложна на мажи и жени.

...

Пик-овата болест е неповратен патолошки процес кој води кон целосна атрофија на церебралниот кортекс, најчесто во фронталниот и темпоралниот лобус. Ова на крајот предизвикува деменција. На болеста обично се дијагностицира по 50-годишна возраст, меѓутоа, можни се случаи на оштетување на лица со помлада или постара возраст. Третманот, во повеќето случаи, е палијативен по природа и има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

...

Фабриевата болест (синдромска наследна дистонична липидоза, керамид тригексозос, дифузен универзален ангиокератом, Андерсеновска болест) е наследна болест која предизвикува проблеми со метаболизмот кога гликосфинголипидите се акумулираат во ткивата на човечкото тело. Кај мажите и жените се наоѓа подеднакво.

...

Ботулизмот е прилично сериозна болест од инфективна инфекција која е токсична, особеностите на текот на кои доведуваат до оштетување на нервниот систем, 'рбетниот мозок и продолжетокот на мочниот меур. Ботулизам, чии симптоми се јавуваат кога производите на ботулински токсин, аеросоли и вода влегуваат во телото, како резултат на комплексни процеси, исто така, доведува до развој на акутна и прогресивна респираторна инсуфициенција. Како резултат на недостатокот на соодветен третман на ботулизмот, почетокот на смртта не е исклучен.

...

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...

Вентрикуломегалија е патолошка промена во формирањето на мозокот кај дете во матката. Оваа болест се карактеризира со промена на големината на церебралните комори, што дополнително води кон различни абнормалности, бидејќи централниот нервен систем, 'рбетниот мозок и мозокот се засегнати. Процесот исто така може да вклучи периферни нерви, автономниот систем, мускулите.

...

Вибрационата болест е патолошки процес кој се јавува наспроти позадината на долготрајното влијание на вибрациите врз телото, што во крајна линија доведува до промени во рецепторскиот апарат и некои делови од централниот нервен систем.

...

Устата на Волкот - аномална структура на небото, во средината на која јазот е јасно видлив. Оваа патологија е конгенитална, во присуство на која новороденчиња не можат целосно да се хранат и нивната респираторна функција е до одреден степен оштетена. Ова се должи на фактот што помеѓу шуплините на устата и носот нема септум, од кој конзумираната храна и течност влегуваат во носот. Со таква болест се раѓаат многу малку деца, за илјада бебиња, има само еден кој има таков синдром.

...

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...

Хемипарезите или централната парализа се манифестира во ограничено движење на мускулите на десната или левата половина на телото. Оваа болест напредува поради негативните ефекти врз невроните и аксоните на мозокот. Фазата на лезијата ја одредува лекарот според утврдените симптоми. Патологија на манифестацијата во десната или левата, горните или долните екстремитети.

...

Hemiplegia (син Hemiparesis) е отсуство на доброволни движења во една половина од телото, што е последица на нарушување во процесот на пренесување на нервниот импулс директно од повисоки центри до работните мускули. Во прилог на горните и долните екстремитети, мускулите на трупот и лицето може да бидат вклучени во патологијата од страна на лезијата.

...

Хеморагичен мозочен удар е опасна состојба која се карактеризира со крварење во мозокот поради прекин на крвните садови под дејство на критично зголемен крвен притисок. Според МКБ-10, патологијата е кодирана под тар. Број I61. Овој тип на мозочен удар е најтежок и има најлоша прогноза. Најчесто се развива кај луѓе на возраст од 35-50 години кои имаат историја на хипертензија или атеросклероза.

...

Вирусот на херпес симплекс (вирусот на херпес симплекс) инфицира повеќе од 80% од светската популација, но во повеќето луѓе тоа е во состојба на мирување и се активира само за време на периоди на низок имунитет. Херпес инфекцијата главно влијае на мукозните мембрани на очите, усните, надворешните гениталии и кожата и на прв поглед се чини дека е сосема безопасна, бидејќи е релативно лесна за лекување, но во тешки случаи на болеста може да ја наруши работата на централниот нервен систем и да предизвика развој на енцефалитис.

...

Хиперестезијата (синхрониска хиперсензитивност) може да укаже на зголемена ментална ексцитабилност или прекумерна подложност на кожата, барем - заби, дел од главата, на надворешни стимули. Патологијата може да се развие кај возрасни и деца.

...

Хиперкинетичкиот синдром е нарушување кое се карактеризира со невнимание, импулсивност, хиперактивност и манифестација на насилни, несакани движења во одредени делови од телото. Кодот за ICD-10 (Меѓународна класификација на болести) е F90.

...

Хиперосмоларната кома е компликација на дијабетес мелитус, кој се карактеризира со хипергликемија, хиперосмоларна крв. Се изразува во дехидрација (дехидрација) и отсуство на кетоацидоза. Се забележува кај пациенти постари од 50 години кои имаат инсулин-зависен тип на дијабетес мелитус, може да се комбинираат со дебелина. Најчесто се јавува кај луѓе поради лош третман на болеста или негово отсуство.

...

Аденоидната хипертрофија е состојба во која назофарингеалниот тонзил станува голем поради хиперплазија на лимфоидното ткиво. Треба да се забележи дека хипертрофијата на крајниците е комбинирана со хипертрофија на аденоидите, всушност, тие се едно и исто. Главните визуелни симптоми се: отворена уста, запушен нос, назален глас, чести вирусни заболувања, редок отитис. Може да се случи и тонзилит или друга болест.

...

Хипертрофија на тонзила - патолошки процес во кој има зголемување на лимфоидни јазли, кои се наоѓаат помеѓу предните и задните палатни лакови. Клиничката слика во рана фаза на развој е отсутен, и воопшто, симптомите се неспецифични.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.