Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лош став

Повреда на положбата поради особеностите на состојбата на мускулниот и скелетниот систем. Поради положбата на телото, е дозволена можноста за обезбедување на заштита на сите структури во структурата на нашиот скелет од можни повреди и разни видови преоптоварувања.

'Рбетот, како што може да се разбере, е главниот елемент кој го одредува држењето на телото. Секоја личност на почетокот, ако не зборуваме за вродени патологии и деформитети, има дури и држење на телото. Сепак, влијанието на одредени фактори доведува до фактот дека кривините започнуваат да се развиваат во 'рбетот.

Различни деформации на карлицата, долните екстремитети, градите, самата 'рбетна комора и дури нозете можат да предизвикаат повреда на држењето на телото. Во зависност од областа на нарушена положба, постои повреда на положбата на антеропостериорната рамнина (или сагиттална рамнина) и во фронталната рамнина (оваа група вклучува сколиоза).

Прекршувањето на положбата во предниот-задниот авион се манифестира во форма на кружен и конкавен назад, наклонет, рамен наназад, рамно конкавен назад, тркалезно-конкавен назад. Што се однесува до сколиозата, кривината се јавува како лак, во која има обележани асиметрии во двете половини на телото. Абнормалностите на човечкото држење на телото може да бидат суптилни и прилично изразени од природата на манифестацијата.

Болести за кои е важна повреда на телото:

  • сколиоза;
  • кифоза;
  • лордоза;
  • туберкулоза;
  • рахитис;
  • плеврит;
  • полиомиелитис;
  • радикулитис

Карактеристики на професионална активност, повреди на 'рбетниот столб, кривоглед, миопија - сето ова исто така може да се припише на факторите под кои се нарушува држењето на телото.

Сподели го овој напис:

"Прекршување на држењето на телото" е забележано кај заболувања:

Амиотрофијата е патолошки процес на вродена природа, која се карактеризира со дегенеративни-дистрофични промени во мускулите со нивната последователна атрофија. Во повеќето случаи оваа болест е неповратна, што ја прави прогнозата исклучително неповолна.

...

Вертебралната торакалгија е состојба која се карактеризира со појава на болка со различна тежина во градите, но постои повреда на 'рбетниот столб. Причина слично нарушување може да биде како сосема безопасни фактори, и текот на сериозни болести. Најчесто провокатори се седентарен начин на живот, интервертебрална хернија, остеохондроза и 'рбетна кривина.

...

Хемипарезите или централната парализа се манифестира во ограничено движење на мускулите на десната или левата половина на телото. Оваа болест напредува поради негативните ефекти врз невроните и аксоните на мозокот. Фазата на лезијата ја одредува лекарот според утврдените симптоми. Патологија на манифестацијата во десната или левата, горните или долните екстремитети.

...

Лордозата се нарекува искривување на цервикалниот и лумбалниот 'рбет, во кој булбата се соочува напред. Оваа анатомска особина може да има физиолошка и патолошка природа. Физиолошката лордоза е природен феномен кој обезбедува целосна операција на целиот мускулно-скелетен систем, патолошкиот е сериозна опасност по здравјето и бара задолжителен третман.

...

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...

Остеопорозата е прогресивен тип на болест која се карактеризира со прилично сериозни последици и изразени карактеристики на сопствениот тек, како и "порозен" тип на оштетување на коските. Остеопорозата, чии симптоми се состојат првенствено во поразот на скелетот, исто така, доведува до намалување на густината на коскеното ткиво со истовремено кршење на нивната структура.

...

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...

Рамни стапала кај деца се сметаат за прилично честа патолошка состојба која се карактеризира со изедначување на лакови на ногата, што е полн со развој на вознемирување на одењето и неможноста да се носат обични чевли. Болеста се развива од различни причини. Вреди да се одбележи дека тие се често физиолошки по природа, односно не се поврзани со текот на која било друга болест. Секундарниот развој на flatfoot е редок.

...

Попречно рамнина - делува како патолошка состојба, која се карактеризира со ширење на предната нога и девијација на палецот. Вреди да се одбележи дека женските претставници често страдаат од болеста - кај мажите се дијагностицира 20 пати помалку.

...

Дислокација на 'рбетот е нарушување кое се нарекува спондилолистеза во медицинската пракса. Оваа патологија е од два вида - при првиот поглед, пршлените се поместуваат навнатре, а во втората, тие се надворешни. Последиците од таквата повреда се 'рбетните кривини, како и силната болка што резултира од стегање на нервните завршетоци. Најчесто постои поместување на цервикалните пршлени, но во лумбалните и торакалните региони ваквата патологија исто така се јавува поради одредени причини.

...

Спондилолистезата е патолошка состојба која се карактеризира со присуство на поместување на пршлените во 'рбетниот столб во однос на едни со други. Вреди да се напомене дека оваа состојба не е посебна болест, туку последица на вродени или стекнати патологии на 'рбетниот столб.

...

Фиброзна дисплазија е болест која се карактеризира со системска лезија на скелетот, во кој се случува замена на здрава коска од страна на сврзното ткиво. Главниот фактор во развојот на болеста е генетска мутација, но клиничарите идентификуваат многу други извори на болест, кои можат да се разликуваат во зависност од формата на нејзиниот тек.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.