Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нарушено размислување

Нарушувањето на размислување, исто така познато како термин "нарушување на размислувањето", претставува повреда на размислувањето во неговата структура, содржина и темпо (нарушување на динамиката, мотивациската компонента и оперативната страна). Прекршувањето на размислувањето може да се манифестира на различни начини и поправилно да дефинира група на бројни нарушувања во рамките на оваа генерализација, ние ќе ги разгледаме подолу.

Нарушувањето на размислувањето може да се манифестира во следниве форми:

Повреда на динамиката на размислување

 • Забрзување на размислување, идеи за коњски трки. Тука, кршењето на размислувањето се манифестира во форма на говорно изразување и бесконечен прилив на различни здруженија. Говорот, како мисловниот процес, се карактеризира со свој дисконтинуитет и некохерентност. Сите заклучоци, слики и асоцијации се манифестираат на спонтан начин, секој стимул може да предизвика нивниот изглед, тие се карактеризираат со општа површност. Во овој случај, пациентот зборува непрекинато, што дури може да доведе до засипнатост, дури и до губење на гласот. Разликата од некохерентно размислување е дека во овој случај, повторените изјави имаат одредено значење. Забрзаното размислување се карактеризира со хаотични и забрзани асоцијации, спонтани одговори, експресивни изрази на лицето и гестикулации, зголемена дистанцибилност, способност да се анализира свеста за дејствијата и разбирање на грешките, способноста да се коригираат.
 • Инертност на размислување. Како карактеристични знаци што одговараат на даденото нарушување на размислувањето, можно е да се означи забавеноста на здруженијата, отсуството на било каков вид на независни мисли кај пациентот, инхибиција. Во овој случај, одговорите на прашањата се тешки, генерално, нивната природа е моносложна и кратка, говорот реакција значително се разликува во степенот на одложување од нормата. Кога се обидуваме да го смениме процесот на размислување на други теми, постојат одредени тешкотии. Карактеристично е кршење на овој тип на размислување за состојби на конфузија (блага форма), за астенични и апатични состојби, како и за манично-депресивен синдром.
 • Неконзистенција на пресудата. Ова отстапување е придружено од нестабилност на пресуди, нестабилност на здруженијата, додека ја задржуваат способноста да се анализираат, асимилираат и генерализираат. Овој тип на оштетување на свеста ја придружува манично-депресивната психоза, церебралните васкуларни патологии, шизофренијата (како дел од фазата на ремисија) и повредите на мозокот.
 • Одговорност Со одзивност како кршење на мислењето се подразбира зголемена реакција на ефектите од било кој тип на стимули, и со и без оглед на тоа. Овде говорот е разреден со оние предмети што опкружуваат една личност, односно имињата на оние објекти кои се на повидок едноставно се репродуцираат на глас. Пациентите, исто така, се карактеризираат со губење на ориентацијата во просторот и времето, не се сеќаваат на важни настани, имиња и датуми. Однесувањето може да биде непријатно, говор - некохерентен или со одредени прекршувања. Ова нарушување е важно за оние пациенти кои имаат тешки форми на патологии на церебралните крвни садови.
 • Лизгање Насилството се манифестира во форма на ненадејно отстапување, забележано во рамките на главната линија на размислување, при што слајдот се лизга на случаен асоцијација. Потоа, може да се случи враќање на оригиналната тема. Таквите манифестации се карактеризираат со сопствени епизодични и истовремено ненадејни. Често се појавуваат за време на вежбата за да се идентификуваат асоцијативните серии. Споредбите во овој случај се случајни, а во здруженијата, замената се одвива во согласки зборови (рима, на пример, "прицврстувач" итн.). Овој тип на нарушување се јавува кај шизофренија.

Прекршувања во рамките на оперативното размислување

 • Намалено ниво на генерализација. Таквата повреда се карактеризира со тешкотии во генерализирањето на знаците, односно пациентот не е способен да ги избере знаците и особините кои генерално би можеле да го карактеризираат концептот. Изградбата на генерализациите се сведува на нивно заменување со поединечни знаци, специфични врски со објекти, случајни страни во одредени појави. Овој феномен е карактеристичен за епилепсија, енцефалитис, олигофренија.
 • Искри на генерализација. Овој тип на нарушување на мислата лежи во неможноста да се утврди главната дефинирачка врска што се применува на одредени теми. Едно лице разликува само случајни страни во конкретен феномен и врски на помалиот размер помеѓу предметите. Културните и општо прифатените дефиниции за пациентот во принцип не постојат. Комбинирањето на предмети може да се направи врз основа на обликот, материјалот или бојата, односно, со исклучок на нивната намена и својствени функции. Овие карактеристики на размислување нарушување се својствени за болести како што се психопатија и шизофренија.

Прекршувања на мотивационата компонента

 • Различно размислување. Во овој случај, зборуваме за такво прекршување на размислувањето, во кое фокусот на акција е отсутен како таков. Пациентот не е способен да врши никаква класификација за феномени и предмети, тој не може да ги идентификува знаците со кои би можеле да бидат генерализирани. Различни ментални операции (распознавање, генерализација, споредба, итн.) Се достапни, некои инструкции може да се перципираат, но не се предмет на извршување. Едно лице суди предмети во различни авиони, не постои конзистентност во ова. Изборот на предмети и нивната класификација може да се појави врз основа на сопствените преференци (навики, вкус, особини на перцепција). Во пресудите не постои објективност.
 • Резонанца. Нарушувањето на размислувањето се карактеризира со празна и бесмислена гласност, лицето се карактеризира со бескрајни и долги размислувања, и немаат никаква посебна идеја или цел. Говорот се карактеризира со дисконтинуитет, во аргументите постои трајна загуба на низата што ги поврзува. Доста често "мудрост", прилично долго, не се поврзани едни со други, во нив нема семантичко оптоварување. Слично на тоа, самиот предмет на мислата може да биде отсутен. Изреките се реторички, на говорникот не му треба одговор или внимание на соговорникот. Размислената патологија на размислување одговара на состојбата на пациентите со шизофренија.
 • Бред. Глупости е нарушување на размислувањето, во кое лицето ги репродуцира сопствените заклучоци, идеи или идеи, и оваа информација не е поврзана со околната ситуација. Не му е важно дали репродуцираната информација соодветствува на реалноста или не. Водени од овој тип на заклучоци, човекот е на тој начин во состојба која е одвоена од реалноста, а се апсорбира, на тој начин, во лажна состојба. Невозможно е да се убеди некое лице дека неговите заблуди идеи се такви, односно тој е сосема сигурен за вистината на идеите во срцето на заблудата. Глупости во својата специфичност и содржина можат да се манифестираат во различни форми (верска глупост, делириум на труење, бесмисленост на прогон, хипохондрична глупост итн.). Како една од најчестите варијанти на заблудилните состојби, денес се разгледува и анорексија, што создава илузорна перцепција на сопствената тежина, што е дополнето со постојаната желба да се ослободи од вишокот килограми.
 • Некритички. Оваа патологија на размислување се карактеризира со некомплетност и општа површност на размислување. Размислувањето станува нефокусирано, и затоа дејствата и дејствата на пациентот не се регулирани.
 • Опсесивни состојби. Патологијата од овој тип е придружена со фобии, искуства и мисли, кои неволно се појавуваат во умот. Опсесивните состојби како кршење на размислувањето не подлежат на значајна контрола, нивниот "придружник", исто така, станува постепено пореметување на личноста. Исто така, опсесивните состојби се придружени со спроведување на одредени дејства (нечистотијата на светот околу лицето станува причина за постојано миење на рацете по допирање на предмети, итн.).

Сподели го овој напис:

"Нарушување на размислување" се забележува кај болести:

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...

Олигофренија (или ментална ретардација, деменција) подразбира дефинирање на група патологии кои се разликуваат меѓу себе во карактеристиките на етиологијата и патогенезата во кои се формирани ментални неразвиености или стекнати во раното детство. Олигофренијата, чии симптоми се манифестираат првенствено во форма на пораз на умот поради прекинувањето на развојот на личноста во однос на позадината на патолошкиот развој на мозокот, покрај тоа влијае на вообичаените и емоционалните квалитети на пациентот, моторните вештини и говорот.

...

Ретрокеребеларна арахноидна циста (синџир на мозок на алкохол) е формација која често се јавува во длабоките ткива на мозокот. Меѓу лекарите, општо прифатено е дека туморот има бениген тек, но веројатноста за онколошка дегенерација не е исклучена.

...

Нервниот систем е една од најважните компоненти на човечкото тело, и важноста на неговите функции не може да се прецени. И сите неуспеси во нејзината работа може да доведат до многу непријатни последици, што потоа ќе влијае на работата на целиот организам. Една од сериозните болести поврзани со централниот нервен систем е Хантингтоновата хореа. Оваа болест е опасна, првенствено поради тоа што влијае на човечката психа, што доведува до сериозни нарушувања и деградација на менталните способности. Покрај тоа, дури и највисокиот квалитет третман достапен денес не е во состојба да се справат со ова зло на крајот.

...

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.