Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Повреда на церебралната циркулација

Повреда на церебралната циркулација - патолошки процес кој води до опструкција на циркулацијата на крвта преку крвните садови на мозокот. Таквата повреда е полн со сериозни последици, а не исклучок - фатален исход. Акутен процес може да стане хроничен. Во овој случај, ризикот од развој на аневризма , тромбоза и хеморагија значително се зголемува. Сите овие патологии се фатални.

Во присуство на таков патолошки процес, итна потреба да се консултира лекар, третманот со народни лекови или лекови според неговото дискреционо право е невозможно.

Етиологија

Повреда на циркулацијата на крвта во мозокот може да предизвика речиси секој патолошки процес, траума, па дури и сериозен стрес . Клиничарите ги идентификуваат следните, најчести причини за нарушувања на церебралната циркулација:

Покрај тоа, клиничарите забележуваат дека акутната цереброваскуларна несреќа може да се должи на возраста. Во овој случај, луѓето од 50 години и постари се изложени на ризик.

Потребно е да се разбере дека ова прекршување може да се должи на чести напрегања, силни нервни пренагласувања, преоптоварување на телото.

Класификација

Во меѓународната медицинска пракса, се усвојува следнава класификација на церебрални нарушувања на циркулацијата:

 • акутна форма;
 • хронична форма.

Патологијата на хроничната форма ги вклучува следниве подвидови:

 • првични манифестации на неуспех во снабдувањето со церебрална крв (PNHMC);
 • дисцрикулаторна енцефалопатија.

Последната подформација е поделена на следниве подвидови:

 • хипертензивна;
 • атеросклеротичен;
 • мешани

Акутните нарушувања на церебралната циркулација (ОНМК) ги разликуваат следните подвидови:

 • транзиторна цереброваскуларна несреќа (PNMK);
 • акутна хипертензивна енцефалопатија;
 • удар
Класификација на акутни нарушувања на церебралната циркулација

Секоја од овие форми е опасна по живот, и во секое време може да предизвика не само сериозна компликација, туку и да предизвика фатален исход.

Во хронична форма, постојат и фази на развој:

 • Првиот е дека симптомите се нејасни. Состојбата на лицето е посоодветна за синдром на хроничен замор ;
 • втората е значајно оштетување на меморијата, социјалната адаптација е изгубена;
 • третиот - речиси целосна деградација на поединецот, деменција, нарушена координација на движењата.

Во третата фаза на развој на нарушувања на циркулацијата, можеме да зборуваме за неповратниот патолошки процес. Меѓутоа, треба да се разгледаат возраста на пациентот и општата историја. Зборувајте за целосно обновување непрактично.

Исто така се користи класификација според морфолошки промени:

 • фокусна;
 • дифузни.

Фокалните лезии вклучуваат следново:

Следниве патолошки процеси се поврзани со дифузни морфолошки промени:

 • мали цистични неоплазми;
 • мали хеморагии;
 • цикатриски промени;
 • формирање на мали некротични фокуси.

Треба да се сфати дека нарушувањето на било која форма на овој патолошки процес може да биде фатално, па итно да се започне со лекување.

Симптоматологија

Секоја форма и фаза на развој има свои знаци на оштетена церебрална циркулација. Општата клиничка слика ги вклучува следните симптоми:

Транзиторните нарушувања на церебралната циркулација се карактеризираат со следниве дополнителни симптоми:

 • вкочанетост на половина од телото, што е спротивно на фокусот на патологијата;
 • слабост на рацете и нозете;
 • нарушување на говорот - тешко е пациентот да изговара индивидуални зборови или звуци;
 • фотопсија синдром - појава на светлечки точки, темни дамки, обоени кругови и слични визуелни халуцинации;
 • поспаност ;
 • губење на увото;
 • зголемено потење.
Симптоми на церебрални нарушувања на циркулацијата

Бидејќи постои симптом како што се говорно оштетување и слабост во екстремитетите, клиничката слика често се меша со мозочен удар. Треба да се напомене дека во случај на PNMK, акутните симптоми исчезнуваат по еден ден, што не е случај со мозочен удар.

Во првата фаза од хроничната форма, може да се забележат следните симптоми на нарушување на церебралната циркулација:

 • чести главоболки;
 • поспаност;
 • замор - човек се чувствува уморен дури и по долг одмор;
 • промени во расположението , темперамент;
 • одвраќање;
 • оштетување на меморијата, што се манифестира со честа заборавеност.

Во транзицијата кон втората фаза на развој на патолошкиот процес, може да се забележи следново:

 • мали нарушувања на моторната функција, одењето на некоја личност може да биде несигурно, како алкохол;
 • концентрацијата на внимание се влошува, пациентот е тешко да ги согледа информациите;
 • чести промени во расположението;
 • раздразливост, напади на агресија;
 • речиси постојано вртоглавица;
 • ниска социјална адаптација;
 • поспаност;
 • речиси изгубени перформанси.

Третата фаза на хронична цереброваскуларна несреќа ги има следните симптоми:

 • деменција;
 • раката на треперење ;
 • вкочанетост на движење;
 • оштетување на говорот;
 • речиси целосна загуба на меморија;
 • едно лице не е во состојба да запомни информации.

Во оваа фаза на развој на патолошкиот процес, се забележуваат симптоми на речиси целосна деградација, лицето не може да постои без надворешна помош. Во овој случај, можеме да зборуваме за неповратниот патолошки процес. Ова се должи на фактот дека невроните на мозокот веќе почнуваат да умираат во почетните фази, што предизвикува сериозни последици ако овој процес не се прекине навремено.

Дијагностика

Невозможно е самостојно да се споредат симптомите и да се земе третманот по сопствена дискреција, бидејќи во овој случај постои висок ризик од компликации, вклучувајќи и опасни по живот. На првите симптоми треба веднаш да побараат итна медицинска помош.

За да се разјасни етиологијата и точната дијагноза, лекарот ги пропишува следниве лабораториски и инструментални испитувања, доколку состојбата на пациентот им овозможува:

 • комплетна крвна слика;
 • липиден профил;
 • земање примероци од крв за тестирање на гликоза;
 • коагулограм;
 • дуплекс скенирање за да се идентификуваат погодените садови;
 • невропсихолошко тестирање на MMSE скалата;
 • МНР на главата;
 • КТ

Во некои случаи, дијагностичката програма може да вклучи генетско тестирање ако постои сомневање за наследен фактор.

Метод за дијагноза на почетни манифестации на цереброваскуларна несреќа

Како да се третира ова нарушување, само лекар може да каже, по точна дијагноза и етиологија.

Третман

Третманот ќе зависи од основната причина - во зависност од оваа основна терапија е избрана. Општо земено, терапијата со лекови може да ги вклучува следните лекови:

 • седативи;
 • невропротектори;
 • мултивитамини;
 • венетоник;
 • вазодилататори;
 • антиоксиданти.

Целата терапија со лекови, без оглед на етиологијата, има за цел да ги заштити невроните на мозокот од оштетување. Сите средства се избрани само поединечно. Во процесот на поминување на терапијата со лекови, пациентот треба постојано да го следи крвниот притисок, бидејќи постои висок ризик за развој на мозочен удар, срцев удар.

Во прилог на лекувањето со лекови, лекарот може да пропише курс на физикална терапија. Во некои случаи, таквите активности се користат за рехабилитација. Стандардната програма ги вклучува следните:

 • сет од вежби "рамнотежа", чија цел е да се врати координацијата на движењата;
 • збир на рефлексни вежби на Feldenkrais;
 • микрокинезепија;
 • Војта вежби.

Програмата за закрепнување, исто така, вклучува терапевтска масажа и курс на лекување од страна на хиропрактр.

Можни компликации

Нарушувањето на церебралната циркулација е симптом на сериозен и опасен по живот патолошки процес. Дури и мало задоцнување во третманот може да предизвика сериозни компликации. Во овој случај треба да се истакне следново:

 • целосна онеспособеност;
 • деменција;
 • развој на патологии од страна на кардиоваскуларниот систем.

Во отсуство на навремена медицинска нега и соодветен третман, смртта се јавува.

Превенција

За жал, не постојат специфични методи за спречување на таков симптом. Меѓутоа, ако во пракса применувате основни правила за здрав начин на живот, можете да го минимизирате ризикот од развој на такво нарушување. Покрај тоа, треба систематски да подлегнете на превентивен сеопфатен медицински преглед. На првите симптоми на горенаведените клинички слики, итна потреба да се побара итна медицинска нега.

Сподели го овој напис:

"Нарушување на церебралната циркулација" се забележува кај заболувања:

Артеритисот е име на група на патологии во кои се појавуваат воспалителни процеси во крвните садови. Воспалението го ограничува луменот на крвните садови, поради тоа, крвниот проток е вознемирен, а тоа се поволни услови за формирање на згрутчување на крвта. Кога крвотокот е нарушен, органите не го примаат потребното количество кислород и хранливи материи. Ова води кон развој на разни болести. Воспалителниот процес може да се појави во било кој сад - вена или артерија.

...

Феохромоцитом е бениген или малиген тумор кој се состои од екстра-надбубрежно хромафинско ткиво, како и надбубрежна медула. Почесто, формирањето влијае само на надбубрежните жлезди и има бениген тек. Вреди да се напомене дека точните причини за прогресија на научниците за болест сè уште не се утврдени. Општо земено, феохромоцитомот на надбубрежната жлезда е доста редок. Обично, туморот почнува да напредува кај луѓето на возраст од 25 до 50 години. Но, формирањето на феохромоцитом кај децата, особено кај момчињата, исто така е можно.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.