Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Координација на движењето

Пореметувањето на координацијата на движењето (атаксија) е симптом на одреден патолошки процес кој предизвика нарушување на централниот нервен систем, особено на мозокот, поретко други системи на телото. За да се отстрани симптомот, потребна е сеопфатна дијагноза и елиминација на основната причина. Само-третманот е неприфатлив, бидејќи може да доведе до развој на сериозни компликации, а не исклучок попреченост и смрт.

Етиологија

Нарушената координација на движењата кај децата или возрасните може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • повреда на мозокот или 'рбетниот мозок;
 • удар ;
 • паркинсонизам ;
 • автоимуни болести;
 • физичко осиромашување на телото;
 • прекумерно пиење;
 • изложеност на лекови;
 • мускулна дистрофија;
 • Каталепсија е патолошки процес кој се карактеризира со слабеење на мускулите како резултат на силен емоционален шок, стрес, напад на гнев;
 • склеротични промени;
 • промени поврзани со возраста кај постарите лица.

Покрај тоа, нарушена координација на движењата може да се забележи кај болести на мускулно-скелетниот систем.

Симптоматологија

Заеднички знаци вклучуваат следново:

 • запрепастувачки одење и стоење;
 • вртоглавица ;
 • јасноста и координацијата на движењата се губат;
 • треперењето на екстремитетите и главата е забележано;
 • движењата стануваат несигурни;
 • чувство на слабост во рацете и нозете .

Во зависност од главниот фактор на нарушувања на движењето, клиничките манифестации може да се надополнат со специфични знаци кои се карактеристични за одредена болест.

Клинички манифестации на атаксија

Во патологии кои влијаат на мозокот и на централниот нервен систем, може да се забележат следните дополнителни симптоми:

 • главоболки , без очигледна причина;
 • вртоглавица;
 • тинитус ;
 • чувство на слабост во нозете;
 • нарушен циклус на спиење ;
 • гадење , можеби со напади на повраќање ;
 • нестабилен крвен притисок;
 • промена во респираторниот ритам;
 • психоневролошки нарушувања - визуелни или аудитивни халуцинации, делузии, нарушена јасност на свеста.

Поради горенаведените повреди може да падне човек. Во зависност од степенот на повреда, пациентот исто така може да биде оштетен.

Со физичка исцрпеност на телото, може да се забележи следната клиничка слика:

Во болестите на мускулно-скелетниот систем, севкупната клиничка слика може да се надополни со болка во погодените зглобови, оштетена моторна функција и ограничено движење.

Без оглед на тоа кои симптоми се присутни, во присуство на овој симптом веднаш треба да се консултира лекар.

Дијагностика

КТ

Пред сè, докторот ги разјаснува поплаките, историјата на болеста, животот на пациентот и потоа спроведува темелно објективен преглед на пациентот. За да се утврди факторот на основната причина, се спроведуваат следните лабораториски и инструментални дијагностички методи:

 • општа анализа на крв и урина;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • ултразвук на внатрешните органи.

Во зависност од тековните клинички манифестации, дијагностичката програма може да се прилагоди. Лекарот ги опишува тактиките на лекувањето само откако ќе направи точна дијагноза, која се утврдува врз основа на резултатите од испитувањето.

Третман

Елиминацијата на ова нарушување се врши во комплекс. Основна терапија ќе зависи од основната причина. Третманот со лекови може да вклучува земање такви лекови:

 • невропротектори;
 • ноотропици;
 • активатори на клеточниот метаболизам.

Покрај лекувањето со лекови, програмата за вежбање мора да биде потпишана. Гимнастиката во кршење на балансот и координацијата ви овозможува да го забрзате процесот на закрепнување и рехабилитација.

Што се однесува до превенцијата, во овој случај не постојат конкретни препораки, бидејќи тоа не е посебна болест, туку неспецифичен симптом. На првите симптоми треба да се консултирате со лекар и да не се лекувате само со себе.

Сподели го овој напис:

"Координација на движењето" е забележана кај болести:

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...

Интоксикација со алкохол е комплекс на нарушувања во однесувањето, физиолошки и психолошки реакции кои обично почнуваат да напредуваат по пиење високи дози на алкохол. Главната причина е негативното влијание врз органите и системите на етанол и неговите распаѓање производи, кои не можат да бидат отстранети од телото за долго време. Оваа патолошка состојба се манифестира со недостаток на координација на движењата, еуфорија, дезориентација на ориентацијата во просторот, губење на вниманието. Во тешки случаи, интоксикација може да доведе до кома.

...

Амиотрофијата е патолошки процес на вродена природа, која се карактеризира со дегенеративни-дистрофични промени во мускулите со нивната последователна атрофија. Во повеќето случаи оваа болест е неповратна, што ја прави прогнозата исклучително неповолна.

...

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...

Анисокоријата е патолошки процес на офталмолошка природа, во која еден ученик станува поголем од другиот. Таквиот феномен, ако постои мала разлика помеѓу големината на учениците, е бениген по природа и доста често е конгенитален. Во сите други случаи, анизокоријата е последица на одредени етиолошки фактори.

...

Кимомерли аномалија е патолошки процес во кој се формира дополнителен лак во цервикалниот прешлен. Ова доведува до развој на синдром на компресија, оштетена координација на движењата, мускулна слабост и други нарушувања на телото.

...

Антифосфолипидниот синдром е болест која вклучува комплетен симптом комплекс поврзан со нарушен метаболизам на фосфолипидите. Суштината на патологијата лежи во фактот дека човечкото тело зема фосфолипиди за туѓи тела, против кои произведува специфични антитела.

...

Артериовенозната малформација (син AVM) е вродена (во изолирани случаи стекнати) патолошки процес во кој се забележува формирање на калем од проширените крвни садови на 'рбетниот мозок или мозокот. Тие ретко страдаат од малформации - патологија се јавува кај две лица на 100 илјади од населението.

...

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...

Гошеровата болест е генетска патологија во која одредени течности се депонираат во телото. Оваа болест се јавува поради мала количина на специфичен ензим - глукоцереброзидаза. Тоа помага да се разрушат мастите со акумулирање на глукоцереброзидаза во клетките. Токму овие клетки се нарекуваат Гаучер - со името на францускиот лекар кој ја опишал ваквата патологија. Како што напредува болеста, погодените клетки почнуваат да растат. Внатрешните органи стануваат поголеми, што резултира со неуспех во нивната работа. Шифрата за ICD-10: E75.2.

...

Кројцфелд-Јакоб-овата болест е прионска болест која е вклучена во групата на преносливи невродегенеративни патологии на прион. Прировите се нарекуваат инфективни протеини, тие се главните предизвикувачи на оваа болест. Тие имаат способност да трансформираат здрав протеин во инфициран. Така, се јавува инфекција на телото.

...

Куру болест е смртоносна болест која е поврзана со хуманите невродегенеративни болести на прион-протеин. Kourou е класифициран како инфекција на сунѓерести енцефалопатии. Карактеристично лепење и акумулација на деформирани прионски протеини во мозочното ткиво.

...

Ниман-Пик болест е наследна болест во која постои акумулација на маснотии во различни органи, најчесто во црниот дроб, слезината, мозокот и лимфните јазли. Оваа болест има неколку клинички форми, секоја со своја прогноза. Не постои специфичен третман, висок ризик од смрт. Болеста Niemann-pick е подеднакво подложна на мажи и жени.

...

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...

Помпеловата болест (син гликогеноза тип 2, дефицит на киселина алфа-глукозидаза, генерализирана гликогеноза) е ретка болест со наследна природа која предизвикува оштетување на мускулите и нервните клетки низ телото. Вреди да се забележи дека подоцна болеста се развива, толку поповолна ќе биде прогнозата.

...

Фабриевата болест (синдромска наследна дистонична липидоза, керамид тригексозос, дифузен универзален ангиокератом, Андерсеновска болест) е наследна болест која предизвикува проблеми со метаболизмот кога гликосфинголипидите се акумулираат во ткивата на човечкото тело. Кај мажите и жените се наоѓа подеднакво.

...

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...

Вирусни сипаници (исто така познати како пилешки болести) се многу заразна заразна болест која претежно ги зафаќа децата. Мали сипаници, чии симптоми првенствено се карактеризираат со појава на осип на меур, во меѓувреме, може да се дијагностицираат кај возрасни, особено ако не се дадени соодветни вакцини.

...

Хипотермијата е патолошко намалување на централната телесна температура кај мажите или кај жените (вклучувајќи го и новороденчето) до ниво под 35 степени. Состојбата е исклучително опасна за животот на еден човек (повеќе не е прашање на компликации): ако не му дадете на лице со медицинска нега, се јавува смрт.

...

Хипотофијата кај децата е патолошка повреда на зголемување на телесната тежина, што влијае на севкупниот развој (физички и психолошки). Исто така постои и намалување на тургорот на кожата и ретардацијата на растот. Како што покажува медицинската пракса, оваа болест се јавува кај деца под 2-годишна возраст.

...

Hospitalism е комплекс на нарушувања во менталниот и физичкиот развој на детето, што произлегува од психолошката траума на одвојување од мајката, недостатокот на емоционален и социјален контакт. Карактеристични симптоми: летаргија, апатична состојба, слаб плач, недостаток на оток и реакција на гласот. Детето може да заостанува во развојот на говорот и развојот на моторните вештини.

...

Дисеминираниот интраваскуларен коагулациски или дисеминиран синдром на интраваскуларна коагулација е кршење на коагулабилноста на крвта, која е формирана во позадината на прекумерното влијание на патолошките фактори. Болеста предизвикува формирање на згрутчување на крвта, оштетување на внатрешните органи и ткива. Ова нарушување не може да биде независно, згора на тоа, потешката главна болест, толку повеќе се манифестира овој синдром. Дополнително, дури и ако основната болест влијае само на еден орган, тогаш со развојот на тромбохеморрагичен синдром, неизбежно е и другите органи и системи да бидат вклучени во патолошкиот процес.

...

Деперсонализацијата (синдром на деперсонализација) е психолошко нарушување кое се изразува во неперцепцијата на личноста. Со други зборови, човек, како што е, го набљудува сето она што му се случува, неговите мисли и дела. Треба да се напомене дека во повеќето случаи кршењето на оваа природа не е посебен патолошки процес, туку симптом на одредена психијатриска болест или ЦНС.

...

Дијабетичната невропатија е последица на игнорирање на симптомите или недостаток на терапија за контрола на дијабетесот. Постојат неколку предиспонирачки фактори за појава на такво нарушување во однос на позадината на основната болест. Главните се зависност од лоши навики и висок крвен притисок.

...

Зборувајќи за дислексија, важно е да се забележи дека во моментов не постои универзално прифатена дефиниција на оваа болест, додека Меѓународното здружение за дислексија сеуште дава свое толкување. Значи, дислексијата, чии симптоми лежат во неможноста на точноста и брзината на препознавање на зборовите, декодирањето и правописот, е специфичен вид на инвалидност во учењето. Овој тип на тежина има невролошка природа и е поврзан со инфериорноста што ја имаат фонолошките компоненти на јазикот.

...

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...

Дросопатијата не делува како независна болест, т.е. е генерички термин кој комбинира група на патолошки состојби кои влијаат на 'рбетот и блиските анатомски структури. Тука спаѓаат лигаментите и крвните садови, нервните корени и влакна, како и мускулите.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.