Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прогонство манија

Манијата на прогон може да се смета како симптом на некои болести, и како самата болест, која, всушност, е.

Бесмисленоста на прогонството, како што инаку е можно да се нарече оваа ментална болест, е тоа што болниот постојано чувствува дека го гледаат, се следи, дека се гледа, што предизвикува прекумерно сомневање и вознемиреност. Како и другите форми на делириум, делириумското прогонување е еден од главните знаци што укажуваат на лудило.

Причините за оваа состојба, како такви, не се идентификувани, но постојат некои предиспонирачки фактори:

  • генетска предиспозиција;
  • патологија на централниот нервен систем;
  • труење со алкохол;
  • присуство на психолошка траума (врз основа на социјални проблеми, семејна состојба итн.);
  • труење со дрога;
  • стрес;
  • оштетување на мозокот со атеросклероза, Алцхајмерова болест и други фактори.

Симптомите на ова нарушување се состојат од следните манифестации: изолација, чувство на постојан надзор и закани, напади на страв и агресија, самоизолација, сомневање, несоница врз основа на страв поврзан со спиење, недоверба, состојба на постојана внатрешна напнатост.

Сподели го овој напис:

"Манија на прогон" е забележана кај болести:

Параноја е специфично нарушување во размислувањето дека напредува кај луѓето како резултат на оштетување на централниот орган на човечкиот нервен систем - мозокот. Карактеристично е за патологијата дека болен човек во случаен случајност на околности, разни секојдневни ситуации, почнува да ги гледа махинациите на неговите непријатели. Тој ги обвинува сите дека прават заговор против него. За првпат терминот "параноја" беше воведен во медицинската литература веќе во 1863 година. Долго време, оваа патолошка состојба била поврзана со класичната психијатрија и се сметала за независно ментално нарушување.

...

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.