Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мала глава

Една мала глава е прилично специфична манифестација, која исто така се карактеризира со намалување на мозокот. Вреди да се спомене дека другите делови на телото се нормални по големина.

Таквиот симптом во сите случаи има патолошка основа, бидејќи нема физиолошки извори на таква повреда. Во повеќето случаи, причината е хромозомска болест.

Во клиничката слика, покрај изречената главна карактеристика, може да има и тешки главоболки , ментална ретардација и разни емоционални нарушувања.

Можно е да се дознае etiological факторот дека обемот на главата во дете е многу мал со користење на генетски преглед на родителите на бебето и проучување на информации за инструменталните процедури доделени на бебето.

Тактиката на лекување ќе зависи целосно од основната болест, но често се сведува на елиминација на симптомите кои го придружуваат главниот симптом. Во некои случаи, развојните абнормалности, поради кои детето има мала глава, се неспоиви со животот.

Етиологија

Малата глава на бебето може да се дијагностицира и од раѓање и се манифестира во првата година од животот на новороденчето. Во вториот случај, главата престанува да расте во големината, сепак, и покрај ова, лицето се развива како здрава личност, а остатокот од телото се развива според нормите.

Во зависност од неговото потекло, таквата повреда може да биде примарна и секундарна, па затоа сосема е природно дека изворите на настанување ќе бидат различни.

Примарен, наследен или вистински мал главен волумен кај децата е предизвикан од влијанието на генетските патологии кои може да се наследат во два вида:

 • рецесивен;
 • автосомно рецесивно.

Покрај тоа, родот игра значајна улога, бидејќи некои заболувања се пренесуваат само преку машкиот или само преку женската линија. Вреди да се напомене дека оваа форма е дијагностицирана кај приближно секое трето дете кое има отстапувања од обемот на главата.

Така, категоријата на примарни причини може да се претстави:

 • Едвардс-ов синдром , придружен со повеќе малформации. Повеќето млади пациенти со слична дијагноза живеат не повеќе од две недели, само 10% живеат до една година;
 • Клајнфелтер синдром - слична генетска патологија се јавува само кај мажи;
 • Патау синдромот - ваквата наследна болест доведува до повеќе дефекти не само на черепот и мозокот, туку и на другите внатрешни органи и системи. Болеста подеднакво се среќава кај момчињата и девојчињата;
 • синдром на мачки;
 • Милер-ова болест;
 • Прадеров-Вили синдром.
Кариотипот и изгледот на детето со синдром на мачкички повик

Во такви ситуации, малата глава на бебето е присутна од раѓањето. Во вториот предизвикан симптом е забележана малку поинаква слика - во овој случај бебето е родено со нормални количини на главата, меѓутоа, како што расте телото, нејзините димензии не се менуваат.

На секундарната природа говорат во случаи на тешка бременост, а особено:

 • пренесени од идната мајка за време на породувањето на таквите болести како рубеола , токсоплазмоза , херпес или болести предизвикани од цитомегаловирус , што може да доведе до интраутерина инфекција на фетусот;
 • неконтролиран лек;
 • неповолни услови на животната средина или работни услови;
 • ефектот на зрачење врз телото на една бремена жена;
 • зависност од лоши навики, особено за пиење алкохолни пијалаци и пушење цигари.

Покрај тоа, меѓу значајните фактори е и возрасната категорија на жена која има дете со глава помала од нормалната. Од возраст од триесет и пет години, веројатноста за појава на бебе со Даунов синдром или други абнормалности кои може да предизвикаат намалување на гласноста се зголемува значително.

Некои лекари го забележуваат присуството на врска помеѓу развојот на слично нарушување и крвен однос на родителите на детето.

Симптоматологија

Малата големина на главата на детето може да биде придружена со голем број на клинички знаци, и карактеристични за таквото пореметување, и специфични за дадено вродено нарушување.

Во секој случај, главната манифестација е премалку мал волумен на главата - не повеќе од дваесет и седум сантиметри. Треба да се напомене дека нормата на обемот на черепот на новороденче во просек изнесува триесет и пет сантиметри. Во некои ситуации, отстапувањата од нормалните вредности се толку големи што главата на новороденчето може да биде три пати помала од дозволената.

Наспроти позадината на слична карактеристика, исто така се забележува:

 • намалување на масата на мозокот, кој во нормален развој треба да биде 400 грама, но со таква повреда е само 250 грама;
 • преовладување на волуменот на лицевиот дел од черепот над мозокот;
 • коси и тесни челото;
 • големи уши и веѓи;
 • затворени извори во првите неколку месеци од животот на новороденчето. Во некои случаи, бебето е веќе родено со затворена пролет;
 • ретардација во растот и во телесната тежина, во споредба со врсниците;
 • висока непца;
 • џуџест или диспропорционална фигура;
 • ретки големи заби;
 • епилепсија ;
 • ментална ретардација;
 • намалување или зголемување на мускулниот тонус;
 • тешки главоболки;
 • грчеви на грчеви ;
 • нарушувања на емоционалната состојба.
Нормална големина на главата и патолошки

Ако главниот симптом е формиран на позадината на Едвардс синдром, придружните симптоми ќе бидат како што следува:

 • ниско чело и булбус;
 • преовладување на надолжната големина на черепот над попречното;
 • неразвиеност на очите;
 • мала уста;
 • расцеп на усна или непце;
 • краток врат;
 • страбизам ;
 • птоза и егзофталмоса ;
 • деформација на ушите и скелетот, особено на градите;
 • вродени срцеви дефекти и други внатрешни органи.

Во прилог на малата глава, следните клинички знаци се карактеристични за Klinefelter синдромот:

 • недоволен раст на косата;
 • тесни раменици и широки колкови;
 • мускулна неразвиеност и дебелина ;
 • огромен раст, и за својата возрасна категорија;
 • остеопороза и гинекомастија ;
 • прекумерно потење ;
 • рекурентни напади на интензивни главоболки и вртоглавица;
 • неразумна агресија и други ментални нарушувања.

Во Патау синдром, може да има:

 • деформитет на вратот;
 • билатерално расцепување на усните или непцата;
 • тесна палпебрална фисура;
 • широк нос;
 • ниско поставени уши;
 • наведнат и ниско чело;
 • неразвиеност на нозете;
 • дефекти на повидок;
 • повеќе малформации на внатрешните органи.

Треба да се има на ум дека сите горенаведени симптоми, со исклучок на заедничките карактеристични знаци, ќе бидат поединечни по природа, бидејќи тоа зависи од болеста или патолошката состојба која предизвика појава на главниот симптом.

Дијагностика

Самиот факт за утврдување на присуство на мала глава кај бебето не предизвикува потешкотии, бидејќи отстапувањето е јасно изразено веднаш по раѓањето на детето или при посета на педијатарот, кој треба да се врши редовно.

Од ова произлегува дека дијагнозата е насочена кон утврдување на причината за таквата повреда и бара сеопфатен пристап, кој вклучува:

 • проучување на историјата на случај на блиски роднини на мал пациент;
 • собирање на животна историја - ова треба да вклучува обезбедување на информации во врска со текот на бременоста;
 • физички преглед на пациентот - насочен кон палпација на главата и мерење на нејзиниот обем;
 • невролошки преглед на пациентот;
 • темелно истражување на родителите на бебето - за да се утврди присуството и сериозноста на дополнителни симптоми;
 • евалуација на степенот на ментална ретардација - таква манипулација не се изведува од невролог или педијатар, туку од психијатар;
 • генетско испитување на родителите и консултација со специјалист по генетика - за пребарување на мутации;
 • КТ, ултразвук и МРИ на черепот - да ги проучат сите нејзини структурни елементи и состојбата на мозокот;
 • дополнителен советувачки неврохирург.
Спроведување на ултразвучно новороденче на мозокот

Третман

Бидејќи често етиолошките фактори на формирањето на мала глава се поврзани со генетски абнормалности кои не можат целосно да се отстранат, терапијата ќе биде насочена кон:

 • внимателна грижа за бебето - предвидува спроведување на сите активности препорачани од лекарот што посетува, вклучувајќи санитарни и хигиенски средства;
 • спречување на пристапување на секундарни инфламаторни, инфективни или други патолошки процеси;
 • хируршка корекција на малформации на внатрешните органи;
 • пластична хирургија - за да се елиминираат видливите дефекти, во форма на синдактилија, расцеп на усна или непце;
 • медицинска елиминација на придружни симптоми.

Превенција и прогноза

Целни превентивни мерки кои го спречуваат развојот на таквата повреда не постои. Во присуство на наследни болести, пред да планирате да забремените бебе, треба да се консултирате со генетичар.

За да се намали веројатноста за појава на секундарни причини кои влијаат на недостаток на глава, неопходно е во фазата на пренесување на детето:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • јаде правилно и целосно;
 • не злоупотребувајте дроги;
 • во случај на промена во благосостојбата, консултирајте се со лекар;
 • избегнете изложување на телото;
 • минимизирање на стресни ситуации;
 • редовно го посетуваат акушер-гинеколог, бидејќи на ултразвук, за време на планираниот премин, лекарот ќе може да открие присуство на слично отстапување кај фетусот.

Прогнозата често е неповолна - децата умираат во првите неколку месеци од животот, поретко живеат до една година. Смртните случаи се предизвикани од повеќе малформации. Пациентите кои живеат на возраст од три години прогласија ментална ретардација.

Сподели го овој напис:

"Мала глава" е забележана кај заболувања:

Мокалите рубела е акутен инфективен процес на вирусна природа. Патологијата се разликува по тоа што лесно се пренесува од личност до личност. Најчеста болест кај децата во возрасната група од 2 до 14 години, но може да се дијагностицира кај возрасни.

...

Рубелата кај децата е честа вирусна болест. Децата во возрасната група од 2 до 14 години, кои посетуваат градинка и училиште и други институции каде што се во тимот, најмногу се подложни на болест.

...

Лисанцефалија (син. Нежните мозоци) е развојна аномалија која се карактеризира со целосно или делумно измазнување на склоповите или браздите на церебралните хемисфери. Патологијата се смета за ретка, бидејќи се јавува кај 11 деца на 1 милион новороденчиња.

...

Клајнфелтеровиот синдром е генетска болест која се дијагностицира исклучиво кај мажите. Неговата карактеристика е присуството на дополнителен женски полов хромозом во машкиот XY-кариотип. Се манифестира со развој на различни ендокрини нарушувања. Лице со оваа дијагноза има нецелосно и недоволно производство на машки полови хормони.

...

Едвардс-ов синдром е генетска мутација која се јавува во фетусот во матката. Се карактеризира со појава на еден екстра хромозом - ако здраво дете има 46 хромозоми (по 23 од двата родители), тогаш детето со оваа патологија има 47, а 18 мутации се подложени на 18 хромозоми.

...

Вердиг-Хофман спиналната амиотропија е генетска патологија на нервниот систем во кој мускулната слабост се манифестира низ телото. Таквата болест ја нарушува способноста на лицето да седи, да се движи самостојно и да се грижи за себе. Во современиот свет, не постои ефективна терапија која ќе даде позитивен резултат.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.