Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Емоционална нестабилност

Емоционалната нестабилност, исто така, може да се нарече терминот "емоционална лабилност", се состои во комбинација на состојби на слабост, промени во расположението и нестабилност на расположението. Менувањата на расположението на позадината на влијанието на било кои, дури и на најнезначајните фактори, пациентите лесно се префрлаат од една во друга држава, при што секој од нив доживува особено светло. Може да има сентименталност, солзиност и неосновано или претерана во однос на влијанието на причините за гневот и другите состојби, како што се незадоволство, грдотија итн.

Со слабо срце, под кое се паѓа и симптомите на емоционална слабост, пациентите, поради особеностите на сопствената емоционална состојба, не можат "мирно" да гледаат филмови, па дури и да читаат книги кои предиспонираат кон појавата на одредени емоции. "Играње на чувства" и "излегување од рамнотежа / надвор од себе" на луѓе со емоционална лабилност е полесно од било кога. Емоционалната лабилност може да биде диктирана од реалните патологии на мозокот (органски или васкуларни), астеничните состојби и заразни болести. Исто така може да се развие и на позадината на трауматската повреда на мозокот, со хормонални нарушувања и други состојби.

Сподели го овој напис:

"Емоционална нестабилност" е забележана кај заболувања:

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...

Апраксија е болест која се карактеризира со кршење на спроведувањето на сложени насочени дејства кои едно лице има способност и желба да ги извршуваат. Проблемот не е поврзан со мускулна слабост или нарушување на координацијата на движењето, но се јавува во практична фаза.

...

Хипотензијата е прилично честа патологија, која се карактеризира со постојано или редовно присуство кај лице со тонометриски вредности под 100 до 60 милиметри жива. Оваа болест може да се појави во било која возраст, поради што се дијагностицира и кај бебињата и кај жените за време на бременоста.

...

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...

Ганглионевритис е воспаление на нервниот јазол на симпатичкиот нервен систем, проследен со оштетување на нервните процеси. Основната причина за оваа болест е појавата во телото на инфективниот процес и во акутна и хронична форма. Покрај тоа, постојат неколку предиспонирачки фактори.

...

Хиперкалцемијата е дефинирана како болест која се карактеризира со висока концентрација на калциум во крвта, во која неговите индикатори ја надминуваат марката од 2,6 mmol / l. Хиперкалцемијата, чии симптоми често може да биде целосно отсутен кај пациент, се открива преку крвни тестови. Што се однесува до главната причина за нејзиното појавување, тоа обично се определува врз основа на испитувањата на пациентот за лековите и храната што ја користат. Во меѓувреме, определувањето на причините за хиперкалцемија главно се сведува на изведување на испитувања на Х-зраци и лабораториски тестови за ова.

...

Хипотофијата кај децата е патолошка повреда на зголемување на телесната тежина, што влијае на севкупниот развој (физички и психолошки). Исто така постои и намалување на тургорот на кожата и ретардацијата на растот. Како што покажува медицинската пракса, оваа болест се јавува кај деца под 2-годишна возраст.

...

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...

Дизартријата е вид на патологија, чиј развој е предизвикан од органска лезија на централниот нервен систем. Дизартрија, чии симптоми се разликуваат од другите форми во врска со изговорот, се манифестира како прекршување на говорот на пациентот, наместо повреда што е забележана при изговорот на одредени видови на звуци.

...

Одложен психовербален развој - болест која се карактеризира со кршење на стапката на ментален развој на детето. Во повеќето случаи, оваа болест е предизвикана од девијации во развојот на нервниот систем, особено во мозокот. Вториот може да се должи на голем број етиолошки фактори, а не исклучок и погрешен животен стил на родителите. Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија (МКБ-10), оваа патологија е доделена на шифрата Ф80. Дали е можно целосно да се излечи оваа болест, може само да му се каже на лекарот по испитувањето на пациентот. Колку побрзо ќе се дијагностицира ова нарушување, толку е поголема шансата детето да се опорави.

...

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...

Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

...

Пореметување на границата на личноста (син PRL) е ретко ментално нарушување со кое живеат 2-3% од луѓето во светот. Во овој случај, многу често постои комбинација со други зависности или проблеми од страна на психата. Ваквата болест во голема мера влијае на квалитетот на животот на луѓето и може да доведе до ретардација.

...

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...

Пролактиномот е бенигнен тумор на хипофизата, кој е локализиран на предниот лобус и предизвикува производство на голема количина на хормон пролактин. Овој хормон е одговорен за постпарталната секреција на млеко. Исто така се произведува во помали количини од машките претставници. Заедно со други хормони, пролактинот е одговорен за репродукција и сексуална функција. Тоа е причината зошто таа учествува во производството на тестостерон и ја обезбедува активноста на спермата, а исто така го синтетизира естрогенот и ја промовира овулацијата.

...

Мартин-Бел синдром е честа генетска абнормалност која почесто се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчињата. Овие медицински статистики се доста разочарувачки - фреквенцијата на раѓање на бебиња со оваа болест е 1 на 6000 девојчиња и 1 на 4.000 момчиња. Вреди да се напомене дека претставниците на посилниот пол, болеста е потешка, но се уште има некои исклучоци. Причината за манифестација кај девојчиња со повеќе застарени симптоми е компензирачкиот ефект што го има вториот Х хромозом во кариотипот.

...

Синдромот на Шершевски-Тарнер е генетска патологија која е предизвикана од отсуството на еден од хромозомите на репродуктивниот систем во кариотипот на поединецот. Карактеристичната разлика на болеста е тоа што влијае само на девојчиња. Зачестеноста на болеста е еден случај на пет илјади новороденчиња. Често, со оваа болест се забележува спонтан прекин на периодот на раѓање (во раните фази). Поради оваа причина, невозможно е точно да се утврди фреквенцијата со која се јавува болеста. Карактеристика на болеста е тоа што има многу поволен исход.

...

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.