Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хикара

Хикап е неспецифичен симптом кој може да се манифестира во гастроентеролошките патологии или неухранетоста. Се карактеризира со конвулзивни, отсечени контракции на дијафрагмата, кои се со различен траење и интензитет. Како да се отстрани испакнатото правилно, со отстранување на основната причина, може само да се каже лекар, по испитувањето.

Етиологија

Ископувањето, кое се случува само периодично, обично не е знак на било кој патолошки процес, додека честите икачки може да бидат знак на сериозен патолошки процес. Треба да се напомене дека точните етиолошки фактори на овој симптом не се утврдени. Сепак, лекарите ги идентификуваат следните причини за икони:

 • патологии на горниот респираторен тракт;
 • гастроентеролошки патологии - интестинална опструкција , воспалителна болест на цревата, рефлукс;
 • патологии кои влијаат на централниот нервен систем - мозочен удар , мозочен тумор , енцефалитис , трауматска повреда на мозокот;
 • преголем раст на тироидната жлезда;
 • психолошки пореметувања - тежок стрес , нервен напор, шок, хистеричен напад;
 • патологии кои водат до нарушен метаболизам.

Покрај патолошките процеси кои можат да предизвикаат развој на овој симптом, постојат и одделни етиолошки фактори:

 • hiccups кај новороденчиња по хранење, поради непријатната положба на детето за време на хранењето;
 • топла храна, бидејќи може да предизвика иритација на френичниот нерв;
 • прејадување;
 • јаде премногу брзо;
 • зачинета јадења;
 • температурна разлика на потрошената храна;
 • земање одредени лекови;
 • прекумерно пиење;
 • газирани пијалаци.

Икочи за време на бременоста може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • хипотермија;
 • искуство, честа нервна напнатост;
 • принудена положба за време на спиењето.
Главните причини за икање

Симптоматологија

Севкупната клиничка слика, во овој случај, е прилично недвосмислена и се манифестира во форма на такви симптоми:

 • остар, без очигледна причина, контракција на дијафрагмата со истовремена кратка инхалација и испакнување на абдоменот;
 • затворањето на епиглотисот и глотисот води до фактот дека едно лице прави специфичен звук;
 • ако тоа е физиолошки икачки по јадење, тогаш тоа поминува во рок од неколку минути. Патолошки симптоми подолго време.

Ако овој симптом се должи на гастроентеролошка болест, тогаш се додаваат специфични знаци на соодветната клиничка слика.

Класификација

Клиничарите ги идентификуваат следните форми на симптом:

 • физиолошки - по јадење, икање при пушење, по прекумерна количина на алкохол;
 • патолошки - поради постоечките заболувања или со непозната етиологија.

Исто така, се разликуваат формите на патолошкиот процес според природата на потеклото:

 • централно - се развива поради оштетување на мозокот, централниот нервен систем и околните органи;
 • периферни - забележани кај лезии на вагус и френичен нерв;
 • токсични - како резултат на труење со отрови, хемикалии, прехранбени производи;
 • рефлектирани - забележани со заболувања кои влијаат на цревата.

Треба да се напомене дека целокупната клиничка слика нема специфични разлики помеѓу формите. Во секој случај, ако има чести коцки, продолжено во природата, треба да се консултирате со доктор, а не самостојно да преземате мерки за негово олеснување. Хикап по јадење може да биде манифестација на гастроентеролошка патологија.

Дијагностика

Како да се спречи икакувањето правилно кај возрасните или кај детето, лекарот може да му каже само откако ќе ја испита и направи конечната точна дијагноза. Првично, физички преглед се изведува со утврдена општа историја. За дијагноза, се спроведуваат следните лабораториски и инструментални методи на испитување:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • крвни електролити;
 • Ултразвук, КТ или МРИ на градите, стомачни органи и глава;
 • Х-зраци испитување на градите.

Доколку има исцрпеност по јадење, лекарот може да вклучи гастроентеролошко истражување во дијагностичката програма. Третманот треба да биде пропишан само од лекар, откако ќе се идентификува етиологијата на овој симптом. Треба да се сфати дека икакокот сам по себе е неспецифичен симптом кој не може да укаже на одредена болест, па затоа само-третманот е неприфатлив.

Третман

Начини да се ослободите од икање

Третманот ќе зависи од дијагнозата. Ако причината за развојот на таков патолошки процес е одредена болест, тогаш треба да се спроведе соодветна основна терапија.

Можете да се ослободите од hiccups користејќи ги следниве методи:

 • треба полека да пиете голтки со ладна вода;
 • вдишувајте и задржете го здивот неколку секунди. Повторете ја оваа постапка 3-4 пати;
 • растворете лимонски клин.

Можно е да се ослободите од икање со помош на медицински препарати. Само лекарот што ќе посетува може да пропише лек за икање, не се препорачува да земаат такви лекови без дозвола.

Превенција

Не постојат специфични методи за превенција, бидејќи тоа не е посебна болест, туку неспецифичен симптом. Треба генерално да се придржуваат на правилата за здрав начин на живот и да побараат медицинска помош навремено.

Сподели го овој напис:

"Hiccups" се забележува кај болести:

Аерофагија (син пневматоза на желудникот) е функционален вознемирен стомак кој се карактеризира со ингестија на голема количина на воздух, што по некое време предизвикува регенерација. Ова може да се случи и за време и надвор од употребата на храна. Слична состојба може да се појави и кај возрасно лице и кај дете.

...

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...

Хернија на хранопроводот, која исто така е честопати дефинирана како хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата (или АМЛ), е болест со карактеристично поместување на органот лоциран во абдоминалната празнина во градите шуплина преку езофагеалниот отвор кој се наоѓа во дијафрагмата. Хернијата на хранопроводот, чии симптоми имаат изразени клинички манифестации, исто така е поврзана со спецификите на сопствената формација, која го одредува својот вроден или стекнат карактер, но хернијата може да се појави како резултат на повеќе причини.

...

Хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата е патологија која се манифестира поради абнормално поместување на внатрешните органи кои се наоѓаат физиолошки под дијафрагмата (цревни петелки, кардијален дел од желудникот, абдоминален сегмент на хранопроводот и други елементи). Таквата болест во медицината е доста честа појава. Ризикот од прогресија на оваа патологија значително се зголемува со возраста на пациентот. Но, вреди да се напомене дека во овој момент медицинската статистика е таква што хернијата на овој вид почесто се дијагностицира во фер сексот на средната возраст.

...

Катарлалниот езофагитис е лезија на мукозната мембрана на езофагусот, што е предизвикано од воспалителниот процес. Треба да се забележи дека во повеќето случаи, катарлалниот езофагитис е резултат на други гастроентеролошки болести, што е секундарно, но не се исклучува самостоен развој на патолошкиот процес.

...

Лекаргискиот енцефалитис (сино-зомби-болест, епидемичен енцефалит, поспан енцефалитис Економио) е вирусно заболување кое се карактеризира со патолошка поспаност во комбинација со оштетувања на окуломоторите или други невролошки симптоми.

...

Медијастинитис е воспалителен процес во медијастиналното ткиво. Во оваа болест, нервите и садовите се компресирани, што предизвикува развој на клиничката слика. Ако третманот не се започне навремено, веројатноста за смрт е висока. Треба да се напомене дека овој патолошки процес дава сериозни компликации на работата на другите телесни системи.

...

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...

Плелектисот е воспалителен процес на големи нервни плексуси, особено на цервикалниот, брахијалниот, лумбосакралниот. Оваа болест ги погодува луѓето од апсолутно било која возрасна група, поради што често се дијагностицира кај бебињата во првите месеци од животот. Ако не побарате помош од специјалист или неправилен третман, болеста може да предизвика губење на ефикасноста и попреченоста. Во меѓународната класификација на болести (МКБ 10) ова нарушување има свој код, во зависност од природата на развојот - Г 54, Г 55, М 50 и М 51.

...

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...

Соматоформна автономна дисфункција е нарушување во кое се појавуваат симптоми на нарушено функционирање на внатрешните органи, но не се забележуваат органски промени. Патолошки процеси произлегуваат од оние органи што некако учествуваат во функционирањето на автономниот нервен систем.

...

Тератома е тумор во форма на тумор кој се формира за време на бременоста и затоа се состои од ембрионски клетки. Главен фактор на појава е патолошкиот развој на ткивата на идниот фетус. Оваа повреда е причина што таков тумор содржи знаци на некои органи, кои по природа не треба да бидат вклучени во анатомската структура на засегнатиот орган. Често, оваријалниот тератома содржи мали елементи или честички на кожата, косата, мускулите или нервното или лимфното ткиво.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.