Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вишок додека се вдишува

Инхалационо дишење е знак дека е алармантен симптом кој се јавува во речиси сите патологии на оние органи кои учествуваат во процесот на дишење. Во повеќето случаи, појавата на таква манифестација е предизвикана од појава во телото на патолошки процес, но постојат и други предиспонирачки фактори.

Клиничката слика нема да биде ограничена на таков симптом и често се надополнува со најкарактеристичните симптоми на провокатор на болеста. Меѓу нив е неопходно да се истакне болката и тежината во градите, треска и кашлица .

За да се утврди точната дијагноза, ќе биде потребен интегриран пристап, поради што дијагнозата ќе се заснова на широк спектар лабораториски и инструментални испитувања. Конзервативните методи преовладуваат во терапијата, но прашањето за хируршка интервенција ќе се одлучува на индивидуална основа со секој пациент.

Етиологија

Во моментов, отежнато дишење се нарекува било нефизиолошка бучава, претставена со дополнителни звуци кои се појавуваат во процесот на дишење.

Главните причини за отежнато дишење при вдишување се:

Многу често, пациентите се жалат на влажни боцки во белите дробови, што може да укаже на текот на една од следните патологии:

Сепак, најчесто се појавуваат сува бури во белите дробови - патологии на не само респираторниот систем, туку и други внатрешни органи можат да ги предизвикаат. Слични симптоми може да ги придружуваат следните заболувања:

 • хроничен тек на бронхитис или бронхиолитис;
 • бронхијална астма;
 • фарингит или ларингитис ;
 • пневмонија или пневмосклероза;
 • малигни или бенигни неоплазми на бронхиите и белите дробови;
 • пулмонален емфизем ;
 • срцева слабост;
 • присуството на странски објект во горниот респираторен тракт или бронхиите.
Фарингит - можна причина за отежнато дишење додека се вдишува

Во прилог на горенаведените фактори, причините за отежнато дишење во градната коска може да биде патологијата на гастроинтестиналниот тракт или усната шуплина. Во оваа категорија вреди да се истакне:

Некои болести се карактеризираат со присуство на влажни и суви цицачи. Тежината на одреден знак е предизвикана од присуството на патолошки ексудат во белите дробови.

Поради присуството на голем број извори на такви алармантни манифестации, станува јасно дека не е специфично, што го прави невозможно да се направи точна дијагноза само на еден од неговите изрази.

Физиолошките фактори на појава на таков симптом треба да вклучуваат:

 • премногу сува воздух во станбена или во која било друга просторија, каде што едно лице често поминува многу време;
 • прекумерна тежина - кај дебели луѓе, дури и при минимален напор, се слуша патолошки звук при вдишување;
 • прекумерна физичка стрес;
 • старост.

Во такви ситуации, отежнато дишење воопшто не претставува никаква закана - за да се ослободите од него, треба само да извршите неколку енергетски движења на дишењето или силно кашлица.

Исто така, честопати таков клинички знак е последица на алергиска реакција или претходна операција на органите на респираторниот систем.

Класификација

Од природата на нејзината манифестација со отежнато дишење во белите дробови се:

 • сува;
 • влажни
 • свирка;
 • Креп е звук кој е сличен со криза или пукање.

За возврат, влажните звуци се поделени на:

 • парична казна;
 • среден балон;
 • голем меур.

Покрај тоа, постојат уште неколку поделби на овој симптом:

 • во тон - високо и ниско;
 • хомогеност - хомогена и хетерогена;
 • тембра - полифони и монофони;
 • од преваленца;
 • со звучност - изрази и придушен;
 • по количина - единечна и повеќекратна.
Класификација на вишокот

Токму овие фактори кои пулмонолог го привлекува вниманието за време на физичкиот преглед за време на дијагнозата.

Симптоматологија

Бидејќи главниот симптом е последица на појавата на патолошки процес, тогаш, природно, тој ќе биде надополнет со други клинички манифестации. Така, дишењето во дишењето е придружено со следниве симптоми:

Сепак, пациентите треба да запомнат дека слични симптоми на отежнато дишење во грлото, белите дробови или бронхиите се најчести, што значи дека кај некои пациенти симптомите кои преовладуваат кај други може да бидат отсутни. Исто така треба да се забележи дека зголемувањето на температурата кај возрасен или дете не е секогаш забележано.

Дијагностика

За да се идентификува етиолошкиот фактор, што доведе до фактот дека децата или возрасните имаат отежнато дишење при вдишување, неопходно е да се спроведат голем број специфични дијагностички мерки.

Прво, пулмонологот мора самостојно да изврши неколку манипулации:

 • запознајте се со историјата на пациентот и со историјата на пациентот - ако некое лице има хронични заболувања, таквата мерка ќе ги покаже причините за ваквите симптоми;
 • да спроведе темелен физички преглед, кој покрај аускултацијата треба да вклучи и проучување на состојбата на кожата, како и мерење на температура, отчукување на срцето и крвен тон;
 • прашајте го пациентот детално за прв пат од појавата, природата и сериозноста на симптомите.

Следниве дијагностички тестови имаат највисока дијагностичка вредност:

 • клинички и биохемиски тест на крвта - да се идентификуваат знаци кои укажуваат на појава во процесот на болеста во човечкото тело;
 • микроскопско испитување на измет - да се идентификуваат честички на паразити, кои исто така можат да предизвикаат појава на фактот дека вдишувањето е придружено со отежнато дишење;
 • крвен тест за состав на гас;
 • анализа на спутум.

Меѓу инструменталните испити вредни за истакнување:

 • градите на градите на градите;
 • спирометрија - за проценка на дишните патишта на дишните патишта;
 • тест со бронходилататор;
 • бронхијален предизвик тест;
 • Плетизмографија на телото - за да се утврди функционирањето на надворешното дишење;
 • фибробронхоскопија е постапка за инспекција на мукозната мембрана на респираторните органи;
 • ангиопулмонографија;
 • биопсија на белите дробови и бронхиите - е земање примероци од мал дел од органот за последователни хистолошки студии. Се користи во случаи на сомневање на онкологија.
Белодробна биопсија со бронхоскоп

Во некои случаи, може да бидат потребни дополнителни консултации со отоларинголог и гастроентеролог. Ова се должи на фактот дека патологиите од гастроинтестиналниот тракт и горниот респираторен тракт понекогаш доведуваат до отежнато дишење при вдишување.

Третман

Елиминација на инспираторно дишење, првенствено насочена кон елиминирање на главната болест, што доведе до фактот дека лицето има отежнато длабоко здивнување. Третманот може да вклучува и конзервативни и хируршки техники.

За да се ослободи од симптомите се користи:

 • лекови;
 • физиотераписки процедури за затоплување на градите;
 • народни лекови.

Терапијата со лекови вклучува земање:

 • муколитици - да се апсорбира спутум, ако е достапен;
 • бронходилататори - за подобрување на протокот на воздух низ респираторниот тракт;
 • антибиотици;
 • expectorants.

Одличен начин да се ослободите од отежнато дишење при вдишување е вдишување со употреба на етерични масла, како и оние кои се направени врз основа на:

 • бадем од лимон или прополис;
 • чад;
 • календула и камилица;
 • Кантарион и кантарион;
 • Алтеа и Мелиса;
 • конска опашка и сладунец.

Превенција

Со цел децата и возрасните да немаат проблеми со отежнато дишење додека вдишуваат, треба да се следат следниве едноставни правила:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • избегнувајте физичка исцрпеност;
 • да ја задржите телесната тежина во нормален опсег;
 • не дозволувајте хипотермија;
 • за зајакнување на имунолошкиот систем;
 • елиминирање на контакт со алергени;
 • навремено лекување на болести на респираторниот систем и намалување на веројатноста за појава на егзацербација на хронични заболувања;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен преглед во медицинска установа.

Инхалационо дишење е прилично опасен симптом кој може да укаже на сериозна болест. Раното откривање и сложениот третман може да обезбедат поволен исход на предизвикувачкиот агенс. Сепак, не треба да заборавиме дека секоја болест е полна со компликации, кои понекогаш доведуваат до смрт.

Сподели го овој напис:

"Нарушување при вдишување" се забележува кај заболувања:

Аденовирусната инфекција е заразна болест која припаѓа на групата на САРС. Тоа влијае на мукозната мембрана на респираторниот тракт, очите и дигестивниот тракт. Речиси една четвртина од луѓето дијагностицирани со САРС имаат заболување предизвикано од аденовирусите. Аденовирусната инфекција може да влијае на индивидуите, како и на епидемиолошките.

...

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...

Бактериска пневмонија е инфекција на белите дробови со одредени бактерии, на пример, хемофилусен бацил или пневмокок, но ако во телото се присутни други вирусни болести, вирусот може да стане предизвикувач. Придружувани од симптоми како што се треска, тешка слабост, кашлица со спутум, болка во градите. Можно е да се дијагностицира со помош на рентген, тестови на крв и сеење на спутум. Третманот се изведува со антибиотици.

...

Ларингитот кај децата е воспалителен процес на ларинксот, во кој се јавува речиси веднаш едем. Ларингитот е најопасен за новороденчиња и за деца до три години, бидејќи текот на болеста е придружена од недоволен воздух кој влегува во респираторниот систем. Ова може да предизвика гушење ако родителите не обезбедат рана хоспитализација.

...

Опструктивниот бронхитис кај децата е воспалителен процес во бронхијалното дрво, кое продолжува со симптоми на опструкција. Тоа доведува до стеснување на луменот на бронхиите, што предизвикува кршење на протокот на воздух врз нив. Се јавува кај деца од една до шест години, и е најчеста детска болест (од се што влијае на респираторниот систем). Во некои случаи, воспалението може да се повтори неколку пати. Најсилно погодени деца се оние кои посетуваат градинка.

...

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.