Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Венец додека дише

Вишокот во текот на дишењето може да се забележи и кај респираторни заболувања (грип, ARVI) и кај патолошки процеси во горниот респираторен тракт или во градни органи. Тешкото отежнато дишење без треска бара итен медицински преглед и сеопфатен третман под водство на лекар. Спонтаниот третман може да доведе до развој на одредени компликации, а не исклучок и смрт.

Етиологија

Венец во белите дробови за време на дишењето може да биде предизвикан од патолошки процеси и од механички оштетувања. Клиничарите ги идентификуваат следните фактори за развој на овој симптом:

 • стеснување на луменот на бронхиите или спазмите;
 • присуството во горниот респираторен тракт на вискозна секреција, што предизвикува формирање на овие звуци при дишење;
 • туберкулоза ;
 • долго пушење;
 • хипертензија ;
 • малигни тумори;
 • срцево и белодробно оштетување ;
 • акутни респираторни инфекции;
 • алергиски реакции.

Стапките во грлото при дишење без температура може да бидат предизвикани од пролонгирано изложување на простории со токсични или хемиски супстанции.

Одделно, етиологијата на отежнато дишење при дишење кај дете треба да се разликува. Треба да се напомене дека кај доенчиња до 4 месеци ова е сосема нормално. Во други случаи, отежнато дишење при дишење кај дете може да се должи на следните етиолошки фактори:

Во секој случај, ако постои таков симптом, треба да се консултирате со лекар и да не се лекувате само со себе.

Класификација

Постојат следниве видови на отежнато дишење кај возрасни и деца:

 • влажни или суви;
 • мал, среден и голем балон;
 • ѕвонење или глуви;
 • поради физиолошки промени или механички оштетувања;
 • инспираторно (при вдишување) и експираторен (кога издишување).

Секој патолошки процес се карактеризира со одредени видови на пулмонални болки.

Класификација на вишокот

Симптоматологија

Ако се забележи отежнато дишење без температура, тогаш ова може да биде манифестација на пролонгирана потрошувачка на никотин или последица на чести и пролонгирани контакти со токсични супстанции. Во овој случај, нема специфични знаци, освен рапав глас и често кашлање, особено наутро. Меѓутоа, во овој случај, треба да се консултирате со лекар.

Ако симптомот се должи на воспалителна или заразна болест, тогаш клиничката слика може да биде дополнета со следните знаци:

За болести на горниот респираторен тракт, клиниката може да се надополни со следниве специфични знаци:

Во текот на онколошките процеси во почетните фази на развој не постои јасно изразена клиничка слика, симптомите се манифестираат со зголемување на нивото на малигнитет. Во овој случај, можни се следните симптоми:

 • тешко е да се дише лице, чувство на недостаток на кислород;
 • гласот станува отежнато;
 • чувство на туѓо тело во грлото;
 • тешка скратен здив дури и со мала физичка активност;
 • цервикалните или субмандибуларните лимфни јазли може да се зголемат.

Во некои случаи, и во зависност од состојбата на човечкиот имунолошки систем, може да се забележи зголемена телесна температура.

Кога туѓ предмет се впушта во грлото (што често се забележува кај децата), може да бидат присутни следниве клинички знаци:

Слична клиничка слика, исто така, може да се забележи во случај на акутна срцева слабост , па затоа е неопходно итно да се побара медицинска помош.

Дијагностика

КТ

Дијагностичките мерки го вклучуваат следново:

 • физички преглед на пациентот со појаснување на поплаки и анамнеза;
 • радиографија;
 • Ултразвук на градниот кош;
 • КТ и МРИ;
 • земање примероци од крв и урина за општа анализа;
 • крвен тест за биохемиски состав.

Точната дијагностичка програма ќе зависи од тековната клиничка слика и општата состојба на пациентот.

Третман

Основната терапија зависи од дијагнозата и основната причина. Општо земено, терапијата со лекови може да вклучува употреба на вакви лекови:

 • муколитици;
 • антибиотици;
 • антиинфламаторно;
 • експекторант;
 • витамински и минерални комплекси.

Дозата, начинот на администрација и времетраењето на внесот на лекови се препишуваат од страна на лекарот кој е строго лекуван. Употребата на народни лекови е можна, но само како додаток на главниот тек на лекување и во консултација со вашиот лекар.

Сподели го овој напис:

"Нарушување при дишење" се забележува кај болести:

Алвеолитис на белите дробови е процес на болест во текот на кој се погодени алвеолите, проследено со формирање на фиброза. Во ова нарушување, ткивото на органот се губи, што не дозволува белите дробови целосно да функционираат и честопати доведуваат до недостаток на кислород. Другите органи во тоа време, исто така, не добиваат целосно кислород, што, пак, го нарушува метаболизмот.

...

Анисацидозата се смета за релативно нова болест на хелминтичниот тип, бидејќи првично била дијагностицирана во 1955 година. Болеста може да влијае на секое лице: полот и возрасната група нема да бидат ограничувања за пенетрација на паразитот.

...

Ascarids се хелминтски паразити на семејството нематоди (roundworms), кои паразитираат во човечкиот гастроинтестинален тракт. Секоја година, многу деца и возрасни стануваат заразени со аскари, што предизвикува тие да развијат сериозни симптоми и компликации. Во напредни случаи, дождовите можат да предизвикаат смрт на пациентот, предизвикувајќи коморбидни заболувања на внатрешните органи.

...

Атрезијата на хранопроводникот е конгенитална патологија во која новороденчето нема дел од хранопроводот, што води до езофагеална опструкција. Третманот на таква болест е хируршки. Треба да се напомене дека овој вид на патолошки процес се јавува и кај момчињата и кај девојчињата. Во отсуство на рана хируршка интервенција, оваа патологија доведува до смрт на новороденчето.

...

Бронхопулмонална дисплазија е хронична болест која влијае на органите на респираторниот систем. Најчесто се развива кај бебиња чија родилна тежина не достигнала 1,5 килограми. Оваа болест спаѓа во категоријата полиетиолошки болести, што значи дека неколку фактори истовремено влијаат на нејзиниот развој, почнувајќи од ирационалното користење на таква постапка како вештачка вентилација на белите дробови до оптоварената наследност.

...

Бронхо-опструктивниот синдром е комплекс на симптоми поврзани со нарушена проходимост на воздушните маси во бронхиите. Патолошкиот процес резултира со стеснување на дишните патишта со зголемување на отпорноста на воздухот за време на вентилацијата.

...

Интраутерина пневмонија кај новороденчињата е воспалителен процес во белодробното ткиво предизвикан од изложеност на патогени организми. Во повеќето случаи, интраутерината пневмонија кај новородените е локализирана, но генерализираната форма не е исклучена.

...

Белодробни хамартоми (синдром Хондадероном, хамартохондрома, липохондроденом) е неоплазма, често бенигна. Особеноста на таков вроден тумор е во тоа што содржи различни елементи на ембрионското ткиво, особено маснотии, мускулни и влакнести компоненти.

...

Интервентрикуларниот септален дефект е кардијална болест која се карактеризира со присуство на порака помеѓу десната и левата комора, што доведува до абнормален крвен бајпас.

...

Дифузната пневмосклероза е секундарна патологија за која е карактеристична пролиферацијата на сврзното ткиво во белите дробови. Наспроти позадината на таков процес, функционирањето на ова тело е оштетено. Во поголемиот дел од ситуациите, болеста се формира во однос на позадината на појавата на туберкулоза или пневмонија, бронхитис или венска стаза. Сепак, други клинички предиспонирачки фактори се идентификувани од страна на лекарите.

...

Загулум апсцес - гноен воспаление на лабавите ткивни и лимфни јазли во фарингеалниот простор. Влошувачкиот простор е локалитет анатомски локализиран зад фаринксот. Вреди да се напомене дека фарингеалниот апсцес почесто се дијагностицира кај децата отколку кај возрасните. Ова се должи на структурните карактеристики на фаринксот и фарингеалната област. Во медицинската литература, оваа патолошка состојба се нарекува и пост-фарингеален апсцес или ретрофарингеален апсцес.

...

Klebsiella е патоген кој предизвикува развој на неколку болести во човечкото тело и зазема водечко место меѓу опортунистичките бактерии. Тежината на текот на болеста зависи од состојбата на имунитетот, кој може да варира од блага инфекција до тешка сепса.

...

Малите сипаници кај децата се раширена патологија која има вирална природа и се пренесува од болен човек на здрава. Избегнувајте развој на болеста со помош на вакцинација против мали сипаници. Игнорирањето на симптомите може да доведе до сериозни компликации, па дури и смрт.

...

Cryptosporidiosis - протозоална инфективна болест која предизвикува криптоспоридија, влијае главно на дигестивниот тракт. Се манифестира како акутна минлива инфекција. Инфекцијата се јавува преку фекално оралниот пат преку контаминирана вода, храна и нечисти раце.

...

Лево вентрикуларна инсуфициенција се карактеризира со остра и ненадејна повреда на контрактилната функција на срцето, имено нејзиниот пад. Наспроти ова, крвта престанува да се транспортира низ телото, што доведува до смрт на лице. Во меѓународната класификација на болести, ова нарушување има свое значење. Шифрата за ICD 10 - I150.1.

...

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...

Тахипнеа (ICD-10 код - R06.0) - брзо дишење, кое во исто време одржува нормален респираторен ритам. Поради фактот дека во крвта ја зголемува акумулацијата на јаглеродниот диоксид и ја намалува содржината на кислород, развојот на патолошкиот процес. Исто така постои и привремена суспензија на вдишување со нецелосно проширување на алвеолите.

...

Туберкулома е вид на туберкулоза. Присуството на патолошки процес се карактеризира со појава на заоблена неоплазма - густа капсула со аморфна казеозна содржина, со дијаметар што не надминува 8 см. Надвор, болеста наликува на тумор.

...

Фаринголаринтот е воспалителна болест на фаринксот и гркланот предизвикани од разни вируси и бактерии. Карактеристично е сушење на фарингеалната мукоза и отекување на задниот ѕид со црвено грло. Пациентот чувствува болно грло, слабост, мигрена, засипнатост, треска. Се среќава кај возрасни и деца. Се развива поради нацрти, хипотермија или под влијание на инфекции.

...

Влакната на вентрикуларниот миокард (срцевиот мускул) треба да се намалат на концерт. Кога се појавуваат контракции, расфрлани, неправилно, се јавува опасна по живот состојба, тип на аритмија - вентрикуларна фибрилација (VF). Влакната се намалуваат неефикасно со фреквенција од 250-480 во минута. Срцева стапка (систола) - до 70 во минута. А обученото срце на спортистот може да издржи до 150 отчукувања во минута.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.