Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Студена пот

Студената пот е симптом на одреден инфективен, воспалителен или било кој друг патолошки процес, кој се манифестира во форма на зголемено потење со треска . Доста често, овој симптом е придружен со слабост .

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следните можни причини за ладен пот:

 • заразни болести;
 • воспалителни процеси во телото;
 • ендокрини нарушувања;
 • дефекти на дигестивниот тракт, слаб метаболизам;
 • дијабетес мелитус ;
 • хипоксија;
 • кардиоваскуларна патологија;
 • мигрена ;
 • психолошки нарушувања, психосоматика;
 • алергиски реакции;
 • интоксикација со дрога и алкохол;
 • труење со храна ;
 • реакција на одредени лекови;
 • генетски абнормалности;
 • продолжено изложување на сонце или во просторија со висока температура.

Треба да се напомене дека причините за потење може да варираат, во зависност од возраста на лицето, неговата историја и историјата на болеста. Студената пот кај доенчињата може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • акутни респираторни заболувања;
 • недостаток на витамин Д;
 • нарушен метаболизам;
 • хиперфункција на тироидната жлезда;
 • вегетативни болести;
 • нестабилен крвен притисок.

Студената пот во детето скоро секогаш се забележува за време на развојот на заразен процес. Меѓутоа, во некои случаи, овој симптом може да биде присутен кај здраво дете, кое може да се должи на психосоматика или тежок страв.

Во секој случај, ако често се забележува ладна пот, особено ноќе, а ова е придружено со слабост, гадење , веднаш треба да побарате лекарска помош и да не се лекувате само со себе. Инаку, може да се развијат сериозни компликации.

Симптоматологија

Севкупната клиничка слика може да биде дополнета со специфични симптоми, чија природа ќе зависи од основната причина. Треба да се забележи дека ако зголеменото потење е знак на патолошки процес, тогаш најчесто симптомот се забележува ноќе.

Студената пот во текот на ноќта може да се надополни со следните знаци:

Ако студената, леплива пот е предизвикана од заразен процес или администрација, клиничката слика може да се надополни со такви карактеристични знаци:

Во случај на кардиоваскуларни патологии, овој симптом може да се надополни со следните клинички знаци:

Треба да се разбере дека погоре опишаните клинички слики може да бидат манифестација на скоро секој патолошки процес, поради што, невозможно е да се зема лекови без дозвола или да се игнорира овој симптом. Итно е да се побара медицинска помош за точна дијагноза и назначување на правилен курс на терапија.

Дијагностика

Во присуство на таков симптом треба да се обрати, пред сè, на терапевтот (деца на педијатар ). По првичниот преглед, доколку е потребно, докторот ќе го упати пациентот до специјализиран медицински специјалист.

ЕКГ

Првично, се врши детален физички преглед на пациентот, со појаснување на историјата. За точна дијагноза може да се користат такви лабораториски и инструментални методи на испитување:

 • земање крв за општо и биохемиско истражување;
 • општ уринарен тест;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • ЕКГ;
 • рендгенско испитување на внатрешните органи;
 • тест за присуство на алерген.

Дијагностичката програма зависи од сегашната клиничка слика, анамнезата на животот на пациентот, неговата возраст и историјата на болеста. Врз основа на резултатите од студијата, докторот може да ја утврди основната причина и да го пропише правилниот третман.

Третман

Зошто фрла во ладна пот, може да каже само лекар, по точна дијагноза. Во овој случај, невозможно е да се издвои единствена програма за терапија. Во зависност од основната причина, терапијата со лекови може да вклучува употреба на такви лекови:

 • антибиотици;
 • антиинфламаторно;
 • седативи.

Општо земено, основната терапија знаци поединечно, во зависност од патолошкиот процес кој го предизвикал развојот на овој симптом.

Што се однесува до превенцијата, во овој случај не постојат униформни препораки, бидејќи ова не е посебна болест, туку симптом. Треба генерално да се придржуваат на правилата за здрав начин на живот и да побараат медицинска помош навремено.

Сподели го овој напис:

"Студена пот" се забележува кај заболувања:

Апсцесот на црниот дроб е процес на формирање на гној наполнета празнина во паренхимот на органот поради воведување на пиогена микрофлора во него. Причините кои предизвикуваат оваа болест може да бидат и бактерии и протозои. Ако се воведат бактерии, се развива бактериски апсцес на црниот дроб, а ако се развијат амеби и други протозои, се јавува абебен црн апсцес.

...

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

...

Блокадата на снопот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со нарушување на интракардијалната спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста по должината на гранките на Неговиот сноп. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

...

Срцевиот блок е патологија поврзана со нарушена спроводливост на импулсите на срцевиот систем. За да се разбере механизмот на појавата на оваа патологија, потребно е добро да се знае анатомијата на срцето, како и нејзиниот импулсен систем, но со едноставни зборови процесот на блокада може да се нарече кршење на спроводливоста на срцевите импулси во различни делови на срцето. Често болеста се одвива без симптоми, затоа само со ЕКГ е можно да се утврди повреда на импулсната спроводливост.

...

Рендиу-Ослеровата болест (наследна хеморагична телеангиектазија, Рандиу-Ослор синдром) е вродена болест која се карактеризира со неразвиеност на епителот на крвните садови. Болно лице има чести назални крварења, се развива анемија и можно е да има внатрешно крварење.

...

Брадиаритмијата е болест која се карактеризира со палпитации - стапка на намалување е помала од шеесетина отчукувања во минута. Ова се случува поради дефекти во синусниот јазол, кој го координира срцевиот ритам. Работата на други структури на срцето не е нарушена.

...

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

...

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...

Гастроинтестинално крварење - е протокот на крв од оштетените крвни садови во шуплината на органите кои го сочинуваат дигестивниот систем. Главната ризична група за појава на такво нарушување вклучува постари лица - од четириесет и пет години до шеесет години, но понекогаш се дијагностицира кај деца. Вреди да се спомене дека се јавува неколку пати почесто кај мажите отколку кај жените.

...

Гастрично крварење е патолошки процес кој се карактеризира со одлив на крв од оштетените крвни садови на желудникот во луменот на органот. Оваа клиничка манифестација може да биде предизвикана од гастроентеролошко заболување, како и патологија на други органи или телесни системи, неконтролиран внес на тешки лекови и трауми.

...

Илеус или интестинална опструкција - патологијата е поврзана со кршење на преодот преку цревата предизвикани од блокада, компресија, преклопување, спазам или нарушувања на циркулацијата, проблеми со нервна поддршка. Главните симптоми се: грчеви во стомачната болка, гадење, повраќање, задржување на столицата и ослободување на гас.

...

Цревната инвагинација е болест која се карактеризира со воведување на еден дел од цревата во друг, што предизвикува опструкција на гастроинтестиналниот тракт. Кај возрасните, патологијата се јавува во изолирани случаи, бидејќи дијагнозата и третманот често се изведуваат дури и кај доенчиња.

...

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...

Кардиогениот шок е патолошки процес, кога неуспешната контрактилна функција на левата комора се влошува, снабдувањето со крв во ткивата и внатрешните органи се влошува, што често завршува со смрт.

...

Лажно крупен е патологија на инфективно-алергиска природа која предизвикува развој на ларингеален едем со неговата последователна стеноза. Стеснувањето на луменот на респираторниот тракт, вклучувајќи го и гркланот, доведува до недоволен проток на воздух во белите дробови и претставува закана за животот на пациентот, па затоа треба да се обезбеди помош во таква состојба веднаш - за неколку минути по нападот.

...

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

...

Ортостатска хипотензија (постурална ортостатска хипотензија, ортостатски колапс) е синдром кој се манифестира во остра промена во систолниот и дијастолниот индекс на притисок. Треба да се забележи дека таков синдром се манифестира во моментот кога едно лице нагло ја менува позицијата од хоризонтална во вертикална.

...

Акутен коронарен синдром е патолошки процес во кој нарушувањето на природната крв во миокардот преку коронарните артерии е нарушено или целосно прекинато. Во овој случај, кислородот не се доставува до срцевиот мускул на одредено место, што може да доведе не само до срцев удар, туку и до фатален исход.

...

Акутниот остеомиелитис е болест која се карактеризира со развој на бактериско воспаление на коскената срцевина и сите структурни делови на коската. Опасноста од болеста лежи во разновидноста на курсот - од асимптоматски до фулминантен. Главниот извор на патологија се патогени микроорганизми, продира во коската и доведува до појава на гноен процес. Покрај тоа, се разликуваат неколку развојни механизми и предиспонирачки фактори.

...

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...

Перфориран гастричен улкус - компликација што се јавува после страдање од акутен пептичен улкус или хроничен чир. Бидејќи перфорацијата се однесува на крај-до-крај штета, карактеристичен знак на болеста е тоа што може да доведе до поврзување на овие делови на гастроинтестиналниот тракт со абдоминалната празнина. Наспроти позадината на изложеност на хемиски и бактериолошки стимули, перитонитот се формира и се развива, што бара итна медицинска интервенција. Тоа е причината зошто таквото нарушување може да биде сериозна закана за здравјето на луѓето. Оваа компликација на пептичниот улкус се јавува кај секој десетти пациент.

...

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...

Руптурата на матката е сериозна компликација на трудот или бременоста, во која се скршени интегритетот на ѕидовите на матката. Оваа состојба е многу опасна за мајката и за детето. Главните симптоми на оваа состојба се: премногу болни контракции, оштетено мокрење, крварење, шок.

...

Руптура на срцето е кршење на интегритетот на нејзините ткива, што се јавува поради миокарден инфаркт. Постои популарно мислење меѓу луѓето дека е можно да се скрши срцето од страв или силен страв, но тоа не е така. Срцето е силен мускул кој може да се оштети ако е нарушен оригиналниот изглед.

...

Mallory-Weiss синдромот е гастроентеролошка болест која е предизвикана од надолжните руптури на абдоминалната мукоза на хранопроводот, што доведува до гастроинтестинално крварење. Поради фактот што клиничката слика, во овој случај, се изговара, дијагнозата се спроведува навремено и евентуално лекување со конзервативни методи на терапија и исхрана. Ако постои сериозно крварење или конзервативна терапија не е соодветна, се користи хируршка интервенција.

...

Синус брадикардија е нарушување на срцевиот ритам, при што контракцијата на атриумот во минута се јавува помалку од шеесет пати. Ова нарушување не е ограничено од полот или возрасната група.

...

Парализа на спиење (ступенчавен сон) е патолошки процес во кој дисфункцијата на мускулниот систем се јавува за време на спиењето. Едно лице не може да се движи, да каже или да направи нешто. За време на таквите напади, визуелни и слушни халуцинации, може да бидат присутни чувства на страв и паника. И покрај ваквиот сложен тек на клиниката, некои лекари тврдат дека оваа состојба не носи закана за животот.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.